Отговори на тема  [ 22 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Проблем с лаптоп Toshiba Satellite L40 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Проблем с лаптоп Toshiba Satellite L40
Наскоро се реших да си взема ето тази машинка http://www.comtradebg.com/index.php?main_page=product_info&cPath=15_45&products_id=1488
Проблема е свързан с операционната система. Опитах да си сложа Windows XP и не се получи - не ми разпознава харда (Toshiba MK1237GSX 120). С Vista нямам проблеми, но с XP-то просто не става. Незнам как да процедирам. Не сам много навътре в тази област и не съм се сблъсквал с подобен проблем въобще. Някой може ли да помогне. Знам че има начини но всичко което пробвах не даде резултат. Опитах да вградя драйвери вав самия диск на XP-то с nlite но отново не разпознава харда...Ако някой има идея ще сам му благодарен

Чет Дек 27, 2007 7:52 pm
Профил
Ранг: Ориентиран
Аватар

Мнение 
Проблемът е, че WindowsXP няма драйвери за твоя контролер за HDD.
Прави се следното:
1. От сайта на производителя на нотбука ти, се изтеглят драйверите за HDD за XP(хубаво е да изтеглят всички драйвери за XP защото сетне ще ти трябват).
2. След това се използва програмата NLITE. С нейна помощ използвайки един инсталационен диск за WinXP и изтеглините драйвери за HDD си правиш нов инсталационен диск в който са интегрирани тези драйвери.
3. Използваш този диск за инсталация и нямаш вече никакви проблеми.

Чет Дек 27, 2007 8:14 pm
Профил
Ранг: Професионалист
Ранг: Професионалист
Аватар

Мнение 
VANK е прав това е проблема, диска ти е HDD120GB SATA (5400rpm), уиндоуса няма драйвер за контролера на диска към дъното

Чет Дек 27, 2007 8:56 pm
Профил YIM

Мнение 
може също така да влезеш в BIOS и да спреш Native SATA Support, така XP-то ще ти разпознае харда, да го инсталираш и след това да теглиш драйверите

Пет Дек 28, 2007 9:26 am
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
първо си прочети внимателно гаранционните условия, щото тошиба понякога не признават гаранция ако си преформатирал диска на ниско ниво. това е в категорията "дребен гаден шрифт за законно прекарване на клиента"

Пет Дек 28, 2007 10:03 am
Профил

Мнение 
bborisov написа:
може също така да влезеш в BIOS и да спреш Native SATA Support, така XP-то ще ти разпознае харда, да го инсталираш и след това да теглиш драйверите

Скоро се борих поради същата причина с HP 6820s
Native SATA не помогна. Само вградени драйвери в инсталацията е решението

Пет Дек 28, 2007 10:14 am
Профил
Аватар

Мнение 
ДедоБоре написа:
първо си прочети внимателно гаранционните условия, щото тошиба понякога не признават гаранция ако си преформатирал диска на ниско ниво. това е в категорията "дребен гаден шрифт за законно прекарване на клиента"

Гадна преебавка е това да. Но защо му е да преформатира на ниско ниво? Всъщност аз тая операция не съм я правил от времето на ония дискове с по двата кабела :)

Всъщност какво се има предвид под ниско ниво? За мен от как излезе IDE интерфейса, форматиране на ниско ниво губи смисъла. На старите дискове си имаше на ROMа на контролера някакви тулове, ама на IDE.... То там всичко си е вътре на диска, отвън само на високо ниво се действа.

Пет Дек 28, 2007 10:28 am
Профил ICQ

Мнение Инсталиране SATA драйвер на лаптоп без флопи
Инсталиране на Windows XP върху Toshiba Satellite L40 без SATA драйвери
Installing SATA Drivers without a Floppy Disk

Преди 3 седмици сложих Windows XP на същия модел лаптоп.

Някои хора са ти написали насоката но, не са виждали на живо точно този модел и неговия биос... в BIOS-а няма да намериш опцията която ти решава мигновенно проблема. Дори да сложиш най-новата версия на BIOS от сайта на производителя пак няма да се появи, но ако ти се занимава можеш да го ъпдейтнеш все пак.

Сега конкретно по въпроса ти - с nLite има проблеми понякога, зависи и в каква компилация на WinXP се опитваш да напъхаш драйвера. Windows-а който аз имах и опитах няколко пъти с nLite не се получаваше, а да ти кажа подозирам, че нещо има проблем в новия nLite понеже с по-стара версия преди беше се получило, както и да е.
Значи ти остава да направиш абсолютно ръчно вкарването на драйвера за SATA :D
О, има и друга опция. Да си намериш USB флопи... аз намерих и такова, но в крайна сметка ми беше по-голям кефа да напъхам ръчно SATA драйверите в инсталацията на WinXP.
Появява ти се втора опция - да ти ъплоудна или обратното, ти да си даунлоуднеш от мен Windows XP с вече интегрирания SATA драйвер.. стига да не ти е голям зора, че гледам си далеч и ще отнеме време. Това обаче може да се окаже още по-трудно ако се получи някоя грешка при трансферването на файловете.

Иначе това което трябва да направиш го има описано в нета и за да не си губиш времето на този сайт е идеално синтезирано какво трябва да направиш точно! ... ако не объркаш нещо ще имаш Windows XP с интегриран SATA драйвер и ще можеш да го инсталваш на всякакви лаптопи с Intel чипсет.
http://www.tacktech.com/display.cfm?ttid=414
С това ще решиш проблема с дравера и Windows-а ще ти разпознае SATA контролера, обаче има и втора стъпка - как да запишеш на буутващо CD обновения Windows... за да си спестиш ядовете с експерименти можеш да се насочиш към указанията от същия този сайт... ще видиш, че най-долу има няколко тематични линка в зависимост от програмата която ползваш за записване.

И пак ти казвам, внимателно, едно по едно ги прави нещата и после ще получиш 100% това което ти трябва... цялата процедура ще ти отнеме до 2 часа грубо пресметнато на око :wink: ако не ти е за първи път ще е по-бързо 8)

Пет Дек 28, 2007 9:37 pm
Профил
Аватар

Мнение 
тошиба (и не само те) заделят определена част от диска ТИ и го заключват за достъп. на него има пре-инсталирано копие на ОС, която ти можеш да възстановиш с някаква комбинация от клавиши. даже това е стандартното изискване при предяваване на дефект - още преди да отидеш в сервиза те карат да си го направиш сам в къщи. на това копие на ОС е ясно каква е версията, какви са драйвери и голяма част от помощните програми. и се знае точно какво и кога работи/не работи. щото иначе се почват въпроси - кой сървиз пак ти е бозата, кога си упдейтвал, какви вируси си качвал скоро и т.н.

разбира се при тази операция губиш всичко твое на диска - лицензни файлове, сертификати, ключове и други трудно вадими наново неща. ако не внимаваш се охапваш (докъдето можеш). и повечето нормални юзери не ги знаят тези неща и не стига че бозата се е скапала, не стига че и тошибата се бъгнала ами трябва да търчат по банки и софтуерни фирми наново да си вадят копия на сертификатите...

та ако трябва да се премине към native-SATA има вероятност да се промени геометрията. не знам защо, но по разни безумни съображения, дискове+биос продължават да работят с геометрии, а не с блокове. и ако диска няма геометрия не може да бутне. специано при дисковете простотиите са наслоявани с поколения и нямат изчегъртване. все трябва да вкарваш квадратен чеп в кръгла дупка... в крайна сметка и дупката и чепа стават атроидо-подобни, но никога не си пасват идеално поради разминавания в стандартите.

дали има нужда от преформатиране на ниско ниво? на нормалния юзер никога не му се налага.
даже и да си намери програма, която праща команди към диска за формат на пътечка, те не се изпълняват от диска като такива. съвременните дискове изобщо не са това, за което се представят. още по-малко са това, което си мисли ОС за тях. не ми се навлиза в детайли, ама и тука е една чалга...

но ако си отключи заключената част от диска гаранцията му е фръкнала.

Пет Дек 28, 2007 11:19 pm
Профил

Мнение Мда
ДедоБоре написа:
тошиба (и не само те) заделят определена част от диска ТИ и го заключват за достъп. на него има пре-инсталирано копие на ОС, която ти можеш да възстановиш с някаква комбинация от клавиши. даже това е стандартното изискване при предяваване на дефект - още преди да отидеш в сервиза те карат да си го направиш сам в къщи. на това копие на ОС е ясно каква е версията, какви са драйвери и голяма част от помощните програми. и се знае точно какво и кога работи/не работи. щото иначе се почват въпроси - кой сървиз пак ти е бозата, кога си упдейтвал, какви вируси си качвал скоро и т.н.

разбира се при тази операция губиш всичко твое на диска - лицензни файлове, сертификати, ключове и други трудно вадими наново неща. ако не внимаваш се охапваш (докъдето можеш). и повечето нормални юзери не ги знаят тези неща и не стига че бозата се е скапала, не стига че и тошибата се бъгнала ами трябва да търчат по банки и софтуерни фирми наново да си вадят копия на сертификатите...

та ако трябва да се премине към native-SATA има вероятност да се промени геометрията. не знам защо, но по разни безумни съображения, дискове+биос продължават да работят с геометрии, а не с блокове. и ако диска няма геометрия не може да бутне. специано при дисковете простотиите са наслоявани с поколения и нямат изчегъртване. все трябва да вкарваш квадратен чеп в кръгла дупка... в крайна сметка и дупката и чепа стават атроидо-подобни, но никога не си пасват идеално поради разминавания в стандартите.

дали има нужда от преформатиране на ниско ниво? на нормалния юзер никога не му се налага.
даже и да си намери програма, която праща команди към диска за формат на пътечка, те не се изпълняват от диска като такива. съвременните дискове изобщо не са това, за което се представят. още по-малко са това, което си мисли ОС за тях. не ми се навлиза в детайли, ама и тука е една чалга...

В това си много прав че има скрити дялове с инсталацията, а ако е и с виста смятай че губиш едно 40Г ей така в нищото от диска, но за ниско ниво на форматиране на новите компютри просто няма смисъл, едно преразпределение на дяловете върши чудесна работа и след тази операция като ги форматираш с каквото щеш то си записва де са грешките ако има такива и всичко е 6. Дори само да преразпределиш дяловете е достатъчно за постоянно да забършеш всичко ако такава е целта , иначе ако и това не помага в магазина има други и по големи :wink:
Аз като си взех моя Fujitsu Siemens така хубаво си му цапнах едно XP , махнах всичко скрито и си направих едно 15Г дялче за работно и останалите 135Г си ги ползвам като бял човек естествено не са на 1 дял, така и да се скапе бозата ще си се скапе само работния дял, останалите дялове са си цели.
Ако искаш да не ти се губят информации и т.н. има си Acronis True Image , инсталираш си тази програмка и може даже от време на време да ти опреснява записа, ако съвсем ти се скапе бозата има си Acronis боотваш диск и с него си я възстановяваш докъдето си правил последния архив !

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !

Съб Дек 29, 2007 2:21 am
Профил
Аватар

Мнение 
ДедоБоре написа:

Ами не съм сигурен за гаранцията. Аз преди известно време купих IBM (от последните :) ). И той беше така осран. И понеже аз съм на принципа - ако не съм си инсталирал аз бозата - това не е моя компютър - FDISK, FORMAT и наново бозата. Естествено затрих всички сертификати...Отлепих лепенките и се бръкнах за един OEM-ски XP + Office и залепих новите лепенки. Ама аз така или иначе това дето ми го дават с лаптопа не го броя за софтуер. Но ми хрумна че това може да ми навреди на гаранцията и се обадих да питам каката в магазина. Тя каза че е много глупаво да го правя, щото така губя лицензите и възможността за "лесен" recover, ама за гаранцията на джелезото не каза нищо. Може и да не е знаела де, даже е силно вероятно.

