|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 6:22 am
|
Страница 1 от 1
|
[ 5 мнения ] |
|
Откриване на прекъснат проводник
| Автор |
Съобщение |
|
velio
Ранг: Форумен бог
|
 Откриване на прекъснат проводник
Да си призная честно не съм ровил из мрежата, но се надявам някой да се е сблъсквал с такъв проблем.
Имам един кабел, който е прекъснат някъде по дължината си. Кабела е двужилен (с два изолирани проводника вътре). В единия край има свързана бобина (няма как да се разкачи). Другия край е свободен. Достъпна е цялата дължина на кабела.
Питанката е как може да се открие мястото на прекъсване?
|
| Сря Юни 04, 2008 10:42 am |
|
 |
|
zealod
Ранг: Минаващ
|
Мисля че БТК имам такива уреди дето откриват къде е прекъснат кабела.
Мисля че принципа на действие се основава на времето за връщане на отразената вълна ot мястото на скъсване.
_________________ SERVANT IN HEAVEN,KING IN HELL
|
| Сря Юни 04, 2008 11:25 am |
|
 |
|
Zeus
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Вто Окт 03, 2006 11:58 am Мнения: 924 Местоположение: Ботевград
|
Когато проводника е достъпен за интервенция и нямам по ръка специален уред правя следното. Вземам омметър и хващам едната му букса за единия край на проводника. Вземам една максимално тънка игла за шиене и закрепвам другия край на омметъра за нея. Почвам да бода с иглата през изолацията докато стигне жилото. Така с няколко проби стигам до скъсаното място без да наранявам изолацията.
|
| Сря Юни 04, 2008 1:03 pm |
|
 |
|
setoy
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Пет Фев 17, 2006 9:17 am Мнения: 765 Местоположение: Стара Загора
|
|
| Сря Юни 04, 2008 1:33 pm |
|
 |
|
velio
Ранг: Форумен бог
|
Става въпрос за кабел дълъг 2-3 метра. Не е зазидан в стени и т.н. Би могло да се отреже и да се смени, но може да се окаже проблем. Както и да е.
Ще ми се да не го бода с иглата...
Ще пробвам нещо по описаните методи и ще видим какво ще стане...
|
| Пет Юни 06, 2008 10:11 am |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 5 мнения ] |
|