Отговори на тема  [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Хардуерен въпрос ( изправяне на напрежението ) 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Хардуерен въпрос ( изправяне на напрежението )
Здравейте, имам следният проблем: За управлението на лампа с нажежаема жичка ползвам постоянен ток, като изправям 220 V мрежовото напрежение с 8A грец и филтриращ кондензатор 120uF/330V. За самото управление на лампите ползвам транзистор IRFP460 и го помпам с ШИМ. Всичко работи много добре, обаче когато му пусна по-голям товар ( 500 - 1000 W ) кондензаторът започва много да загрява.

Благодаря предварително за мненията !

Съб Юни 13, 2009 6:10 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
330V за изправено мрежово напрежение е малко. Дори 350 е малко, трябва да е 400V.
Кондензаторът най-вероятно грее заради големите импулсни токове през него. Първо - виж дали токовете не са ненужно големи - напр от някой филтер след PWM ключа. Второ - за мощности над 500W е добре да се ползва PFC, над 1kW си е задължително. Това ще ти намали импулсите на зарядния ток.
Трето - вместо един голям кондензатор сложи няколко по-малки, напр 3 * 47uF. Такова решение има по-ниско ESR от един кондензатор. Четвърто - постави и един монолитен кондензатор с ниско ESR поне 2.2uF паралелно на електролитните.
И пето решение - не поставят кондензатор, ако ще ползваш само 220V крушки и не ти трябва регулиране над 100%.

Пиши какво си направил и какво е станало.

Съб Юни 13, 2009 6:36 pm
Профил ICQ

Мнение 
Здрасти, благодаря за съветите ! Ще пробвам всички от изброените и ще пиша.

Относно т.5 - пробвах, но се получава малко неприятно трептене на лампите при по-висока мощност ( между 75 и 100 % ).

Съб Юни 13, 2009 7:08 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Иво, лампите с нажежаема жичка трептят при изправен ток. Не ми е работа ама доколкото съм забелязал жичката започва да се клати. При управление със симистор всичко си е наред - защо не ти оттърва?!

Съб Юни 13, 2009 7:59 pm
Профил

Мнение 
bongo_x2 написа:
Иво, лампите с нажежаема жичка трептят при изправен ток. Не ми е работа ама доколкото съм забелязал жичката започва да се клати. При управление със симистор всичко си е наред - защо не ти оттърва?!

Бонго!
Трептят при еднопътно изправяне и то най вече ако нямаш никакви капацитети след диода, един вид по този начин честотата става 25 Hz , сложи я след грец и тогава кажи дали трепти след изправяне че и без кондензатор даже !!!

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !

Съб Юни 13, 2009 9:16 pm
Профил

Мнение 
При еднопътно изправяне трептенето е с честота 50Hz, а при двупътно и без изправяне -100.

Съб Юни 13, 2009 9:58 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Дрън-дрън! Който ми преобразува 50Хц на 25Хц с обикновен диод ще го черпя каса бира!
А мигането е под 10Хц и зависи от ламбата. Вярно, че греца помага донякъде ама не и на Иво :)
А при определени ламби с тънка и дълга жица мандахерцането може да достигне и сантиметър - чак толкова не съм кьорав.

Съб Юни 13, 2009 10:54 pm
Профил

Мнение 
Значи като сложа кондензатор лампата спира да трепти ( ползвам обикновена Е27 100W ). Реално устройството ще се ползва с множество малки лампички в маркуч ( от тези за украса по дворовете ). С тях може би няма да мига и без кондензатор. Иначе след транзисторите няма никакви филтри. Ето и схемата (доста кофти е, но я начертах набързо за да Ви я покажа):

Изображение

Микроконтролерът естествено не е 16F84, но имах само такъв в базата ;)

Нед Юни 14, 2009 3:03 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Май и аз не съм забелязвал трепкане при ситни лампички. На всичко отгоре новогодишната ми украса вече е забутана някъде :)
Ама готин радиосмутител си заформил :)
Мини на симистори че са по-непукисти и не се дразнят от LC филтри пък и имат по-полегати фронтове. С тях може да разделиш галванично устройството през фотосимистор а ако не: може да захранваш през кондензатор (скоро някой опресни темата). Според мен пускаш тежка артилерия щото не ти се мисли :)

P.S.: Скоро прибрах от общинарите няколко топа бракувана новогодишна украса (работилницата им е до работата). Голяма радост (нали съм в "Занзибар"): кеф ти качествена фина жица, кеф ти сигнални лампички - нямат окъсяване при изгаряне... Смеят се колегите ама като си видят посраните задници все до мен опират и аз им го припомням.

Нед Юни 14, 2009 3:44 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Мога да ти дам съвет да използваш изправителя заедно с кондензаторите и варистора от някое непотребно компютърно захранване. Като се замислиш, можеш да използваш и кутията да си сложиш твоята платка вътре. Удбно включване към мрежата със стандартен кабел, вентилатор... абе всички екстри :)

Нед Юни 14, 2009 6:15 pm
Профил

Мнение 
Мигането на лампите е следствие на малката им темперетурна инертност. Всъщност човек с по-чувствително око може да забележи (особено при слаби мрежи), че лампата мига (трепти) и при 50 Хц мрежово захранване. Не говоря за случая, когато е вкл товар с малко cos(ph).
Конкретно в този случай: Странното е, че примигването става при голяма мощност(>75Хц). Ако отвориш дейташита на ИРФП462 ще видиш, че праговото му напрежение е 2 до 4В. А ти му подаваш 5В (и то в идеалния случай). Това значи че транзистора не е напълно отпушен(наситен). От друга страна както управляваш гейта направо с контролера не можеш да осигуриш достатъчен гейтов ток за вкл. и изключване. Ако можеш(ако имаш осцилоскоп) виж какво подаваш на гейта при това запълване и какво става с напрежението на дрейна.
Накратко съвета ми е да сложиш някакъв драйвер.
Успех!

Пон Юни 15, 2009 11:55 am
Профил

Мнение 
А по отношение на управление с триаци- с тях може да се прави само фазово регулиране на "запалването", но не и PWM през цялата полувълна. Тогава именно ще възникнат и смущаваши трепкания при малки стойности на ефективната мощност.
От друга страна при чисто фазово регулиране се оставя относитлно дълго време за охлаждане на нишката на лампата. А при охладена нишка протича по-голям ток и се съкращава времето на живот на лампата.

Пон Юни 15, 2009 11:59 am
Профил
Аватар

Мнение 
май не ти е идвало наум, че ще смущаваш яко?
от кумува срама, сложи някакви филтърчета...
като сложиш маркуча ще се сдобиеш и с много подхояща антена

Пон Юни 15, 2009 12:58 pm
Профил

Мнение 
Здравейте, благодаря на висички за съветите !!! Идеята с компютърното захранване е доста добра !

Днес включих устройството без кондензатор на малките лампички и трептенето пак се забелязва, но не пречи. Ще пробвам да пусна на IRFP-тата 9 V през BC817. Дали ще е по-добре ?

ДедоБоре: Можеш ли да помогнеш относно филтрите, какви да бъдат и как да ги свържа ?

P.S. Извинявам се на всички за тъпите въпроси, но нямам никакъв опит още ;)

Вто Юни 16, 2009 9:27 pm
Профил

Мнение 
Цитат:
Ще пробвам да пусна на IRFP-тата 9 V през BC817.

Не мога да ти кажа дали ще е по-добре, защото не казваш как точно ще го пуснеш....
За това, което аз имах предвид ще ти трябват два комплементарни транзистора(поне да са от различен тип- npn и pnp).
По-конкретно- първите две странички от документа, който съм приложил и търсене в гугъл за "totem pole mosfet driver" и вариации и комбинации от думите.
Успех! Недей да забравяш обаче да четеш!

Прикачени файлове:
dn80.pdf [68.75 KiB]
153 пъти
Вто Юни 16, 2009 11:06 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща