| Автор |
Съобщение |
|
E1
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Нед Юли 22, 2007 8:57 pm Мнения: 607 Местоположение: Белград
|
 Анимация на LED
За един доста сериозен експеримент ми трябва да вкарам по някакъв начин файл с анимация от няколко фрейма във формат, разбираем за PIC, така че после да се изобрази на малък светодиоден матричен дисплей.
Основният проблем е подходът при конверитане на файла. Ще използвам само един вид файлове( gif, mp4, amv или нещо подобно, което е най-лесно конвертируемо). Трябва ми насока как да най-лесно да стане това. Не конкретно решение, само препоръка кой формат най-лесно се конвертира и как да се записват фреймовете във външна памет(ще чета направо от SD карта, засега)
|
| Нед Авг 09, 2009 7:23 pm |
|
 |
|
tgi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Oт тия съм правил само .gif - не е трудно и е отдавна и добре документирано.
Вероятно (сравнявайки с формати, в които не съм се задълбочавал обаче) е най-лесният
вариант.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Нед Авг 09, 2009 7:32 pm |
|
 |
|
E1
|
И аз мислех да е gif, но не мога да намеря начин да представя информацията от файла в процесора. Т.е. как да разчете картината. Натрупал съм сериозно количество литература специално за gif-файловете, но нещо ми се губи подходът.
|
| Нед Авг 09, 2009 7:41 pm |
|
 |
|
ji4ka
|
Искаш Пик-а директно да чете гиф или искаш предварително да конвертираш гиф-а до форма разбираема за Пик?
Второто сякаш ще е по-лесно.
|
| Нед Авг 09, 2009 11:56 pm |
|
 |
|
tgi
|
Ето по това (поне главно по това, доколкото си спомням) правих на времето
gif кодиране и декодиране:
http://www.cis.udel.edu/~amer/CISC651/l ... ained.html
[edit] Всъщност намерих файла, който съм чел тогава - сумирал съм тоя от линка по-горе с
още един за формата, прилагам целия текст. Дори на финала се вижда нескопосания опит
на тогвашния ми ISP да направи даден unix prompt... [/edit]
P.S. На чудещите се що го поствам - ами в отговор на искане през лично съобщение,
реших, че може и да е полезно за още някого.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пон Авг 10, 2009 1:09 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
gif е стандартено за анимация, обаче .. ако ще минава преформатиране предварително практически е без значение, с MPEG няма се справи никакъв пик, но пък има доста софтуер който бързо може да експортне кадрите от всяка една медия, и дали е мпег, мов или нещо друго няма никакво значение, то ти изкарва поредица JPEG или BMP което ти харесва, което не е по различно от GIF доколкото ми е известно, разликата е че едното е един файл, а другото са няколко.
Ако процесора сам трябва да го прави това ти е алтернативата, и евентуално някакъв софт който да прави гифове от различни медиийни формати.
|
| Пон Авг 10, 2009 10:49 am |
|
 |
|
tgi
|
Всъщност ако целта е няколко фрейма да се прекопират на ръка едно или двукратно,
има и по-прост вариант. Виждал съм някакъв редактор за анимирани .gif -ове, не adobe photoshop
ми нещо подобно, май adobe image ready беше. Та с него всеки кадър вероятно може
да се експортира до отделна картинка; оттам през tiff формат, който има некомпресиран
вариант (в компресирането и в декомпресирането отива практически цялата работа по
.gif и други подобни формати). Да се види къде са пикселите в некомпресирания
вариант може и на око  .
|
| Пон Авг 10, 2009 10:55 am |
|
 |
|
tgi
|
Тони,
.gif е компресиран без загуба на информация, за разлика от jpeg и подобни - при малък брой точки
това може да е от бая значение (може и да не е, зависи какви картини иска да показва). Но пък
е само 8 бита на точка - ако те не стигат, просто няма стандартен подходящ файл формат.
Но пък може да се ползва RFB форматът, там е пълно с разни видове компресии без загуба.
Но за да стане с PIC работата картината трябва да е 16 на 9 пиксела примерно, LOL.
|
| Пон Авг 10, 2009 11:53 am |
|
 |
|
E1
|
Благодаря! Изключително ценна помощ! Не успях навреме са пусна въпроса за документацията и в темата.
|
| Пон Авг 10, 2009 12:02 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
За софтуер на ръка има една програмка проста, pentshop pro се казва, в нея има модул за анимация, който ако не ме лъже паметта импортва и gif-ве и може да ги извади като bmp, което е чисто некомпресирано .... директно за лед-то .. може и TIF...
|
| Пон Авг 10, 2009 1:32 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Колко ти е голям ЛЕД дисплея? Имай предвид, че с ПИК-а ще можеш да декомпресираш единствено много малки гифчета. Ако дисплея ти е с много пиксели, ще трябва да се откажеш да обработваш анимацията само с евтин микроконтролер и вградената му памет.
|
| Пон Авг 10, 2009 9:04 pm |
|
 |
|
E1
|
24x18 е. Колко голям максимално мога да контролирам? Ще взема някой по-скъп PIC. Иначе ще ползвам CAT41... някакви за дисплея.
Още един глупав въпрос... Какъв редактор да ползвам, за да видя съдържанието на bmp като hex? Сега го отварям, но всичко е ASCII.
|
| Пон Авг 10, 2009 9:29 pm |
|
 |
|
tgi
|
|
| Пон Авг 10, 2009 11:11 pm |
|
 |
|
bobyper
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Вто Яну 31, 2006 11:11 pm Мнения: 295 Местоположение: София
|
а това беше много гот 
|
| Пон Авг 10, 2009 11:22 pm |
|
 |
|
tgi
|
Постнах го само на шега, разбира се, неотдавна един го постна в comp.arch.embedded .
Инак аз ползвам квото ползвам за работа под DPS, но и на windows телевизора имам
някакъв hex editor, XVI32. А наскоро някой тук постна едно HxD - www.mh-nexus.de - дето
бая ме впечатли, и го държа и него вече (ама не ми е трябвало оттогава, колко hex
копая аз под бози).
|
| Вто Авг 11, 2009 3:46 am |
|
|