|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 1:40 am
За начинаещи - генерални въпроси
| Автор |
Съобщение |
|
bongo-bongo
Ранг: Почетен член
|
 За начинаещи - генерални въпроси
А бе аз не съм начинаещ, просто ми се губят 10-на години. В техниката която оправяме слава Богу обикновено "процесорът" е механичен - устойчивост и простота, и бай Сюлю може да го поправи. Но напоследък се пръкват някякви недомислени като изпълнение електронни изчадия - няма CMOS който да работи добре във влага пък ако ще да е лакиран, т.е. само лакиран. А понякога старото управление е толкова изхабено че се налага направата на ново. Цените на оригиналните платки тук са безумни - от 100 до 600 евро (а вътре няма никой) затова искам да попитам:
Ако се навия да направя универсална платка: PIC с до 10 паралелни входа+изхода, най-много 3 аналогови входа и таймер(и). На отделна платка се поставя захранването с необходимите за изход релета или симистори. Скоростта е бааавна.
Всичко трябва да е евтинко и много просто защото ще е единична бройка до поява на 2-ра необходимост.
Какъв/какви PIC ми препоръчвате, какъв софтуер, ще ми трябва ли хардуер и т.н. Повърхностен монтаж се отхвърля по подразбиране, най-едрото е най-подходящо.
_________________ Тя простотията по хората ходи
|
| Пет Яну 18, 2008 10:44 pm |
|
 |
|
Ки4о
Ранг: Форумен бог
|
Ами PIC18F4680 - 64K Flash,11 ch ADC, DIP40 1 -8,3-16 bit timers - предполагам ще ти свърши работа.Развойна среда - безплатна.Програматор се сглобява за 2 часа,софт за програматора безплатен.Има и С компилатор безплатен.Има хардуеерно умножение.Има и други неща в него - разгледай му дейташийта.предполагам ще ти върши работа.И примери из нета много.А ако има нещо -ще питаш и ще помагаме с каквото можем.
|
| Пет Яну 18, 2008 10:52 pm |
|
 |
|
plameniv
|
 Хихи
Къде го хвърли на 18-ка, я си вземи един от по простите 16F878 или нещо такова с повечко изводи и по малко неща вътре , стига ти ADC да има и толкова. Има и безплатен комплитаор и на асемблер MPLAB , ако му е по лесно на ASM и програмата ще е 20 реда 
_________________ Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
Няма невъзможни работи - има много трудни работи!
----------------------------------------------------------------------------------
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !
|
| Съб Яну 19, 2008 5:24 am |
|
 |
|
Ки4о
|
@plameniv,18-та серия е подходяща щом човека има познания.А и няма да се тормози с превключването на банки и да пише програми за умножение на числа.А и са по-бързи.Ама той bongo-bongo ще си реши.А може и да спретне някакво китче за bongo- младши за да не му пипа непрекъснато по бюрото 
|
| Съб Яну 19, 2008 9:30 am |
|
 |
|
plameniv
|
 He
Все едно да стреляш с топ по врабче , какво като ще превключваш банки нищо сложно, ако програмата ти е малка само за едно мерене едва ли ще има нужда от често превключване 
----------------------------------------------------------------------------------
|
| Съб Яну 19, 2008 10:40 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
16ката е бита карта - повече няма да се развиват. На цена е колкото 18ката. Няма смисъл да се стъпва на 16ка в момента.
Аз би стъпил на някой от 18F4XXX в DIP. Чети внимателно ератите.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Съб Яну 19, 2008 1:11 pm |
|
 |
|
Gogo
Регистриран на: Чет Фев 24, 2005 11:41 pm Мнения: 1049 Местоположение: Pz
|
За пореден път питам: тези 16-ки защо още ги произвеждат???  Аз даже бих го напаравил на 24-ка, по всичко превъзхожда предшествениците си 
|
| Съб Яну 19, 2008 1:52 pm |
|
 |
|
plameniv
|
 Ммм
Какво им е на 16-ките мен ме кефят просто и лесно , нали знаеш една верига колкото е по дълга по лесно се къса , така и с тия професори колкото повече неща имат вътре толкова по лесно е да се бъгне нещо, винаги има вероятност да спече заради някакво недомислие дори или просто че си пропуснал да забраниш някое прекъсване или каквото и да е , все пак се осланаяш на хардуер който зависи от софтуер !!!
|
| Съб Яну 19, 2008 2:27 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Ами като за начало може и 16f876(877). А после винаги на тяхно място може да се сложи 18f2ххх(4ххх). Всъщност от 16-та и 18-та серия почти няма занчение кой точно ще ползваш (изключвам тия дето са с малко по-спеализирана периферия PWM-и и тем подобни за мотор контрол и други). Въпроса е да можеш да се справяш със софт-а. Само дето 18f2xxx(4xxx) са къде на половин цена спрямо 16-ки и някой по стари аналози 18-ки.
plameniv : три причини да не ползвам 16-ки : 1. малкия стек - особено кога не пишеш на асемблер е адски досадно. 2. Проблеми с eeprom-a. 3. Сравнително високата цена спрямо 18-ки. Иначе са ми напълно достатъчни за това дето правя.
|
| Съб Яну 19, 2008 3:19 pm |
|
 |
|
Syrius-B
Регистриран на: Пон Яну 30, 2006 2:48 am Мнения: 1248 Местоположение: София
|
Ако търсиш универсалност, Гого е прав - PIC24хххх004 е най-доброто, заради програмируемите периферни пинове.
