Отговори на тема  [ 13 мнения ] 
Питане относно IAR за АРМ 
Автор Съобщение
Ранг: Новодошъл

Мнение Питане относно IAR за АРМ
Колеги,в началото работех с PICове и MPLAB ,CCS,после минах на AVRи ,AVR Studio,CVAVR на който се задържах доста време .Отскоро реших да премина на АРМ .След обстойно четене на вашите постове във форума се насочих към Keil и IAR.Смъкнах си Keil с чиито лицензи така и не можах да се оправя.Направих няколко собствени програми за управление на LCD-та с контролер LPC2138.Останах с впечатление че е доста трудно да се работи с този продукт.Изисква се доста детайлно познаване на картата на паметта,системата за прекъсвания и регистрите на контролера ,на ниво бит.Даже и Code generator поне за начална инициализация на периферията няма .Писането на подобни рутини според мен губи доста време в четене на пдф-и от по 600страници,да не говорим за сметки на честоти за PLLa и Baudrate на UART.Видях за последното че има калкулатори в нета,но това решава нещата само донякъде.Бях впечатлен от RL-ARM в който има доста хубави неща,но заради тези лицензи така и не можах да подкарам нищо от там (Пробвах файловата система с SD карта ,компилира се ,но не можа да заработи).Смъкнах си IAR за ARM 5.3 s Powerpack 2.21.Всичко ми звучеше много обещаващо до момента в който го инсталирах и се оказа че това е един гол текстов редактор в които всичко трябва да си пишеш сам от до.За всеки процесор по 600 страници четене за някаква елементарна рутина,това е загуба на време.Изчетох всичко и не можах да схвана в крайна сметка как да си направя собствен проект,в който е дефинирано какъв е контролера ,каква е работната му честота и т.н.Не видях никъде в опциите на компилатора да има output format hex или cof.Прегледах няколко примера от които не се разбира кои от header и c файловете са писани от програмиста и кои са включени автоматично от компилатора,а и доста от тях бяха с много странни имена.Въпросите ми са ,наистина ли е толкова къртовска работата с IAR или не съм схванал правилно подхода.Как и къде трябва да се зададе контролера и работната му честота.Как се генерира hex и cof за симулация.

Съб Окт 24, 2009 1:27 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение 
гледай сега - колкото и да плюят CrossWorks-а аз си работя с него и нямам проблеми, виж за инициализации и т.н. ще пишеш библиотеки, не можеш да избягаш от това. като цяло ти трябват малко такива - PLL, GPIO, UART, I2C, за интеръптите CrossWorks-a поддържa ctl - те прявят каквото ти трябва, само настройваш няколко работи като инициализираш във функцията, не е върха на сладоледа но върши добра работа. За по сериозните неща като USB темата е по-дебела, но пък примери има, друг е въпроса как ще ги подкараш :twisted: Другата среда на която можеш да обърнеш внимание е на Hitex - честно казано вчера за първи път се докоснах до нея и един кит и ... за няколко часа работа - абе става, следва и стандартите на CMSIS на NXP така че... ти решаваш от кой край да го подхванеш :) много добре трябва да си помислиш дали ще ползваш тия неща за вкъщи или за професионална работа, че тук дума си казват и парите - лицензите там не са на блистери...

Съб Окт 24, 2009 3:25 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Urgen

IAR е среда за професионалисти. Може доста в повече неща от евтините среди и прави читав код. Но не очаквай от нея разните тъпотии които ти предлага CCS-a. Човек като напредне започва да има собствено виждане за това кое как трябва да се направи и не ползва такива неща.
Концепцията на IAR e почти една и съща за всички процесори. Усвояването на средата ти гарантира безболезнено преминаване на IAR за други процесори.

Относно стартъп кода който ти е проблем. И на мен ми беше проблем. В началото започнах с готово написани стартъпи от примерите които си вървят към IAR-a и стртъпите от портовете на FreeRtos с която работя по по големите неща.

Пробвал съм всичко преди окончателно да се спра на IAR. В сравнение с него евтините среди са детска играчка и стават само за любителска работа.

Ако искаш да работиш с IAR започваш с изчитане на документацията му. Ако имаш конкретни въпроси питаш.
После си подкарваш примерите за твоя процесор и експериментираш. Ако имаш проблеми питаш.
Като стигнеш до тук вече можеш да мислиш за своя продукт.
ARM е сложна архитектура. Не се вмества съвсем в понятието микроконтролер. Не очаквай ей така между другото да започнеш да работиш с нея. Иска си четене и експерименти. Но имаш вече предимство че масово навлезе и има доста хора с опит които могат да ти ударят едно рамо като закъсаш. И компилаторите ги поизчистиха. Аз като почвах с IAR си имах доста проблеми и самата среда. В 5.40 са изшлайфани нещата вече.

Съб Окт 24, 2009 6:23 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Мда... Ugeen това по-скоро е оплакване не питане. Това което за теб сега е рутина и трудоемко след време ще ти даде целия контрол в твоите ръце.
И какво му е сложното на смятането на baudrate на UART-a? Делиш периферния клок на боудрейта, който искаш и после още веднъж на 16 и получаваш делителя, който трябва да запишеш в регистрите.

Съб Окт 24, 2009 6:48 pm
Профил

Мнение 
Nikola Kirov написа:
IAR е среда за професионалисти.

чак пък за професионалисти.... ако някога беше виждал хора от тая фирма едва ли щеше да ти е такова мнението ;-)
Ако говорим средство за професионалисти, това са продуктите на GreenHills, като почнеш от jtag емулатори, дебъгери, компилатори и стигнеш до техния RTOS... Само че за да събереш всичко ти трябват много $$$$....

Значи не искам да засягам никого който работи с IAR, но това е продукт за много дребни неща - да разцъкаш нещо за няколко дена... Общо взето няма проблеми и може да се ползва за различни неща.

Въпросът е, че има два типа проекти - такъв дето избутваш за няколко седмици макс. и такива по които се работи с години. IAR определено е само и единствено за бързите проекти. За сложни не става, защото това е нестандартен компилатор, т.е. няма нито една добра ОС или стек или нещо подобно, което да го поддържа. Единствено разни фрее ртосове, ама това е несериозна работа!
Няма и да има поддръжка, защото IAR не искат да има... лицензите им са такива, че трябва да си малоумник да тръгнеш да правиш нещо сериозно с техни продукти. Иначе самите им продукти не са толкова лоши, просто ТЪПА фирма, с много КРЕТЕНИ... И най-вече шефовете, казвам го щото съм приказвал с няколко от тях. Просто уникално тъпи парчета, нямат си дори елементарна представа как работят собствените им продукти...

Извинявам се за офтопика ;-) Сега по темата...

@Ugeen, има малки конктролерчета и големи такива. При малките, обикновено производителят (като Майкрочеп примерно) е така добър да ти даде и компилатор и библиотечки и всичко...
При големите, обаче, нещата са много по-сложни и практически са като при компютрите... Интел и АМД правят процесори, други правят компилатори, трети операционни системи, драйвери и т.н. докато стигнеш до приложен софтуер. Не че производителят на чипа не може да направи компилатор или RTOS - може, ама няма как те да са толкова добри. Просто Интел са се специализирали в правенето на чипове, а Майкрософт в правенето на операционни системи и всяка жаба си знае гьола ;-)

Общо взето тоя начин на правене на бизнес е добър и общо взето няма проблеми нито с малките, нито с големите контролерчета. Проблемите са при "средните" като АРМ7, Cortex М3 и т.н. За тях нито производителите на хардуера предлагат достатъчно добри неща, нито пък може да ползваш читави операционни системи и прочие...
Бих казал, че няма читаво решение и няма как да ги ползваш без да побориш с тях. Ех, разбира се винаги може да ги ползваш за "мигалки", но ако ти трябват по-сериозни неща трябва да избираш - или да скочиш директно на голям контролер, където имаш всичко като софтуер или да се бориш с подкарване на "среден" контролер.
Лошото е, че големите контролери са наистина големи (много крака или топки) SDRAM/DDR демек сложни платки... а и като цена хардуера излиза повечко...

Сега, аз не мога да ти давам акъл дали малък, дали голям или пък среден контролер ще е най-добре за теб... Зависи точно кво ще правиш. Ако изборът ти се спре върху АРМ-четата просто ще трябва да предвидиш повече време за софтуера. Има много решения, но всяко си има силни и слаби страни и трябва да отделиш време да ги проучиш. Иначе може да извадиш болт от торбата с гайки ;-)
Не знам защо си се спрял на кобинацията Keil + LPC... Ако искаш да не се бориш (много) с периферии, може би ще ти е по-добре с куртексите на Луминари, сега вече собственост на каубойците..
За тях се предлагат библиотечки и отзивите са много добри. Но аз лично нямам опит с тях, така че не мога повече да кажа... От АРМ7 аз лично съм се спрял на атмелските и за тях ако ти трябва нещо свиркай. LPC-тата и ST-тата също предлагат доста, но това което не ми харесва при тях е липсата на съвместимост. Демек ако много държиш на точно определен чип са ОК, но ако ти трябва "номенклатура" е по-трудно.
За компилаторите сме изписали доста... мен ако питаш това не е толкова важно колкото RTOS-а. Освен ако не избереш Кортекс, там донякъде може и да минеш без ОС, но при АРМ7 ще се наказваш много без ОС. Особено ако избереш и по-засукан чип, тогава една периферия ти отнема седмица, а пък ако ползваш повечко смятай че си претрепал много време ;-)

Съб Окт 24, 2009 10:00 pm
Профил
Аватар

Мнение 
miro_atc написа:
Значи не искам да засягам никого който работи с IAR, но това е продукт за много дребни неща - да разцъкаш нещо за няколко дена... Общо взето няма проблеми и може да се ползва за различни неща.

Щом IAR е за дреболии според теб,значи също според теб евтините компилатори са само за мигалки със светодиоди и ептен за за нищо не стават ;)

Еми не мога да се съглася с теб. Имам 2 проекта с код по 15 тина хиляди реда в които по 10 тина хиляди реда са си лично написани. Не смятам че това са дребни неща ;). Е разбира се ако става дума за големи проекти разработвани в екип там нямам и идея как стоят нещата.

Green Hils може и да правят добри неща но при тях бозата с интерфейса е още по назад от IAR. Всичко е на порядък по грозно и трудно за работа поне докато навлезнеш. Поне като го пробвах преди две години беше така. Че и по скъпо от IAR.

Относно OS-ите. Ами като си избирах с какъв OS най вече да копам разглеждах повечето ембедед OS-и. Повечето си имат портове за IAR. IAR също си предлагат свой, IAR Power Pack за няколко платформи.

Скоро из един форум мярках че успешно са си компилирали хората и Linux с IAR за АРМ. И разправяха че си бачкало.

Знам пристрастията ти към GNU но не всички са мазохисти. Може и да ти даде някое дребно предимство от гледна точка на купищата допълнителни тулове които вървят с него но не смятам че е много определящо. В крайна сметка ако много ми затрябва някакъв тул може да ми отнеме по малко време да си го напиша по Visula C++ и дори да си го интегрирам в средата отколкото да разбера по кривата документация на GNU-то кой тул ми трябва как да работя с него и т.н . Голямата част от хората които копат сериозно микроконтролери пишат и за PC и също не им е проблем.

Друг аргумент е че средата им поддържа misra C. Нея я ползват за чекване на кода най вече в много отговорни приложения. Ако нямаха доста клиенти които да го ползват нямаше да го развиват ;)

miro_atc написа:
Няма и да има поддръжка, защото IAR не искат да има... лицензите им са такива, че трябва да си малоумник да тръгнеш да правиш нещо сериозно с техни продукти. Иначе самите им продукти не са толкова лоши, просто ТЪПА фирма, с много КРЕТЕНИ... И най-вече шефовете, казвам го щото съм приказвал с няколко от тях. Просто уникално тъпи парчета, нямат си дори елементарна представа как работят собствените им продукти...

Поне разработчиците явно не са като шефовете щото нещата им работят. Е ако шефовете са като хората щяха да са доста по напред вероятно нещата при IAR но няма пълно щастие.
Е като не искат да продават шефовете им ние пък можем и да не купуваме. Можем да се правим на доктори :):):)

Съб Окт 24, 2009 10:39 pm
Профил

Мнение 
айде да попитам преди да се е разразила войната - някой има ли идея за какви жълтици се продават GreenHills среда която поддържа арм7 и кортекс? То е ясно че са много, но все пак...

Съб Окт 24, 2009 11:54 pm
Профил WWW

Мнение 
Nikola Kirov написа:
Еми не мога да се съглася с теб. Имам 2 проекта с код по 15 тина хиляди реда в които по 10 тина хиляди реда са си лично написани. Не смятам че това са дребни неща ;). Е разбира се ако става дума за големи проекти разработвани в екип там нямам и идея как стоят нещата.

Значи голям проект наричам нещо над 100 000 реда. Със сигурност няма проблем и 100 млн. реда код да компилираш с IAR въпросът е, че трябва сам да си ги пишеш ;-)

Цитат:
Green Hils може и да правят добри неща но при тях бозата с интерфейса е още по назад от IAR. Всичко е на порядък по грозно и трудно за работа поне докато навлезнеш. Поне като го пробвах преди две години беше така. Че и по скъпо от IAR.

