|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 3:59 am
|
Страница 1 от 1
|
[ 14 мнения ] |
|
Правене на програматорче зе епроми от серията 27CXXX
| Автор |
Съобщение |
|
traqn_savov
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Чет Окт 01, 2009 8:50 am Мнения: 125 Местоположение: Varna
|
 Правене на програматорче зе епроми от серията 27CXXX
Може би това е най подходящият раздел..
Та искам да си направя програматорче, само за тази серия 27С, да е просто по възможност, да няма нищо натруфено, не ме интересуват другите схеми, само тая...
Някой има ли схема, или идея как трябва да изглежда туй чудо.. 
|
| Вто Окт 06, 2009 7:49 am |
|
 |
|
zaphod
Ранг: Форумен бог
|
аз имам - ключета на шината за адреси и данни и един бутон през рц група към програмиращия крак
сега ако говорим сериозно, вероятно ще трябва да програмира от файл. има няколко варианта, най-простия е вземаш един микроконтролер с много много крака (ако въобще има толкова големи), и връзваш адреси и анни директно към контролера. вариант с малък контролер - вземаш няколо регистъра да речем 74хх374 и ги връзваш на едни и същи крака на контролера, само програмиращите им входове на отделни. има и трети вариант, който ако ми го покаже някой кандидат за работа ще му посоча вратата - с два или повече микроконтролера. казвам то го само за да знаеш от рано в каква посока да се пазиш да не ходиш. 
|
| Вто Окт 06, 2009 8:45 am |
|
 |
|
traqn_savov
|
Имам програматорче за серията 24С не мога ли да го преустроя, по точно схемата му, или да направя една допълнителна платка, която да влиза сокета на това програматорче...
|
| Вто Окт 06, 2009 8:50 am |
|
 |
|
woody
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
Тъкмо щях да предложа нещо такова, ама zaphod ме е изпреварил.
|
| Вто Окт 06, 2009 11:59 am |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Може би най-евтино ще е да си направиш Willem програматора, съдържа само логически схеми и се връзва към паралелния порт.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Вто Окт 06, 2009 2:09 pm |
|
 |
|
Koleto
Регистриран на: Съб Фев 18, 2006 11:55 pm Мнения: 1301 Местоположение: София
|
 Re: Правене на програматорче зе епроми от серията 27CXXX
Тази серия съдържа чипове, на които програмиращото напрежение варира от 12 до 21В, да не говорим че 27С08(ако не ме лъже паметта) иска и отрицателно програмиращо напрежение... Програматора не е никак елементарен както вероятно си мислиш... Послушай Пирев за модела, но не си играй да го правиш ами си го купи готов... Ще си спестиш сума нерви и време и чипове...
_________________ Някой ден и костенурките ще се научат да летят...
|
| Вто Окт 06, 2009 2:30 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
За 2708 дори аз не съм правил програматори, ей (а съм правил поне 2, и софтуер писах
за един друг на времето...). До 2716 съм стигал, де. Ама те ядяха само 5 волта (за програмиране
и те искаха до 21 ли, 25 волта ли беше). 2708 не съм го и знаел как се програмира, ама отрицателни
напрежения имаше в захранването му и без да го програмира човек май (или само със 1702
беше така...?).
На Пи предложението е най-практично сякаш, някаква логика към паралелен порт
е май единствената останала опция за закачане на хардуер пряко към някакъв масов
компютър (и вече недотам масов, че колко са тия с принтерски порт).
Но си има писане, разните промове искат разни видове програмиране. Последния програматор
го правих някъде 94-а май беше, той можеше (може и още да може, отдавна не съм го
включвал) от 2764 нагоре, и едни 16-битови (като ширина на данните де) пишех с него.
Него го правих по бързата процедура, с едно HC11 и малко кинкалерия, данните се
точат през серийния и се пишат, няма къде да буферира почти нищо. Всъщност схемите
ги има още някъде, повтаряем е и той, ама не си е работа човек да се захваща с такова
безумие - кой и за какво ползва EPROM-ове в наши дни, то има ли ги въобще още не знам.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Вто Окт 06, 2009 3:29 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Хе, хе - за "релейна логика" в еепром не сте ли чували. Имам един познат дето до "оня ден" правеше автоматика на машини по този начин. Различните блок-контакти (програматори) дават сигнали на адресната шина, а от шина данни взема сигнал какво да става. Беше станал факир на писането на "програми". 
|
| Вто Окт 06, 2009 7:10 pm |
|
 |
|
woody
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
Cekins, това дето описваш му се вика просто "автомат", понякога и "sequencer" в другия език.
|
| Вто Окт 06, 2009 8:15 pm |
|
 |
|
traqn_savov
|
Тук намерих малко програматори, ама дали бачкат..
http://www.sirius-pcb.com/?mod=catalog&show=300
http://www.sirius-pcb.com/?mod=catalog&show=26
Willem Clone
http://www.sirius-pcb.com/?mod=catalog&show=363
Утре ще им звънна да ги питам за цени, и ако е до 100 лева, ще си го купя направо.. 
|
| Вто Окт 06, 2009 8:23 pm |
|
 |
|
head_up
Регистриран на: Нед Юни 01, 2008 9:54 pm Мнения: 1503 Местоположение: Пловдив
|
като гледам тук: http://programatoribg.com/willem/index.htm го дават за 69лв без приставки и адаптер. разгледай, сравни пък каквото решиш, че ти е полезно ...
П.П. бре тия много са го извъртяли към автомобилната индустрия... явно хляб има в тия мерцедеси и бмв-та 
|
| Вто Окт 06, 2009 8:43 pm |
|
 |
|
traqn_savov
|
Охо ти не знаеш, вече колите са 80 процента електроника...  има хляб в тая работа, ама трябва и акъл...
|
| Вто Окт 06, 2009 10:47 pm |
|
 |
|
head_up
Регистриран на: Нед Юни 01, 2008 9:54 pm Мнения: 1503 Местоположение: Пловдив
|
ааа щом трябва и акъл значи не е за мене 
|
| Вто Окт 06, 2009 11:47 pm |
|
 |
|
traqn_savov
|
Еми трябва да овладееш колите и компютри те до съвършенство, иначе не става..
Ти можеш да напишеш програма, но за да е оптимална трябва да знаеш от какво се нуждае колата...
Абе сложна работа..
|
| Сря Окт 07, 2009 6:24 pm |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 14 мнения ] |
|