Отговори на тема  [ 4 мнения ] 
Стъпков мотор на 2V 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Стъпков мотор на 2V
Здравейте, имам няколко стъпкови мотора (биполярни) на които пише 2V /4A и искам да направя подходящо управление и захранване за тях. Като цяло мисля да направя два пълни моста, за всяка намотка, които през драйвер да управлявам с един ПИК18. Дайте идея за подходящи транзистори при това ниско захранващо напрежение. Тези които манирам са с сравнително високо вътрешно съпротивление 0.2 ома, и като смятам в тях ще отиде почти толкова мощност, колкото в мотора. Също искам да сложа и малък резистор за следедене на тока. Другият сериозен проблем ми е захранването 3-4волта на 8А. Приемам всякакви идей. Благодаря предварително.

Нед Сеп 16, 2007 1:58 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член

Мнение 
Подхода към управлението и силовата част , според мен ще зависят от това какво ще се задвижва. Ако мотора ще стои дълго време на едно място и при въртене скоростта не надвишава стотина об/мин, може да се захррани и с 5-6 волта като се ограничи тока на 4А, че и по-малко.
При скорости над 500 стъпки/сек. въртящия момент започва да спада забележимо, тока не може да нарастне за толкова кратко време и започва изтърването на стъпки. Тогава мотора се захранва от 30 - 40 волта ( нестабилизирано) а тока се ограничава със съпротивления или широчинно-импулсна модулация.
За контролера ще има достатъчно работа, а 0,2 ома едва ли ще са решаващи.

Нед Сеп 16, 2007 5:43 pm
Профил

Мнение 
Моторът ще се движи непрекъснато, а скоростта няма да надвишава 100оборота в минута.

Нед Сеп 16, 2007 7:23 pm
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл
Аватар

Мнение 
Виж харддисковете как се управляват - със SMD мосфети. Намери си някой Maxtor като пример - от тях има с тонове изгорели по компютърните фирми и всички имат мосфети с малък пад.

Сря Сеп 26, 2007 9:47 pm
Профил ICQ WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 4 мнения ]