Отговори на тема  [ 14 мнения ] 
MCU + Stepper motor ? 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение MCU + Stepper motor ?
Здравейте ... Отново Ви пиша с простите си въпросчета :)
Искам да Ви попитам :
- Имам 4 еднакви степ мотора (всъщност имам 5-6 де, но както и да е), които смятам да използвам (в момента няма значение за какво :) ) ...
На тях пише 12V 0,16A ... Искам да ги управлявам с микроконтролер ... Та тук идва въпроса:
Ще има ли проблем, ако ги вържа 2х2 (всичките 5 проводника по цветове един за друг) и как да ги управлявам в по-високоволтова верига (Все пак MCU е на 5 волта, а от тях ще искам оптималната им мощност) ? Мислех за някакви транзистори в ключов режим, предполагам, че това ще е начина ...
Как ще се държат ако ги захранвам с микроконтролера и как ще се държи той след това ? :D
Ако не ме лъже паметта макс. ток на PIC16F84A беше 500mA (може и за TTL елементите да беше това... не помня ...) ...
Благодаря за отговорите ...

Пон Мар 10, 2008 11:46 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
честно казано ..... незнам дали и на автомивка ще се справяш.........

Вто Мар 11, 2008 2:03 am
Профил ICQ WWW
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение 
25mA може да черпиш от всеки извод на ПИКа. Забрави го този вариант директно да включиш моторите към контролера. За тези цел са измислили драйвери хората - ULN2003 е добър начален вариант. Уточни малко какво значи да ги вържиш 2х2 :?: :?: :?: .

Вто Мар 11, 2008 10:25 am
Профил

Мнение 
GTN написа:
25mA може да черпиш от всеки извод на ПИКа. Забрави го този вариант директно да включиш моторите към контролера. За тези цел са измислили драйвери хората - ULN2003 е добър начален вариант. Уточни малко какво значи да ги вържиш 2х2 :?: :?: :?: .

Щом макс. ток е 25 mA веднага го забравям ... а това за 500mA се сетих - то е за "Основен ТТL елемент" :)
Прегледах даташийта и мисля, че не само начален, но е перфектен вариант за целта :)
2х2 имах предвид двата да се движат едновременно (да правят заедно стъпки) и другите два по същия начин, за да не ги управлявам всичките по отделно (понеже този вариант ми върши работа) ... Въпроса е дали да ги свържа преди или след драйвера (ако консумацията им наистина е 160mA, а драйвера има максимален ток 500mA и издържа пиков 600 - би трябвало да няма проблем, въпроса е дали самите мотори няма да имат проблем с това - аз не виждам какъв може да е той, но все пак да попитам ...)
Не, на автомивка няма да се справям, защото съм малоумник, а има много хора като теб се правят на велики и не помагат...
Благодаря GTN, днес ще проверя дали имат в наличност ULN2003 и ако го нямат ще поръчам от Comet ... По принцип си мислех да ползвам дарлингтони, но бях забравил, че съществува ULN2003 :) Като му гледам цената в комета няма да е проблем да се заредя, за да имам и за други работи :)
п.п. Не разбирам защо всеки път когато някой зададе въпрос, който не ви харесва тук повечето от вас директно го игнорирате ... Ми не отговаряте и толкова, защо трябва директно "атака" ? Все едно някой в клуб фиат да каже "много ми загрява колата" и ние директно - "отивай в сервиз, ти няма да можеш и в макдоналдс да се справяш" ... Мерси, ако не ме приемат в техническия непременно ще си потърся работа в някоя автомивка :!:

Вто Мар 11, 2008 12:44 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ти можеш да ползваш отделни драйвери за всеки мотор и да им подаваш пак заедно управляващите сигнали. И недей забравя че мотора не е лампа.

Вто Мар 11, 2008 5:30 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
kiler_4o написа:
Въпроса е дали да ги свържа преди или след драйвера

Е как преди, :?: :?: :?: След разбира се. Това е идеята на драйвера. Преди драйвера ти е ПИКа, след драйвера ти е мотора. Мисля си че няма проблем да сложиш и двата мотора на един драйвер. За какво са ти 2 мотора да се въртят едновременно?

Вто Мар 11, 2008 6:55 pm
Профил

Мнение 
GTN написа:
kiler_4o написа:

Е как преди, :?: :?: :?: След разбира се. Това е идеята на драйвера. Преди драйвера ти е ПИКа, след драйвера ти е мотора. Мисля си че няма проблем да сложиш и двата мотора на един драйвер. За какво са ти 2 мотора да се въртят едновременно?

