|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 1:42 am
мултифункционален бутон + PWM
| Автор |
Съобщение |
|
pachuka
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Вто Юни 21, 2011 9:51 pm Мнения: 46 Местоположение: Bulgaria
|
 мултифункционален бутон + PWM
от няколко седмици се боря да направя един контролер за 2 RGB лампи и една и една обикновенна
за целата ми трябва да направя бутон който да различва click, double click and hold работа с MPLAB под С
това е кода до който стигнах последно но така не работи бутона изобщо не засича. Тръгнал съм да го правя със инттерупт защото искам да вкарам и функция която да превърта плавно цветовете .
много съм го закъсал , вече направих кутия за трафа и за контролера , направих и дистанционно което да го ползвам за бутон, направих и водоустоичивите лампи. Мислех че кода няма да ми е толквоа проблем но уви.... та моля някой да даде едно рамо , че немошах да си намеря протеус зада ги тествам направо на машината и трябва постоянно да свалям и закачам което направо вече ме побърква. Чипа е 16f627a
Последна промяна pachuka на Вто Юни 28, 2011 10:29 am, променена общо 1 път
|
| Сря Юни 22, 2011 12:06 am |
|
 |
|
michev
Ранг: Форумен бог
|
Не съм ти гледал целия код, и не съм се мъчил да разбирам какво си правил, но на пръв поглед виждам в прекъсването, че никога няма да стане повече от 2, и съответно няма да влезе в нито едно условие. На всяко викане на прекъсването t0_cnt = 0. Ако я направиш статична въпросната променлива, може и да има някакъв шанс.
|
| Сря Юни 22, 2011 12:20 am |
|
 |
|
pachuka
|
даа бе защо съм ги оставил там а не при другите , още утре ще пробвам как ще е като ги извадя от там.
Но изобщо в правилна насока ли съм , някой правил ли е енещо подобно, по много техники се наблюдават такива бутони 
|
| Сря Юни 22, 2011 12:42 am |
|
 |
|
bkulev
Ранг: Популярен
Регистриран на: Сря Яну 25, 2006 12:47 pm Мнения: 305 Местоположение: Varna
|
Колега, тази тема е за "Академия".
И аз не съм ти гледал подробно кода, но мога да ти дам някои насоки, които така да се каже са общи при работа с бутони:
- Трябва да разпознаваш натискането и отпускането на бутона, т.е. преходите от едното в другото състояние, обикновенно се постига с прости логически функции приложени към текущото и предишното състояние
- Трябва да приложиш техника против трепкане на контактите, защото всички бутони повече или по малко го правят
- Има различни техники в прекъсване или не, но ако приложението ти не е сложно, не е необходимо да правиш прекъсване. В този случай имай предвид, че сканирането на бутоните се прави с ниска честота, т.е. рядко, защото не е необходимо да е бързо, все пак това е човешки интерфейс
|
| Сря Юни 22, 2011 9:31 am |
|
 |
|
pachuka
|
на теория ми е ясно как трябва да стане , но писането на кода ми куца.
|
| Съб Юни 25, 2011 4:54 pm |
|
 |
|
tolstolob
Ранг: Ориентиран
|
Koпи & пейст (с допълнението за double-click) от друга подобна тема. Не гарантирам тръгване от раз, щото е нахвърляно набързо.
Само трябва да измислиш как да викаш OneButtonTask() циклично.
 |  |  |  | Код: // Таймерите: 0 = спрян, > 0 = работещ
#define TASK_PERIOD_MS 10 // Период на OneButtonTask(). #define DEBOUNCE_TIME (50 / TASK_PERIOD_MS) // Дебаунс време #define DOUBLE_CLICK_TIME (500 / TASK_PERIOD_MS) // Време между две натискания, което минава за double-click #define BTN_PRESSED 0 // или 1, зависи как е вързан бутона #define pBUTTON pA2 // тук си дефинираш пина, на който си вързал бутона.
typedef enum { IDLE, // бутона е отпуснат DEBOUNCING, // бутона е натиснат и тече дебаунс DEBOUNCED, // бутона е натиснат, дебаунс времето е изтекло, състоянието на бутона е потвърдено DOUBLE_CLICKED, CANCELLED, // бутона е отпуснат преди да е изтекло дебаунс времето RELEASING // чакаме бутона да се отпусне } TStates;
static TStates еState = IDLE;
void OneButtonTask(void) { static UInt16 debounceTimer = 0; static UInt16 doubleClickTimer = 0;
switch (еState) { case IDLE: { if (BTN_PRESSED == pBUTTON) { // Стартираме дебаунс debounceTimer = DEBOUNCE_TIME; еState = DEBOUNCING; }
break; }
case DEBOUNCING: { // Натиснат ли е все още бутона? if (BTN_PRESSED == pBUTTON) { // Да. Дебаунс времето изтекло ли е? if (0 == debounceTimer) { // Да, имаме натискане еState = DEBOUNCED; } } else { // Бутона е отпуснат по време на дебаунс еState = CANCELLED; }
break; }
case DEBOUNCED: { // Тук можеш да свършиш каквото трябва при еднократно натискане на бутона // ..... // // Стартираме таймера за double-click, само ако е изтекъл doubleClickTimer. if (0 == doubleClickTimer) { еState = RELEASING; doubleClickTimer = DOUBLE_CLICK_TIME; } else { еState = DOUBLE_CLICKED; doubleClickTimer = 0; }
break; }
case DOUBLE_CLICKED: { // Тук си при двоен клик. // ..... // еState = RELEASING; break; }
case CANCELLED: { // Тук можеш да свършиш нещо в случай, че бутона се отпусне преждевременно. Удобно е при дълъг дебаунс // .....
еState = RELEASING; break; }
case RELEASING: { // Бутона отпуснат ли е? if (BTN_PRESSED != pBUTTON) { // Да, почваме отначало еState = IDLE; } break; }
default: { // По принцип тук не трябва да се влиза никога, но кой знае... :) еState = IDLE; break; } }
// Накрая придвижваме таймерите if (0 < debounceTimer) { debounceTimer--; }
if (0 < doubleClickTimer) { doubleClickTimer--; } }
|  |  |  |  |
edit: Опс, намерих грешка. По-добре е таймерите в случая да са с 2 стейта.
Последна промяна tolstolob на Нед Юни 26, 2011 1:11 pm, променена общо 3 пъти
|
| Нед Юни 26, 2011 12:48 am |
|
 |
|
relsys
|
@tolostolob +1
Все едно аз съм го писал тоя код. Като покажа на някой обаче код написан в такъв стил, нещо не могат да го разберат. Толкова ли е сложно и неразбираемо? Според мен, стейт машините са най-разбираемия начин за описване на дадена задача.
|
| Нед Юни 26, 2011 10:38 am |
|
 |
|
tolstolob
Ранг: Ориентиран
|
Е, точно в тоя му вид не бих го ползвал в мой код, но за илюстрация - става.
@relsys, виждам, че работиш с пикове основно, ако искаш добави разните му там честоти, инициализации, фюзове и т.н. и да стикнем темата, че като гледам половината въпроси тук са за бутони 
|
| Нед Юни 26, 2011 1:19 pm |
|
 |
|
pachuka
|
@tolstolob благодаря много ако го бях видял по рано твоя отговор щях да си спестя доста нерви. Но успях да се спрява и сам с бутона  с което съм горд. ето го и целяи код може на някой да е полезен
НО сега ми идва другия проблем. За да е всичко готово ми се иска там където е "mode==3" да се пускат да се връткат всички възможни цветове едновременно и на двата RGBta демек RA2=RB1= зелено RA3=RB2= червено RB0=RB3 = синьо та моляви дайте едно бързо рамо че съм си дал срок до петък да е готово всичко и да ги монтирам  PIC а е 16f627a че това със пулса не съм го рпавил досега и тези настройки са доста мътни пробвах следния код но промлема е че така само светва плавно свето диода , а неиска да се изгася плавно
|
| Вто Юни 28, 2011 2:13 am |
|
 |
|
pachuka
|
искам да постигна този ефект. някой можели поне да разясни малко как трябва да стане защото миголяма мешавица в главата .
вече имам прекъсване на с него мисля да увеличвама честотата, как да задам тази стойност да светка постепенно или да изгася постепенно даден пин.
|
| Сря Юни 29, 2011 3:52 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Мммм какво конкретно те мъчи, трябват ти 3 PWM, аз не бих изпрал точно пик за целта но при тебе вече е факт. Остава ти въпроса с преливането на цветовете което може да стане по два начина, по сложния да измислиш алгоритъм който да мени едновременно трите PWM в желаната от теб комнинация, другия по лесен ако си решил да имаш примерно 64 стъпки на промяна да си зададеш табличните стойности и да ги въртиш. може и нещо междинно, да се движиш по таблични стойности, но да апроксимираш между тях, така ще имаш повече стъпки и плавност. Тук апроксимацията трябва да с епомисли дали винаги ще е линейна, или по скоро дали винаги ще е един тип функция без значение линейна или не.
Като знам колко много флаш имат тия пикове може и да не ти стигне 
|
| Сря Юни 29, 2011 7:38 am |
|
 |
|
valioman
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Съб Сеп 17, 2005 5:07 pm Мнения: 813 Местоположение: Сливен
|
Що бе Тони ако иска точно това от картинката .. ми то се вижда алгоритъма ..колко флаш ще иде за пускане на един таймер и в прекъсването му според зададените стойности да клатиш 3 те крака .
Май Цецо преди беше се бъзикал с един пикльо 12-ка на тази тема.
Е ако имаше 3 PWM щеше да е прекалено лесно ама нали за това сме пикоборци .. да ни е трудно 
|
| Сря Юни 29, 2011 9:22 am |
|
 |
|
RM
Ранг: Почетен член
|
Правих и аз нещо за RGB ... ама не се сещам вече за какво беше и как изглеждаше.
Спомням си че плавно се смесваха цветовете, и имаше условие да не с включват трите диода заедно, нещо пазене на батерииката ... . Мисля че основното беше това :
 |  |  |  | Код: #include "D:\3_led\main.h" char flag,tmr1,i,j; #bit rtmr=flag.0 #bit gtmr=flag.1 #bit btmr=flag.2 #bit xxxx=flag.3 //#use fast_io(ALL) #int_RTCC void RTCC_isr(void) { set_RTCC(200); tmr1++; if(tmr1==1){ output_low(PIN_A2); if(rtmr)output_high(PIN_A0); output_low(PIN_A1); }; if(tmr1==2){ output_low(PIN_A0); if(gtmr)output_high(PIN_A1); output_low(PIN_A2); }; if(tmr1>=3){ output_low(PIN_A1); if(btmr)output_high(PIN_A2); output_low(PIN_A0); tmr1=0; }; }
#int_TIMER1 void TIMER1_isr(void) { set_timer1(0); //rtmr=1,gtmr=1,btmr=1; }
void main() {
setup_adc_ports(NO_ANALOGS|VSS_VDD); setup_adc(ADC_OFF); setup_timer_0(RTCC_INTERNAL|RTCC_DIV_1);setup_wdt(WDT_18MS); setup_timer_1(T1_INTERNAL|T1_DIV_BY_1); setup_comparator(NC_NC); setup_vref(FALSE); enable_interrupts(INT_RTCC); // enable_interrupts(INT_TIMER1); enable_interrupts(GLOBAL);
// TODO: USER CODE!! while(1){ restart_wdt(); rtmr=1,gtmr=0,btmr=0; delay_ms(500); for(i=1,j=15;i<=15;i++,j--){ gtmr=1; rtmr=0; delay_ms(i); rtmr=1; gtmr=0; delay_ms(j); }; rtmr=0,gtmr=1,btmr=0; delay_ms(500); for(i=1,j=15;i<=15;i++,j--){ gtmr=0; btmr=1; delay_ms(i); btmr=0; gtmr=1; delay_ms(j); }; rtmr=0,gtmr=0,btmr=1; delay_ms(500); for(i=1,j=15;i<=15;i++,j--){ btmr=0; rtmr=1; delay_ms(i); btmr=1; rtmr=0; delay_ms(j); }; }; } |  |  |  |  |
_________________ Вниманиене съмвишист....ИЙ.
|
| Сря Юни 29, 2011 9:34 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Е ако иска точно това от картинката нещата са прости, там се мени само едният ШИМ, но не знам какво преливане би се получило, иначе по тоя начин може д астане мног опо плавно значително по лесно, може и 10 битов да е ШИМ.
|
| Сря Юни 29, 2011 12:41 pm |
|
 |
|
pachuka
|
точно това искам от катинката, преливане само най голямата яркост на цветовете. гледам че му викат дъга или rainbow само къде аз искам да има и бяло. във youtybe е пълно със готови таквиа проекти с пикчета 12фххх
таймера ми е на лице не е проблем да вкарам в него една променлива "x" която да се мени от 0до 255 за желано от мен време.
но как да задам на самия пин тая стойност ако напиша RB1=255; и RB2=120; свети само с максимална мощност RB2
та май това ми е проблема алгоритъма ще го измисля за връткането, но дори и таблично да го направя както предлага тони пак незнам как да задам да свети примерно наполовина единия лед.
|
| Сря Юни 29, 2011 4:25 pm |
|
|