Но за прости устройства - най-доброто си остава PIC16 ...
Има голямо разнообразие и са много стабилни като устойчивост на лошо захранване и ел магн смущения.
И всички развойни средства са фрее.
Всъщност, за наистина дребна автоматика - PIC12F....
Последна промяна Syrius-B на Съб Яну 19, 2008 8:23 pm, променена общо 1 път
|
| Съб Яну 19, 2008 4:47 pm |
|
 |
|
Zeus
Регистриран на: Вто Окт 03, 2006 11:58 am Мнения: 924 Местоположение: Ботевград
|
Аз съм мнго доволен от 16Ф887. Най-вече че ми спестява кварца. А и си има всичко необходимо от основните неща.
|
| Съб Яну 19, 2008 5:53 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Zeus, 18F4520 има вграден осцилатор и цената му е много добра. А е pin compatable с 877-цата, и софта със съвсем малко преработка тръгва.
|
| Съб Яну 19, 2008 6:26 pm |
|
 |
|
Zeus
Регистриран на: Вто Окт 03, 2006 11:58 am Мнения: 924 Местоположение: Ботевград
|
И това е вярно. Аз съм пускал програма на С писана за 16ф887 на 18ф4520 като смених само хедър файла и тръгна без преработки. Когато цената е съизмерима, няма проблем да се пуска нещо сложно, да върши по-прости неща. Още повече, че 16 и 18 серия са доста улегнали и са с изчистени бъгове (поне така предполагам  ). Проблема при по сложните чипове е , че краката са мултиплицирани с повече функции. Когато ти трябват прости I/O портове и забравиш да изключиш някоя периферия, нещата се закучват (трябва повече четене на документацията)
|
| Нед Яну 20, 2008 12:24 am |
|
 |
|
bongo-bongo
|
Аз пак да кажа, че простотата ме вълнува най-много щото нямам време/нерви/очи за сложнотии. И да е евтинко. Понеже бях много общ сега ще ви опиша какво прави най-масовия програматор в ежедневието ми:
Старт -> изчакване на превключвателя на датчик за температура или налягане -> задействане на реле за от 2 до 20мин. (евентуално в средата на цикъла се задейства друго реле за малко) -> изключване на релето и включване на друго -> следи се период от време или задействане на превключвател -> край
Това и с елементарни чипчета се прави ама мнооого жици и всеки път различна платка...
Най-сложното сега ми се блещи насреща - от двуглава еспресо машина, така и не съм я разучил. Направена е с NEC D78c10AGQ на когото не се ползват и половината възможности. Има вход от 2е "клавиатури", сериен най-вероятно, чипчетата са с изшкурени надписи, не отиват на серийния порт. Клавиатурите са за малко кафе, 2е малки, голямо, 2е големи. Входове за 2а датчика на преминала вода (май, щото няма логика да е за налягане а майсторът го нямаше да ми обясни), първо се подават на LM324. Вход за нивото на водата в бойлера - през 2.2МОма се подава +5в на жичка вътре в бойлера и отива ДИРЕКТНО на паралелен вход, т.е. ако минаваше поне през 10КОма можеше и да не изгори. През ULN2003A се управляват 4 релета: помпата за вода, 2е кранчета за горещата вода и 4тото и аз не знам. И за това чудо фирмата вносител ни поиска близо 400евро. Номерът е да се смени PICа, програмата е на отделен ROM. Остава да го изкопая...
_________________ Тя простотията по хората ходи
|
| Нед Яну 20, 2008 7:41 am |
|
 |
|
plameniv
|
 He
 |  |  |  | bongo-bongo написа: Аз пак да кажа, че простотата ме вълнува най-много щото нямам време/нерви/очи за сложнотии. И да е евтинко. Понеже бях много общ сега ще ви опиша какво прави най-масовия програматор в ежедневието ми: Старт -> изчакване на превключвателя на датчик за температура или налягане -> задействане на реле за от 2 до 20мин. (евентуално в средата на цикъла се задейства друго реле за малко) -> изключване на релето и включване на друго -> следи се период от време или задействане на превключвател -> край Това и с елементарни чипчета се прави ама мнооого жици и всеки път различна платка...
Най-сложното сега ми се блещи насреща - от двуглава еспресо машина, така и не съм я разучил. Направена е с NEC D78c10AGQ на когото не се ползват и половината възможности. Има вход от 2е "клавиатури", сериен най-вероятно, чипчетата са с изшкурени надписи, не отиват на серийния порт. Клавиатурите са за малко кафе, 2е малки, голямо, 2е големи. Входове за 2а датчика на преминала вода (май, щото няма логика да е за налягане а майсторът го нямаше да ми обясни), първо се подават на LM324. Вход за нивото на водата в бойлера - през 2.2МОма се подава +5в на жичка вътре в бойлера и отива ДИРЕКТНО на паралелен вход, т.е. ако минаваше поне през 10КОма можеше и да не изгори. През ULN2003A се управляват 4 релета: помпата за вода, 2е кранчета за горещата вода и 4тото и аз не знам. И за това чудо фирмата вносител ни поиска близо 400евро. Номерът е да се смени PICа, програмата е на отделен ROM. Остава да го изкопая... |  |  |  |  |
Това се прави тоно с 20 реда в един обикновен 16F с вграден генератор избери си по избор най евтиния с най малкото неща и се напъни в MPLAB за няколко часа ще си готов !
|
| Нед Яну 20, 2008 9:27 am |
|
|