Отговори на тема  [ 30 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Infrared matrix keypad 
Автор Съобщение
Ранг: Новодошъл

Мнение Infrared matrix keypad
Не знам това за тук ли е или за безумни идеи.
Някой виждал ли е такова чудо/има ли/ може ли според вас да се направи?
Аз си го представям като една правоъгълна рамка като от лявата и горната страна има по 4 излъчвателя а от дясната и долната има по 4 ИР чувствителни фототранзистори. Мисля от другата седмица да се захвана да пробвам това начинание. Най-големия проблем, който аз виждам е разсейването на светлината - тоест за 10 см разстояние мисля че не трябва да е повече от 8-10 градуса. Смятам излъчваната светлина да минава през къса непрозрачна тръбица с диаметър 2-3 мм, както и приемника да е зад такава тръба, за да се гарантира приемането на светлина само от един източник.

Някакви насоки към дизайна ? Препоръчани ИЧ свтодиоди?

За матрица 4х4 която ще е квадрат със страна 10 см какви мощности ?

Общо взето просто имам представа как би могло да стане, не знам какви проблеми могат да изникнат както и какъв точно "хардуер" ми трябва - това второто май ще стане по опитен път

Сря Юни 09, 2010 12:52 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Нещо такова ли?
http://en.wikipedia.org/wiki/Projection_keyboard

Сря Юни 09, 2010 2:48 pm
Профил

Мнение 
не. това е доста по-сложно скъпо и трудоемко от това което аз имам предвид. без лазерно проектиране, без камери. просто keypad matrix само че вместо хоризонтални и вертикални проводници, които да ги съединява бутон - хоризонтални и вертикални излъчватели + приемници, разположени в успоредна равнина на панела, които се прекъсват от пръста

Сря Юни 09, 2010 2:56 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Ей това го имам в офиса http://www.irtouch.com/info/2008213/2008213121241.shtml и е направено както си го измислил само че има от едната старна 64 (свето / фото ) диоди и от другата още 48 ( свето фото ) , един ARM7 и малко rc елементи. Така че е напълно възможно да се направи.

P.S

някъде трябва да има и малко регистри ама не си спомням платката добре.

Сря Юни 09, 2010 3:10 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
В днешно време няма нужда да правиш такова разделяне източник/приемник.
Един приемник за всичките светкарки от другата страна стига - нали ще знаеш
кога коя лампа си пуснал да свети.
Имам бегъл спомен, че съм виждал така реализирана клавиатура на някакъв
банкомат преди 20 години (но споменът е наистина бегъл, веднъж-дваж да съм
ходил при тоя банкомат ако въобще ми е от него споменът а не от някой друг :-) ).

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Сря Юни 09, 2010 3:54 pm
Профил WWW
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение 
Аз съм правил доста голям мултитъч дисплей с пречупване на инфрачервена светлина и камера. Ако пуснеш инфрачервена светлина в плексиглас да речем, се получава пълно вътрешно отражение, но ако докоснеш плексигласа, пълното вътрешно отражение се нарушава и светлината излиза. Така може в единия край да имаш диоди, от другата страна приемници и просто да мериши изменението в интензитета на получената светлина. Така ще знаеш дали е "натисната" клавиатурата, а пък като знаеш коя ламБа си светнал и как е разпределен интензитета на светлината върху приемниците ще знаеш положението на докосването.

Сря Юни 09, 2010 4:53 pm
Профил
Аватар

Мнение 
sv_shady, колко дебел прексиглас върши работа по твоя преценка?
Колко добре се "вижда" пипването с пръст?

Не бях се сещал за тоя вариант - а може да се окаже по-практичен от капацитивните
(примерно ще работи и с мокри пръсти). Ще съм благодарен за каквито още детайли
от опита си можеш да разкажеш.

Сря Юни 09, 2010 5:09 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Ами хубаво е да е по-дебел от диаметъра на диодите, за да може хубаво да се насочи светлината в него, така че от 4-5мм нагоре. Вижда си се доста ясно петното, когато пръста е прилепнал хубаво до плексигласа, иначе особено, ако се движи петното е доста бледо, но с хубава обработка и разни хватки се получава. Единственият проблем е, че ако са ти много сухи пръстите трябва доста силен натиск. Ето една истинска снимка от разработката, петната са статични. Аз и преди и в някоя друга тема го бях пускал, но ето и тук резултата: http://www.youtube.com/watch?v=LXp2YT3GX0Q

Прикачени файлове:
image1.jpg
image1.jpg [ 18.67 KiB | Прегледано 3253 пъти ]

Сря Юни 09, 2010 7:13 pm
Профил

Мнение 
@sv_shady, това е красота! =D> дал Господ повече такива с идея в главата, като тебе и колегите!

ПП Не съм запознат в Вин-а чак толкова, та какво му баяхте, че да започне да работи с мултитъч? Не съм си играл с таблет, че да знам дали по принцип Вин-а поддържа такова нещо (освен 7, мисля XP не поддържа по принцип), та въпроса може да е малко лаишки, ама...

Сря Юни 09, 2010 8:20 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Ами това нещо го правих се един съученик/колега преди две години лятото. Тогава все още windows 7 с мултитъча, беше само добро пожелание. Фирмата, за която го правихме е изцяло българска и произвежда(ше) мегапикселови IP камери (мисля че сега с кризата съвсем се прекрати тази дейност). Цялата идея, че процесора в камерата обработваше картинката и изкарваше информация за всяко намерено докосване по UDP. Цялата обработка в камерата става на С и докарахме до 2ms време на фрейм. След това порта се слуша от от компютъра чрез приложение на C# .NET, което емулира всичките докосвания. Ако формата на приложението е активна, тогава всички тъчове се изборазяват със съответната им информация. Ако не е активна формата, приложението просто симулира мишка и обработва само докосването с най-малко ID и съответно прави клик там. При разпознаване на десен клик или скрол се гледа и второто докосване. И така, в общи линии не успяхме да го пуснем истински мултитъч. Имаше разни приложения multitouch приложения на флаш, но ползваха един измислен протокол TUIO, който се ползва за комуникация между музикален синтезатор и компютър...но така и не го пуснахме. Миналото лято започнах нова разработка върху Win7 и го пуснах, като пак имаше приложение, което слушаше за докосвания и генерираше съответните събитя и структури за да регистрира уиндоуса мултитъч събитие. Това лято ще работя евентулно върху по-добрия начин да се емулира такъв девайс - чрез ползване на драйвер, но там ми е мътна Индия и не знам до къде ще го докарам.

Сря Юни 09, 2010 10:34 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Мерси за инфото - много добре изглежда цялото нещо.

Аз му се чудя по-скоро в контекста на "мини" вариант, дали няма да е по-добро от капацитивните,
но може би това със сухите пръсти би било пречка. Имаш ли някакво усещане базирано на
опита с голямото? Дали примерно 150 на 100 мм при пипване с пръст (без силен натиск,
може би колкото човек натиска мека лаптоп клавиатура) ще вижда центъра на петното с
под 2-3 мм грешка? Филтрирания и всякакви еквилибристики в обработката са ОК, един пръст ако види
с такава точност и 10 едновременно ще види, и това е ясно :-) .

Сря Юни 09, 2010 11:18 pm
Профил WWW

Мнение 
Ами то си е стандартна технология за тъч, много популярна за по големи размери защото е доста евтина, мен лично не ми допада. Има нови капацитивни, както и резистивни които са хубави. Има и доста други варианти базирани на отражение на звук, или на вълни от механичното въздействие. Разгледай инфо за IR Touch сигурно има доста неща по въпроса. Иначе Silabs имат много интересни чипове за безконтактни бутони и др. подобни, разгледайте ги, доста е интересно, повечето им са IR точно.

Чет Юни 10, 2010 12:00 am
Профил
Аватар

Мнение 
Ами смятам, че няма значение от размера и ако се натисне със сила, колкото когато пишеш на лаптопска клавиатура определено ще работи, дори да са много сухи пръстите на потребителя. Идеята е, че не е толкова чуствително колкото капацитивните дисплеи, където само докосване е достатъчно, трябва и натиск.

Чет Юни 10, 2010 2:36 am
Профил

Мнение 
Абе за камера ясно, но не е приложимо навсякъде. Иначе чисто инфрачервените си имат някои предимства, витрини и др подобни, въпреки че разни нови пасивни технологи отчитащи натиска са още по-добри за подобни приложения.

Чет Юни 10, 2010 10:04 am
Профил
Аватар

Мнение 
Ние сега правим капацитивни мултитъч. Имат си своите предимства и недостатъци, но като гледам доста потенциал има в тях.
Даже имаме и т.нар. overscreen gestures (на до няколко см. над повърхността на екрана). Колкото до чувствителността - доста е добра - няма проблем да работи с писалка или дори с нокът (такива са изискванията).
Главното им предимство е, че сензора е доста евтин.
Повечето ОС също поддържат МТ - Вин7, Линукс (ядро 2.6.30+), симбиан.... Колкото до ХП и Виста - те имат още няколко години живот и там не се борим изобщо.

Съб Юни 12, 2010 3:00 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 30 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща