|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 6:10 am
|
Страница 1 от 1
|
[ 13 мнения ] |
|
Пак проблеми с PORTA- r-m-w PIC16
| Автор |
Съобщение |
|
dan
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
 Пак проблеми с PORTA- r-m-w PIC16
Прочетох във форума и в шитовете на майкрочип за проблема read-modify-write, но не можах да напиша код, който при сетването на даден бит, да не ми изключва друг.
Проблема конкретно е следния:
Трябва при команда от вън да се сетне PORTA,4. Т.к. обаче PORTA,5 може да се промени от програмата, аз няма как да използвам инструкцията:
или
Затова реших да чета PORTA,5 и да правя преходи в програмата. Но по някаква причина порта се чете винаги '0', даже когато диода към PORTA,5 свети.
Та как всъщност бих могъл да се справя с това. Времето между включването на двата пина е много- секунди.
|
| Съб Юли 12, 2008 5:52 am |
|
 |
|
plameniv
|
 Re: Пак проблеми с PORTA- r-m-w PIC16
 |  |  |  | dan написа: Прочетох във форума и в шитовете на майкрочип за проблема read-modify-write, но не можах да напиша код, който при сетването на даден бит, да не ми изключва друг. Проблема конкретно е следния: Трябва при команда от вън да се сетне PORTA,4. Т.к. обаче PORTA,5 може да се промени от програмата, аз няма как да използвам инструкцията: или Затова реших да чета PORTA,5 и да правя преходи в програмата. Но по някаква причина порта се чете винаги '0', даже когато диода към PORTA,5 свети. Та как всъщност бих могъл да се справя с това. Времето между включването на двата пина е много- секунди. |  |  |  |  |
Хехе, малко си чел върни се пак в даташиит и виж какво прави инструкция BSF и BCF !!!
Тези инструкции който си ползвал са за байтов запис а не битов !!!
_________________ Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
Няма невъзможни работи - има много трудни работи!
----------------------------------------------------------------------------------
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !
|
| Съб Юли 12, 2008 8:11 am |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
май не съм обяснил какво точно съм правил:
първоначално започнах така:
Целта ми е ако STATUS,0 е нула, да светне диода, свързах към PORTA,5. Така и става. Проблемът е там, че щом пусна диода, включен към PORTA,4, другия угасва.
А байтовите инструкции, показани в предния ми пост, не знам как мога да ги използвам, при условие, че резултата от изпълнението на програмата е винаги различен и не мога да знам каква стойност точно да заредя в акумолатора и да я пратя към PORTA.
Това, което намерих като решение в един сайт е да използвам shadow променлива, която постоянно да пази последното съдържание на PORTA и при всеки запис на порта да се променя тя, след което да се изпраща към порта.
На друго място намерих следното предложение :
но по неизвестна за мен причина не сработи- единия диод пак се изгасяше.
Всъщност не знам дали iorwf и andwf също работят на принципа r-m-w, защото ако четат от порта става безпредметно да ги използвам.
Разбира се, всичко, което съм написал е или прочетено, или мои размишление=> възможно е да греша 
|
| Съб Юли 12, 2008 8:50 am |
|
 |
|
solenoid
Ранг: Минаващ
|
И на мен ми късаха нервите по едно време тия R-M-W пинизи. Доколкото си спомням, направо смених изходния порт и човърках нещо по регистрите за настройка как да се държи. Нещо не съм наясно, за какво се налага тази дивотия. Да изпишеш една страница с инструкции само за да напишеш нещо в порта.. 
|
| Съб Юли 12, 2008 9:17 am |
|
 |
|
dan
|
Намерих решение  използвам "сенчест"регистър(по-горе писах за него- shadow register). Ще опиша подробно решението за тези, които в бъдеще ще се сблъскат с този проблем:
В сенчестия регистър(знам, че не е правилно да го наричам така, но мен ме кефи) записвам състоянието на порта след всяка промяна(запис) в него.
Ако искам да запиша '1' на някой пин, в променливата KOMANDA записвам единица в съответния по номер бит, а всички останали битове са нули. След това извършвам логически ИЛИ между командата и сенчестия регистър(чиято стойност е запазена в акумулатора W). По този начин въпросния бит става задължително '1', а всички останали запазват състоянието си.
Т.е. вместо командата записвам следния код: А за да нулирам даден бит в KOMANDA, в съответния по номер бит записвам '0', а всички останали '1'. После извършвам логическо И между командата и сенчестия регистър(чиято стойност е запазена в акумулатора W). По този начин въпросния бит става задължително '0', а всички останали запазват състоянието си. Т.е. вместо командата записвам следния код:
В гореописания код може да се избегне променливата KOMANDA, но аз я използвам за по-добра четливост и яснота на кода. Вместо нея може директно да се използват стойността й и инструкциите IORLW и ANDLW.
|
| Съб Юли 12, 2008 10:49 am |
|
 |
|
ji4ka
|
И за мен това решение със шадоу регистъра си е най-добре за ПортА. Ако искаш да променяш ПортА всъщност си бъзикаш с каквито инструкции искаш сянката а после само я прехвърляш в порта. И да не се забравя ,че "рефрешването" трябва да се прави веднага след всяко четене на ПортА. Това е цената на съчетаването на цифров с аналогов вход.
|
| Съб Юли 12, 2008 12:47 pm |
|
 |
|
MidNighT_SpiRiT
Ранг: Напреднал
Регистриран на: Нед Сеп 17, 2006 12:00 pm Мнения: 450 Местоположение: Plovdiv
|
Не можах да разбера защо не ползваш битови инструкции върху "сенчестия" регистър? Како каза жичката с него всичко можеш да правиш. И аз имах подобен проблем, изхабих много нерви, но така и не разбрах как да избегна този проблем и реших да направя същото като теб. Няма ли да ти бъде по-лесно ако направиш тия неща с макроси, вместо всеки път да ги пишеш, може да сбъркаш, пък и не е четливо. Ето как го направих аз:
Само не забравай после, че макросът не е единична инструкция като ползваш инструкцийте за условен преход btfss, btfsc!
|
| Нед Юли 13, 2008 12:29 pm |
|
 |
|
forest_gump
Ранг: Професионалист
Регистриран на: Сря Окт 13, 2004 11:24 pm Мнения: 500 Местоположение: Стара Загора
|
Нямаше ли начин да се оправят хардуерно нивата на изходите и входовете на порта, тоест когато порта е подал към краче 1-ца неговото ниво да е около 4.5волта когато е натоварено , според мен точно това е описано във даташита на майкрочип r-m-w примера, идеята им е че ако по някаква причина си натоварил крачето повече входният буфер при четенето може да приеме нивото като нула нищо че в изходният е записана единца, така при последващото вписване във изходният буфер ще се запише нула. Лично аз никога съм нямал подобни проблеми ако хардуера е разчетен добре!
|
| Нед Юли 13, 2008 1:42 pm |
|
 |
|
ji4ka
|
Проблема не е в натоварването - просто когато пина се дефинира като АЦП, входния му цифров буфер се забранява хардуерно и винаги се чете 0. Прави се за да не стигне до него аналогов сигнал и да текнат големи токове през ЦМОС-а. Обикновено тази ситуация се случва когато пиновете се ползват комбинирано и като цифрови и като аналогови. Също и при ПортА,4 който е отворен дрейн и не може "сам" да си поддържа 1-ца.
|
| Нед Юли 13, 2008 2:40 pm |
|
 |
|
relsys
|
Е за т'ва си има 18 серия.... не виждам защо е необходимо да се мъчите с 16....
|
| Нед Юли 13, 2008 7:54 pm |
|
 |
|
dan
|
Да, замислих се за макрос, но искам да го направя така, че да не дефинирам отделен макрос за всеки пин, а да ползвам един "общ" макрос, и променлива за номера на бита. В С знам как да го направя, но на асемблер не ми е много ясно. Ще трябва да помисля.
Доколкото разбрах, проблема r-m-w не съществува само при използване на един и същи порт като цифров и аналогов, но също така и когато пинове в един порт се използват като входове и изходи. В момента на същия контролер, но в друга схема нямам никакви проблеми с r-m-w. Там просто всички пинове на порта са изходи... Може и да бъркам.
В случая PORTA,4 не е отворен колектро- контролера е Pic16f684. Нивото на '1' на изхода е 5V V, т.е. причината надали е в кофти хардуер.
|
| Пон Юли 14, 2008 9:17 am |
|
 |
|
MidNighT_SpiRiT
Ранг: Напреднал
Регистриран на: Нед Сеп 17, 2006 12:00 pm Мнения: 450 Местоположение: Plovdiv
|
Най-добре е да се избягва да се използва порт А за изходи, изводите ги ползвай или като цифрови входове или като аналогови. Аз използвах същия контролер и проблемите бяха аналогични.
|
| Вто Юли 15, 2008 12:02 am |
|
 |
|
ji4ka
|
При този модел вече ги има ANSEL битовете (то и при предишните ги е имало но не са били достъпни). Всичко си е ОК с контролерчето , чети внимателно даташита. Виж дали някоя друга периферия не ресетва пина. В 99% проблема е сбъркан софт.
Не си струва макроси да пишеш при толкова малко памет, даже по-голяма каша може да стане. По-добре си нарисувай времедиаграма на състоянието на пина (вход-изход-аналог) и си програмирай внимателно преходите особено ако го товариш с няколко функции.
|
| Вто Юли 15, 2008 12:53 am |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 13 мнения ] |
|