Отговори на тема  [ 13 мнения ] 
къде греша 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение къде греша
Реших да се позанимая с микроконтролери спрях се на контролери AVR.Написах и една елементарна програма за мигане на светодиод.Използвам code vision avr диода свети,но не мига,хедъра го прави "магьсника"по доло давам какво съм писал,предварително благ одаря.

{PORTD.1=1;
delay_ms(1000);
PORTD.1=0;
delay_ms(1000);}}

Чет Дек 20, 2007 10:40 pm
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение 
Ами тази част от кода, която си дал, ще светне веднъж диода и ще го загaси. Трябва ти цикъл, за да мига.

Чет Дек 20, 2007 10:58 pm
Профил

Мнение грешката е моя
while (1)
{PORTD.1=1;
delay_ms(1000);
PORTD.1=0;
delay_ms(500);}}
но всетаки светодиода свети НЕПРЕКЪСНАТО.Явнослед последния ред програмата се връща от начало много бързо.

Чет Дек 20, 2007 11:15 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
ако е
while (1);

вместо програмката ти пак ли свети?

Чет Дек 20, 2007 11:56 pm
Профил

Мнение Пак свети
Да пак свети,но предполагам,че това е тъка защото порта е изход,а катода на леда е към порта,а анода през резистор 470R към +5v.

Пет Дек 21, 2007 6:56 am
Профил
Аватар

Мнение 
Конфигурирай си порт дирекшън-а на този пин да е изход. А и изобщо да програмираш микроконтролери без хардуерен дебъгер и тъпо,като понапреднеш и познаваш съответния просесор в детайли по може да се работи без дебъгер.В краен случай може да симулираш с Proteus. Направи си или си купи Jtag и ще ти стане по лесен живота.

Пет Дек 21, 2007 2:18 pm
Профил

Мнение И пак не ми е ясно
И пак не ми е ясно къкво става с тоя глупав проц.Програмата я пуснах през
avr studio.56 ,4.0 и на двете работи коректно,бит 1 си се сменя коректно е
времето не е 1000ms. А доста повече,но да речем,че моя комп е по-бавен,но
защо на реалната платка диода си свети и свети без да мига.Ако някой ми го обясни с думи прости ще съм му много благодарен!(между другото един приятел направи нещо и всичко си тръгна но аз не запомних как точно го направи,а и искам сам да вникна в нещата).За всяка помощ предварително благодаря!

Нед Дек 23, 2007 10:00 am
Профил
Аватар

Мнение 
щом диода свети, значи крака е изход, не познавам контролера ти, но при някои типове пиновете за портовете се шерват с други устройства - ацпта, ШИМ броячи, такива неща. виж дали не е нещо такова. виж също дали нямаш тъпа хардуерна грешка - окъсен с капка калай към маса изход или нещо подобно.

Нед Дек 23, 2007 10:34 am
Профил

Мнение няма грешка
Няма грешка в схемата пина не е окасен по невнимание.Проца.има много работи но те не са активни,хедара го прави "магьсника"и освен порт D пин 1
друго не е активно,а освен това както писах по-горе всичко работеше аз записах само моята програма.

Нед Дек 23, 2007 8:00 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Научи се да не ползваш магьосници ами сам да си пишеш сорса и ще имаш по шастлив живот :)
И вероятно няма екстрасенси които да ти кажат какъв ти е проблема. Замисли се за Jtag както ти казах по горе с него ще видиш какво реално става в процесора ти.

Пон Дек 24, 2007 10:27 pm
Профил

Мнение Съгласен
Съгласен съм с тебе защото сигурну по ги разбираш нещата,но айде една молба дай ми схема или някой линк за изработка на това устройство щтото
да го купя за любителски опити не е оправдано,а и тръпката да си го сглобиш е голяма.

Вто Дек 25, 2007 7:06 am
Профил

Мнение 
Добре де какъв е тоя процесор аджаба ,ще го напишеш ли какво му пише най-отгоре?
Code Vision има проблеми с конфигурацията на прекъсванията и UART-а ама при описването на пиновете не ми правил грешка.Ако процесора ти има Jtag и случайно той е включен с фуза за Jtag (което е по DEFAULT от завода за ATMEGA ). Ако твоя крак съвпада с крака на Jtag-интерфейса на процесора-няма никога да мигне тоя светодиод.Прочети си хубаво за фузувете на AVR -a защото в много от случаите те са виновниците.С какво го програмираш този процесор?Къде му конфигурираш фузовете?Задай си тези въпроси,прочети даташита, потърси ги из нета има ги на доста места и ще мигне тоз диод :)

Сря Дек 26, 2007 5:05 pm
Профил

Мнение никаде
Мъчейки се с този мигащ диод и понеже нямам jitag,а и авр няма тази възможност"ATyny2313" си направих схема с max232 по ком порта,но като взех да слагам тестови точки за да разбера дали даден ред се изпълнява
компилатора ме оплю.Най накрая се ядосах и го забърсах,качих от руски сайт същия компилатор само че с лекарство и всичко си дойде на място.Очевидно компилатора е бил може би някякво демо и е имал нещо прецакано.Т вече успях да размигам един светодиод което за мен си е п :D остижение !На всички които се опитаха да ми помпгнат едно голямо голямо
БЛАГОДАРЯ>

Съб Яну 05, 2008 9:43 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 13 мнения ]