Отговори на тема  [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
PIC Програматор-PICKIT2 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение PIC Програматор-PICKIT2
Настоящето е насочено към начинаещите- за да избегнат лутане в отговора на въпроса -кои е наи добрия програматор за ПИК и т.н Също така е за тия дето искат сами да си го сковат - къде от любов към спорта ,къде от погрешното мисленне че ще скътаят някои лев ... както и да е .
Аз всъщност нищо не съм направил -имах задача да скова такова нещо за начинаещ та инвестирах малко време да намеря нещо дет да стане бързо.
Някои беше направил версията с части с "бедра" но понеже аз такива почти нямам направих версията със SMD
Платката е едностранна и някои друго мостче - може да си го принтнете и по метода с ютията и е готов за отрицателно време.

Тествах го с 16ф84 , 16ф917 ,18ф6620 ,25ЛЦ640 -други микрочиповски неща нямам под ръка - резултат 100% ок.

Забележка- на схемата със SMD -естествено че е некоректна-правия танзистор Q7 но Орела не ми е приятел та да правя нов символ и както казах го правих с части дето имам ,та аз ползвах дгитален транзиситор BCR555 а БЦ807 ми беше първия попаднал транзистор в същия корпус.

Не знам дали има значение но и 2 те са save със е това Eagle 5.0.0 Profesional

Прикачени файлове:
PICKIT2 Eagle _TRU.zip [496.15 KiB]
711 пъти
PICKIT2 Eagle _SMD.zip [313.07 KiB]
493 пъти
Пон Апр 12, 2010 6:41 pm
Профил
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Мнение 
Имам PICKIT 2 от една година - работи перфектно - понася окъсяване на Vdd i Vss , пускане отвън на 12V към Vdd i други подобни , има приложение с което може да се ползва като UART - работи, и като лог. анализатор 3 входа - работи , само за debug не съм го пробвал. ( за разлика от ICD2 clone дето се опитах да си сглобя - с два чипа и много компоненти - и не тръгна).

Вто Апр 13, 2010 10:03 am
Профил
Ранг: Почетен член

Мнение 
PICKIT2 даже и Atmega може да програмира

http://pickit2avrisp.wordpress.com/ :)

Вто Апр 13, 2010 1:05 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Е чак пък да не се спестява - ще ме прощаваш - пълната версия (смених само мосфетите с налични в магазина) стъпва на 25 лв. за всички части (вкл. кутийка светодиоди, бутон и т.н.) + това си го направих със самостоятелно захранване. Оригиналния беше към 50$, а клонинга на сириус е куц.

едит : абе къде е другата половина от чарколяка дето го има по схемите

Вто Апр 13, 2010 7:47 pm
Профил ICQ

Мнение 
абе то и дракона е 50$, ама като го купиш в европа е 100лв (минимум).
Тия 25лв са си перфектна цена.

Вто Апр 13, 2010 11:20 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Мале, сега погледнах във Фарнел, колко струва с доставката
9945350 FARNELL InOne PICKIT2PROMO DEVELOPMENT PROGRAMMER, PROMO, W/9 PIC 95.19 BGN

и това е без ДДС 8O

Голям късмет извадих преди време, когато си взех моя. Тогава Майкрочип правеха някаква промоция на $35, а и хванах отстъпка от Пловдивския панаир. Та всичко ми излезе 53 лв, и то с демо платката с 16Ф887.

Сря Апр 14, 2010 8:26 am
Профил

Мнение 
Zeus написа:
Мале, сега погледнах във Фарнел, колко струва с доставката
9945350 FARNELL InOne PICKIT2PROMO DEVELOPMENT PROGRAMMER, PROMO, W/9 PIC 95.19 BGN

и това е без ДДС 8O

Голям късмет извадих преди време, когато си взех моя. Тогава Майкрочип правеха някаква промоция на $35, а и хванах отстъпка от Пловдивския панаир. Та всичко ми излезе 53 лв, и то с демо платката с 16Ф887.

Мда, аз взех моя от ебай за толкова ама в австралииски пари почти 40лв ама беше само основния модул :wink:
ей такова ама нямаше и кутиика даже :(
http://cgi.ebay.com.au/DIY-USB-PICKIT2- ... 5ad635d602

Този върви със няколко приставки и не е скъп:
http://cgi.ebay.com.au/ICSP-Adapter-ZIF ... 4ced73e75b
Приставките се правят лесно не е кой знае какво пък и може да си програмираш чипа направо на платката ако има предвидени изоди :wink:

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !

Сря Апр 14, 2010 2:07 pm
Профил

Мнение 
Cekins написа:
Е чак пък да не се спестява - ще ме прощаваш - пълната версия (смених само мосфетите с налични в магазина) стъпва на 25 лв. за всички части (вкл. кутийка светодиоди, бутон и т.н.) + това си го направих със самостоятелно захранване. Оригиналния беше към 50$, а клонинга на сириус е куц.

едит : абе къде е другата половина от чарколяка дето го има по схемите

Зависи от гледната точка - има себестоиност под която не може да се падне +време...в БГ естествено времето не се калкулира но аз съм бая години на запад вече и опита ми от тука ме нучи да си го калкулирам.

Отделно бруто цената на тва е горе долу 100лева .... колкото и да е беден някои в БГ би трябвало да може да си ги позволи.... МОЕ ЛИЧНО МНЕНИЕ.
Както и да е...всеки си решава.

Аз щях да му го купя на моя човек давам веднага 100лева но защо го сковах ....отдаде се възможност.... един колега които почистваше шкафа -просто не СМД части ги почистват щото тука в моита фирма почти никои не ги ползва- следва имах 3 празни нови ПИК 2550 ...намерих те тия фаилове дето платката е за такива пик -15 мин ровене в мрежата.
2рия фактор-имаме фрезплотер-след още 15 мин имах 1 платка - налепох я но с лек зор щото не се усетих че полвината неща ги нямам -изгубих 30 мин... дадох на едно от практиканчетата да преобразува малко пцб то с части дет може да се намерят в шкафа и после да фрезова 2 пцб и да ги налепи и бруто около 2часа бяха загубени за мене -та това мога да си го позволя .

Та така

:D

А на въпроса къде са другата част то частите -ами те не са нужни ..... :D в схемите дето са в моя пост се губи едни фичар че не може да се мени захранвастот напрежение на 2 пин -ама не е никаква болка за умиране -в 99% начинаещите не ползват такива чипове дето бачкат на ниски напрежения-а като достигнат ниво да ги ползват вече са напред матеряла и знаят какво да правят. :D :D

Пет Апр 16, 2010 12:13 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Е аз съм ползвал по интересния фичър - флаша. Вместо да разнасям лаптоп на място дето и не става си отидох само с кутийката. А и не знам какви са ви цените на запад ама тука чарколяка излиза 25 лева на дребно (барабар с епромите). 100 кинта са твърде много за самоделка - клонинг - лимитед фичърс ...
А и защо да не е необходимо ниското напрежение? 24-ки, 32-ки вече ще се ползват все повече най-вероятно, че дори и от начинаещи.

Нед Апр 18, 2010 2:42 am
Профил ICQ

Мнение 
Cekins написа:
Е аз съм ползвал по интересния фичър - флаша. Вместо да разнасям лаптоп на място дето и не става си отидох само с кутийката. А и не знам какви са ви цените на запад ама тука чарколяка излиза 25 лева на дребно (барабар с епромите). 100 кинта са твърде много за самоделка - клонинг - лимитед фичърс ...
А и защо да не е необходимо ниското напрежение? 24-ки, 32-ки вече ще се ползват все повече най-вероятно, че дори и от начинаещи.

На запад самоделки не се продават - в повечето случаи де....все пак съдебната сиситема бачка и за такава глупост кат тоя пиккит никои няма да рискува. 100кинта струва микрочипския оригинал с онова другото пцб и т.н
Оказа се че аз даже сам имал такова -изрових го без да искам -демек сам се прецакал с правенето ... :D
Как то и да е ... а иначе които ползва 24 ки и незнам си какво ще му намери колая.....

Междудругото ЕПРОМИТЕ не са нужни - софта не ги ползва , кои знае кои каун в маикрочип ги е сложил като евентуално бъдещо разширение на фичарите ...знам ли ...

Пон Апр 19, 2010 9:00 pm
Профил
Аватар

Мнение 
HSB написа:
...
Междудругото ЕПРОМИТЕ не са нужни - софта не ги ползва , кои знае кои каун в маикрочип ги е сложил като евентуално бъдещо разширение на фичарите ...знам ли ...

Е как да не са нужни ??? Нали в тях се качва фаила с който ще програмираш някой контролер ако нямаш компютър. То това му е ценното на PicKit 2, че можеш да програмираш само с него, без компютър, както писа Cekins

Вто Апр 20, 2010 12:45 am
Профил
Аватар

Мнение 
Хе-хе, не се използвали EEPROM-ите ;-) Ползват се, много си е гот, качиш си програмата, ако имаш много устройства за препрограмиране закачваш PICKit2, натискаш му бутона, няколко секунди и си готов, минаваш на следващото, почти като в Модерни времена

Вто Апр 20, 2010 4:21 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
То наистина, когато го пуснаха, епромите бяха излишни, защото софтуера не ги ползваше. Но в новите версии на firmware-то го оправиха.

Вто Апр 20, 2010 5:06 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Да, той софта имам чувството че е писан от стажанти, а и е на .NET . Нямам предвид че е лош де. Явно са го предвидили изначало това с епромите, но аз поне от 2 години го ползвам и си го имаше това с "бутона".

Вто Апр 20, 2010 8:28 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Като гледам има и варианти с още по-млако части.
http://electronicsadvices.blogspot.com/ ... clone.html
http://1.bp.blogspot.com/_T3tXJvyBPSo/S ... ickit2.jpg

Всеки изхвърля по нещо. Няма да се учудя накрая някой да остави само PIC'a и с него да програмира друг PIC.

Сря Апр 28, 2010 12:37 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща