|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 6:21 am
|
Страница 1 от 1
|
[ 14 мнения ] |
|
Ni-Cd зареждаща батерия за захранване на основните Инт.схеми
| Автор |
Съобщение |
|
luci
Ранг: Минаващ
|
 Ni-Cd зареждаща батерия за захранване на основните Инт.схеми
Здравейте,
Търся решение за това да имам на основните IC захранване от Ni-Cd 3.6v 60mAh (3 cell-a) или две такива (7.2v) , а всички по „едри” консумации, като LCD backlight и тн. да са активни само при включеното външно захранване.
Искам когато има включено външно захранване консумацията да е от него, а батерията да се зарежда докато и е необходимо. Когато се ънплъгне външното захранване, „големите” консуматори е изключват а ICтата си ползват батерията.
Някой да знае нещо публикувано като част от подобно приложение или съвет нека го подели. Схема или информация, или нещо което важно да знам като се захващам с проблема.
Благодаря ви.
|
| Чет Апр 17, 2008 8:23 pm |
|
 |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Пролетта дойде и се появиха дипломни и курсови задачки ми се струва ...
Едва ли някой ще ти даде схема, няма как да разгадаем какви и колко са ти основните ИС както и нещата които дърпат повече ток, реално това е задача на този който конструира схемата. Има два основно момента, колко ти е консумацията и какво време на автономия се изисква, и вторя е как са изпълнени схемите а и софтуера, защото ако сота е написан така че да чака LCD да направи нещо а то не прави защото е спряно определено няма да ти работи у-вото, ако се не лъжа стнадартния драйвер на CCS за LCD точно така работи, има един while който никога ниама да се прекъсне ако дисплея не работи, не че няма решение, но ако задаваш тоя въпрос едва ли сам можеш да с еоправиш с подобни проблеми.
|
| Пет Апр 18, 2008 7:47 am |
|
 |
|
luci
|
Toni  pravia si ustroistva za kef, ne sum engeneer, programist sum i designer  i za men e malko trudno da se izraziavam , izviniavai
imam PIC18F8722, sRAM,
pres i2C: 5 termalni datchika, RTC (s bateriika), A/D, EEPROM, FANcontroller 2xChannels, port expander, PWD+FET za edno servo, touchScreen controller.
Prez SPI, edin gLCD 320x240 s CCFT osvetlenie, oshte edin port expander, USBx2 s VNC1L.
Edna SD carta, zummer/speaker
otdelil sum Osvetlenieto na lcd-to, zahranvaneto kum USB portovete i 1channel za fannovete udobno da gi prekusvam
triabva mi tova chudo da poraboti 8-9h pri izkliucheno vunshno zahranvane, da polucha na niakoi pin che tova se e sluchilo, za da se smeni malko logikata koiato teche v PIC-a, (a lcd osvetlenieto, fan-a i usb-tata shte se zahranvat realno samo ot vunshniat istochnik)
obache triabva, kato se vkliuchi vunshnoto zahranvane otnovo, bateriikata da se zarejda do momenta do koito e zaredena optimalno za neia. A pri prekusvane otnovo da se harchi ot neia
5 volta mi triabvat nai veroiatno. Bateriika s dropdown.
Prepolagam che stava s niakuv batery charger driver, no ne namerih neshto, koeto gore dolu da mi e udobno da go osuznaia i da shvana principa,  analogovite po-seriozni neshta sa mi pulna magla  ako ima podhodiasht primer moga nai-veroiatno da go popromenia, no edva li moga da go izmislia
iviniavam se za latinicata no na tazi mashinka niamam cyr
pomognete  ako niakoi ima ideia kakvo moje da mi svurshi rabota ili ima idei , opit s podobni primeri i tn ..
blagodaria mnogo
|
| Съб Апр 19, 2008 2:47 am |
|
 |
|
Ки4о
|
Като за начало ти давам идеята да пишеш на кирилица а не на маймуница - по добре ще се разбираме.
