Отговори на тема  [ 21 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
USB Програматор 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ
Аватар

Мнение USB Програматор
Искам да си направя някакъв USB програматор. Тук веднага ще ми кажете ICD2. Аз обаче искам някакъв по-простичък, debugger не ми трябва. След дълго търсене в нета разбрах че е напълно възможно да се направи програматор с 18F2550 а тук ми се търкаля един такъв микроконтролер. В нета намерих GTP-USB но firmware е платен. Също намерих това http://www.piclist.com/images/boards/pi ... /index.htm но софтуера му куца. Надявам се някой да е попаднал на такова животно и да помогне. (не е задължително да е с 18F2550 но трябва да е лесен за направа по възможност без SMD и да поддържа известните контролери като 16F628, 18F458, 18F258, 18F2550 и т.н.)

Вто Яну 22, 2008 2:17 am
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: USB Програматор
wolfshark написа:
Искам да си направя някакъв USB програматор. Тук веднага ще ми кажете ICD2. Аз обаче искам някакъв по-простичък, debugger не ми трябва. След дълго търсене в нета разбрах че е напълно възможно да се направи програматор с 18F2550 а тук ми се търкаля един такъв микроконтролер. В нета намерих GTP-USB но firmware е платен. Също намерих това http://www.piclist.com/images/boards/pi ... /index.htm но софтуера му куца. Надявам се някой да е попаднал на такова животно и да помогне. (не е задължително да е с 18F2550 но трябва да е лесен за направа по възможност без SMD и да поддържа известните контролери като 16F628, 18F458, 18F258, 18F2550 и т.н.)

Мисля че пусках някъде из форума линк за един такъв, само че мен ме домързя да си го правя и си го купих от ебай от едни китайци и си бачка супер , но е само за микрочип контролери !!!
Само че ще ти трябва един микроконтролер как ще си го програмираш като нямаш програматор не знам , понеже в схемата всичко минава през него и той ти управлява доста неща :roll:
http://www.kitsrus.com/pic.html
http://www.kitsrus.com/pdf/k150v2.pdf
http://www.sprut.de/electronic/pic/proj ... er8/#aatis
Може да го направиш и за COM порт и да ползваш USB<=>RS232 кабел или да добавиш този чип FT232 като на чипа ползваш 2-та извода RX, TX .

Но за първо време може да зглобиш един съвсем прост пк за COM порт, колкото да резнеш този и след това да си направиш тази схема , или пък някой приятел да ти го резне :wink:
http://www.jdm.homepage.dk/newpic.htm

Прикачени файлове:
Serial_Programmer.zip [365.77 KiB]
182 пъти
USB_programmer_sch+hex.zip [104.6 KiB]
232 пъти

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !
Вто Яну 22, 2008 8:06 am
Профил
Аватар

Мнение 
Супер си, мерси за схемата, и 16F628A се търкалят тука, така че може и тази да използвам, но понеже FT232 е SMD сигурно 16F2550 ще ползвам. Аз програматор си имам - JDM2 но така или иначе ще правя друг защото е малко неудобно направен, и вместо да правя още един такъв реших да си направя USB. (колко пъти повторих думи производн на правя :D )

Понеже съм зле с немския - тоя Brenner какъв софтуер използва за програмирането?

Вто Яну 22, 2008 11:15 am
Профил

Мнение MMM
wolfshark написа:
Супер си, мерси за схемата, и 16F628A се търкалят тука, така че може и тази да използвам, но понеже FT232 е SMD сигурно 16F2550 ще ползвам. Аз програматор си имам - JDM2 но така или иначе ще правя друг защото е малко неудобно направен, и вместо да правя още един такъв реших да си направя USB. (колко пъти повторих думи производн на правя :D )

Понеже съм зле с немския - тоя Brenner какъв софтуер използва за програмирането?

Нещо сякаш не е много удобен за работа тоя немския мисля че това му е софта :
http://www.sprut.de/electronic/soft/usb ... rn17a6.zip
Я вземи пробвай този дето е на долния атачмънт , поне моя е такъв дето го купих от китайците и е супер :wink:
Ако те мързи виж линка в ебай ама ще ти излезе солено доставката!
http://cgi.ebay.com.au/JDM-40-ZIF-USB-M ... dZViewItem
Всъщност на мен ми излезе общо към 40лв ама до БГ е друга цената за транспорт почти тройна :?

Вто Яну 22, 2008 1:33 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
PICkit 2 Debug Express - много съм доволен от него. Взех си го от www.comet.bg

Вто Яну 22, 2008 3:38 pm
Профил
Аватар

Мнение 
В крайна сметка започнах тази със 18F2550 в момента се разяжда в трихлорида. Отново голямо БЛАГОДАРЯ на plameniv.
Този другия със 16F628 дето го даде с какъв софт се ползва, или си джитка като стандартен JDM?

Вто Яну 22, 2008 10:41 pm
Профил

Мнение A
wolfshark написа:
В крайна сметка започнах тази със 18F2550 в момента се разяжда в трихлорида. Отново голямо БЛАГОДАРЯ на plameniv.
Този другия със 16F628 дето го даде с какъв софт се ползва, или си джитка като стандартен JDM?

Да може да се каже ама не точно, в най горния линк имаше, тук е софта на USB програматора иначе този за RS232 мисля че си е JDM , но за немския просто ми беше под ръка линка иначе нямам мнение но ти ще кажеш като се измиеш от трихлорида :wink:

Сря Яну 23, 2008 12:32 am
Профил
Аватар

Мнение Re: A
plameniv написа:
wolfshark написа:

Да може да се каже ама не точно, в най горния линк имаше, тук е софта на USB програматора иначе този за RS232 мисля че си е JDM , но за немския просто ми беше под ръка линка иначе нямам мнение но ти ще кажеш като се измиеш от трихлорида :wink:

Стига бе хора, трихлорида въобще не цапа. Аз не бъркам в него с ръце. Кажи някоя друга формула, която ще стане за принтерския метод, щом толко не го харесвате тоя трихлорид. Аз пробвах със перхидрол и ъъъъ не знам как му се викаше ама е с картинка на памела :D Но това отделя доста топлина, цвърчи, отделя някакви газове и изглежда като за еднократна употреба, а и сигурно не става за принтерския метод.

Сря Яну 23, 2008 1:10 am
Профил

Мнение Re: A
wolfshark написа:
plameniv написа:
wolfshark написа:

Стига бе хора, трихлорида въобще не цапа. Аз не бъркам в него с ръце. Кажи някоя друга формула, която ще стане за принтерския метод, щом толко не го харесвате тоя трихлорид. Аз пробвах със перхидрол и ъъъъ не знам как му се викаше ама е с картинка на памела :D Но това отделя доста топлина, цвърчи, отделя някакви газове и изглежда като за еднократна употреба, а и сигурно не става за принтерския метод.

Ъм аз не съм казал че не става , по добро от трихлорида няма въпреки че цапа и трудно се мие, не знам защо мислиш че не цапа, всъщност ако е използван малко повечко цапа повечко . :wink:
Как бъркаш, като трихлорида за да има ефект и да стане овреме трябва да се движи платката иначе ще се разяде мноооого бавно , в промишленоста не движат платката а пускат струя, трихлорида действа като се заменя желязото в хлорното съединение с медта от платката, като медта е по активен елемент от желязото, но за да стане трябва да се отмие окисления вече и натрупано като утайка слой затова трябва да се движи, някой казват че е като пила но то не е , то си е химична реакция :wink:

Сря Яну 23, 2008 3:30 am
Профил
Аватар

Мнение 
Хайде сега да те хвана неподготвен. Според реда на относителната активност желязото е по-активният елемент:
Li, Rb, K, Ba, Sr, Ca, Na, Mg, Al, Mn, Zn, Cr, Fe, Cd, Co, Ni, Pb, H, Sb, Bi, Cu, Hg, Ag, Pd, Pt, Au
Ако обясниш защо реагира въпреки че медта не е толкова активна и не би трябвало да измести желязото от железния трихлорид ще ти пиша 6 :D

А иначе движа платката със пинсета.

Едно въпросче ето я схемата: http://www.sprut.de/electronic/pic/proj ... il_sch.gif
L1 и L2 може ли да ги пропусна и просто да ги заменя с мостче. Не разбирам каква им е функцията, а и няма от къде да си намеря. Не мога и да си намотая сам защото нямам mH метър.

Сря Яну 23, 2008 11:00 am
Профил
Ранг: Ориентиран

Мнение 
wolfshark написа:
...Едно въпросче ето я схемата: http://www.sprut.de/electronic/pic/proj ... il_sch.gif
L1 и L2 може ли да ги пропусна и просто да ги заменя с мостче. Не разбирам каква им е функцията, а и няма от къде да си намеря. Не мога и да си намотая сам защото нямам mH метър.

няма начин. L1, Q2, D1, C5 правят от 5V -> 13V

L2 може и да може без това, ама не добре. Предпазва смущенията от захранването да не се връщат в компютъра

Сря Яну 23, 2008 12:16 pm
Профил

Мнение Mne
wolfshark написа:
Хайде сега да те хвана неподготвен. Според реда на относителната активност желязото е по-активният елемент:
Li, Rb, K, Ba, Sr, Ca, Na, Mg, Al, Mn, Zn, Cr, Fe, Cd, Co, Ni, Pb, H, Sb, Bi, Cu, Hg, Ag, Pd, Pt, Au
Ако обясниш защо реагира въпреки че медта не е толкова активна и не би трябвало да измести желязото от железния трихлорид ще ти пиша 6 :D

А иначе движа платката със пинсета.

Едно въпросче ето я схемата: http://www.sprut.de/electronic/pic/proj ... il_sch.gif

Аиде L2 може да я изхвърлиш ама L1 не става да се маха, защото с нея се качва напрежение на 15V преполагам, трябва да сложиш подходяща бобинка , тези които са за 34063 стават ако имаш някакъв суич или нещо такова извади от там и пробваи :idea: :!:

Сря Яну 23, 2008 12:52 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Суичове нямам но имам един ISDN Router обаче по него няма бобинки. Има на импулсното му една - пише на нея 470K

Сря Яну 23, 2008 1:08 pm
Профил

Мнение Hm
wolfshark написа:
Суичове нямам но имам един ISDN Router обаче по него няма бобинки. Има на импулсното му една - пише на нея 470K

Няма ли вътре 34063, около нея е ?

Сря Яну 23, 2008 2:29 pm
Профил
Аватар

Мнение 
http://www.sprut.de/electronic/pic/proj ... /index.htm
От този сайт съм направил Brenner8-P (rev 4) и
PIC-Brenner8mini Rev. 4
http://www.sprut.de/electronic/pic/proj ... /index.htm
Работят си идеално. Първият е по-удобен, защото има и ZIF цокъл.
Малко по-особена е програмата за програмиране, но се свиква.
На бавни компютри обаче работят бавно.
Ако имаш порт RS232 може да си направиш Multi PIC Programmer 5 Ver.2,
http://feng3.cool.ne.jp/en/pg5v2.html
Не съм имал никакви проблеми с него. По неговата схема имам и направена платка само ZIF цокъл и я свързвам с други програматори, например PIC-Brenner8mini Rev. 4

Сря Яну 23, 2008 3:07 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 21 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща