|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 1:18 am
Записвачка на температура и/или влажност
| Автор |
Съобщение |
|
bongo_x2
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
 Записвачка на температура и/или влажност
А бе шефа навремето (ама не толкова отдавна) изхарчил безумни пари за да купи няк'ви смешни инструменти от хамерика. Ся му е допряло яйцето до г*за и ми ги даде за оправяне, а то създаването им наново е по-добрата идея. Почнах ги аз и като стигнах до записвачките -  Ми то хартията не можеш да намериш, пък липсват и датчици.
Аз отдавна се каня да ставам пикоборец (или к'в да е борец) и това с температура/влажност е идеално за първия ми проект. Да, ама точно сега е пикът на сезона и не му е времето. Освен това чудото трябва СЕГА, ще иска и някоя Windows програма и т.н., ако го правя аз ще стане за догодина.
За температурен датчик ще ползвам стандартния 1килоомов (не се сещам името му), обаче за влажността не ми е ясен. Самоделката косъм ще е най-доброто ама кой да си играе...
Иначе са достатъчни точност от половин градус целзий, няколко процента за влажността и над 100 запомнени отчета (желателно 1000).
И софтуера за Windows, де, за да разпечаташ данните.
Ако някой е правил нещо подобно да ми прати някоя бройка, ако не - приемам акъл.
|
| Нед Юли 11, 2010 9:11 pm |
|
 |
|
GTN
Ранг: Популярен
Регистриран на: Пет Яну 26, 2007 5:05 pm Мнения: 310 Местоположение: из България
|
За температурата можеш да изпозлваш термистор - но трудно ще постигнеш тази точност. По скоро платинен датчик Pt100. Но пък той има по сложна аналогова част. За влажността има и готови капацитивни, резестивни и т.н. Най-добрия вариант според мен е да използваш някакъв цифров датчик. Лесно отчитане, не се занимаваш с аналогова част, лошата страна е високата цена.
Пример за цифров датчик може да видиш от тук:
http://www.sensirion.com/en/01_humidity_sensors/00_humidity_sensors.htm
Тези модели измерват както влажност, така и температура с добра точност.
Успех
|
| Нед Юли 11, 2010 11:09 pm |
|
 |
|
plameniv
|
_________________ Избийте баламите и тарикатите сами ще умрат!
Няма невъзможни работи - има много трудни работи!
----------------------------------------------------------------------------------
"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате" !
|
| Пон Юли 12, 2010 5:01 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
А бе шефът е особняк, затова не почнах търсенето от eBay. А тук се задава пика на сезона, на шефа му трябва, аз от ремонти скоро няма да почна работа по играчката (както казах ще стане за догодина), пък и предпочитам нещо за малкия Бонго да скалъпя
Затова попитах и за нещо готово, вече ми предложиха едно... Щото иначе шефът ще купи първата му попаднала глупост ама за мнооого пари и после пак аз ще бера яд.
Всъщност става дума за нещо без големи претенции: на 5-10 минути да записва за ден-два температурата и/или влажността, да има и екранче за бърз преглед на място щото туземец и лаптоп... Целта е като каже клиента: "сладкишът ми изсъхва през нощта пък не беше така" да се ориентираш от какво може да е.
Пък на някой ако му се подхвърля и евтинджос логер за ток и напрежение да свирка.
|
| Пон Юли 12, 2010 7:46 pm |
|
 |
|
head_up
Регистриран на: Нед Юни 01, 2008 9:54 pm Мнения: 1503 Местоположение: Пловдив
|
бонго, бате, тия дерат кожата като им гледам цените, ама като ще е бързо: http://bioevibul.com/
пък ако имаш време съм сигурен, че ще го направиш, но щом те притискат - пара се иска.
Едит: това е на същите http://pkv-tp.blogspot.com/2010/04/blog-post.html , амаааа 
|
| Пон Юли 12, 2010 10:13 pm |
|
 |
|
bongo_x2
|
То на шефа и евтини ще му се видят. Аз ги прегледах само повърхностно, де. Обаче ако го натиря да купува такива си губи възпитателният ефект. Аз си го мислех"на ти го шефе без пари" ако го правя аз или "един познат това работи и го прати - да видиш майсторлък!" 
|
| Пон Юли 12, 2010 10:48 pm |
|
 |
|
ji4ka
|
А през интернет не става ли? :
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... sc&start=0
Иначе, покрай тия ЕС сертификати ,доста бг фирми правят подобни системи, например:
http://www.intiel.com/tmonitoring_bg.htm
А тия дето печатат директно на хартия ( термографи) наистина са доста по-скъпи.
И бонго, крайно време е да се скараш на твоя шев - ако ще пазарува от китайците да си наеме китаец, но докато е с бг-роботник ще пазарува само бг-техника. Иначе да си учи сам китайския. 
|
| Вто Юли 13, 2010 12:47 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Бонго, за влажност/температура SHT11(75) е тъкмо като за теб.
Засичал съм из нета и софт за вин и схеми на интерфейсни кабели. Даже няма да ти се наложи с пик да се бориш.
едит : всъщност това дето ти трябва може да се направи доста компактно и прилично но определено няма да излезе евтино.
Последна промяна Cekins на Вто Юли 13, 2010 8:51 pm, променена общо 1 път
|
| Вто Юли 13, 2010 8:47 pm |
|
 |
|
bongo_x2
|
 Добре, че отворих темата
Той шефът няма нищо против българското, аз съм виновен, че не мога да се оправя с българския пазар. А китайско не купува, ама само така си мисли  Иначе ако го оставя без контрол взема най-скъпия... боклук.
Този PicoIP в случая не върши работа, обаче е играчка която отдавна искам. Пък ако му намеря и по-малкото братче без LAN... Не ми остава време за платки и спойки, пък тук и намирането на резистор е задачка с повишена трудност.
Ама дайте по-конкретен акъл, де, в БГ сте!
|
| Вто Юли 13, 2010 8:48 pm |
|
 |
|
bongo_x2
|
Полезно нещо. Вече го прегледах по предложение на личната. Ама в случая и логер се иска - елементарен, без сложнотии. Както казах бих го направил, ама за догодина. То затова май трябваше директно да пиша в "Оферти", ама там нямаше да ме светнете к'во има из БГ...
|
| Вто Юли 13, 2010 9:02 pm |
|
 |
|
Cekins
|
SHT11 го няма в БГ. На тази цена явно никой не иска да затваря пари в такова нещо. Засега пътищата ми за доставка на малки бройки са Farnell и ТМЕ ...
|
| Вто Юли 13, 2010 9:21 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
В ЕлектронИнвест бихме го направили за цена, в пъти по-ниска от обявената на "оня сайт" ( 300 евра ). Гарантирано ще е по-добро и ще има по-читав съпорт. Ама за по-малко от 45 дена няма да стане и за по-малко от 50 - 100 бройки едва ли ще се навием.
|
| Вто Юли 13, 2010 9:47 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Бонго, някъде в архивите имам направен преди 7-8 г. логер точно с тоя датчик и MSP430 майкроконтролер. Ще гледам тия дни да го изровя заедно с РС софтуера и ще ти го постна тук като проект с отворен код  да се бориш ако искаш. Има си 2x8 LCD, вграден часовник и памет, в която си спомням, че се събираха данните за влажността и температурата за поне месец, ако се записват на всеки 15 мин. Спомням си, че по платката имаше някаква грижа, ама се оправяше с една-две жици. А датчика може да се вземе като семпъл една бройка. Така че ако ти върши работа свиркай да го търся  .
|
| Вто Юли 13, 2010 10:00 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Ами бате аз като правя сметката за 80-100 лв. може да се направи ама това при положение че е наистина за над 50 бройки. 30 лв. е най-ниската цена на SHT11 която съм намирал досега. Може и с дискретен датчик за влажност ама там пък девелопмента ще е много - с SHT-то имаш само един проц., една памет (флаш) сензора, дисплея и евентуално FTDI 
|
| Вто Юли 13, 2010 11:02 pm |
|
 |
|
bongo_x2
|
Мии направете го за 150 евра, де! Така ще бием китайците. Ама да е удобно за ползване.
А аз предлагамт логерът да си е отделен, с фиксирана цена, към него да си има приставки. И що да помни повече от месец и половина (за 10 мин. вариант)?! Те отчетите да се настройват, де, щото някой път и един на секунда ще трябва.
Датчиците за температура/важност или ток/напрежение напр. са отделна истоия. Ама софтуера за Winбоз не забравяйте.
|
| Сря Юли 14, 2010 8:44 pm |
|
|