А бе вие коктейли по барчетата не сте ли пили? Всяка колоидна субстанция (или както там му се викаше) "флуоресцира" на синкава светлина. Истинската флуоресценция и УВ лъчи нямат нищо общо. В случая ефекта се подчертава от яркия цвят на мастилото.
Аз ефекта от филмчето забелязах отдавна - бях боядисвал нещо с мастило от маркери. Всякаква светлина върши работа но с "дълбоко синята" се получава най-голям контраст.
След като има специално разработени лампи за такава светлина чуденето е излишно. Продават се почти навсякъде и цената им е няколко пъти по-голяма от обикн. луминесцентка. "Ултравиолетов" светодиод е добра идея, ама ще трябват най-малко 10на за убедителен ефект.
Сега се сетих: не винаги се получава - от мастило до мастило има разлика, номерът е да стане мътнато, колоидно.
Edit2: вчера ми попадна най-обикновена домакинска "лопатка" за загребване на нещо насипно. От най-обикновен полистирол е, но понеже е оцветена в "маркерно" жълто краищата й "светят" съвсем реално.
Обаче номерът с колоидните разтвори е, че променят спектъра на свелината в зависимост от ъгъла на гледане