|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 3:57 am
откъде да захвана микроконтролерите?
| Автор |
Съобщение |
|
egasimus
Ранг: Ориентиран
|
 откъде да захвана микроконтролерите?
мераклия съм по електрониката, та наскоро ми хрумна идея за едно устройство, което да се реализира с микроконтролер. става дума за една работа с подаване на midi сигнали... само че аз с микроконтролери досега не съм работил, та да питам сега да ме упътите. намерих уроци по асемблер за pic, прочетох, видях midi съобщения колко лесно се предавали, дотук добре - ама не мога да намеря хубава програма, която да ми позволи да се поупражнявам, докато посвикна с езика, па да си изготвя на нея и програмата, и всичко - всички пари ми искат. пък и са посредствени. кажете, другари - откъде да започна, изобщо въобще? какви микроконтролери могат да се намерят в страната (по-конкретно във варна)? бърз въпрос - ако искам да имам два потенциометъра, които да могат да се въртят едновременно и контролерът да отчита това, трябва ли ми чип с два analog-to-digital конвертора?
|
| Пет Сеп 25, 2009 10:06 pm |
|
 |
|
optron
Регистриран на: Чет Ное 20, 2008 1:49 pm Мнения: 276 Местоположение: Бургас
|
На въпроса ти относно потенциометрите - няма ПИК-контролер с повече от един АЦП. Те са с мултиплексирани входове, което означава, че един АЦП може да мери в даден момент напрежението на едно от няколко възможни крачета. Така са решили проблема със скъпите АЦП-та. В общия случай, в зависимост от избрания контролер, разполагаш с минимум четири крачета, на които можеш да измерваш напрежение.
А на общия ти въпрос за микроконтролерите ... Най-добрите упражнения са върху реални прототипи. Особено когато става въпрос за процеси в реално време, каквито са например обмяната на съобщения, в случая МИДИ. Тъй че без малко хардуер като начало няма да се отървеш според мен.
Компромисен вариант е да използваш симулиращ софтуер, какъвто е например Протеус. За него колегите ще кажат, аз не му разбирам. Но от него не можеш да научиш всичко и рано или късно пак ще опреш до прототипи.
Желая ти успешно прохождане! 
_________________ Digitally yours: Optron
|
| Пет Сеп 25, 2009 11:31 pm |
|
 |
|
egasimus
|
мерсим! (:
edit: оправих се с proteus 7.4.
Последна промяна egasimus на Съб Сеп 26, 2009 12:05 pm, променена общо 1 път
|
| Съб Сеп 26, 2009 12:03 am |
|
 |
|
zaphod
Ранг: Форумен бог
|
начи аз лично почнах микроконтролерите от документацията на пик16ф84, свърши ми работа. ако човек е програмирал каквото и да е и ако има хабер от електроника, микроконтролера не съдържа нищо което да иска специално учене. за потенциометрите - може и без ацп, свързва се потенциометъра между два крака и на единия крак се слага капацитет към маса. другия крак се вдига на единица и се засича след колко време тая единица "пристига" на крака с капацитета. разбира се с АЦП е по-точно, има със 12 битови ацпта и не са скъпи, ама метода си има и той място под слънцето. във варна можеш да отидеш при брадван да ти отреже зелката, може да отидеш и в "микрон" мисля се казва, близо до края на генерал колев от към партийния дом, малко след църквата, там имаха богата гама налични пикчета. брадван реже зелки, но става за консултант, в другите магазини е по-евтино, но продавачите не разбират много.
|
| Съб Сеп 26, 2009 7:50 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
ммм Брадван още ли има магазин, последно като съм пазарувал от там, не помня кога беше, ама магазина беше в подлеза ... в кой подлез обаче никакъв спомен нямам  , а още по едно време, като беше .... абе неим помня имената, там на булеварда в уличката, ни дереше и за компонентите и за каталозите, ех какви времена бяха, ама по то време и на пегаса имаше доста неща, той тоя магазин съществува ли още?
|
| Съб Сеп 26, 2009 9:51 am |
|
 |
|
borisov
Ранг: Минаващ
|
дам брадван бачка и още дере ама има доста джонджорийки там , магазина му е в един блок зад една джамия близко е до пощата, ако може така да се каже, а от другата страна на блока има друг магазин за електроника, в който е по евтино. в същия район е и младия конструктор и конрад. ПИК16ф84 ще ти излезе поне към 6-7 лв ако не и повече.
|
| Съб Сеп 26, 2009 10:12 am |
|
 |
|
egasimus
|
аз съм си харесал микрона, че ми е най-близко, пък и е евтин и продавачката е добра. ама трябва да ги понауча и другите магазини къде са, де - знам само чип електроникс, дето съм се отказал, щото пържат яката, виждал съм от рейс 148 и един магазин близо до автогара, както и един по пътя на 118. а пик16ф84 си няма ацп, уви...
|
| Съб Сеп 26, 2009 11:19 am |
|
 |
|
zaphod
|
 |  |  |  | ToHu написа: ммм Брадван още ли има магазин, последно като съм пазарувал от там, не помня кога беше, ама магазина беше в подлеза ... в кой подлез обаче никакъв спомен нямам  , а още по едно време, като беше .... абе неим помня имената, там на булеварда в уличката, ни дереше и за компонентите и за каталозите, ех какви времена бяха, ама по то време и на пегаса имаше доста неща, той тоя магазин съществува ли още? |  |  |  |  |
пегаса май вече не съществува, или ако съществува продават само щепсели и фенерчета. от пегасовата фамилия съществуваха май ютата и зад операта, но не съм влизал нито в единия от много време.
а като си спомня навремето пегаса бяха номер едно, продаваха ВЧ мощни транзистори дето само там се намираха, от типа на BFR94 и разни други набарани явно по новодемократични пътища. после тотално спряха да обновяват наличностите, и като магазин за електроника умря. обаче тоя район около колхозния беше и все още е рай за жичкажиите. мен там ми беше първата квартира и като изляза на шопинг много чаркаляк купувах просто щото ме кефи, а не щото ми трябва. имаше един магазин там, малко по-надолу от джамията, дето продаваха на безценица всякаква динозавърска карантия - отклонителни бобини за черно бели телевизори, трептящи кръгове за МЧУта, разни кварцови филтри, ТХОта за юности, даже лампи май продаваха. много се кефех в него магазин, направо като музей  през гладните години, когато спряха топлата вода в общежитията, от там купувахме отклонителни бобини за мургаш и правехме самоделни проточни бойлери от проводника им.
друг забележителен магазин беше (май още го има) ИВЕЛ, зад пощата, само там може да се намерят разни чудатости, като релета РЕС 49 ли бяха, дето са в корпус подобен на кварц. 
|
| Съб Сеп 26, 2009 2:00 pm |
|
 |
|
ji4ka
|
 |  |  |  | ToHu написа: ммм Брадван още ли има магазин, последно като съм пазарувал от там, не помня кога беше, ама магазина беше в подлеза ... в кой подлез обаче никакъв спомен нямам  , а още по едно време, като беше .... абе неим помня имената, там на булеварда в уличката, ни дереше и за компонентите и за каталозите, ех какви времена бяха, ама по то време и на пегаса имаше доста неща, той тоя магазин съществува ли още? |  |  |  |  |
mario.bg май е негов.
|
| Съб Сеп 26, 2009 2:14 pm |
|
 |
|
egasimus
|
мерси, на mario.bg даже намерих карта с 5 магазина около катедралата (:
а да питам между другото, защо на pic16f870 регистри adcon0 и adcon1 (управление на ацп) и съответно adresh и adresl (висок и нисък байт на стойността, получена от ацп-то) са в различни банки? (въобще гадна работа това с банките) в смисъл, така не се ли губят време и памет със смяната на банките?
|
| Съб Сеп 26, 2009 11:59 pm |
|
 |
|
ji4ka
|
Губи се но ги губиш ти, а Микрочип ги печелят.  Като не променят архитектурата се запазва съвместимост с по-стари чипове (и се пести от разработки), в които АЦП-то е било 8-бита и е нямало втори регистър. При новия чип като трябват още байтове се слага още една банка +бит за адресиране и хайде на пазаря. Все пак Пик16 серията е от поне 15години.
http://en.wikipedia.org/wiki/PIC_microcontroller
|
| Нед Сеп 27, 2009 12:44 am |
|
 |
|
egasimus
|
абе ясно, ама тия неща поне на мен ми се струва, че трябва да са на едно място... нищо, щом е за съвместимост, тва е благородна, значи, кауза. та написах аз криво-ляво програма по това, което пишеше в даташийта, навързах два потенциометъра за едно 16f870 в proteus и сега се чудим какво става... помъчих го, ама мери само веднъж.
ето програмата: http://nopaste.com/p/ajqh6kQLab - ако някой може да каже какво не е наред... значи втори interrupt не може да се получи, защото битът GIE (7-ия бит на INTCON, който включва interrupt-ите въобще) се самоизключва тарикатски, както си му е описано в упътванията. само че, напиша ли ред, който да го включва, става stack overflow...
edit: абе открих що е - не стига до retfie и стекът се препълва, ако позволя на interrupt-а да се повтаря...
|
| Нед Сеп 27, 2009 2:41 am |
|
 |
|
egasimus
|
някакси сработи и с два потенциометъра. пускам я за назидание, ако някой реши да минава по стъпките ми - с интеръпти не е по-лесно...
http://nopaste.com/p/ab7gqmzwf
|
| Нед Сеп 27, 2009 5:41 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Абе честно казано не разбирам защо така си го написал, какъв е смисъла от товапрекъсване .. бих казал никакъв в случая, там просто викаш едно изчакване ... тможе би идеята ти е да позлваш това ...мм не знам като какво всъщност.
Значи първо никъде не определяш източника на прекъсване, ако при теб е разрешено само едно .. да речем до някъде е допустимо. Прекъсването ти е от ADC, не съм гледал пускаш ли друго, няма особен смисъл да чакаш след като го получиш, веднага след него ADC пак може да се позлва. Нужно е да изчакваш време при смяна на входовете на ADC. Не ми се пише в момента но най добре да имаш нешо от сорта :
Таймер който генерира прекъсване да речем на всеки 10 мс. При влизане в ртова прекъсване пускаш ADC да мери.
АДЦ генерира прекъсване, при влизане в това прекъсване четеш резултата и сменяш входа.
В тялото на програмата имаш една проверка завършило ли е конвертирането и ако е завършило да прати резултата по сериийя. Този флаг го вдигаш в прексъването на ADC
Какво правиш с резултата не знам, пращаш го да речем по серийния порт.
|
| Нед Сеп 27, 2009 7:17 pm |
|
 |
|
egasimus
|
абе ще го мислим, наистина никакъв смисъл нямаше от това прекъсване, ама важното е, че се научих как се прави (: и аз мисля да го преправя така, както казваш.
|
| Пон Сеп 28, 2009 12:37 am |
|
|