|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 1:18 am
| Автор |
Съобщение |
|
nhadjinikolov
Ранг: Минаващ
|
 Проблем с UART(AVR)
Здравейте!
Започнах да се занимавам с УАРТ на една атМега16. Четох някакви туториали, седнах и възоснова на даташийта си написах проста програма, която да плюе по едно 'А' всяка секунда. Свързах на бредборда тази схема и боцнах към серийния порт на лаптопа ми. Добавих и по един светодиод на Rx и Tx пиновете на мегата, за да мигат, когато има активност. За терминал използвам PuTTy. Отварям, но нищо не се показва.. Добавих функция да светва друг диод, когато получи главна буква от компа към мегата. Отново има активност на Рх пина, но контролера не го отразява софтуерно.
Странните неща, обаче не свършват до тук... Взех една букса ДБ9 и направих това, но никакво ехо не се вижда и с този лууп-бек...
Уж порта не е повреден, защото все пак получавам след МАХ232 ТТЛ активност
Май нещо не съм донастроил, но кое и какво, вече не знам. От няколко вечери се мъча и така, и не успявам да измисля нещо, от което да идват тези проблеми...
Настройките са бодрейт 9200, 8 бита данни, 2 стопови, без проверка, без флоу контрол
Ето сорс на мегата:
Благодаря предварително за помощта!
|
| Пет Авг 20, 2010 12:45 am |
|
 |
|
Ники
Ранг: Почетен член
|
В момента не съм много буден, но за уарт си имаше примери с АВР студиото и в даташита, даже корекции не съм правил, ползвах ги наготово, ако не си сигурен че проца пали правилно при стартиране си направи някаква индикация за това.
|
| Пет Авг 20, 2010 12:57 am |
|
 |
|
nhadjinikolov
|
Кода, който съм написан е на база на този от даташийта. Пробвах с 2 атмеги(и двете 16) едната 8PU, другата 16PU.
Сега ще разгледам примера, който идва с GCC. За него не се бях сетил... Благодаря! 
|
| Пет Авг 20, 2010 1:02 am |
|
 |
|
michev
Ранг: Форумен бог
|
Не работи, защото имаш грешка в кода (логическа).
Проблема ти (по това време на денонощието виждам само 1  ) е в условието
Така написано, трябва да дойдат 2 символа , един по голям аски от 65 и един с по малък от кода на Z, понеже четеш 2 пъти уарт-а. Ей ти най елементарното решение
успех!
|
| Пет Авг 20, 2010 1:08 am |
|
 |
|
nhadjinikolov
|
Това е така, защото съм станал преди почти 20 часа, а трябваше да върна кода в състоянието, в което го описвам в поста по-горе
Иначе си беше с буфер, като го пробвах...
За последно го бях направил просто по-голямо от А
Пробвах с прекъсвания при RXC, обаче то дори не влиза в ПОП...
|
| Пет Авг 20, 2010 1:46 am |
|
 |
|
michev
|
Тъси проблема в хардуера (примерно тх и рх да си завъртял..Ако пък не си сигурен дали не си объркал някой извод на ком-ската букса, погледни по внимателно - изписани са със ситни номера изводите, на предната и част), защото програмата е ОК.
Тя е 90% 1:1 от дейташийта, а тя със сигурност работи.
До колкото помня, трябва в софта на ПЦ-то да чекнеш XON/XOFF flow controll-а.
|
| Пет Авг 20, 2010 1:47 pm |
|
 |
|
nhadjinikolov
|
Ами до този момент уж всичко е добре, но положението е същото
Само едно нещо ме притеснява - кондензаторите на МАХ232 са 4.7 микро, а по даташиита ги дават 1 или 0,1. Утре ще ги сменя с 0,1, но пък съм виждал схеми, където ползват и 10 микро...
Има ли значение дали ползвам свързване само на Рх, Тх и земя или ще окъся и 7ми и 8ми и 4ти и 6ти?
|
| Пет Авг 20, 2010 11:11 pm |
|
 |
|
michev
|
Кондензаторите задължително 1:1 от дейташийта. Виж много внимателно кой е производителя, и му намери точно неговия дейташийт.
За окъсяването - мисля че не ти трябва... (все пак опитай различни варианти, че аз само усб-сериал (pl2303, ft232rl) съм бутал и там определено не съм окъсявал)
|
| Съб Авг 21, 2010 12:21 am |
|
 |
|
Ники
|
Трябва да започнеш с абв-то, окъси RX и TX na MAX232, и от терминала на ПЦ каквото пратиш трябва да го получиш, така поне ще си изчистиш че терминала, ком порта и макс232 работят, и остава само проца.
Не ти трябва двоен стоп и тази скорост ако не е грешка 9200, я направи стандартна, въобще ползвай настройките които са масови 9600,8,1стоп, но парити,без хард и софт контрол
|
| Съб Авг 21, 2010 12:43 am |
|
 |
|
nhadjinikolov
|
скоростта е 9600, просто съм объркал в началото  в кода е 9600
Аз при окъсяване на Рх и Тх още на изхода на ком порта не получавам нищо...
|
| Съб Авг 21, 2010 7:13 am |
|
 |
|
Ники
|
ако си ме разбрал какво ти написах и си сигурен в отговора си за окъсяването на RX и TX и неработенето на терминала, не видях някъде в постовете това да си го упоменал, какъв софтуер какви 5 лева..
Смени терминала, или смени порта на УСБ ако трябва, изчисти си пътя извън процесора и тогава пак опитай със софта в него..
|
| Съб Авг 21, 2010 9:53 am |
|
 |
|
amdatlon
|
|
| Съб Авг 21, 2010 11:49 am |
|
 |
|
nhadjinikolov
|
В първия пост съм написал, че ползвам PuTTy и ...
Сложих 1 микро кондензатори на МАХ232, както пише в даташиита. Промяна няма.
Занесох си "системката" на друг компютър(на ХР с Хипертерминал, който съм го подкаралвал да работи с един ренесаски процесор) и там нищо не става... Праща до Рх пина и диода си мига, обаче и там абсолютно същото става.
Да не би проблема да е в това, че съм на бредборд и сигнала да се изменя прекалено много заради шумове и смущения?
Но пък аз когато окъсявах Рх и Тх на ком-порта го направих с женска букса, без дори да има кабел...
|
| Нед Авг 22, 2010 7:51 pm |
|
 |
|
michev
|
Пак ще се повторя - вместо да броиш изводите и да правиш грешки, обърни челото на буксата към теб и си виж номерата на изводите.
Сврържи правилните РХ и ТХ диретно на ком-а на компютъра, докато на терминалния софтуер започне да се изписва символа който си написал.
После сложи мах-а и повтори упражнението. След като тръгне и с мах-а, тогаз слагай контролера.
Сега се сетих и друго - ако ползваш ком-ски кабел, взет от УПС, имай в предвид, че той не е с пълния брой жила.
И махни диодите от РХ и ТХ 
|
| Пон Авг 23, 2010 11:27 am |
|
 |
|
Wise
Регистриран на: Нед Дек 19, 2004 6:26 pm Мнения: 1628 Местоположение: Сливен
|
А сещаш ли се, че женската букса е огледална на мъжката?
Когато ги нанижеш двете краката им по номера съвпадат!
//когато гледаш женската откъм перата за запояване 1 е най-ляво, при мъжката е обратно
|
| Пон Авг 23, 2010 2:19 pm |
|
|