|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 5:12 am
|
Страница 1 от 1
|
[ 7 мнения ] |
|
| Автор |
Съобщение |
|
Ники
Ранг: Почетен член
|
 Въпрос за акселерометър.
Реших да си поиграя с едно чипче ADXL321, двукоординатен акселерометър за +-18g.
Спретнах си една опитна постановка с електродвигател. На пластмасов диск закрепих батерия, процесор, памет, оптрон за да меря оборотите и въпросния акселерометър. Пластмасовия диск закрепвам на оста на моторчето, а мотора захранвам с регулируемо напрежение.
Процесора семплира със 100 Hz двата канала на акселерометъра, а през кяпчер от оптрона, снемам и оборотите. Пускам си моторчето, някакво време за работа, и го спирам, свалям информацията от паметта във компа и си правя графика за да видя визуално уж, какво се получава. Останах изненадан от резултатите и в един миг разбрах че съм скаран с физиката. Прилагам картинка с графиката, и ако някой има идея дали от данните на акселерометъра може да се получат в някакво приближение измерените обороти, или да ми каже къде бъркам в опитната постановка?
По хоризонтална ос са секундите, за времето на работа на мотора, напрежението на акселерометъра в покой е около 1,5 волта, вижда се и някакво разминаване в двата канала. Акселерометъра лежи в равнината на въртене на диска, като посоката Х съвпада с посоката на въртене, а посока У с радиуса на диска. Предполагах че показанията основно ще идват по канал Х, а по У ще се виждат смущения от механичен/вибрационен характер. Дали в погрешността на постановката или в нещо друго, но не видях логика в получените данни...
|
| Вто Апр 29, 2008 9:30 pm |
|
 |
|
Ки4о
Ранг: Форумен бог
|
За да направиш измерването коректно трябва диск с измервателната апаратура да е балансиран.По графиката се вижда как в един момент има рязко нарастване и последващо спадане,т.е в един момент имаш маса+момент на вала в следващия маса-момент на вала (това грубо казано). За един оборот на вала периферната скорост на товара/диска флуктоира - това да го имаш в предвид.
|
| Вто Апр 29, 2008 9:40 pm |
|
 |
|
Ники
|
Че баланса го няма никакъв съм съгласен, че това оказва влияние на резултата също, но почвам да си мисля че не съм подбрал правилния начин да опозная акселерометъра. Явно има някакви разлики между линейно и кръгово движение, които не мога да си обясня.
Толкова ли се изкривяват получените данни от липсата на баланс?
Очаквах че напрежението в изходите на акселерометъра ще клони към нулата(в случая 1,5 волта), след установяване на оборотите, но и това не се получава.
|
| Вто Апр 29, 2008 9:58 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Ми горе-долу съвпадат?
|
| Вто Апр 29, 2008 11:51 pm |
|
 |
|
rumen65
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Чет Окт 06, 2005 2:06 pm Мнения: 194 Местоположение: Sofia
|
И на мен резултатите ми изглеждат нормални
А ускорението по периферията което е омега * R къде го забравяш?
|
| Сря Апр 30, 2008 10:17 am |
|
 |
|
Ники
|
първо ще попрочета някой учебник за физика/механика и пак ще се пробвам да мисля 
|
| Сря Апр 30, 2008 1:27 pm |
|
 |
|
kasparov
Регистриран на: Сря Апр 05, 2006 9:52 pm Мнения: 877 Местоположение: Разград
|
Това ADXL321 от къде се купува?
|
| Сря Апр 30, 2008 1:35 pm |