Кажи какво искаш да правиш за да можем да ти помогнем.Харесай си някакво устройство и почвай да сглобяваш - кой до колкото може ще помага.
|
| Съб Апр 19, 2008 8:45 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Ами значи за да живее батерията след като нямаш и мнго опит най-добре да позлваш стандартен чип за заряда и, а то и да имаш опит това е по-елегантното решение, освен ако не гониш много ниска цена. Има два варианта, първия е това което не ти трябва да е на батерия да го вържеш на отделен стабилизатор на входа, след като отпадне входното и то ще се гаси ще не ще. Другото ще си го захранваш от батерията, доста чипове за заряд предлагат и вътрешно превключване на източника и всичко си е автоматично.
Другият вариан тобаче който мен по ми харесва е малко, съвсем малко по-сложен аз бих свързал всичко към батерията, но на това което не искам да работи ще му сложа ключ за управление, сега вече зависи как се реализира самото захранване и какво е напрежението на батерията вариантие са пак няколко, за това коеот искаш да с епрекъсва слагаш отделен стабилизатор който има suspend управление, или пък за всичко слагаш еидн стабилизатор и еидн мосфет да прекъсваш захранването на тов акоето не ти трябва.
Това решение има два плюса, първо както и да е реализиран софтуера винаги ти определяш момента в който да се изключат ненужните неща, т.е. дори и да имаш случай като този който описх по-горе не е проблем. Втория плюс е че ако ти се наложи все пак да ги светнеш за малко в определен момент това ще може да стане.
Така без схеми обеснението е малко по-трудно най-общо нео такова AC/DC -> Battery Charger % Power Management chip -> 1 Regulator uCU, 2 Regulator LCD.
Сега и тукима особенности, чипа за заряд на батерията може да не може да осигури комутацията на мощността която ти е нужна, всичко зависи вече от самия чип. TI имат подобни чипове например BQ241xx но те са импулсни, малко безсмислено за твоите 60 mAh.
|
| Съб Апр 19, 2008 9:58 am |
|
 |
|
luci
|
Ki4o, sorry  kogato mog pisha na cyr, sega prosto niamam vuzmojnost. Izviniavai mnogo.
Toni, !!
Mersi mnogo, za otgovora.
Shte se opitam da subera niakolko osnivni za mene vuprosi sled napisanoto ot vas.
1) Ima li znachenie za podobna na : BQ241xx IC dali se "griji" za Li-Ion ili za Ni-Cd , i dali da potursia konkretna bateria.
2) pritesniavam se che "analogovata chast" svurzana s kliuchove, naprejenia i tn. mi e mnogo tumna india, inache naistina i az bih predpochel "gaseneto" da stava upravliaemo po dosta prichini vkliuchitelno i spomenatite ot teb.
3) ne me pritesniava niakakva konkretna cenova bariera za ustroistvoto , zashtoto ne e prototip za posledvashto proizvodstvo, a za men v edin broi, za da shvana niakoi neshta, ta se chudia dali da ne smenia bateriata s drug tip za mobilephone ili pda? ako shte mi dadat poveche vreme "online" bez vunshno zahranvane.
i kak da precenia konsumaciata, da ia smetna ot sumata na obiacenata v datasheetovete na IC-tata na dvete grupi ustroistva (za vunshnoto zahranvane i ot bteriata).
4) napisanoto ot tebe DALI znachi, che vse pak prez bateriata minava konsumacia SAMO v sluchai che BQ241-podobniat IC "prevkliuchi" vutreshnata konsumacia na chast ot ustroitvata mi prez bateriata ?
imate li niakva ideia ot kude moga da vidia shema na primer izpolzvasht prevkliuchvane ot dva istochnoka i zarejdalo na bateriata ?
note: kato po slojna gradacia na ideata mi e da se probvam sled, kato poizchistia osnovnata ideia, da probvam variat i prez USB portovoto +5v, (kogato go ima) da se polzva to kato vunshno zahranvane .
za sega polzvam Vunshno +10-12v (zaradi ediniat ventilator i vuzmojnost da ima oshte 2), ot nego drop-downvam 5v i 3.3.
otnovo se iviniavam za LAT-a.
mersi
|
| Съб Апр 19, 2008 12:54 pm |
|
 |
|
bobo
|
Здравей, ето тук има нещо подобно като идея
|
| Сря Май 07, 2008 1:45 pm |
|
 |
|
milenjs
Регистриран на: Сря Мар 08, 2006 2:12 pm Мнения: 2017 Местоположение: Котел
|
Интересна работа, как така нямаш възможност да пишеш на кирилица  ?
|
| Сря Май 07, 2008 5:11 pm |
|
 |
|
woody
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
 Ами ако просто няма кирилица?
|
| Сря Май 07, 2008 11:40 pm |
|
 |
|
jig.tak
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Чет Яну 20, 2005 1:44 am Мнения: 616 Местоположение: Варна
|
Като няма кирилица да си намери. Отдавна "кирилизаторите" и "латинизаторите" не се продават във EEPROM
|
| Пон Май 12, 2008 1:15 pm |
|
 |
|
woody
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
Другия път като нямаш хляб - яж пасти. 
|
| Пон Май 12, 2008 3:37 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Първо пик-а ще гълта минимум 15-20 mA (ако не прави нищо), после датчици и други сложи още 10-15 (в най добрия слулчай) и с 60mA батарейка ще изкарва най-много час. Иначе купи си от метро/практикер/бриколаж/конрад един от ония китайските таймери с релета (електронните) - те имат точно такава реализация - там батерийката търкаля ртц-то и малко лцд няколко дена. Вътре е изпълнено по китайски естествено - както не трябва да се прави ама пък батерийките изкарват по 3-4 години.
|
| Пон Май 12, 2008 4:41 pm |
|
 |
|
bongo-bongo
Ранг: Почетен член
|
 Пак се изказвам "набързо" ама ме мързи :)
Ni-Cd не стават щото имат ефект "памет".
Минаваш на евтинките Ni-Mh от някой супермаркет от порядъка на 2Ah, с 2е транзисторчета (едното може да е MOS) се грижиш да се подава батерия при отпадане на външното, слагаш и един диод от външното към важните, на енергоемките подаваш само от външното...
За зареждане има теми из форума, и аз съм писал там, но в случая по-просто можеш да минеш като направиш стабилизатор на напрежение за 1.6V на клетка който да се захранва само от външния източник, да го свържеш чрез диод към батериите (1N4001 ще ти вдидне напрежението на стабилизатора с малко над 0.6V) и последователно на диода слагаш ограничителен резистор който да не разрешава по-голям ток дори и при късо от 1/2 капацитета на акумулаторите (напр. за 3x1Ah акумулатори: R=(3*1.6V)/(1A/2)=9.6=10Ohm , напрежението на стабилизатора е около и над 4.8V+0.6V=5.4V значи е добре да се ориентираш към над 7V min захранване (9 волтово AC заради черните ми очи). Ако стабилизаторът има вградена защита по ток до 1/5 от капацитета на батериите - още по-добре.
Ся немам нерви че ми пекат яйца на г_за ама ако не се оправиш ще ти нарисувам схемата. 
_________________ Тя простотията по хората ходи
|
| Вто Май 13, 2008 8:23 pm |
|
 |
|
luci
|
Благодаря ви,
резултата е грозен за показване но работи.
При прекъсване на външното захранване, се изключват: LCD(backligh), SDслота, usb-chipaVNC1-1A, zbee чипа, започва и еконо мода. (чисто програмно с друга скорост на логване (по-продължителен интервал на паузи и тн.))
батериен Li-ion пакет за NOKIA,860 mAh 3.7v - за "каране" на важните джаджи, след прексване до заспиването.)
при 5% на батерият, записва статус в f-ram-a, приключва логването до където е събран. Маркира, че е заспивал и се гаси.
Ni-Cd 60mAh 3,6v- да държи: RTC, rebootcache, мига и един аларм-LED на рядко,
както и да стартира при "пристигане" на тока прочитането на FRam-a с последния сполучлив статус.
почти всичко е софтуерно в с един PIC18F8722 и с един батериен драйвер на Microchip.
|
| Пон Май 19, 2008 7:59 pm |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 14 мнения ] |
|