Идеяа ми е, че преди започнах един проект, който така и не довърших, сега съм решил да го направя културно...
Роботче с 4х4 задвижване, по един степ мотор на всяко колело (може би на вала на моторите ще сложа директно колела, ако до тогава не измисля по-добър начин) ... Казвам роботче, защото смятам да няма радиоуправление - да му сложа няколко инфрачервени или ултразвукови (второто не съм го пробвал, но от едно списание си изкарах статийка как да си направим такъв датчик и скоро ще го пробвам...) датчици и ще го накарам да се пази от сблъсъци и лоши хора :D В общи линии това е - задвижването ще е малко като на танк - леви и десни, ще е доста чувствително, но понеже тези мотори са по 1,8 градуса на стъпка това няма да е проблем ... мисля да го направя със модул за "мислене", който мога да сменям с модул за радиоуправление (когато искам да си правя кефа :) ) и този преход ще стане като при дискетите на телевизионните игри :) Ще вадя и слагам платка в "цокъл" ако може да се нарече точно така ... но това е само суровия проект, изпълнението още иска доста време - не съм измислил как точно ще закрепя тези колела на степ моторите и най-важното - не съм намерил достатъчно големи колела ... може да използвам колкото за пробата капачки от буркани и докато намеря колела да го оставя с тях ...
В общи линии това съм замислил, някъде си бях направил и структурна схема на програмата, но трябва да намеря къде е точно листа ... че го правих в час по свят и личност :oops:

Вто Мар 11, 2008 8:01 pm
Профил

Мнение 
GTN написа:
kiler_4o написа:

Идеяа ми е, че преди започнах един проект, който така и не довърших, сега съм решил да го направя културно...
Роботче с 4х4 задвижване, по един степ мотор на всяко колело (може би на вала на моторите ще сложа директно колела, ако до тогава не измисля по-добър начин) ... Казвам роботче, защото смятам да няма радиоуправление - да му сложа няколко инфрачервени или ултразвукови (второто не съм го пробвал, но от едно списание си изкарах статийка как да си направим такъв датчик и скоро ще го пробвам...) датчици и ще го накарам да се пази от сблъсъци и лоши хора :D В общи линии това е - задвижването ще е малко като на танк - леви и десни, ще е доста чувствително, но понеже тези мотори са по 1,8 градуса на стъпка това няма да е проблем ... мисля да го направя със модул за "мислене", който мога да сменям с модул за радиоуправление (когато искам да си правя кефа :) ) и този преход ще стане като при дискетите на телевизионните игри :) Ще вадя и слагам платка в "цокъл" ако може да се нарече точно така ... но това е само суровия проект, изпълнението още иска доста време - не съм измислил как точно ще закрепя тези колела на степ моторите и най-важното - не съм намерил достатъчно големи колела ... може да използвам колкото за пробата капачки от буркани и докато намеря колела да го оставя с тях ...
В общи линии това съм замислил, някъде си бях направил и структурна схема на програмата, но трябва да намеря къде е точно листа ... че го правих в час по свят и личност :oops:

едит: Имах предвид дали да свържа двата мотора един за друг след драйвера или да свържа управляващите ги проводници преди него ... Явно това "не забравяй, че това не са лампи" е било насочено точно към това - да свържа управляващите ги проводници преди драйвера ...
иначе днес си купих 3бр. по 47 ст. ULN2003 :)

Вто Мар 11, 2008 8:02 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Хм, това дето искаш да го правиш иска малко дообмисляне. Първо с какво ще захранваш моторчетата - ще ти трябва акумулатор и то по-сериозен, обаче пък той е тежест и не се знае ще имат ли достатъчно момент да движат системата директ драйв. После ще е по тарикатско да може да си е 4х4 изцяло. Само като идяе можеш да си направиш за всеки мотор отделен драйвер примерно с един 12ф509 входове посока и стъпка изходите фазите, от него на един драйвер и към мотора. Така от главния контролер ще подаваш само посока и стъпка.

Сря Мар 12, 2008 10:18 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Ами мисля, че мога да помогна малко по темата :) Аз участвам в един екип от 5 човека и сме се захванали именно с такъв проект, но мислим да го развием доста сериозно. Като за начало сега тестваме на експериментална платформа. Задвижването е независимо 4х4. Всяко колело се задвижва от 1 модифицирано серво с мощност 20кг/см. Този уикенд тествахме платформата в движение. Радио връзката е през ZigBee Роботът ще може да работи в 2 режима - самостоятелен и да бъде управляван. Ще сложим и wireless, за да може да имаме и видео от робота. По него ще има всякакви сензори като се почне от оптични енкодери за всяко колело, инфраред, ултразвук, акселерометри, жироскопи, камера и GPS. Всеки модул ще се управлява от собствен микроконтролер, но всички модули ще се командват от един главен процесор с uClunux :) На теория всичко е идеално, но като седнеш да правиш нещо излизат доста проблеми. Първия ми ултразвук ми отне 3 месеца :) Общо взето от 3месеца сме стартирали проекта и до сега имаме платформа със 4 сервота, гуми, модул за управление на двигателите и радио, което за сега ползва CC1100, защото имаме някакви мистериозни проблеми със ZigBee-то. Ето едно филмче на платформата ни преди месец и половина със пуснати мотори и гази наред :) http://youtube.com/watch?v=phi6ohb-mzc Идеята ни е да направим платформа с окачване със сравнително висока прходимост, но първо трябва да положим основите по електрониката :)
Ако проявяваш интерес свържи се с мен и може да се видим :)

Сря Мар 12, 2008 12:01 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ами мисля, че мога да помогна малко по темата :) Аз участвам в един екип от 5 човека и сме се захванали именно с такъв проект, но мислим да го развием доста сериозно. Като за начало сега тестваме на експериментална платформа. Задвижването е независимо 4х4. Всяко колело се задвижва от 1 модифицирано серво с мощност 20кг/см. Този уикенд тествахме платформата в движение. Радио връзката е през ZigBee Роботът ще може да работи в 2 режима - самостоятелен и да бъде управляван. Ще сложим и wireless, за да може да имаме и видео от робота. По него ще има всякакви сензори като се почне от оптични енкодери за всяко колело, инфраред, ултразвук, акселерометри, жироскопи, камера и GPS. Всеки модул ще се управлява от собствен микроконтролер, но всички модули ще се командват от един главен процесор с uClunux :) На теория всичко е идеално, но като седнеш да правиш нещо излизат доста проблеми. Първия ми ултразвук ми отне 3 месеца :) Общо взето от 3месеца сме стартирали проекта и до сега имаме платформа със 4 сервота, гуми, модул за управление на двигателите и радио, което за сега ползва CC1100, защото имаме някакви мистериозни проблеми със ZigBee-то. Ето едно филмче на платформата ни преди месец и половина със пуснати мотори и гази наред :) http://youtube.com/watch?v=phi6ohb-mzc Идеята ни е да направим платформа с окачване със сравнително висока прходимост, но първо трябва да положим основите по електрониката :)
Ако проявяваш интерес свържи се с мен и може да се видим :)

Сря Мар 12, 2008 12:02 pm
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Мнение 
килерчо,
определено куца нещо в постановката :!:
стъпков мотор за задвижване на колела :?: айде малко помисли... това е доста необмислено(не искам да ползвам думата тъпо)
всеки четков/безчетков ел.двигател би ти свършил идеална работа с една мостова схема за управлние...
вместо да се потиш над това да задвижваш N-на брой стъпки 4 стъпкови двигатела за 1 см. преместване ще си пренасочиш усилията към много по-полезното определяш посока на въртене на колелата(напред/назад/стоп) и така можеш и като "танк" и като по-обичайно превозно средство да я караш....
мдамм
а килерчо от килер ли идва или от килър много се чудя :):?:

Сря Мар 12, 2008 12:02 pm
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл
Аватар

Мнение 
Мисля, че трябва добре да се помисли дали тия стъпкови мотори ще имат достатъчен момент. Аз като се сетя на флопитата, малко да огънеш дискетата и тя спира да се върти.

Сря Мар 12, 2008 12:07 pm
Профил

Мнение 
Един приятел беше направил роботче по същия начин, но с други стъпкови моторчета, с ИЧ датчици, които даваха на изхода 1 и 0 и местеше доста предмети (малко и средно-тежки :) ) ... но не знам с какви точно степмоторчета беше ...
До сега никога не съм ползвал speed controller, иначе бих го направил и с обикновени моторчета, но не знам как да им регулирам плавно скоростта, защото нали се досещате, че ако не е плавно то всяко завиване ще ми е 5-6 завъртания на място около себе си ? Освен това идеята ми е да го направя с неща, които имам вкъщи, а тук нямам много мощни електромотори ... имам 4-5 еднакви, но са слаби и те ... даже по-слаби от стъпковите ... тези стъпкови специално пробвах да задържа единия с ръка и като съдя колко ми беше трудно, мисля, че момоентът ще ми стига ... За захранване имам акумулатор 12V 5Ah... тежичък е, ама в краен случай ще ползвам примерно 2-3 батерии по 4,5V ...
@sv_shady аз смятах директно да ти пиша, но в скайп не си влизал от ... хмм... днес ? Снощи като гледах не беше влизал от доста време :)

п.п. kiler_4o идва от killer... много е дълга историята защо стана с едно L, но ако на някой му е толкова интересно - ще я разкажа :)
п.п.2 - пропуснах ли да спомена, че микроконтролер си имам ? 16F84A ...
За мен е все тая дали ще го направя със стъпкови или обикновени мотори, стига да не стане много скъпо... В момента финансите не са ми най-добрата страна и не мога да си позволя много пари покрай този проект ... А дали ще има достатъчно мощност или не - еми ще пробвам, ако не стане - не стане - ще го направя с други мотори :) Остана проблема със закрепването на гумите ... За сега ще ползвам отделен драйвер за всеки мотор...

Сря Мар 12, 2008 1:00 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 14 мнения ]