|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 1:18 am
| Автор |
Съобщение |
|
head_up
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Юни 01, 2008 9:54 pm Мнения: 1503 Местоположение: Пловдив
|
 ARM SWD?
добри хора, имам мааалък проблем с новият интерфейс. по принцип ползвам JTAG CrossConnect който прекрасно си върши работата, обаче с тая изгъзица SWD се иска един преходник, който от JTAG клупунга прави нещо през едни буфери и вади SWD сигналите. изрових от ARM спецификацията, и намерих няколко примера от luminary платки, но там пък ползват собствен USB програматор, а на мен ми трябва само конвертирането от JTAG -> SWD сигналите. ако някой си е купувал http://sites.fastspring.com/rowley/prod ... swdadapter или е намирал някаква информация относно това "изчадие" моля да сподели опита си, че иначе пак пари ще хвърчат за 5-6 броя, дето се състоят от два буфера не ми се дават 300$ пък още по-малко ми се виси по митници
ПП По неведоми пътища колегата намери тази картинка, дет се вика ако някой го има снимано и от долу ще ми реши проблема (не вярвам да е повече от 2 странна платка)
|
| Вто Юли 13, 2010 11:23 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
 Re: ARM SWD?
Засега всички ARM (предимно куртекс) които имат SWD поддържат и чист JTAG, което значи че могат да се управляват и с добрия стар JTAG. Това, което може би те подвежда е, че покрай SWD въведоха и малък конектор вместо стария огромен 20 пинов. Но ти не се подвеждай, сигналите са си същите тъй че ако искаш да работиш с JTAG трябва само да си направиш подходящ преходник,
Нямаш нужда от никакви буфери, просто преходник от голям<->малък конектор. Пиноута го има навсякъде...
Сега, ако искаш да ползваш SWD обаче е малко по-сложно... Принципно само SWD няма голям смисъл - то просто съкращава броя на сигналите. От всички JTAG сигнали се ползват само TMS и TCK.
Та единствения смисъл на SWD e да намалиш броя на сигналите, което пак казвам не е много голям келепир.
Смисъл има ако ползваш и SWO освен SWD. SWO е интерфейс по една жица (TDO) и представлява нещо като много бърз сериен (<100 Mbit) по който може да трейсваш различна дебъг информация. Това е много готино нещо, но ти трябва и подходящ емулатор с SWD & SWO. A ти най-вероятно нямаш такъв?
А това което си гледал при луминари е малко измислено... Значи предполагам си запознат с FTDI чиповете и може би знаеш, че те грубо казано поддържат и JTAG интерфейс. Това се ползва в различните OpenOCD емулатори за JTAG. Със същия успех може да се ползва и за SWD въпрос на софтуер само, а от хардуерна страна е желателно линиите дето не се ползват от SWD да се разкачат. На практика те могат изобщо да не се закачат, но с цел да работи и в JTAG режим тарикатите от луминари са ги буферирали.
По-интересното е, че вместо нормален FTDI чип всъщност са сложили двоен и към втория канал са вързало SWO(TDO) сигнала, който може да работи в UART режим... Виждал съм и модификации при които е възможно към втория FTDI да пренасочваш и някакъв сериен канал на процесора. Но това едва ли те касае...
Лошото в тая история е само че в UART режим си много ограничен от към скорост... То идеята на SWO не е да бачка на 9600, но като за без пари толкоз
Мен ако опиташ, подкарай си обикновения JTAG и заеби SWD/SWO. И без друго покрай него има сума ти главоболия докато подкараш софтуера. Но ако имаш финансова възможност, разбира се ще те посъветвам да си купиш истински емулатор дето поддържа високи скорости и си идва с подходящ софт...
|
| Вто Юли 13, 2010 12:35 pm |
|
 |
|
fan
Ранг: Почетен член
|
Ами то ако ще е така, вземи си направи или купи jlink!  Или друг подържан от CrossWorks дебъгер/програматор с SWD.
|
| Вто Юли 13, 2010 12:40 pm |
|
 |
|
head_up
|
Става въпрос за LPC1113 (не питайте, не ги избирам аз), та той има само SWD, няма Jtag или поне не са го извели на пиновете (блокова диаграма в прикачения файл).
Да се взима друг туул както казвате - няма да стане, имаме си няколко CrossConnect-a и за тях се е дало достатъчно жълтици, та сега трудно мога да убедя някого за други тулове. май най-лесният вариант е да се вземе 1 преходник и да се клонира тук в БГ, ама това ще отнеме време (та доставка на 1 бройка, та правене, произвеждане на платки, опити и докато станеее...), а точно то липсва. За това се надявах, че някой вече го е ял това дърво и ще може да бутне едно рамо, та да приключим с експериментите за ден-два. все пак са няколко жици и 2 чипа с буфери вътре, не е кой знае каква философия, но като го няма на схема - ядец...
А за луминарските усетих, че нещо не е много "по стандарт", ама удавник за сламка се хваща 
|
| Вто Юли 13, 2010 6:32 pm |
|
 |
|
fan
|
Добре, ама тази последна картина защо е сложи?  Ако няма друг начин, вземете си поръчайте един оригинален преходник, свалете му схемката пък си я клонирайте и при добро желание я споделете с колеги!? 
|
| Вто Юли 13, 2010 7:02 pm |
|
 |
|
head_up
|
@fan, последната картинка я сложих, за да ви спестя търсенето на даташита дето определено се вижда че няма друго освен SWD (не че е голяма философия, ама на един клик разстояние е по-лесно). колкото до преходника - да, това е крайният вариант както написах в горния пост, както и че времето е малко късо, а и като гледам на някой не ми се пускат пари за една бройка (някви смешни 45$), пък по рано днес нещо се обяснявахме за повече от една и съвсем друга сумата. та типисно по български ако може сиренето да е без пари най-хубаво и ми иде да  нали, ама .... на, не може, противозаконно е 
|
| Вто Юли 13, 2010 7:35 pm |
|
 |
|
fan
|
Е, разбираемо е ама лаф да става и с по-малко нерви, все нещо ще измислите!
Има за бедни фирми и LPCXpresso - тула е безплатен а платката е 30 - на лева парчето.
http://ics.nxp.com/lpcxpresso/
http://www.gamma.spb.ru/products.info.p ... =13&i=1046
Може и на това да се навиете.
Тук някъде във форума постнах и всичко необходимо за направата на j-link7, като платката е адаптирана за условията на нашите платкаджийници (момчето искаше парички за преправянето, но си свърши работата перфектно). Би трябвало Cortex-M1 и Cortex-M0 да подържа. Пък и няма да излезе толкова скъпо, е само труда от вас. 
|
| Вто Юли 13, 2010 7:45 pm |
|
 |
|
head_up
|
абе не е въпроса да е за чак толкова бедна фирма, не мисля че чак толкова нещо ще бъдат затруднение, ама и другите виждат, че за няма нищо да платиш 45$ си е обир и за това не щат. пък и за какво ни има нас, ако не за да си блъскаме главите в стената, тъй де - за какво да е лесно като може да е гадно? както и да е, причините не ми се коментират, въпроса още е отворен - какво и как точно са навързали тия на въпросната платчица.
колкото до линковете дето си постнал днес случайно и аз попаднах на тях и ми се стори интересно, ще взема да ги поразгледам подробно, но това няма да реши настоящият проблем  това се иска и то си е, аз само попсувам тихичко от време на време и тършувам из нетa 
|
| Вто Юли 13, 2010 7:53 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
въпросът е теб защо те интересува въпросната платчица? Ако си падаш по reverse engineering поне вземи някой свестен емулатор и се интересувай от него
Но ако искаш да си свършиш работата, тая платка не ти трябва! Първо виж дали версията на твоя crossconnect поддържа SWD. Ако поддържа, то просто трябва да свържеш TMS и TCK съответно с SWCLK и SWDIO. Няма буфери, няма нищо, само две жици! Само ако crossconect-a иска reference му дай твоето напрежение за да знае нивата. Евентуално ако искаш може и ресет-а да вържеш, но това по принцип не е задължително.
Ако обаче кросконекта ти не поддържа SWD, тогава каквито и буфери да му слагаш нищо няма да получиш!
Ако не успееш да се оправиш, с удоволствие ще ти продам едно PEEDI 
|
| Сря Юли 14, 2010 12:31 am |
|
 |
|
head_up
|
@miro_atc, crossconnect-a съм го ъпдейтвал специално заради SWD-то така че вече го поддържа. и май ще се окажеш прав, че става въпрос само за TMS <-> SWDIO и TCK <-> SWCLK, допълнителният SWO не е необходим за сега. ще опитаме когато дойдат процовете и платките, надявам се да е утре, амааа ... неведоми са пътищата на доставчика и платкаджийницата! Ако някой го осени някакво ново прозрение, моля да сподели, скоро и други ще го имат тоя яд, ако вече не са гризнали дървото като мен 
|
| Сря Юли 14, 2010 10:16 am |
|
 |
|
miro_atc
|
|
| Сря Юли 14, 2010 10:43 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Абе колега, тия 20 дни докато Миро даде решение струваше ли се да се чакат т а не купихте 1-2-3 преходничета, верно пари за нищо, ама не излиза ли по евтино от колкот да си губиш времето в размисли и ровене ? Нищо лично, ама аз предпочитам да плащам макар и за нищо от колкот да си губя времето, а то в последствие си се оказва жива икономия на пари ...
|
| Сря Юли 14, 2010 10:59 am |
|
 |
|
head_up
|
Тони, мислиш, че аз не го разбирам това с времето и парите? Ако зависи от мен отдавна да съм прежалил тия 45$ и да съм го ревърснал за благото на всички във форума. Ама не зависи от мен, както писах по-горе. Така че здрави да сме, другото край няма 
|
| Сря Юли 14, 2010 1:10 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Е тия шефове не ги разбирам, сигурно аз пък се оливам че купувам квото ми хрумне трябва или не, то затова имам купища дъна за по 300$ които са тотално неизпозлваеми и току що поръчах още един дев кит от фуджитсо, ама пък поне ако потрябва нещо отварям гардероба и ако намеря каквото трябва се позлва, иначе да губиш на хората си времето за такива глупости .... иначе виж, на хищника една лампа му я сменях 1 година, щото забравям преди да съм запомнил, ама сега вече пък имаме 10 в повече 
|
| Сря Юли 14, 2010 9:52 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Няма нищо за разбиране... хората са избрали възможно най-евтиния АРМ на пазара, вероятно това им е първи проект с ARM и таят някакви надежди, че ще минат на по-добра платформа от PIC или каквото там са ползвали досега, без да вдигат цената на изделието.
Цената, както и разходите за развойни средства са им много важни, тъй като сигурно си имат стара/изпитана платформа и не би имало смисъл да минат на нова ако тя е по-скъпа. В това разбира се няма нищо лошо и аз бих постъпил така може би
Но да му як задника на head_up щото най-евтиния АРМ с най-евтиния тул е един голяям @уй
Много пъти сме коментирали тук, че преходът към АРМ е дълъг и труден. Не може да се избие с един и то супер евтин проект...
|
| Сря Юли 14, 2010 10:39 pm |
|
|