Отговори на тема  [ 12 мнения ] 
Държавен изпит - малко помощ 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Държавен изпит - малко помощ
Здравейте на всички!
Аз съм 12 клас и след няколко седмици имам държавен изпит а половината ми въпроси са от микроконтролери. Развивам тука въпроси и практически задачи има доста. За някои неща и даскалката неможе да помогне много затова питам тук - някой ако му се намира информация под ръка :)

Приложна задача: Да се начертае блокова схема на система за поддържане на определен температурен режим в пещ.Описание на системата.

Това е една от задачите от които се затруднявам.
Благодаря предварително :)

Сря Апр 29, 2009 10:31 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Държавен изпит - малко помощ
За да регулираш температура трябва да имаш сензор на температура. Сигналът от него трябва да постъпи в едно устройство , което да усили и преобразува сигнала от сензора. Наричат го трансмитер. Изходният му сигнал е напрежение, или ток, пропорционален на температурата. Този сигнал постъпва към друг вид устройство, наричано регулатор, или контролер, който решава какво да прави , като съпоставя приемания сигнал със заданието който му е дадено. Задание пък може да се променя във функция от времето, или от други параметри. Често трансмитерът е вместен в самия регулатор. Изходният сигнал на терморегулатора управлява реле, контактор, триак, транзистор, а те от своя страна - нагревател, клапа, или друг изпълнителен механизъм. Ами това е. Заграждаш тези неща в кутийки и си готов. Ако сте учили , че тези кутийки имат знаци в тях, които символизирът действието им, трябва да сложиш и тях.

Кое е училището? Ако не е тайна, разбира се. :)

Сря Апр 29, 2009 11:41 pm
Профил

Мнение 
Благодаря много, ще се хвана да си го направя ей сега.
ПГЕЕ "М. В. Ломоносов" - Горна Оряховица
Имам още едно 1-2 въпросчета но после ще питам, че сега конспекта не е в мен :)

Чет Апр 30, 2009 12:11 pm
Профил
Ранг: Напреднал

Мнение 
Ако те интересува мога да ти пратя на мейл технологична схема на автоматизация
на хлебопекарна пещ по 1 и 2 вариант на БДС

Чет Апр 30, 2009 4:33 pm
Профил
Аватар

Мнение 
А какво представляват тези вариант 1 и вариант 2 на БДС :oops:

Чет Апр 30, 2009 5:55 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
А с термостат за 5 лева не става ли? :D

Чет Апр 30, 2009 6:53 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
bongo_x2 написа:
А с термостат за 5 лева не става ли? :D

ДА бе представяш ли си блоковато схема на изпита ква ще е .. една голяма кутийка и пише ... термостат за 5 лева....(казано от най великия инженер на всички времена бат @ bongo_x2)

Пет Май 01, 2009 10:09 am
Профил ICQ
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

Мнение 
Хе, още си спомням един колега беше упоменал в източниците на дипломната си работа "Справочник на радиолюбителя". Председаделя на комисията бързо качи налягането, като го прочете :D

Пет Май 01, 2009 10:17 am
Профил

Мнение 
Щом е за представителни цели трябва да е наукообразно. А за практически - понякога и термостатът идва вповече. Само едните реотани могат да са достатъчни, а температурата - каквато се случи.
Един познат прави фурни. Отначало почнал с най-простия вариант, после сложил терморегулатор. Продал на клиентка последователно простата и след това "сложната" фурна. След втората продажба тя почнала да се обажда по телефона, че фурната не работи както трябва. Дори започнала да го заплащва със съд. И изведнъж след няколко седмици млъкнала. Срещнали се след това случайно и моят човек я попитал какво става. Оказало се , че при продажбата на фурната заданието на терморегулатора било някакво произволно, а майстор-баничаря не знаел нито на каква температура трябва да се пекат закуските, нито, че има възможност да променя заданието. После им просветнало , или накой им е казал...

Пет Май 01, 2009 11:09 am
Профил

Мнение 
Щом е за представителни цели трябва да е наукообразно. А за практически - понякога и термостатът идва вповече. Само едните реотани могат да са достатъчни, а температурата - каквато се случи.
Един познат прави фурни. Отначало почнал с най-простия вариант, после сложил терморегулатор. Продал на клиентка последователно простата и след това "сложната" фурна. След втората продажба тя почнала да се обажда по телефона, че фурната не работи както трябва. Дори започнала да го заплащва със съд. И изведнъж след няколко седмици млъкнала. Срещнали се след това случайно и моят човек я попитал какво става. Оказало се , че при продажбата на фурната заданието на терморегулатора било някакво произволно, а майстор-баничаря не знаел нито на каква температура трябва да се пекат закуските, нито, че има възможност да променя заданието. После им просветнало , или накой им е казал...

Пет Май 01, 2009 11:09 am
Профил

Мнение 
¶ написа:
А какво представляват тези вариант 1 и вариант 2 на БДС :oops:

Ми така го учихме не знам.Стандарт ли /вариант ли беше ща излъжа :). Единия май беще по съветски стил а другия по западен. Ако пък тебе те интересува мога да ти ги пратя или да ги кача тук:)

Пет Май 01, 2009 11:17 am
Профил
Аватар

Мнение 
Ами прати ги, ако ги имаш, интересно ми е да видя какви промени има. На ЛС съм ти изпратил пощенската кутия :)

Пет Май 01, 2009 4:18 pm
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 12 мнения ]