За скъпото, скъпо е... но такива възможности аз другаде не съм видял. Ти знаеш аз съм фен на GNU, но няма как да отрека че са по-добри от GNU ;-)

"Относно OS-ите"
тук имаме много различия по-добре да не почваме спор ;-)

Цитат:
Скоро из един форум мярках че успешно са си компилирали хората и Linux с IAR за АРМ. И разправяха че си бачкало.

Абе от любов към спорта хората правят кво ли не ;-) Аз също гледах "ЗАЗ - турбодизел комби..." ама това определено няма нищо общо с автомобилостроенето...

Значи аз умишлено не писах нищо за GNU, защото не знам дали ще е подходящо за Ugeen. Поне по това което казва в началото по-скоро няма да е... освен ако заради RTOS или друга причина не се наложи.
Иначе GNU e много подходящо за теб и ако ме питаш ще ти го препоръчам с 100% чиста съвест, само дето ти никога няма да ме питаш ;-)
Сигурен съм че ще навлезеш са отрицателно време, защото ти така или иначе си запознат с "туловете" - едва ли има нужда да ти се обяснява какво е компилатор, какво е предпроцесор, какво е линкер и т.н.
Колкото до "мазохизма" си в голямо, ама мноооооооооого голямо заблуждение! GNU е проблем за хора, които не правят разлика между компилатор и линкер - те трябва да учат доста преди да могат да работят. Ех, да и първият проект... Но след това нещата са в пъти по-удобни. Няма никакъв мазохизъм. Ще се родиш ако почнеш с GNU, най-малкото защото работиш с много чипове, а GNU е с един и същ синтаксис за всички платформи.
Ти предполагам си спомняш че до преди 2 години и аз ползвах IAR и мога да твърдя че го познавах прилично... И според мен не може да става и дума за сравнение като възможности. Примерно, мога да ти кажа как е фърмуера на jtag-a на ronetix.... Значи всеки емулатор може да качва агенти за да програмира вътрешни и външни флашове. Агентът е код, който се изпълнява на тергета, но различните агенти имат много общ код (драйвери за NAND, NOR, SD..). Става въпрос за 10-на платформи...
Докато при GNU всичко си е един единствен проект... Като пуснеш да компилираш се компилират всички агенти, линкват си се и получаваш директно фърмуера на емулатора. Няма дублиране на сорсове - примерно фикснеш файл дето се ползва от няколко агенти, прекомпилира и всичко е както трябва да бъде.
Сега сложи, че това е проект по който работят хора от различни офиси, различни държави... Как ще го направиш това с IAR - точно никак! Ще имаш една дузина проекти, кошмар за компилация, а за дебъгване изобщо не говорим...
Това е само един пример, има много ситуации в които GNU е предоставя възможности дето при другите просто са немислими.

Както и да е... пак се отнесохме;-) Някой ден ако решиш да пробваш ще разбереш... сега няма смисъл да те зарибявам, още повече че GNU не е съвършен и може да се натъкнеш на нещо кофти и после мен да псуваш ;-)

Съб Окт 24, 2009 11:59 pm
Профил

Мнение 
head_up написа:
айде да попитам преди да се е разразила войната - някой има ли идея за какви жълтици се продават GreenHills среда която поддържа арм7 и кортекс? То е ясно че са много, но все пак...

имам оферти, ама са стари... (всъшност май не ги пазя)
Но както казах скъпо удоволствие е... Основният проблем е, не става само с компилатор. Трябва да си купиш и техен емулатор, дебъгер и т.н. И тогава вече може да стигнеш 50-100к$ :-)

Иначе за самият компилатор много зависи от лиценза. Това което успях да договоря с тях навремето беше да може да се ползва от наши клиенти. Демек аз правя устройство и му пиша 90% от софта, обаче го даваме на клиенти дето си дотъманяват разни къстъм неща.
Докато IAR-ци са шегаджии - един компилатор, само за едно работно място, само една платформа, само една фирма.... А това което най-много ме издразни, че тръгнаха да ме изнудват - значи аз съм нещо като разработчик, но производителят на устройствата е друг. Според тях трябваше да купя поне два лиценза, въпреки че производителя си е просто производител - те не пишат и един ред код..

Нед Окт 25, 2009 12:15 am
Профил

Мнение 
Колеги радвам се че се отзовахте толкова бързо и затова че са писали хора с доста опит ,като Никола и Миро.На въпроса кое ме съблазни толкова в Keil ще отговоря че това беше библиотеката RL-ARM в която имаше RTOS,CAN,USB,TCP с DHCP и FTP поддръжка, Фаилова система с поддръжка на FAT32.Какво по-вече от това.После видях нещо в Powerpack 2.30 на IAR което още по-вече ме изкуши,и това е библиотеката за графичния интерфейс GUI .За голямо съжаление не можах да намеря лекарство за новия Power pack на IAR пък и май доста време ще мине ако се захвана с него че да стигна и до ползване на библиотеки.Все още не знам кое е по читаво от RL-ARM на Кеил или Power pack на IAR.Затова ще ми е интересно и да чуя мнения от тези които са ги ползвали и имат опита с тях.

Нед Окт 25, 2009 2:07 am
Профил
Аватар

Мнение 
Ugeen, като за теб IAR + Луминари Кортекс + библиотеките на Луминари ще е перфектната среда. Ползваш всичко на готово, докато навлезнеш в материала и после вече и сам ще можеш да прецениш какво искаш и къде да го намериш :) .

Нед Окт 25, 2009 2:40 am
Профил
Аватар

Мнение 
Миро прав си ако се вземе за критерии че голям проект е 100 000 реда нагоре. Просто в ембедед системи по мои наблюдения това е рядкост. Болшинството хора тук не са правили никога и нещо дето и да има 10 000 реда. Но това е поглед от моята си кула. Може и да е ниска и да не виждам добре. Затова и няма да споря.

Аз съм лесен,някой ден ще пропиша и на GNU. Забелязвам че ставам мазохист малко по малко. Преди казвах че съм се родил да се мъча. Нещо хубаво ако има за изпиване или изяждане ... някоя прекрасна девойка с желания .... Ще се мъча ..... нали затова съм се родил.
Ама нещо взех доста да бачкам напоследък и не се мъча толкоз често ;)
Ще стана някой ден достатъчен мазохист и ще се заровя с GNU-ста до шия :):):)

Ugeen написа:
Колеги радвам се че се отзовахте толкова бързо и затова че са писали хора с доста опит ,като Никола и Миро.На въпроса кое ме съблазни толкова в Keil ще отговоря че това беше библиотеката RL-ARM в която имаше RTOS,CAN,USB,TCP с DHCP и FTP поддръжка, Фаилова система с поддръжка на FAT32.Какво по-вече от това.После видях нещо в Powerpack 2.30 на IAR което още по-вече ме изкуши,и това е библиотеката за графичния интерфейс GUI .За голямо съжаление не можах да намеря лекарство за новия Power pack на IAR пък и май доста време ще мине ако се захвана с него че да стигна и до ползване на библиотеки.Все още не знам кое е по читаво от RL-ARM на Кеил или Power pack на IAR.Затова ще ми е интересно и да чуя мнения от тези които са ги ползвали и имат опита с тях.

Ти подкарай демо версията на PowerPack-a пък после ще се измисли нещо. Но имай пред вид че е доста скъп PowerPack-a. И върви само под IAR. По добре се ориентирай към някой от безплатните OS,разучи си я и си копай с нея. Някой ден може да ти се наложи да си купиш софта и ще ти дойде нанагорно вероятно.

Нед Окт 25, 2009 3:38 am
Профил

Мнение 
Никола, за девойките не мога да помогна, само с GNU ;-)

Колкото повече отлагаш, толкова по-кофти... Ако бяхте се навили преди 2 години сега щяхме да имаме една много прилична платформа. То аз си направих почти всичко - OS, стекове за GSM, USB, колегата в момента прави синьото зъбче и IRDA, имаме си файлова системка, та чак и собствен уеб браузър. Дет се вика копахме, копахме та се закопахме ;-)
Проблемът е че станаха много и относително сложни неща и сега дори и дам сорсове на някой, ако не му помагам сам трудно ще се оправи... А аз вече нямам полза от "отваряне", щото ще обяснявам готови неща, които нямам намерение да пипам. Виж ако беше по време на писането, тогава обсъждането какво и как трябва да направя щеше да ми е много полезно...

Единствения ми проблем сега са куртексите... Излизат интересни оферти, а пък на мен хич не ми се преправя всичко... То не е необходимо целия софтуер, ама аз ако тръгна да преправям сигурно ще гледам да изчистя нещата дето ми куцат. Та това евентуално е шанс да си пресечем пътищата, макар че аз нямам никакво желание да почвам тия куртекси...

Нед Окт 25, 2009 11:13 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 13 мнения ]