Отговори на тема  [ 6 мнения ] 
за ацп-тата и други приказки 
Автор Съобщение
Ранг: Ориентиран
Аватар

Мнение за ацп-тата и други приказки
в музикантския форум изникна идеята за изработка на looper педал (който запомня и след това възпроизвежда изсвирени фрази). стигна се до заключението, че разработката на "народен" такъв просто не си струва. е, не съм много съгласен, тъй като социално-икономическите ми възгледи са малко други, но пък единственият начин да докажа обратното - да се хвана и да направя такова едно нещо, е много свръх силите ми. въпреки че за мп3 плейъри са плъзнали хиляда и една схеми, луупър (който при тва и не компресира звука) не може..? в крайна сметка математическата страна на dsp-то може и да идва множко на системно недоспалия ми гимназистки мозък, но желанието ми да установя как стават някои неща на практика си стои. още повече, че си бях харесал и един друг тъп проект с ацп-та, пък и в тоя форум обикновено в отговор на темите ми изникват всякакви добри идеи и полезни четива :)

та, да приемем, че искам да меря входен сигнал с външен 16-битов (поне) ацп. какви разновидности на тва животно се намират на родния пазар и как се работи с тях? от наличните в протеуса (че стотинки за експерименти няма и тва е) си харесах наслуки ltc1864, който има инвертиращ и неинвертиращ вход. ако искам да меря балансиран сигнал от микрофон - добре, но ако вържа in- към маса и пусна сигнал само на in+, само едната полувълна ли ще се измерва? :roll:

и стигаме до цап-а... добри и лоши страни на pw-модулацията, външни цап-ове?

... (:

Пет Юни 25, 2010 8:56 pm
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

Мнение 
Има няколко начина да се възпроизвежда звук от един контлолер без да се дава сметка за качеството на АЦП вложено в него....

Импулсно-кодова модулация Pulse Code Modulation , и честотна модулация FM...
Само трябва честотен детектор "както при радиото" :lol: :lol: и воала..
И един цифров изход на микроконтролера който да дава честотно модулиран сигнал...

Някой път като имам време ще седна да напиша една програмка да видя какъв звук ще извади, дали ще е арно... :D :P :oops:

Ако можеше да се съберат техническият отдел на atmel и маркетинговият отдел на microchip, ще се получи нещо велико.

Пет Юни 25, 2010 10:30 pm
Профил
Ранг: Почетен член

Мнение 
egasimus!
Много правилно каза в началото, че изработка на "народен" looper педал е вятър работа. И това не заради електрониката - а заради механичното изпълнение, което вероятно ще струва повече от цял готов оригинален някакъв такъв. Трябват бройки за да се свали цената - а де ще ги дяваш тия бройки... Представи си само - платка, кутия, боя, ситопечат, конектори и т.н.
Ако е за спорта - става. Има си чипове с направо АУДИО аналогови входове и изходи и съответните цифрови интерфейси. Кодеци им викат. Малък процесор - малко рам и си готов.
Обаче ако трябва да е "народен" - отива в "безумни идеи". :D - за съжаление де. И на мене ми се искаше да можеше...

Има и друго. Ако се търсят добри аудио параметри, работата става доста по-сложна, защото е едно е да си пробваш в къщи пред компютъра, а съвсем друго да хакнеш джаджата в можна апаратура - на някоя сцена. Повярвамй ми!

Пет Юни 25, 2010 10:42 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
ехе, джузи, тъкмо за твоите творения си мислех, докато обмислях луупера. таман сега имам шанс - тряа да ти кажа едно евала, бе, братко (:

конкретен въпрос: преди да се подаде на усилвател, изходът от pulse width modulation трябва да се пусне през low pass. какви обаче трябва да са характеристиките на филтъра?

Съб Юни 26, 2010 12:22 am
Профил
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: за ацп-тата и други приказки
Според мен идеята не е чак безумна. И то в ерата на гигабайтовете. А навремето с пружини се правеше :)
egasimus написа:
та, да приемем, че искам да меря входен сигнал с външен 16-битов (поне) ацп...

Мии, те и CD-тата използват по-малко битове. Казват, че 8-те са достатъчни, стига да работиш с 32КХц или повече.
А +/- на микрофона трябва да го оправиш още във входния предусилвател, аналогово.
Пък купешката механика не е по-евтина от любителската.

Съб Юни 26, 2010 12:37 am
Профил

Мнение 
Ами филтъра за pulse width modulation зависи от много неща - каква е честотата на срез на филтъра, каква е носещата на PWM, колко бита е сигнала, какво е съпротивлението на изхода преди филтъра и т.н. Най-добре е и филтъра да е активен - щото иначе стръмността е малка... Много неща са!
За да звучи pulse width modulation трябва да имаш възможност за повече битове и голяма честота. Вградените в процесорите PWM модули рядко разполагат с повече от 10-12 бита. Това уж свири - ама да го ползваш професионално си е несериозно. Преди време правих софта на едни "имитатори - примамки" за ловджи - и имам конкретни наблюдения кое как звучи - каква честота - колко бита и т.н. В общо линии - може да се каже че свири - и то не лошо. Казвам че не е лошо - щото сравнено с накои евтини MP3 плеъри - е доста по-добре. Примерно малкия има един NEO дето вътре има какво ли не - радио, mp3 че и още сума ти формати плеър, флашка и какво ли още не. На слушалки ще си кажеш - свири идеално. Обаче ако го пуснеш в апаратура - направо ужас. Вероятно е с 10 битов PWM направено. То затова и така звучи. Бе трябва си кодек някакъв - дето и по цена ще е по-добре от отделен ADC и DAC.
Обаче продължавам да смятам, че накрая чертата обесмисля начинанието. :(

Съб Юни 26, 2010 12:24 pm
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 6 мнения ]