Отговори на тема  [ 35 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Бързонагряващи котлони -два пъти повече ток ?? 
Автор Съобщение
Ранг: Новодошъл

Мнение Бързонагряващи котлони -два пъти повече ток ??
Привет хора , искам да постегна една Svoboda от 30-40г :) (трябваше да избирам м/у раховец 01 -в плачебно състояние и тази , те са си наши де )
Значи има 4 котлона , 80мм 225мм ; 2х150мм :)
Тези по 150мм са се прецакали , единият дава жега но не и да заври вода... (може ли да се преправи вътре) .
Та искам да ги сменя , тези бързонагряващите верно ли са харчили двойно повече ток ?
Мисля един такъв да тресна и един обикновен .
Ще сменя и долния реотан на фурната (ще го правя директен ,имам си реотан )
Демек ще дам пари за 1-2 котлона и труд от мене :)
Да ме свентете къде се продават тънкана котлончета :) МЕрси

Нед Окт 07, 2007 4:19 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение 
"Бързонагряващите" обикновенно са тези с керамичния или стъклен плот, не знам дали се продават във вид удобен за монтаж в-у друга конструкция.
Относно разходите, бързото нагряване се получава на първо мястоот по голяма площ, но и от по малка инертност, както и по добро топлопредаване. От увеличената мощност не губиш нио, дори обратното. Примерно дали ще кипнеш 1 л вода на котрол 200 Вт или на котлон 400 Вт е едно и също. В първия случай е ти трябва време Т, във втория време Т/2. Това разбира се ако съдът е достатъчно голям за да поеме 100% от мощноста на по мощния котлон. Обаче в същото врее имаш загуби които са почти еднакви, това е топлоотделяне под формата на пара по врме на загряването и конвекцият от повърхноста на съдът. Та с по мощният котлон ще имаш по малко излючена енергия тъй като времето е по малко, от тук следва че този котлон трябва да е по икономичен.
Сега стигаме обаче до другия въпрос. При тези котрлони споредмен мощноста с епревключва с ПВМ, т.е. регулира се времето за което нагревателя е включен, с оглед че системата едостаинертна може да става въпрос за десетки секунди периоди на включване/изключване. Сигурно по марковите печки имат и някакъв друг регулатор, гледам че при моята е така. Въпросът е че ти кипваш водата, но селд това ти трбяв апо малко моност за дасе свари примерно ястието, ако го държиш на максимална ще изкипи, трябва ти по малка, и ако се регулира на 4 степени не е достатъчно, затова и тези сас повече степени на регулиране.
Та въпроса е дали ще ти пасне механично, и после как ще го контролираш. Аз има чуство че някои от тях имат и термичен контрол.

Нед Окт 07, 2007 7:16 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Почти всичко което е написал Тони е вярно. За степените на регулиране също е вярно - ключа включва и изключва котлона по време, което в повечето случаи се регулира плавно. В ключа има термоелемент, който се нагрява с ток, пропорционален на завъртането на оста. При достигане на определена температура, ключа изключва, а след като истине достатучно, пак включва - има хистерезис. Има и ключове с електроника вътре.
Но, има и котлони които пак са бързонагряващи и са също като твоите на раховеца. Мисля, че се управляват с ключове като на раховеца, ама не съм 100% сигурен. Ако е нужно, мога да попитам за ключовете...

Нед Окт 07, 2007 8:29 pm
Профил ICQ

Мнение 
Обикновените железни бързонагряващи плочи си се управляват с обикновенни степенни ключове в повечето случай.. На мойта печка има две бързонагряващи плочи (с червена точка в центъра на плочата). Ключовете са обикновен механични с шест степени... Нищо особенно..

Нед Окт 07, 2007 9:02 pm
Профил ICQ

Мнение 
Gogo написа:
Почти всичко което е написал Тони е вярно. За степените на регулиране също е вярно - ключа включва и изключва котлона по време, което в повечето случаи се регулира плавно. В ключа има термоелемент, който се нагрява с ток, пропорционален на завъртането на оста. При достигане на определена температура, ключа изключва, а след като истине достатучно, пак включва - има хистерезис. Има и ключове с електроника вътре.
Но, има и котлони които пак са бързонагряващи и са също като твоите на раховеца. Мисля, че се управляват с ключове като на раховеца, ама не съм 100% сигурен. Ако е нужно, мога да попитам за ключовете...

Добре де , аз съм с механични ключове , ще има ли икономия , то е номера първите няколко минути да нагрее бързо ,аз после може да го намаля на 50 или 75% :)
А Тони ме светна за това с топлопредаването и времето , ...ама некой ми каза че тези котлони са били с 400Вт по-мощни и ти харчели повече ток , а ако си купиш нов -обикновен пак ще ти е бърз , ...нещо не ми се вярва ?

Какви пари са тези котлони (и ключове )>?

Нед Окт 07, 2007 9:16 pm
Профил

Мнение 
Ами то няма как да се нагрява по бързо освен ако не е по мощен, но ако изключим топлоотдаването към околната среда е все едно дали позлваш по мощен или не. Всяко вещество има специфична топлоемност, която се измерва в J/kg.C. Примерно 4190 J/kg/C е специфичната топлоемност на водата. Това знаи че за да повишиш температурата на 1 кг.в с 1 С ти трябват 4190 J енергия, а акоискаш да я докараш до 100 градуса това са 419 кJ. От друга страна мощноста е количеството енергия за единица време. Т.е. ако имаш 419 кВт ще я кипнеш за 1 секунда, ако имаш 4.2 кВт ще я кипнеш за 100 секунди, с 420 Вт ще ти трябват 1000 секунди, т.е. окло 15 мин.

Съответно 4.2 квт за 100 сек кето са малко над 1.5 мин са 4.2*1/36 квч ~0.116 квч. От друга страна ако имаш 420 Вт за 1000 секунди, то това ти е 0.42*1/3.6 квч ~0.116 квч , т.е разхода на енергия ти е един и същ.

Нед Окт 07, 2007 9:43 pm
Профил

Мнение 
ToHu написа:
Ами то няма как да се нагрява по бързо освен ако не е по мощен, но ако изключим топлоотдаването към околната среда е все едно дали позлваш по мощен или не. Всяко вещество има специфична топлоемност, която се измерва в J/kg.C. Примерно 4190 J/kg/C е специфичната топлоемност на водата. Това знаи че за да повишиш температурата на 1 кг.в с 1 С ти трябват 4190 J енергия, а акоискаш да я докараш до 100 градуса това са 419 кJ. От друга страна мощноста е количеството енергия за единица време. Т.е. ако имаш 419 кВт ще я кипнеш за 1 секунда, ако имаш 4.2 кВт ще я кипнеш за 100 секунди, с 420 Вт ще ти трябват 1000 секунди, т.е. окло 15 мин.

Съответно 4.2 квт за 100 сек кето са малко над 1.5 мин са 4.2*1/36 квч ~0.116 квч. От друга страна ако имаш 420 Вт за 1000 секунди, то това ти е 0.42*1/3.6 квч ~0.116 квч , т.е разхода на енергия ти е един и същ.

Mersi mnogo ,припомни ми физикохимията , значи купувам бързо награвящата :) Ей хубаво е да си си разбирач из науките :idea:

Нед Окт 07, 2007 11:16 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Аз бях направил експеримент, при който чаша вода кипвам с бързовар 500Вт и също толкова вода с кана 2кВт. Каната кипна водата само 2,5 пъти по-бързо (не 4 пъти) .

Пон Окт 08, 2007 5:56 pm
Профил

Мнение 
Да ви питам ,защо като пусна котлона на макс -водата не ми завира , явно единия реотан е отишъл .. може ли да се оправи ?

Сря Окт 10, 2007 10:54 pm
Профил
Аватар

Мнение 
stargate написа:
Да ви питам ,защо като пусна котлона на макс -водата не ми завира , явно единия реотан е отишъл .. може ли да се оправи ?

Сигурно водата е с много малко примеси, та не иска да заври. Сложи едно кило морска сол ( с готварска не става ! ) и пак изпробвай, ако заври, значи проблемa е във водата :D:D:D

За един котлон толкова размисли направихте. Вземаш първата плоча, която ти попадне, ръгаш я на мястото на старата и това е. Все пак м(п)ечката е на 40г, отдавна е трябвало да е в пенЦия :D

Чет Окт 11, 2007 12:08 am
Профил WWW

Мнение 
Тва е в името на науката :). А за експеримента, не може да сравняваш два различни по тип нагревателя, предването на топлината м-у бързовара и каната не е еднакво, забелязал съм че в каната се отделят доста повече мехурчета, това значи че вода около самия нагревател се изпарява, и по тоя начин отнася топлина навън.

Чет Окт 11, 2007 12:12 am
Профил
Аватар

Мнение 
Забравих да попитам: каната е ясно, че по принцип е с дръжка, ами за чашата не стана ясно :-) Това също ще повлияе на резултатите от експеримента :)

Чет Окт 11, 2007 12:30 am
Профил WWW

Мнение 
Интересува ме как 6 степени се регулират ,след като има само 4 проводника към плочата ?
Ако примерн ое на 3 или 4та , същата енергия ли се израсходва ?
Понеже сегашната плоча бяха включени 3 проводника ,а печката си има 4 извода ... ми казаха че като взема плоча с 6 степени , трябва на най-слабото съпротивлението да ми е 200 и нещо ома , а на максималното (6та) да е към 3-4- Ома , така ли да нацела кой къде е , че по схемата ми казаха че пак не е сигурно ?!

Съб Окт 13, 2007 7:01 pm
Профил

Мнение 
Ами с превкючване, сега точно не ми се мисли как трябва да става с 6 проводника, принципа е да се ползват различни варианти на включване. Примерно само първи, само втори само трети, първи и втори пследователно, първи и трети последователно, 2 и 3 последователно, 1 и втори паралелно, 2 и 3 паралелно, 1,2,3 параелно, а също ака може и 1,2,3 последователно. Въпроса е аккъв ключ имаш, няма предатава и с колко нагревателя си, дали са три или са 4 два по два със средна точка.

Съб Окт 13, 2007 10:04 pm
Профил

Мнение 
Тук извадих едно мултицетче за 10 лв (Sunwa) амперметъра го бех прецакал , но Омметъра си действа като гледам :)
значи меря от 0 до 6 степен
на 2Квт котлон -работещ с 3 проводника е включен!
0 - 1520Ом
1- 60Ом
1,5 - 1520 Ом
2 -25 Ом
2,5 - 15 Ом
3 - 24 Ом

Като гледам най-силно би трябвало да работи на 2,5 ? ,а на 1,5 - не бачка ?
Значи и тук ще ги преправям !
С тоя мултицет (имам и друг ) ,като неук , какво мога да меря и да попрявам , това с омовете горе долу го чатнах - по-малко съпротивление - повече топлина/мощност ?!

Нед Окт 14, 2007 11:22 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 35 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща