Отговори на тема  [ 6 мнения ] 
10 канален спектрален аудио анализатор 
Автор Съобщение
Ранг: Ориентиран

Мнение 10 канален спектрален аудио анализатор
Здравейте!
Искам да направа такова чудо и се спрях на MAX293/4, но не мога да го намеря по магазините  Някой има ли идея как да стане по-лесно. Не трябва да е претенциозно и точно искам само да визуализирам аудио сигнала на един усилвател.
Благодаря

Пет Дек 07, 2007 12:42 pm
Профил ICQ
Ранг: Професионалист
Ранг: Професионалист
Аватар

Мнение 
Една идея ми се върти от доста време по въпроса, но така и не намерих време да я реализирам, със операционни у-ли да се реализират лентови филтри на различните честоти има много готови и сметнати семи за целта, после със едни процесор да се мерят нивата на изходите им през НЧ R-C филтри, индицирането е въпрос на фантазия дали със ЛСД , светодиоди, или дори със стрелкови индикатори управлявани със ШИМ , мислил съм си дори да подавам по RS232 информацията за спектъра обратно в компа и да я индицирам софтуерно на десктопа, това последното може да се реализира изцяло софтуерно но аз нямам чак такава квалификация да го направя.

Съб Дек 08, 2007 12:05 pm
Профил YIM
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
http://bezpanika.com/index.php?option=c ... Itemid=164
Само 8 канала но е трепач! След като заместиш микрофона със жица не навличай индикацията! Ще ти е малко е кофти за следене пък и рискуваш да помъкнеш усилвателя към тоалетната :D

Иначе:
- за аналогов вариант: ако можеш все още да изкопаеш светодиодната индикация за "Трабант" от бившето ГДР... След падането на стената бяха достъпни и евтини. Представлява лентичка в която са интегрирани 2-а чипа А277 (не помня точно, има и ULN еквивалент, управлява 12 LED по аналогов вход) и 2-е групи по 12 зелени LED. Казваше се ...200 . На входа слагаш компресор, с 10 опер. усилвателя правиш лентови филтри и изправител на изхода. Ако го направиш: или си пич с нерви или си за заведение с по-специален медицински контрол :)
- друг вариант е да си го намериш наготово от някоя стара битова аудиосистема - имат го вградено.
- ако все-още държиш на "направи си сам": аналогов компресор, ADC и PIC който да управлява LCD индикатор.

Тук давам думата на колегите които знаят повече от мен:

Съб Дек 08, 2007 4:22 pm
Профил

Мнение 
Значи направих 10 канален еквалайзер с 12-ОУ и работи префенктно. Направих и схема с 10 аналогови ключа и едно АЦП като чета последователно 10-та входа след което за всяка честота имам по 8 СД управлявани динамично... но като взимам сигнал от еклалайзера жиците ми вкарват допулнително шим и не ми харесва. На MAX293 попаднах случайно и ми се вижда лесно решение но немога да я манеря в БГ. Не ми се слага още един еквалайзер само за индикаторите.
Благодаря за помощта

Съб Дек 08, 2007 5:32 pm
Профил ICQ
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог

Мнение Ммм
teglicho написа:
Значи направих 10 канален еквалайзер с 12-ОУ и работи префенктно. Направих и схема с 10 аналогови ключа и едно АЦП като чета последователно 10-та входа след което за всяка честота имам по 8 СД управлявани динамично... но като взимам сигнал от еклалайзера жиците ми вкарват допулнително шим и не ми харесва. На MAX293 попаднах случайно и ми се вижда лесно решение но немога да я манеря в БГ. Не ми се слага още един еквалайзер само за индикаторите.
Благодаря за помощта

какви кабели ползваш, мини на ширмовани за всеки канал и всичко ще се оправи !

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !

Нед Дек 09, 2007 3:18 am
Профил

Мнение 
Знам но много жица много чудо. Търсех по-лесно и интелигентно решение все пак има процесор

Нед Дек 09, 2007 8:55 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 6 мнения ]