Отговори на тема  [ 28 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
С к'во да меря по-височка температура, до 250'С или до 400'С 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение С к'во да меря по-височка температура, до 250'С или до 400'С
Редовно ми се налага а тукашните термометри са скъпички и е лесно да се повредят при ш*баните условия.

Не ме хвърляйте в оркестъра с мноо теория, аз си мисля да хакна някой мултицет. Дори имам такъв със Si диод но не съм сигурен до колко градуса издържа (поне до 240, м*мка му!).

Не гоня съвършена точност: при 200'С +/-5' са достатъчни.

А ако почна да ги правя с MCU какво ще препоръчате? Тогава точността ще трябва да е поне +/-1С.

А не е ли по-лесно да ги купя? Само дето съм в "Занзибар", де, пък и шефа трябва да се издои...

Съб Юли 19, 2008 12:06 am
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Термодвойка желязо-константан.

Съб Юли 19, 2008 12:50 am
Профил ICQ

Мнение Re: С к'во да меря по-височка температура, до 250'С или до 4
bongo-bongo написа:
Редовно ми се налага а тукашните термометри са скъпички и е лесно да се повредят при ш*баните условия.

Не ме хвърляйте в оркестъра с мноо теория, аз си мисля да хакна някой мултицет. Дори имам такъв със Si диод но не съм сигурен до колко градуса издържа (поне до 240, м*мка му!).

Не гоня съвършена точност: при 200'С +/-5' са достатъчни.

А ако почна да ги правя с MCU какво ще препоръчате? Тогава точността ще трябва да е поне +/-1С.

А не е ли по-лесно да ги купя? Само дето съм в "Занзибар", де, пък и шефа трябва да се издои...

Има мултицети дето се продават с измерване на температура и едно като кабел то си е термодвойка , търси такъв не е скъп, всъщност не знам в "Занзибар" може да са по скъпи . Не ти тряя контролер мултицета ще ти свърши работа и при това под 1гр точност има !
Къде е тва "Занзибар" :P

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !

Съб Юли 19, 2008 2:33 am
Профил
Аватар

Мнение 
Аз ползвам инфрачервен термометър - не помня до колко нагоре стигаше,
платките ги пека до към 220-240C (това му е основното назначение).
Гледам ги вече бая поевтинели - има ги по 100 евро (аз за моя платих
двойно повече преди 7-8 години).
Без него няма как човек да пои BGA-та - или поне аз не знам как.

А и с него мигновено мога да видя дали бирата е 5C... или чаят под 55C
(пари над 55 и не става за пиене)... или докъде я е докарал с нагряването
фритюрникът (това не го правя аз, там не пипам, че може да ме набият), и
разни други все така полезни неща... :-).

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Съб Юли 19, 2008 9:36 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Мерси мнооо за съдействието! Друго е като получиш съвет.

Gogo, ценна идея само дето нямам шансове да намеря константан който със сигурност да е константан. А желязото няма да изкара и месец :(

Иначе моят "Занзибар" не е много далеч от БГ но е на милиони километри от света :? Аз имам от БГ мултицет в микро-вариант който мери и с термодвойка. От много ползване ми писна да го ремонтирам - аборигените не са виждали такова чудо 8O
Шефът има какви ли не джаджи, и дистанционен беше купил за над 0,5к евро, ама са или морално остарели или повредени щото тук климатът и некадърниците не прощават.

Колкото за цените: тук платка-резервна част с 2-3 транзистора струва поне 100 евро. Ако е с MCU - пиши ги от 200 нагоре.
От БГ жената ми купи китайски мултицет с термодвойка в макси вариант (виж картинката) и само един щото й се видял скъп: цели 19 лева в търг. център. Да й счупиш главата! Скоро видях същото в един колега (марково) и го попитах за колко го е взел - стотина евро!!! Да му счупиш главата!

Дайте адресите на някой-друг сериозен БГ е-шоп!

И за диода нищо не казахте: до колко градуса би издържал? Щото нормалните мултицети тук са на достъпна цена. То най-добре е да експериментирам ама от'де време...

Прикачени файлове:
MULTICET-1.jpg
MULTICET-1.jpg [ 48.27 KiB | Прегледано 1984 пъти ]

Нед Юли 20, 2008 12:23 am
Профил
Аватар

Мнение 
http://www.tequipment.net/Fluke561.html

Нед Юли 20, 2008 12:35 am
Профил WWW

Мнение MMM
bongo-bongo написа:
Мерси мнооо за съдействието! Друго е като получиш съвет.

Gogo, ценна идея само дето нямам шансове да намеря константан който със сигурност да е константан. А желязото няма да изкара и месец :(

Иначе моят "Занзибар" не е много далеч от БГ но е на милиони километри от света :? Аз имам от БГ мултицет в микро-вариант който мери и с термодвойка. От много ползване ми писна да го ремонтирам - аборигените не са виждали такова чудо 8O
Шефът има какви ли не джаджи, и дистанционен беше купил за над 0,5к евро, ама са или морално остарели или повредени щото тук климатът и некадърниците не прощават.

Колкото за цените: тук платка-резервна част с 2-3 транзистора струва поне 100 евро. Ако е с MCU - пиши ги от 200 нагоре.
От БГ жената ми купи китайски мултицет с термодвойка в макси вариант (виж картинката) и само един щото й се видял скъп: цели 19 лева в търг. център. Да й счупиш главата! Скоро видях същото в един колега (марково) и го попитах за колко го е взел - стотина евро!!! Да му счупиш главата!

Дайте адресите на някой-друг сериозен БГ е-шоп!

И за диода нищо не казахте: до колко градуса би издържал? Щото нормалните мултицети тук са на достъпна цена. То най-добре е да експериментирам ама от'де време...

Аз съм мерил с диод но мисля до 100 и нещо ама е рисковано да го държиш много е и на висока температура особенно ако е стъклен.
Иначе ако не те мързи свали схемата на твоя или я изрови от нета, правиш си тази част дето е за температурата и го ръгаш в някой обхват от напрежението, реално то го преобразува в напрежение и така го мери мултицета !
Тази е схемата на моя, часта за мерене на температура е супер проста няколко резистора и един диод, и това отива през големия ключ директно във входа на чипа, диода предполагам е сложен да компенсира стайната температура !

Прикачени файлове:
M890C+_tem.gif
M890C+_tem.gif [ 103.11 KiB | Прегледано 2025 пъти ]

Нед Юли 20, 2008 4:02 am
Профил
Аватар

Мнение 
¶ написа:
http://www.tequipment.net/Fluke561.html

Попаднах на същия на наистина приемлива цена,

http://www.amazon.com/Fluke-62-Mini-Inf ... _pr_sims_i

А ето го и моя - струва 1/10 от това, което ми струва на мене преди години:

http://www.amazon.com/Raytek-Non-Contac ... 070&sr=1-1

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Нед Юли 20, 2008 4:26 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
За диода: аз съвсем изключих, че над 150'С преходът ще отиде по дяволите :oops: . Само спойки в главата ми :)
Иначе термометър с диод става лесно. Аз направо режа платката на мултицета за да не ми пречи ключа. След това свързвам диода през резистор към стабилизираното +5В на чипа (поне при по-старите го има), токът да е около 0.1мА. Подавам напрежението през RC група на инвертиращия вход а на неинвертиращия подавам през делител с тример от същите +5В напрежение колкото е върху диода при 0'С. С тримера за Vref настройвам при 100'С.

Добре, че ме светнахте колко поевтинели безконтактните! Мен ме интересуват най-евтините защото ще се купят поне 10на които до няколко месеца ще бъдат потрошени и пак трябва да навивам шефа да купува :evil:
Ама няма ли някой нормален e-shop щото това с e-bay ми звучи малко несериозно, въпреки че не съм го пробвал :) . За да угодя на шефа доставката трябва да дойде по куриер и да се плати намясто. Пък има и други неща за пазарене...

А шефът откога ме моли да ми купи осцилоскоп и аз се дърпам :D . Щото не съм го намерил, де, иначе той ще пръсне няколко хилядарки за най-хваленото и после аз ще се чудя как да го опазвам.
Ако пуснете и тук идея... Трябва ми standalone, не към компютър, не много голям нито пък джобен, с високоволтова сонда и без много екстри, честотните възможности да са като на 20-50МХц аналогов. Цената да е ниска защото отсега виждам как аборигените му щтракат копчетата за да разберат как работи :twisted:

P.S.: аз пак ориентирах темата за в "общи лафове" :oops: :) . Забравих да кажа, че при контактно измерване по-добро от термодвойката нема: бързо и непретенциозно. Ама вандалите ми чупят връхчето 2а пъти седмично. Първо го запоявах на електроточковото но понякога внася примеси и после минах на оксижена обаче той не е за толкова фини работи... К'во да кажа, накупих им механични термометри по 15евро (бавни и неточни ама елементарни) и успяха за 2е седмици да им вземат здравето.

Нед Юли 20, 2008 8:43 pm
Профил
Аватар

Мнение 
bongo-bongo написа:
За диода: аз съвсем изключих, че над 150'С преходът ще отиде по дяволите

Грънци!!!
Днес трябваше да мерим температурата на плочата на една "скара" заради странната й повреда. Набърже приспособих един Si диод (1Ν4148) и го лепнах с термосондата. При 200'С се държа повече от прилично. По едно време се разсеях и температурата надскочи 270'С. Разлепих диода и запоените към него жици просто окапаха. Обаче на диода нищо му няма въпреки, че максималната му температура е 175'С.

А аз искам да меря по контактен начин температура на масло до 220'С с малък резерв отгоре (за фритюрници става дума), щото над тази температура олиото се самовъзпламенява и отиде коня у ряката...

Сря Авг 06, 2008 12:07 am
Профил

Мнение Mi
bongo-bongo написа:
bongo-bongo написа:
За диода: аз съвсем изключих, че над 150'С преходът ще отиде по дяволите

Грънци!!!
Днес трябваше да мерим температурата на плочата на една "скара" заради странната й повреда. Набърже приспособих един Si диод (1Ν4148) и го лепнах с термосондата. При 200'С се държа повече от прилично. По едно време се разсеях и температурата надскочи 270'С. Разлепих диода и запоените към него жици просто окапаха. Обаче на диода нищо му няма въпреки, че максималната му температура е 175'С.

А аз искам да меря по контактен начин температура на масло до 220'С с малък резерв отгоре (за фритюрници става дума), щото над тази температура олиото се самовъзпламенява и отиде коня у ряката...

Ако смяташ че ще устиска направи му точкова заварка за жиците :P

Сря Авг 06, 2008 12:23 pm
Профил

Мнение 
bongo-bongo написа:
... Първо го запоявах на електроточковото но понякога внася примеси и после минах на оксижена обаче той не е за толкова фини работи...

Термодвойка заварям с електрожен(или друг подходящ траф,не съм пробвал с акумулатор от кола ) ,като единия електрод е графит (от четка на двигател , батерия)

Сря Авг 06, 2008 1:24 pm
Профил ICQ
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Мнение Термодвойка заварка
На времето(врвме оно)платинени термодвойки ги заварявахме така:

В една стъклена,порцеланова и др.паничка(но изолирана)Т.Б. слагаме вода с малко сол колко малко ами опитнао та единия край на контакта 220 в у паничката другия с изолирано крокодилче захващаме термо двойката на която връхчето подлежащо на заваряне е засукано топим във водата ако няма добра дъга добавяме сол(натриев хлорид).Чисто няма вредни примеси.
Дерзай

Чет Авг 07, 2008 7:41 pm
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

Мнение 
Правил съм лабораторно упражнение в техникума по изработка на термодвойка. После ги градуирахме с вода и лед както си пише по книгите. Та първо се правеха около 5 навивки от двете жици към тях с хваща един електрод, другия беше закачен към малко дървено сандъче което беше пълно с нещо ситно като прах или пясък - мисля че беше графит. Върха на термодвойката (там където бяха витките) се поднася към сандъчето и се появява дъга (големината й се регулира разбира се) беше доста малка между другото. Получава се топчица на върха на термодвойката и трябваше да останат 3 навивки. Общо взето само материал да има и изобщо не е трудно да се направи.

Чет Авг 07, 2008 9:20 pm
Профил
Аватар

Мнение 
bongo-bongo написа:
...Ама няма ли някой нормален e-shop щото това с e-bay ми звучи малко несериозно....

Абслютно сериозно си е!

PS: То май точно това си е нормален e-shop.... :)

Пет Авг 08, 2008 12:23 am
Профил ICQ WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 28 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща