Отговори на тема  [ 19 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Грец с тиристори 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение Грец с тиристори
Става ли с това чудо грец.
Изрових едни тиристори IR 71RC80FC (70A-800V). Нещо запънах на схема. Мога да скалъпя нещо наум , но си е друго като видиш това онова.
:D Да не стане като оня дето си намерил заден стоп, и решил да си сглоби рейс :D

Съб Юни 05, 2010 1:34 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Тиристор в схема "Грец" не е новост.
Въпросът е какво искаш да постигнеш и да направеш съответното управление.

Съб Юни 05, 2010 4:22 pm
Профил
Ранг: Новодошъл
Аватар

Мнение 
Ако трябва просто грец е лесно няма проблем може да се свърже управляващия електрод към анода при което тиристора вече започва да се държи като диод. Разбира се при по мощни е препоръчително да има резистор, който да ограничава тока на управляващия електрод. Ако е нужно за управляем токоизправител е друга бира.Тогава трябва да се мисли схема за управление което пак не е кой знае какво. Има достатъчно литература и схеми.

Съб Юни 05, 2010 5:24 pm
Профил
Аватар

Мнение 
IR 71RC80FC - нямам информация за тях, на първо четене нищо не намерих в мрежата.
Ако сложа по голямо по стойност съпротивление, и един ценер за ограничение на напрежението върху УЕ , ще се отпуши ли по късно тиристора (може да се наложи да понамаля малко изходящото напрежение). Трябва ми едно токоизправителче за около 100-на ампера на 50V , и докато намеря по мощни тиристори, ще ползвам тези.

Съб Юни 05, 2010 6:05 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Не може ли да се намерят диоди за нужния ток? Иначе гледам един каталог на Semicron с тиристори които са подобни по параметри на твоя и дават управляващия ток в порядъка на 100-150mA като ориентир и напрежение 3V. Може да опиташ с резистор 470 ома или 510. мисля е добре и 1 диод да има да урезва отрицателни импулси.

Съб Юни 05, 2010 9:08 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ами виждал съм и с един транзистор и трафче. Той на тиристора му трябва само импулс за да го отпуши. Всъщност имам няколко такива регулируеми изправители захвърлени, щото ми бактиса да се занимавам с правотокови чудесии. Даже единия е за 105НР мотор. Ама бая съм ги опоскал - имат едни интегрални схеми дето ми трябват на друго място и сък ги опоскал всичките.

Нед Юни 06, 2010 5:33 pm
Профил ICQ

Мнение 
Тук е на 50% с тиристори :)

Прикачени файлове:
OCEANIC.pdf [7.53 KiB]
364 пъти

Пон Юни 07, 2010 8:55 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Ся, ако номерът е мощен грец що ти са тиристори?! Есента си купих 50 амперови от кварталното магазинче (в БГ, де) за по няколко лева. Имаше и доста по-мощни.
По принцип тиристорите се управляват през добрия стар и все така ненамираем еднопреходен транзистор или подходящ динистор (или двутранзисторният им еквивалент). Иначе може и през траф или фотодинистор, вкл. интелигентен.

Доколкото разбирам май ще правиш електрожен и като не е импулсен е по-добре да промениш конструкцията на трафа за да е регулируем отколкото да правиш мощен радиосмутител с тиристори :)

Пон Юни 07, 2010 9:36 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Предвижда се да работят първоначално 6 стъпкови мотора , най-малките са 4,3 А на намотка (4 намотки 2х2 паралел) следващите са 5,2А ...
Обикновено презапасявам за да нямам проблеми. Има големи диоди по XXL пари. А тия диоди от близкото магазинче :D тук в България са също презапасени ... но само на етикета на магазина.
Пък аз яко згазих бюджета, направо му е..х м...та.

Вто Юни 08, 2010 5:31 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Хм, бюджета като се окъка става много зле. Значи може да се ползват MOC-ове за отпушването (задължително обаче трябва да НЕ са zero cross). Допълнително ще ти трябва някаква схема подобна на управлението на Buck конверторите. Само дето схемата трябва да генерира импулси и да променя градуса в зависимост от нуждата. Бих ти предложил директно да ползваш TCA785, ама не знам дали ще го намериш. Ако работиш на една фаза и на тиристорите тока на гейта влиза във възможностите на чипа, ще можеш директно да ги драйвиш. За управление на ТСА-то ще си избачкаш нещо елементарно с ОА-та. Само дето този чип, последно като купувах, беше 10-тина лева на дребно.

Вто Юни 08, 2010 5:54 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Готови са 100% само платките към LPT-то
Изображение
Uploaded with ImageShack.us
и отдолу
Изображение

Uploaded with ImageShack.us

Не са върха на сладоледа но си имат всичко което ми трябва.

Вто Юни 08, 2010 6:23 pm
Профил
Аватар

Мнение Не ми обиждайте магазинчето!
RM написа:
... А тия диоди от близкото магазинче :D тук в България са също презапасени ... но само на етикета на магазина...

Ама не, бре! То си е стандартен грец: алуминиево кубче около 3х3х1см (май) с дупка в средата за закрепване към радиатор, отдолу е залято с епоксидна смола и има масивни плоски изводи в които дори има дупка за болтче.

Откакто сме в новата квартира все не ми остава време да си организирам работно място а жената все ми преподрежда нещата с единствената цел да са неоткриваеми. Ако имам време утре на работата ще снимам въпросния чарк - има го в доста машини и никога не е правил проблеми. И електрожените с импулсно използват такъв за входен изправител. А 30 амперов (от кварталното магазинче) съм сложил на мощен 12В траф и съм дал на аборигените да си играят - за тях ако не гърми не е опасно :)

Сря Юни 09, 2010 10:44 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Да де ама за тоя ампераж при това напрежение ще му трябва 50 кг. траф. Доколкото аз схващам, идеята е да се направи без трафа, директно от мрежовото напрежение. Другия начин е да се направи импулсно захранване, което ще обезсмисли цялата идея да е просто и ефтино.
Трябва да се има в предвид, че правото напрежение изработено с т.нар. регулируем токоизправител на е кой знае колко право.

Сря Юни 09, 2010 11:21 pm
Профил ICQ

Мнение 
RM написа:
Трябва ми едно токоизправителче за около 100-на ампера на 50V , и докато намеря по мощни тиристори, ще ползвам тези.

RM, да не си объркал сметките, драйверите които правиш нямат ли чопър?

Чет Юни 10, 2010 10:15 am
Профил
Аватар

Мнение 
http://tuef.hit.bg/dip/Dip.htm

Чет Юни 10, 2010 10:46 am
Профил ICQ WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 19 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща