|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 1:40 am
|
Страница 1 от 1
|
[ 12 мнения ] |
|
| Автор |
Съобщение |
|
Grubi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
 ESD защита
Проблема е следния - работещо устройство с Атмега 128 и малко периферия ще се използва в производството, и шефа чул че има такова нещо като ESD сертифициране... Друг въпрос че нито знаят кой, нито как ще се сертифицира. Засега съм решил да сложа една граница от 5кВолта и да потърся някаква стандартна процедура която влиза в тоя обхват. Минавали са ми пред очите разни Human body model и т.н.
Възможните входове откъдето проблема може да "влезе" са един електронен бутон на Линеар, няколко бутона от мегата, няколко светодиода, един температурен датчик LM35 който отива към външно на мегата АЦП, едно FT232RL за УСБ интерфейса, и разбира се захранването което е поделено между едно Трако 15 към +/-12В, и два линейни регулатора един за 5В и след него един за 3.3В (май втория вече не е от значение).Освен това ще има един магнитен сензор (голяма печатна бобина без сърцевина), която разбира се ще е изолирана със съоветната маска. Кутията е пластмасова, със вградени метални гнезда за винтовете, ABS, защитена от прах и вода IP54, и се предполага че ще бъде запечатане с пасивен лицев панел (без бутони в него), но сензора, обикновени бутони и светодиоди ще са точно под него.
Линеара има специална защита на вода за ползвания бутон до 25кВолта. FT232RL съпорта ми казаха че не би трябвало да се притеснявам до 3кВолта. За захранванията предполагам няма за какво да се притеснявам. За АЦП-то ще погледна дали има някакви приложения, въпреки че в описанието няма нищо за ESD. За бутоните и светодиодите към Атмела, както и за бобината - нямам почти никаква идея. И освен по схемата, какво може да се направи и по-платката? Знам че мога да ползвам подобни защити,
http://www.cmd.com/products/esd_solutions.php
http://www.st.com/stonline/products/fam ... ection.htm
http://www.semtech.com/products/paramet ... ,C157,C158
плюс структури на платката като разрядници и т.н. Никога не ми се е налагало, но винаги има първи път.
Знам че това не е нещо което се прави от днес за утре, и тепърва ще чета и ще се паря. Разровил съм описанията, гоглето и форума, но все пак искам да попитам за основни насоки от хора които вече са се мъчили с тоя въпрос. Благодаря предварително.
|
| Вто Дек 11, 2007 10:22 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
руснаците биха ти казали, че си "чайник". и биха били прави. не се сещам за по-добър израз на български
локвата в същност е дълбоко и буйно езеро с много подводни течения.
като начало ESD има 2 важни показателя:
- ниво на въздействие (колко киловолта и къде се прилагат)
примерно има 4 нива: 1.5, 3, 5, 8кВ.
въздействието бива 3 вида:
* разряд във въздуха (ламарина с определени размери, разположена по определен начин спрямо устройството)
* разряд въру корпуса. вземат пистолета и почват да "стрелят" където има падне. най- ги кефят метални предмети - копчета, врътки, витчета, букси
* разряд чрез куплиращо устройство към сигнални/захранващи линии линии
като цяло е голям кеф за изпитващия. нещо като при зъболекар се получава - оня се кефи, а ти му плащаш много
- ниво на реакция
примерно :
* никаква реакция
* устройството се ресетва, но възстановява рабоатат си
* устройството изисква проста сервизна намеса (смяна на предпазител)
* усройството се поврежда и му трябва ремонт
разбери какво се очаква от вашето устройство и по двата показателя, щото подходите са много различни.
и вероятно няма да става въпрос само за ESD, а и за бързи пачки импулси, RF въздействие и всичките свързани удоволствия.
ако сега започваш, планирай 6 месеца до една година, за да навлезеш в материята и да преработиш дизайна.
онова, дето си го написъл за ESD защитата на компоненти е като аварийния люк в подводниците. викат му "маминия люк", щото всеки разправя в къщи: "мамче, споко, имаме си авариен люк, и ако нещата станат сериозни, ще избягаме през него".
|
| Вто Дек 11, 2007 1:25 pm |
|
 |
|
dimoto
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Пет Окт 05, 2007 1:15 pm Мнения: 21 Местоположение: Ireland
|
Малко търсене в Гугъл:
http://archive.evaluationengineering.co ... 96cope.htm
По принцип ЕСД е найстина голямо блато, но да не казвам колко автомобилна електроника ми е минала през ръцете за ремонт след заваряване по купето без да се откачи поне акумулатора.
|
| Вто Дек 11, 2007 7:52 pm |
|
 |
|
milenjs
Регистриран на: Сря Мар 08, 2006 2:12 pm Мнения: 2017 Местоположение: Котел
|
Ако можеш сподели на какви автомобили?
|
| Вто Дек 11, 2007 8:53 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
благодаря за мненията и съветите. тъкмо попаднах на един IEC1000-4-2, 15кВ във въздух, 8кВ в контакт - може би това ще ми е като за начало.
|
| Вто Дек 11, 2007 10:29 pm |
|
 |
|
Ки4о
|
Всякакви кабели за датчици и външна периферия са потенциална заплаха.При възможност ползвай галванична изолация.Обърни внимание на кутията която ползваш - дали може да я превърнеш в Фарадеев кафез.Опроводяването на платката също е критично в зависимост от приложението.
Може да си направиш тестер за електромагнитни смущения - зареждаш кондензатор от мрежата и разреждаш в/у устройството или в/у бобина - по този начин може да си симулираш или директен разряд или силни електромагнитни смущения.Аналог Девайс също имаха хубави неща по тези теми. Някъде трябва да имам книзка на тази тема - ако я изнамеря знам къде да ти я пратя.
|
| Вто Дек 11, 2007 10:56 pm |
|
 |
|
dimoto
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Пет Окт 05, 2007 1:15 pm Мнения: 21 Местоположение: Ireland
|
Ами в един период ми пращаха елекронният блок за управление на автоматичната скоростна кутия на MAN камиони- обикновено им изгаряха буферите 74HC373, явно пика се промъква през мощните ключове. Но след 1998 вече поснаха нов модел и оправиха този проблем.
|
| Сря Дек 12, 2007 1:05 pm |
|
 |
|
Grubi
|
|
| Сря Дек 12, 2007 3:22 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
правилно се насочваш  сега потърси 'transil'
но първо си отговори на моите въпроси.
|
| Сря Дек 12, 2007 7:14 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Чет Дек 13, 2007 6:14 pm |
|
 |
|
i_dachev
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Вто Ное 16, 2004 3:29 pm Мнения: 108 Местоположение: София
|
Можели един въпрос да задам във връзка с топика.
Ако имам две входни линии към процесор на 12V за да ги защитя от ESD
какви стойности на тези характеристики да търся:
Voltage, stand-off
Voltage, breakdown min
Voltage, clamping 8/20us max
Voltage, clamping max
Ако може някой да обясни какво точно означават тия характеристики?
|
| Чет Дек 13, 2007 7:25 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
i_dachev,
значи туй дето ДедоБоре написа за четенето все още е в сила
и например страницата дето аз я постнах
най-отдолу има едно таквоз:
Search for Protection products by Application or Standard
демек,
ако не си сигурен на кой стандарт трябва да ти отговаря джаджата.... поне насочващо може по приложение да се ориентираш:!:
Например на това дето си го написал:"......Ако имам две входни линии към процесор на 12V за да ги защитя от ESD ....."
бих избрал:
Accessory Connector Kit
поне на такова ми прилича твойто...
и там по твойте условия 12Волта намирам едно такова..(виж атачмента).....
да ти кажа и аз избягвам да се закопавам в стандартите когато е възможно(това струва пари, и коства време, но има случаи когато не може да се избяга от това  ) но за да не правя глупости при проектиране поне изчитам много аппнотес подходящи за приложението което правя 
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Пет Дек 14, 2007 6:01 pm |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 12 мнения ] |
|