|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 6:57 am
|
Страница 1 от 1
|
[ 6 мнения ] |
|
помощ при правене на ICD-s40
| Автор |
Съобщение |
|
bigboy
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Чет Май 19, 2005 12:43 pm Мнения: 27 Местоположение: София
|
 помощ при правене на ICD-s40
Здравейте на всички!
Реших сам да си направя дебъгер/програматор , но нещо не се получава както трябва. Използвам тази схема.
CCs открива дебъгера , но ме кара да обновя фрейуъра.
Най-общо казано – не открива target-та. Нито иска да програмира, нито да дебъга ( пробвах с няколко 16ки ) и установих нещо странно напрежението за Vpp 13V се генерира и достига да емитер/база на Q1, но след него на конектора за програмиране/ дебъгване държи около 0-та – което може да е проблема, но защо се получава така  ???????????
Моля за помощ , благодаря!
|
| Пон Юни 30, 2008 8:31 pm |
|
 |
|
Комбинатор
Ранг: Новодошъл
|
Притеснява ме факта че имаш 0V на 6 пин на конектора CN1.По схемата не трябва да е по малко от 1/47 от Vcc.
При така направената схема остава като причина логическа 1 на базата на Q3.
Предполагам че си сложил цифрови транзистори(Q2,Q3,Q4)ако ли не , контролера може дае с 3 порта назад.
ОПП Q4 е с 680 ома той е OK.
А като се замисля , бих сложил и едно съпротивление поне 1 k между колектора на Q2 и базата на Q1
|
| Пон Юни 30, 2008 9:18 pm |
|
 |
|
bigboy
|
Да действително има лог.1 на Q4, но тогава фреймуара не е наред. Транзисторите са обикновени, но със съответните резистори за цифрови, като на схемите на Pirev. И дори да откача R17 не се получава необходимото напрежение на конектора. Използвам този фреймуър imgs_40_pic16_pic18_01_39.hex
http://www.mcu-bg.com/mcu_site/viewtopic.php?t=469&postdays=0&postorder=asc&highlight=icd&start
|
| Пон Юни 30, 2008 10:51 pm |
|
 |
|
Комбинатор
|
Да предположим че този фреймуър е наред.
Тогава програмиращото напрежение 13,5V се формира от следните вериги
DC-DC (Q4,L1,D3) 2 краче на LM трябва да се повдигне с около 2V .Предлагам ти да го направиш с 3 диода.
Изхода на LM78L12 трябва да е 13,8V.
Ако се прибави едно съпротивление от над 1K м/у базата на Q1 , и колектора на Q2 ще
се позволи след лог 1 на 12 краче на контролера ,на колектора на Q1 да се появи 13,2V (в този момент на базата на Q3 трябва да има лог 0).
Това трябва да става мисля само при команда за запис , на контролери на които им е необходимо това 13,5 V(13,2V).
Без допълнително съпротивление мисля че това няма как да стане.
///////////////
Затова пак обръщам внимание на начина на връзване на Q1 и Q2 при отпушване на Q2 и съответно колектора Q1 предполагам ще се получи около 1V
и лошо товарене на 7812 и съответно няма програмиращо напрежение.
///////////////
|
| Вто Юли 01, 2008 5:33 pm |
|
 |
|
bigboy
|
Значи напълно съм съгласен с теб, но при опит за програмиране базата на Q3 се вдига в лог.1 (незнайно защо) . VPP-то вече се качва до ~ 3,8v на конектора, чрез получения пад на Q1 клектор-емитер .При покой VPP-то е ~2.2V. И нещо друго RB3 на таргет-а нетрябва ли да е постоянна 0 (или поне при програмиране) , защото при мен държи твърдо +5V.????
Изхода на LM78L12 е 13,8V.
Нещо е тотално сбъркано ама какво е то !?!?!
|
| Вто Юли 01, 2008 8:29 pm |
|
 |
|
Комбинатор
|
Аз по добре се оправям с хардуер отколкото с другото.
Замислил съм се да си взема и аз с такова нещо , но предпочитам да си го купя готово.
Спестявам ного време и труд.
До сега не съм ползвал хардуерни дебъгери, и си нямам на представа какво трябва да има.
|
| Сря Юли 02, 2008 9:49 pm |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 6 мнения ] |
|