| Автор |
Съобщение |
|
RM
Ранг: Почетен член
|
 Грец с тиристори
Става ли с това чудо грец.
Изрових едни тиристори IR 71RC80FC (70A-800V). Нещо запънах на схема. Мога да скалъпя нещо наум , но си е друго като видиш това онова.
 Да не стане като оня дето си намерил заден стоп, и решил да си сглоби рейс 
_________________ Вниманиене съмвишист....ИЙ.
|
| Съб Юни 05, 2010 1:34 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Тиристор в схема "Грец" не е новост.
Въпросът е какво искаш да постигнеш и да направеш съответното управление.
|
| Съб Юни 05, 2010 4:22 pm |
|
 |
|
the_bull
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Съб Авг 18, 2007 11:39 am Мнения: 137 Местоположение: Русе
|
Ако трябва просто грец е лесно няма проблем може да се свърже управляващия електрод към анода при което тиристора вече започва да се държи като диод. Разбира се при по мощни е препоръчително да има резистор, който да ограничава тока на управляващия електрод. Ако е нужно за управляем токоизправител е друга бира.Тогава трябва да се мисли схема за управление което пак не е кой знае какво. Има достатъчно литература и схеми.
|
| Съб Юни 05, 2010 5:24 pm |
|
 |
|
RM
|
IR 71RC80FC - нямам информация за тях, на първо четене нищо не намерих в мрежата.
Ако сложа по голямо по стойност съпротивление, и един ценер за ограничение на напрежението върху УЕ , ще се отпуши ли по късно тиристора (може да се наложи да понамаля малко изходящото напрежение). Трябва ми едно токоизправителче за около 100-на ампера на 50V , и докато намеря по мощни тиристори, ще ползвам тези.
|
| Съб Юни 05, 2010 6:05 pm |
|
 |
|
the_bull
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Съб Авг 18, 2007 11:39 am Мнения: 137 Местоположение: Русе
|
Не може ли да се намерят диоди за нужния ток? Иначе гледам един каталог на Semicron с тиристори които са подобни по параметри на твоя и дават управляващия ток в порядъка на 100-150mA като ориентир и напрежение 3V. Може да опиташ с резистор 470 ома или 510. мисля е добре и 1 диод да има да урезва отрицателни импулси.
|
| Съб Юни 05, 2010 9:08 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Ами виждал съм и с един транзистор и трафче. Той на тиристора му трябва само импулс за да го отпуши. Всъщност имам няколко такива регулируеми изправители захвърлени, щото ми бактиса да се занимавам с правотокови чудесии. Даже единия е за 105НР мотор. Ама бая съм ги опоскал - имат едни интегрални схеми дето ми трябват на друго място и сък ги опоскал всичките.
|
| Нед Юни 06, 2010 5:33 pm |
|
 |
|
mitko_el
Регистриран на: Вто Яну 24, 2006 6:34 pm Мнения: 1753 Местоположение: Варна
|
Тук е на 50% с тиристори 
_________________ За пари сичко праим,даже и работим...
|
| Пон Юни 07, 2010 8:55 am |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Ся, ако номерът е мощен грец що ти са тиристори?! Есента си купих 50 амперови от кварталното магазинче (в БГ, де) за по няколко лева. Имаше и доста по-мощни.
По принцип тиристорите се управляват през добрия стар и все така ненамираем еднопреходен транзистор или подходящ динистор (или двутранзисторният им еквивалент). Иначе може и през траф или фотодинистор, вкл. интелигентен.
Доколкото разбирам май ще правиш електрожен и като не е импулсен е по-добре да промениш конструкцията на трафа за да е регулируем отколкото да правиш мощен радиосмутител с тиристори 
|
| Пон Юни 07, 2010 9:36 pm |
|
 |
|
RM
|
Предвижда се да работят първоначално 6 стъпкови мотора , най-малките са 4,3 А на намотка (4 намотки 2х2 паралел) следващите са 5,2А ...
Обикновено презапасявам за да нямам проблеми. Има големи диоди по XXL пари. А тия диоди от близкото магазинче  тук в България са също презапасени ... но само на етикета на магазина.
Пък аз яко згазих бюджета, направо му е..х м...та.
|
| Вто Юни 08, 2010 5:31 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Хм, бюджета като се окъка става много зле. Значи може да се ползват MOC-ове за отпушването (задължително обаче трябва да НЕ са zero cross). Допълнително ще ти трябва някаква схема подобна на управлението на Buck конверторите. Само дето схемата трябва да генерира импулси и да променя градуса в зависимост от нуждата. Бих ти предложил директно да ползваш TCA785, ама не знам дали ще го намериш. Ако работиш на една фаза и на тиристорите тока на гейта влиза във възможностите на чипа, ще можеш директно да ги драйвиш. За управление на ТСА-то ще си избачкаш нещо елементарно с ОА-та. Само дето този чип, последно като купувах, беше 10-тина лева на дребно.
|
| Вто Юни 08, 2010 5:54 pm |
|
 |
|
RM
|
Готови са 100% само платките към LPT-то
Uploaded with ImageShack.us
и отдолу
Uploaded with ImageShack.us
Не са върха на сладоледа но си имат всичко което ми трябва.
|
| Вто Юни 08, 2010 6:23 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
 Не ми обиждайте магазинчето!
Ама не, бре! То си е стандартен грец: алуминиево кубче около 3х3х1см (май) с дупка в средата за закрепване към радиатор, отдолу е залято с епоксидна смола и има масивни плоски изводи в които дори има дупка за болтче.
Откакто сме в новата квартира все не ми остава време да си организирам работно място а жената все ми преподрежда нещата с единствената цел да са неоткриваеми. Ако имам време утре на работата ще снимам въпросния чарк - има го в доста машини и никога не е правил проблеми. И електрожените с импулсно използват такъв за входен изправител. А 30 амперов (от кварталното магазинче) съм сложил на мощен 12В траф и съм дал на аборигените да си играят - за тях ако не гърми не е опасно 
|
| Сря Юни 09, 2010 10:44 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Да де ама за тоя ампераж при това напрежение ще му трябва 50 кг. траф. Доколкото аз схващам, идеята е да се направи без трафа, директно от мрежовото напрежение. Другия начин е да се направи импулсно захранване, което ще обезсмисли цялата идея да е просто и ефтино.
Трябва да се има в предвид, че правото напрежение изработено с т.нар. регулируем токоизправител на е кой знае колко право.
|
| Сря Юни 09, 2010 11:21 pm |
|
 |
|
kasparov
Регистриран на: Сря Апр 05, 2006 9:52 pm Мнения: 877 Местоположение: Разград
|
RM, да не си объркал сметките, драйверите които правиш нямат ли чопър?
|
| Чет Юни 10, 2010 10:15 am |
|
 |
|
relsys
|
|
| Чет Юни 10, 2010 10:46 am |
|
|