|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 6:20 am
тупа-лупа, или има ли такъв филм
| Автор |
Съобщение |
|
egasimus
Ранг: Ориентиран
|
 тупа-лупа, или има ли такъв филм
здравейте отново. пак се случи да се занимавам с електронни барабани. единият педал на "котлоните" yamaha dd-55 е обикновен моментен превключвател: натиснеш - затваря се веригата и барабанът тупва веднъж и замлъква, докато веригата не се прекъсне и отново затвори. добре ама аз искам да си го направя с 2 бутона за да може да се свири по-бързо и детметълски. това е и проблемът - като се натисне единият, се затваря веригата и другият не прави нищо. има ли такъв компонент или пасивна схема (понеже няма откъде да го захранвам това чудо), дето при затваряне на веригата да я прекъсва по-о-очти веднага?
другият педал е с други проблеми. той пък не е никакъв превключвател, а някакъв динамичен сензор. пуснеш 50 mV, тупва по-тихичко. пуснеш 200 - по-силно. идеята ми е да го направя с 2 дървени блокчета със залепени пиезоелементи - но има ли на пазара такива елементи, които да ми свършат работа, и как да пресметна размера на блокчето в съответствие с напрежението, генерирано от пиезото и силата на тупането на 1-2 човешки долни крайника?
а барабаните се продават, ама им нямам оригиналните педали, та исках да направя нещо по-така, та да компенсирам, че са правени...
Последна промяна egasimus на Пет Фев 19, 2010 6:59 pm, променена общо 1 път
|
| Пет Фев 19, 2010 6:45 pm |
|
 |
|
Zeus
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Вто Окт 03, 2006 11:58 am Мнения: 924 Местоположение: Ботевград
|
 Re: тупа-лупа, или има ли такъв филм
 |  |  |  | egasimus написа: здравейте отново. пак се случи да се занимавам с електронни барабани. единият педал на "котлоните" yamaha dd-55 е обикновен моментен превключвател: натиснеш - затваря се веригата и барабанът тупва веднъж и замлъква, докато веригата не се прекъсне и отново затвори. добре ама аз искам да си го направя с 2 бутона за да може да се свири по-бързо и детметълски. това е и проблемът - като се натисне единият, се затваря веригата и другият не прави нищо. има ли такъв компонент или пасивна схема (понеже няма откъде да го захранвам това чудо), дето при затваряне на веригата да я прекъсва по-о-очти веднага?
другият педал е с други проблеми. той пък не е никакъв превключвател, а някакъв динамичен сензор. пуснеш 50 mV, тупва по-тихичко. пуснеш 200 - по-силно. идеята ми е да го направя с 2 дървени блокчета със залепени пиезоелементи - но има ли на пазара такива елементи, които да ми свършат работа, и как да пресметна размера на блокчето в съответствие с напрежението, генерирано от пиезото?
а барабаните се продават, ама им нямам оригиналните педали, та исках да направя нещо по-така, та да компенсирам, че са правени... |  |  |  |  |
Това прекъсване по-о-очти веднага е много относително. Най-елементарното, което ми идва наум е два крайни изключвателя: един с нормално-отворен контакт и един с нормално-затворен контакт. Закрепваш ги отстрани на педала и като го натискаш, той първо задейства нормално-отворения, а по-надолу-нормално затворения. Така ти ще регулираш времето между двете събития, което за твоя случай е най-подходящо.
|
| Пет Фев 19, 2010 6:57 pm |
|
 |
|
egasimus
|
да, ама като се връща нагоре педалът, пак ще натиска горния..?
|
| Пет Фев 19, 2010 7:02 pm |
|
 |
|
ji4ka
Ранг: Форумен бог
|
Батерийка
Детметъла с акустични китари ли го свирите? Пусни си захранване от китарата. 
|
| Пет Фев 19, 2010 7:06 pm |
|
 |
|
egasimus
|
ний нищо не свирим  купих ги да ги продам тия тъпани, ама завеяния англичанин не е сложил педалите. и сега не ми се иска да карам евентуалния купувач да туря батерийки 
|
| Пет Фев 19, 2010 7:10 pm |
|
 |
|
ji4ka
|
Добре де - електронен барабан ,значи има захранване и до педала трябва да отива някакъв кабел. Тая схема може да се сложи м/у кабела и оригиналната електроника, варианти много. Хем "по-така", хем без нищо? Ти си знаеш.
|
| Пет Фев 19, 2010 7:20 pm |
|
 |
|
egasimus
|
мда, и аз си мислех да сложа стерео жак и по пръстена да пускам захранване, но в такъв случай кое да му е масата... целта ми е да се запази съвместимостта със стандартни ямашки педали и самият модул изобщо да се модифицира минимално без изричното желание на купувача. вариантът с крайните изключватели на теория ми харесва, ама изработката на механиката сигурно ще ми вземе здравето. иначе е вариант и с 1 пуш-бутон и 1 краен. разбира се, има я и възможността в практически условия двата педала всъщност да не си пречат 
|
| Пет Фев 19, 2010 7:35 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
One - And Justice For All - Metallica 1988.
|
| Пет Фев 19, 2010 8:27 pm |
|
 |
|
egasimus
|
бърза малоумна питанка по механика
такава конструкция може ли да функционира? въртя си я в главата, ама откакто взе да ме гризе, не мога да си представя как тоя водещ щифт, по който минава пружината, няма да се заклини. идеята ми е в натиснато положение щифтът да бъде вертикален и с отпускането да се накланя, ама не знам що изобщо не мога да си представя дали ще стане - и дали ще стане плавно...
Последна промяна egasimus на Пон Фев 22, 2010 9:53 pm, променена общо 1 път
|
| Пон Фев 22, 2010 9:38 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Хипотенузата на правоъгълния триъгълник е по-дълга и от двата катета - елементарна геометрия - никаква механика няма тука. При тази конструкция - това дето ти е чукчето ще отива назад а не напред - ама то това питагор го е открил преди няколко хилядолетия ...
|
| Пон Фев 22, 2010 9:47 pm |
|
 |
|
egasimus
|
мда
аз се чудя що ми се вижда всичко криво
но всъщност левият чертеж и без тва излезе много.. ляв. ама ако тръгнеш от десния... "чукчето" при отпускане на педала ще се задвижи баш назад?
|
| Пон Фев 22, 2010 9:56 pm |
|
 |
|
sv_shady
Ранг: Популярен
Регистриран на: Сря Окт 11, 2006 8:19 pm Мнения: 373 Местоположение: София/Edinburgh, UK
|
Трябва ти просто равнобедрен триъгълник, където дължината на самия педал и основата да се бедрата и да са равни.
|
| Пон Фев 22, 2010 10:29 pm |
|
 |
|
egasimus
|
мда... но ъгълът основа/бедро си се променя със скъсяването на основата и аз се чудя как най-лесно да компенсирам това. вариантът на чертежа - тва е водещ щифт, направен от болт с махната глава и закрепен между 2 винкелчета, така че да може свободно да се накланя. другият вариант - с едни пружинки в едни втулки, за да няма стърчащи работи. но може би в крайна сметка просто ще оставя болта фиксиран и ще изрежа в педала един дълъг ралък, през който да върви, и тва е  все пак ъгълът не е кой знае колко.
|
| Пон Фев 22, 2010 10:48 pm |
|
 |
|
mitko_el
Регистриран на: Вто Яну 24, 2006 6:34 pm Мнения: 1753 Местоположение: Варна
|
Аха  за пружината. А за болта , дали няма да устиска въженце от капрон (парче плосък ремък) или нещо от сорта . Да му направиш уши някакви , и да го играе ограничител при отпуснат педал ?
_________________ За пари сичко праим,даже и работим...
|
| Пон Фев 22, 2010 11:36 pm |
|
 |
|
egasimus
|
ами ако се направи с по една втулка от всяка страна просто няма смисъл от болта. иначе вариант е и само с две пружини в предния край... но ми се иска да има по един болт, минаващ през тях за по-солидно, а и като регулируем ограничител, и тук влиза въпросът, на който така и не получих отговор - дали със сглобка към основата, която му позволява да се накланя свободно, болтът ще може да се движи свободно през дупката в педала, или ще се заклини?
а за двойния нечувствителен педал се отказах - той и без тва ще се ползва главно за фуса...
|
| Вто Фев 23, 2010 10:51 am |
|
|