|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 1:18 am
| Автор |
Съобщение |
|
zle
Ранг: Минаващ
|
 новобранец
Здравейте. Извинявам се за тъпия въпрос, но се надявам да получа отговор.
Към въпроса. От скоро се занимавам с микроконтролери, оправям се с цифровата що годе добре, взех си някаква книга на " Александър Атанасов Микропроцесорите. Основен курс" да добия горе долу някаква представа за какво става въпрос. В университета ни занимават с HC11 обаче ми е доста голяма мъгла на места (най-вече програматори, дебъгери, емулатор, развойни системи..ако може малко инфо за тях ) и ми се иска да си взема някакво kit-че за да си копая вкъщи и съм се спрял на тези 2 те
http://bg.farnell.com/atmel/stk500/star ... dp/3884429
и
http://bg.farnell.com/freescale-semicon ... dp/1106182
кое е по добрият вариант.
|
| Чет Мар 11, 2010 12:35 am |
|
 |
|
zaphod
Ранг: Форумен бог
|
и ние във университета учихме НС11 и на мен ми беше мъгла, и още ми е  впрочем кой университет, варна?
|
| Чет Мар 11, 2010 8:50 am |
|
 |
|
zle
|
не софия
|
| Чет Мар 11, 2010 9:43 am |
|
 |
|
head_up
Регистриран на: Нед Юни 01, 2008 9:54 pm Мнения: 1503 Местоположение: Пловдив
|
ей, НС-то е класика, страхотно животно  колкото до китовете - тези не си струват да ги вземеш (цената им е доста висока, поне според мен). Ако искаш разкажи каква по-точно ти е идеята за обучение - какво искаш да може да се прави с въпростният кит? Не вярвах че ще го кажа, но може би не е зле да разгледаш ПИК32 (не се залавяй с тия 16-ки и 18-ки, не са идейни, макар да изглеждат лесни за начинаещ особенно за домашни условия с тия ДИП корпуси, но много хора са се качили на тях и после не са слезнали). Ако можеш - ползвай много активно базата в универистета ви, като за първи микрконтролер изцеди каквото можеш от китовете там, после се огледай за някое истинско животно, което да е пълноценно (лично аз харесвам арм7-ците на NXP, други ще ти кажат STM, някой ще ти пробутват Атмели, това е вечният спор). И ако искаш съвет - преди да купиш някой кит гледай дали за въпросният микроконтролер се предлага евтин дебъгер и много примери за него - ще ти трябват да стартираш, a средата ... ще я излекуваш за периода на обучение  и хубаво правиш че първо питаш после купуваш, че иначе може да станат грешни пари
ПП Ако се помолиш на някой преподавател няма ли да ти даде възможност да работиш с китовете в извън учебно за теб време, когато са на разположение? един вид да киснеш в лабораторията докато се осафериш къде си и какво искаш, а после да инвестираш?
|
| Чет Мар 11, 2010 11:14 pm |
|
 |
|
zle
|
Е то който незнае пита  .
Както казах по горе самите програматори и дебъгери са ми малко мъгла, и няма да откажа малко инфо за тях. (кое какво е и какъв му е филма защото не ми е мн ясно)
А иначе за изчеждането ще цедя колкото мога пък каквото сабя покаже после хаха  . Намерих накакъв симулатор за НС11 някакви COSMIC Tools или нещо такова ама там още по зле се оправям хаха  . Абе направо жалка картинка ама ше копаем.
|
| Пет Мар 12, 2010 12:10 am |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
Каква специалност си в ТУ-то?
Ако си КТТ- има един много свестен преподавател - доц. (вече май проф.) Бекярски. Той не е някакъв корифей, но му се занимава и ще ти позволи да ползваш всичко необходимо, за да се развиваш.
Дерзай!
|
| Пет Мар 12, 2010 10:34 am |
|
 |
|
zle
|
@head_up можеш ли да ми предложиш някакъв кит за PIC32 ,който каза да разгледам, че неможах да намеря нищо. Колкото до това какво точно искам да се прави с дадения микро контролер още нямам някаква конкретна насока.
Поразрових се още тея дни и ми грабна окото Cypress:
http://bg.farnell.com/cypress-semicondu ... dp/1321701 или
http://bg.farnell.com/cypress-semicondu ... dp/1321702
|
| Съб Мар 13, 2010 1:47 am |
|
 |
|
head_up
|
PSoC-тата ги забрави за момента, те са доста по-надалече от идеята на HC11, та ще ти объркат представите що е то микроконтролер. Ако искаш да е ПИК възможностите ти са да провериш какво може да ти се достави от http://www.comet.bg - те са официалните представители за БГ, разгледай сайта им, от там по-лесно няма, а най-добре иди на крака да видиш какво предлагат и за колко го предлагат. Aко там нещо не ти хареса като цени - виж на http://www.digilentinc.com (например Cerebot 32MX4 ми се видя хубаво простичко нещо на което да навържеш домашно сготвените платки, щото то самото няма много периферия - отвори схемите и преценявай), нещата от там могат да се доставят, само дето сега с тия митници след нова година не знам ще ти лепнат ли нещо от горе (мисля че www.petrex-bg.com ги докарват, преди мнооого време съм взимал от там кит, през приятел и не помня вече как точно беше, но тогава колкото пишеше толкова платих - Petrex не си сложиха надценка). Обади се и питай как седят нещата  И ползвай повечко гуглето специално за "БГ търсене", ще ти подскаже някой неща! Пък не е задължително да се хващаш на тези неща които ти казвам - имаш преподаватели, ако знаеш кой от тях е по-светнат - разпитвай го, той за това е там - да те учи!
|
| Съб Мар 13, 2010 2:23 am |
|
 |
|
zle
|
Лошото е че имам само USB на лаптопа и малко май се ограничава избора
|
| Съб Мар 13, 2010 10:17 am |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
А бе къде го пратихте човека на PIC32.
Потърси в Комет PICkit2 или 3. Той е с USB, а в комплекта влиза и развойна платка с процесор и друге неща.
|
| Съб Мар 13, 2010 11:39 am |
|
 |
|
zle
|
Благодаря на всички за инфото. Още другата седмица ще литна до комет
|
| Съб Мар 13, 2010 12:17 pm |
|
 |
|
head_up
|
е, то като ще взимаш кит - и програмирането и дебъга ще да са през усб, да не говорим че относително скоро ще искаш да правиш устройства с усб. За PICkit-a съм съгласен (гледай да е вземеш 3-ката ако имаш пари в излишък). Обаче не знам с какво върви към него? @Лео, каква платка пробутват с въпросният кит, и поне има ли право на избор? Да не е някоя 16/18-ка, че... както казах преди - ще ги яхе и ще трябва да го отпишем, щото няма да иска да чуе за друго освен тях - голяма грешка е човек с желание да учи да бъде набутан с тия силиконови издънки. Това разбира се си е мое мнение 
|
| Съб Мар 13, 2010 2:02 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Платката е добра. Наистина качествено направена. В 2-ката има PIC16F887. Прекрасен като за начало. Има LEDх8, тример, бутон, място за кварцове и всичко това е опроводено така, че включваш и започваш да пишеш сорса. Има отвори за рейки с които да дабавиш външни неща.
Ако този контролер не ти кефи - вместо него маже да се сложи друг в TQFP-44. Струва си парите.
head_up, хайде не давай оценки. Малко ти е рано...
|
| Съб Мар 13, 2010 2:28 pm |
|
 |
|
darkshy
Ранг: Популярен
Регистриран на: Съб Ное 28, 2009 5:50 am Мнения: 391 Местоположение: Варна
|
Айде пак да се обадя.
Според мене как ще скочи на PIC32 като не се е занимавал и с PIC12
PIC32 има доста периферия и подробности и доста неща трябва да се мислят.
PIC12 има малка периферия и лесно схващаш замисъла на ядрото 
_________________ Ангел Димитров 95
|
| Съб Мар 13, 2010 2:29 pm |
|
 |
|
head_up
|
Е, де, Лео, прав си че ми е рано да давам оценки, но съм минал по този път и помня колко лесно ми беше от 16-ка да хвана 18-ка. А после като ми бутнаха арм7-ца и започнах да се цъкля, защото бях свикнал с ... да не давам пак оценката. Просто има по-добри варианти от тия два класа за начинаещ. Но щом така или иначе с дебъгара ще му дадат тестова платка... а дано само му омръзне по-бързо тая 16-ка. То че ще я разучи и че ще може да я ползва за някой приложения - това е ясно, но да не си остане с нея. И за да не стане пак войната на клановете - ще призная че 16-ките имат своята ниша и то мнооого успешна за доста приложения, но ще продължа да твърдя че да я ползва за първи микрконтролер е грешка (щото онова с HC11 май няма да може да го изучи достатъчно добре в университета поради невъзможност да си прекара нощите над него, та да го броим за основа). @zle, успех все пак с каквото и да се захванеш, трабва хората да искат да знаят 
|
| Съб Мар 13, 2010 3:18 pm |
|
|