Но и така да е - невиждам какво може да ме накара да си оставя диска на лаптопа толкова тъпанарски разделен и да ползвам бозата която някой китаец ми е инсталирал по дефоулт. По скоро бих рискувал гаранцията. Иначе ще имам не компютър, а някаква тъпа конзола.

Съб Дек 29, 2007 4:01 pm
Профил ICQ

Мнение 
Цецо написа:
Ами не съм сигурен за гаранцията. Аз преди известно време купих IBM (от последните :) ). И той беше така осран. И понеже аз съм на принципа - ако не съм си инсталирал аз бозата - това не е моя компютър - FDISK, FORMAT и наново бозата. Естествено затрих всички сертификати...Отлепих лепенките и се бръкнах за един OEM-ски XP + Office и залепих новите лепенки. Ама аз така или иначе това дето ми го дават с лаптопа не го броя за софтуер. Но ми хрумна че това може да ми навреди на гаранцията и се обадих да питам каката в магазина. Тя каза че е много глупаво да го правя, щото така губя лицензите и възможността за "лесен" recover, ама за гаранцията на джелезото не каза нищо. Може и да не е знаела де, даже е силно вероятно.

Но и така да е - невиждам какво може да ме накара да си оставя диска на лаптопа толкова тъпанарски разделен и да ползвам бозата която някой китаец ми е инсталирал по дефоулт. По скоро бих рискувал гаранцията. Иначе ще имам не компютър, а някаква тъпа конзола.

Това найстина не е много добра идея да махаш лепенки , остави си ги пък като си мераклия да даваш пари за XP не пречи да си лепнеш и на XP лепка :D
Но аз си мисля че няма нищо общо с гаранцията ако е хардуерен проблема тая лепка на бозата :roll:

Съб Дек 29, 2007 4:24 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Е аз тия лепенки махнах де :) На ХП-то лепенките. Щото оригиналния дето върви с компютъра е ОЕМ, т.е. веднъж като го унищожа - трябва да купя нов. А не мога да не го унищожа, защото е инсталиран по начина по който Дедо каза - не можеш да си го качиш на чисто, а само някакви рековери да правиш. Но тогава се качва във варианта в който китайчето го е инсталирало първоначално което е шит. И затова махнах лепенките на стария и купих нов ХП и сложих новите му лепенки. Не съм махал лепенките на кутията на лаптопа. То всъщност такива май няма, те болтовете са така направени, че не можеш да ги завъртиш без да си личи. Нямат нужда от лепенки за да установят дали си барал вътре.

Но така или иначе при тая операция губя всички софтуерни лицензи дето си вървят с компютера (бозата и една камара преинсталиран боклучав софтуер). Ама аз купувам желязо не софтуер, така че се примирявам.

Но остава открит въпроса - дали унищожаването на рековери дяла на диска нарушава хардуерната гаранция на продукта. Сигурно го пише в хартиййките - ама няма да седа на ги чета. Но както казах - това не би ме спраяло да го направя. Но при следващия лаптоп който купвам ще гледам да няма такива казуси. Ще го взема с линукс :) Който после пак ще затрия :)

Съб Дек 29, 2007 4:28 pm
Профил ICQ

Мнение Мне
Не би трябвало да това да е записано в гаранцията освен ако не искат да си загубят клиентите :?
Софтуера си е софтуер няма общо със желязото въпреки че има спорни моменти , някой нови лаптопи така са ги направили че ако не сложиш някой драйвери например за управление на вентилаторите няма да работят както трябва и от там може да се заядат и да ти кажат гледай сега еди кой си драйвер не си ползвал защото си на XP а пък той е направен само за виста и като не е работил лаптопа на Виста с тоя драйвер и прегрял и изгорял. :D
Провери все пак де за това нещо :!:

Съб Дек 29, 2007 5:41 pm
Профил
Аватар

Мнение 
казвам ви аз, че чалгата е повсеменстна...

Съб Дек 29, 2007 5:58 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 22 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща