Отговори на тема  [ 39 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
съвременно ЕСКД? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение съвременно ЕСКД?
едно време имаше набор от стандарти - Единна Система за Конструкторска Документация.
опитваше се да обхваща всичко, макар че по мое мнение в електронните схеми беше доста непрактична.
но за механични конструкции, схеми (кинематични, хидравличнии т.н. без електронни) все още е актуална.

питане то ми е: някой има ли идея за съвременните EN/ISO стандарти и доколко те са приложими или изискуеми.
как е при американците?

в по-тесен смисъл, как си правите документацията?
структуриране, номерация, компоненти, доставки, контрол...

Нед Юли 20, 2008 12:54 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Дедо, колко фирми в БГ правят това?

Нед Юли 20, 2008 5:16 pm
Профил
Аватар

Мнение 
При нас са си доста сериозни нещата, че чак ме дразнят по някой път защото са една камара номера, документи и документчета дето трябва да си вървят с едно изделие. Имаме си цял отдел, който се занимава с това и като ги гледам май са хората с най-много работа в цялата фирма :) . Според мен чак се правят ненормални неща, като например всеки елемент по платките (даже и за резисторите и кондензаторите) му се дава вътрешен номер от съответното ниво в иерархията, прави му се механичен чертеж (със всичките му дименсии и параметри написани в една таблица) и се слага в архива. За целите платки и някои детайли дето ги правим ние - ОК, ама защо примерно трябва да се прави чертеж на да кажем транзистора 2N2222 със всичките му там истории - нали си е стандартен компонент и самото му име вече е гаранция за уникалност и всичко да му се знае. Направо е някаква лудница и добре, че всичко е добре компютъризирано иначе не мога да ги мисля тия фенове, ако трябваше всичко ръчно да правят. Това беше процеса, с който свикнах най-трудно, т.е. трябваше ми най-много време да разбера кое как работи. Пък то и никой не ми го обясни де и като свърших първия си проект (платки, програми и т.н.) и викам айде готов съм и те ми викат готов си друг път - къде ти е тая документация, оня чертеж и т.н. - айде още два пъти повече време 8) . Луда работа направо :? . Докато бях в БГ - големите ни клиенти, дето имаха ИСО9000 и те бяха горе-долу така.

Нед Юли 20, 2008 5:39 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Нали трябва да се намира работа на работливите зубрачи.
Конструктора винаги е един - човека с идеите. Всички останали в бюрото за безработни ли да се наредят? :(

Нед Юли 20, 2008 6:14 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Dimitar, почти съм убеден, че дори и най-ненормалните неща по доизкусуряване на документацията при вас се правят поради основателна причина. Това го казвам, без да познавам фирмата ти и без да съм работил за чужди фирми, но ми е напълно познато - защо ли? Вярвай ми, виждал съм доста производствени гафове поради лоша или липсваща документация.

Цитат:
Конструктора винаги е един - човека с идеите. Всички останали в бюрото за безработни ли да се наредят?

Syrius-B, истината е на светлинни години от теб ... Човекът с идеити без останалите е просто генератор на идеи. Идеята трябва да се докара до продукт, който освен, да се продава, трябва още да се ремонтира, да се осигури обучение и съпорт на клиентите. А това без документация не става.

Нед Юли 20, 2008 6:38 pm
Профил
Аватар

Мнение 
айде да не разискваме нуждата от документация, а това как се прави.
сиреч нормативи/стандарти с правила.

старите в голяма степен не са актуални, поне в електрониката.
за механиката като че ли няма революционни новости, но елекетрониката мисля че подлежи на сериозна ревизия.
БДС/ГОСТ/СИВ стандартите са интересно четиво, но вече е по-скоро с историческо значение.
дайте сламка за съвременни номера на стандарти, пък дали ще се ползват е друг въпрос.

дали съм виждал дали някой в БГ прави такава документация? най-вероятно никой или малко хора го правят.
това не значи непременно, че не знае как тряба да се прави, нали :yawinkle:
то и много малко хора се интересуват от EMC, EMI, CE и т.н.

Нед Юли 20, 2008 6:59 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ами тука много неща се правят без документация - ей так а,на магия :) Аз си имам една тетрадка и няколко тефтера дето пиша.Отделно за всеки проект - папка.Много по-лесно се работи.Стандарта (то не е само един) - гледам да е БДС.То не са Американски,Японски,IEEE,.... с които понякога като се опитвам да разчета някоя схема изпадам в тиха лудост. Освен хартиено копие на проекта - задължително и разпечатка на програмите.Номерация на листите във всеки един случай помага :) Към всеки проект списък от къде са купени компонентите и имало ли е дефект при прототипите.По принцип нахвърлям и някакви бележки когато ходя да монтирам устройството.На клиента - папка с описание кое как работи и схема.Аки има договорка - и хекс файл (човека си плаща - значи трябва да му се предостави). Изследвания за електромагнитна съвместимост, излъчване в пространството,..... не ми се е налагало да правя-просто никой не ми е искал. Колкто до стандарта - клиентите искат да е съвместимо със стандарта и изобщо не са казвали 'Ама искам да е според този стандарт'.Напротив - повечто казват - "Искам такова и такова нещо но да работи". Аз започвам да се замислям за някаква система за систематизиране на цялата ми дикументация и проекти че на последък доста съм се разпилял :)

Нед Юли 20, 2008 7:24 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Кичо, това което ти правиш за да ти е по-лесно и обясняваш няма нищо общо с питането на дедото. Тук става въпрос за стандартизиран метод за водене на документация, който е пряко свързан с качеството на мениджмънта на една компания. Т.е. с други думи нещата трябва да се направят независими от конкретния човек. В твоята дейност ако ти кажеш, че повече не искаш да бачкаш и се пенсионираш - повече никой не може да ти разбере нито документацията, която ти си водиш, нито проектите. Стандарта за това се въвежда, за да гарантира, че всички ще го прилагат еднакво и ако утре великия конструктор във фирмата си вдигне чукалата, тя да може да продължи да работи. Спазването на тия правила се налага не от теб самия а от клиентите ти, които са големи компании и залагат милиони и милиарди долари в проектите и/или пък правителството ако работиш за него, което поне при нас прави ревизии на всеки 6 месеца и следи както как си води документацията така и счетоводството за да е сигурно, че не си слагаме поивече от позволените 14% печалба, когато става въпрос за харчене на парите на данъкоплатците. За комършъл маркета можеш да си слагаш ако щеш и 1400% печалба :) .

Нед Юли 20, 2008 8:01 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ки4о написа:
Изследвания за електромагнитна съвместимост, излъчване в пространството,..... не ми се е налагало да правя-просто никой не ми е искал.

малко е офтопик към друга тема, ама...

не се налага някой да ти го иска. ти си ДЛЪЖЕН.
всяко електро* изделие, работещо с някакъв вид енергия (мрежа, батерия, слънчев панел, педали, пара и т.н.) трябва да мине един минимум от изпитания за съвместимост.
не се изискват винаги сертификати, но ти декларираш, че изделието ти съответствна на съответни норми (CE, CO).
и ако стане инфекция (може и да не е ставала) - теб те хващат.

ся, в нашта държава, фащат прокурор с белязани кинти и той се оказва невинен.
което не значи, че някой ако те нарочи няма да ти очернят живота законно.

Нед Юли 20, 2008 8:14 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Няма вече задължителни подробни стандарти.
Задължителните елементи са най-много по принцип, да има такива, но подробностите са фирмена политика.
Нпр ISO2000 ти препоръчва да водиш каталог на доставчиците и да им пишеш оценки - но как точно, си е твоя работа.
Стандартите затова са с пари, защото не са задължителни, но ти си заинтересован да се придържаш към някакви норми, за да си говориш на един език с колегите от околния свят.

Пон Юли 21, 2008 12:48 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Точно в момента вървим към одит на една малка фирма по ISO9001. Фирмата я направихме специално за един единствен продукт. Така да се каже ни трябва ни надпис 9001 върху продукта:)

Мога с чиста съвест да заявя, че въпросния стандарт просто не е правен за такива фирми :) В смисъл не е проблем да прокараме одита (надявам се), но цялата документация която приготвихме и трябва да водим, е на светлинни години от това което всъщност ни е нужно за да въртим фирмата и продукта като хората. Може би за фирми с персонал над 50 човека и непрекъснат цикъл на пройзводство има някаква логика в тая бумащина. Но за малки фирми каквито са 90% от тези в БГ - не повече от 10% от документите имат някакъв смисъл. Всичко друго се пише само за да покриеш изискванията на наръчника и всъщност въпросните документи се правят единствено и само заради самото ISO, без да имат никакво отношение към пройзводството на самия продукт. И за да има хляб за консултантите. Които няма да ви казвам на какво ниво са, че... Верно че и парите които взимат, са никакви сравнени с западните стандарти, ама и подготовката им е ... хартиена. Идеята на ISOто е да се нагоди към теб, тяхната идея обаче е да нагодят теб към техните бумаги, щото само това знаят.

Иначе ISO не е задължителен стандарт. Никой не може да те задължи да го правиш. Но за да имаш CE марка (без която в ЕС не можеш да продаваш), ти трябва система от тоя тип. Апропо, не е нужно тя да е ISO. Трябва да я имаш, може даже сам да си я разработиш и легализираш. Друг е въпроса какъв дикиш ще хване, ако вместо ISO9001 пише Цецо2008. И какво би коствало да прокараш твоя система пред нотифицирано лице (което вече няма да е българин).

Пон Юли 21, 2008 10:22 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
не питам за това.

питам за съвременни стандарти как да се води техническа документация.

Пон Юли 21, 2008 10:38 am
Профил
Аватар

Мнение 
Ами ползваш си продукта на който си правиш схемите/платките - полето и рамката са стандартни.OrCAD,P-CAD,... всичко което чертаеш в тях е със стандартни компоненти от библиотеките. Документацията се разделя на глави - всяко допълнение към конкретна глава започва с номер на главата,номер на частта от тази глава и т.н вървиш в тази йерархия.Всеки проект с каталог отпред ,номерация на допълненията, така че всеки да може да намери каквото иска от проекта. Онези номера които се използваха преди по БДС - вече не се слагат. От опита ми със документация в последните години - и европейци и американци разделят устройството блокове.Всички блокове си имат папка с описание.Чертежите имат разрядна мрежа А-3,К-4,Б-6 като в описанието се пише всеки компонент къде се намира по тази мрежа - като указателя по атласите.Важното е да е бързо и удобно за работа с документацията.Днеска поразпитх колеги на тази тема - до сега на никой не му се е налагало да прави това.

Пон Юли 21, 2008 11:04 am
Профил

Мнение 
ДедоБоре написа:
питам за съвременни стандарти как да се води техническа документация.

Е па таково животно май няма... От сума си години бачкам като freelancer, демек работя с различни клиенти от различни държави и им разработвам различни неща... Виждал съм кво ли не като изисквания, само дето до сега не съм видял два клиента да бачкат по един и същ тертип! Всеки си има собствено виждане за това кое как трябва да се прави.
И обикновено колкото повече не разбира клиента, толкова повече са му изискванията как да му бъде написано всичко. То е нормално като не разбира да иска повечко документация, ама тъпото е че не искат повече подробности за това как работи схемата примерно, ами се хващат за глупости - ка да бъдат номерирани компонентите, как да бъдат написани коментрите... Държат на шрифта, но не държат на съдържанието.
От друга страна, клиетите които разбират какво, как и защо правят, обикновено нямат големи изисквания. Там по-скоро проблемът ми е да се нагодя към тях. Примерно имам едни клиенти дето като им пратя схема, те си я разпечатват и наново си я вкарват.... Пълна загуба на време, ама така са свикнали. Как ли не се опитвах да правя схемите като тях, само и само да не въвеждат наново всичко... ама не та не..
Според всичко е 100% вътрешно фирмена организация. Изключвам стандартите как се чертае схема и други подобни, ама то днешно време тия неща се правят с CAD системи и начертанието едва ли е от някакво значение... По-скоро въпросът е как си номерираш схемите, как си ги организраш - дали си правиш блок-схема и отделните блокчета на отделни листове, или праскаш всичко на един огромен лист. Какви буквички ползваш за всеки тип елемент, колко допълнителни параметри им поддържаш. Някои нищо не поддържат, други само ордер-кодове, трети за всеки компонент изброяват всички параметри - тип, напрежение, ала-бала... Как си поддържаш версиите, промените и т.н.
Абе има хиляди вариации и всичко опира до конкретната фирма. Стандартите (не че съм запознат) или са за съвсем елементарни неща или по принцип препоръчват какво да имаш в общи линии, само че то дяволът е в детайлите... А стандарт за подробностите - няма, вярвам че ако имаше щях да срещна поне две фирми които да имат сходна организация ;-)

Пон Юли 21, 2008 11:14 am
Профил
Аватар

Мнение 
@ДедоБоре,
За мен ЕСКД/ISO си остава най-стройната и цялостна система за конструктивна документация.
Всъщност кой, кога и с какъв документ го е отменил? Може да не е задължително неговото прилагане, но това е друг въпрос. От него можеш да си вземеш това, което считаш, че е "разумната достатъчност". Колко пълна ще е документацията зависи от серийността на производството. И според самото ЕСКД единствения задължителен документ е спецификацията.

Пон Юли 21, 2008 1:15 pm
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 39 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща