Отговори на тема  [ 9 мнения ] 
странен проблем с dell latitude d600 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение странен проблем с dell latitude d600
не знам дали темата е за тук, ама като аз не знам - май най-добре да седи в акадмията.
Та проблема е следният: преди време - хибернирам "бараката", след някой и друг час ще я паля след кратко пътуване с кола. била е на адаптер, ще я паля на батерия. хубаво ама не ще - всичката индикация - разните "лок"-ове и пауър бутона примигват с около 4-5 херза за секунда, в продължение на 3-4 секунди. поуър индикацията свети стабилно, хард диск индикацията - и тя мига като щурава, но доста слабо. същевременно се чува лек "тропащ" шум от към хард диска. викам той си е заминал. вадя него, рам, двд рома, батерията. нищо. слагам батерията, бутам на адаптер - нищо. вадя батерията - пускам на адаптер само - пали! чудо! викам "ще да е батерията нещо". от тогава задишие 2 седмици - пали като пушка. днес обаче същата работа - ама тоя път ни на адаптер, ни без него, ни с батерия ни без нея. мъртъв - ама мига... чета из нета - предположения от кофти спойка на биос чипа, кофти рам, та чак до "проблем със захранването". е, сега работи - ама утре ако пак ми го направи тоя номер може да ме постави в доста неприятна ситуация. някой имали е сходни проблеми (особенно с делл-ски машини) и ако да - какво е решението - да го пращам в пенсия ли или има спасение за него? че вече не мога да му вярвам... а ми е необходим много, все пак се работи с него.

Нед Сеп 19, 2010 2:37 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Абе много четох докато си избера лаптоп втора употреба и на повечето места съветват да се бяга на далече от тоя д600. Ако имаш възможност си вземи един Panasonic CF нещо си. Преди няколко месеца имаше един за 2 хилки на една година. Ама ми е извън бюджета. Сега съм с едно НР и съм доволен. Само дето СОМ няма.

Нед Сеп 19, 2010 8:14 pm
Профил ICQ

Мнение 
Cekins, ком-а е голямо предимство, но още по-голямо е паралелният порт - що работа върши и пари спестява като опреш до програмируема логика и въобще евтини програматори/дебъгери! и машинката е страшно пъргава при все, че я товаря като магаре на баира - и пак драпа. пускам й програми с минимални изисквания далече над наличните и смята, пука се по шевовете ама прилично върви.
виж 2к са мнооого извън бюджета на масата хора, но пък ако ще си ги избиеш - заслужава си да имаш "нещо" пред теб. стига да можеш да ги отпуснеш от кесията...
По-скоро ми се иска да спася налиният, от колкото да купувам, но ... ще си проличи.

Нед Сеп 19, 2010 8:20 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
head_up , а батерийката за CMOS-а смени ли я?
После ще пренастройваш BIOS, де, ама ако нямаш overclocking тази е най-вероятната причина.
Аз от Dell-ове не разбрам, слава Богу, но когато това ми се е случвало причината е била или изтощена батерия или някой чарк (памет) който вече не държи на овърклокването. Или просто дънната си иска Reset и после тръгва нормално - пак при овърклок.

Нед Сеп 19, 2010 9:05 pm
Профил
Ранг: Популярен

Мнение 
Не съм се сблъсквал точно с този модел, но като симптоми много ми прилича на проблем с контролера на захранването. Почти същите симптоми има при compaq NX6100 . Лекува се с презапояване на контролера на захранването.
Същия проблем има и с захранването на LifeBook C1110 на FS и някой модели на Acer.
Все пак преди това провери батерията на CMOS-а и вентилаторите (COMPAQ-a не тръгва ако не мине теста на вентилаторите при POST).

Нед Сеп 19, 2010 10:37 pm
Профил
Аватар

Мнение 
2k в сравнение с цената му нов е нищо. Ама и машинката си я бива. Днеска бех на сондажа с дядо панасоник - е тва на слънце си се вижда чудно, кал фърчи на ляво на дясно по него. Ама знам че той за там си е правен и не ми пука. Сегашните ювелирни пластмаски - да не се одраска, да не се чукне, да не се хлопне. HP-то го ползвам като настолен - панасоника - на къра. За малки бюджети могат да се намерят много прилични машини 2nd hand.

Нед Сеп 19, 2010 10:37 pm
Профил ICQ

Мнение 
Google намери това
http://en.kioskea.net/forum/affich-1290 ... ghts-flash

Нед Сеп 19, 2010 10:45 pm
Профил

Мнение 
stoimen, написал съм си домашното, и това го намерих, може и да има нещо вярно както се спомена - доста вероятно ще е при следващия фал да го разпарчетосам и ще играе поялника ако не е проблема в батерията, но точно в близките 2 седмици не мога да си позволя да остана без него, та за сега ще го къткъм. после ще ... ммм ... се случи каквото е нужно.
все пак ако бе батерията - а това не ми изглежда много да е точно така - няма причина през 2 седмици да го прави, при все, че всеки ден е в употреба. по-скоро съм склонен на спойката - след хлопане/пътуване и подобни се появи и двата пъти. но и не знам дали натискането на ф7/8 силно би помогнало по принцип - днес го пробвах тоя номер покрай останалите мъки, амааа - не. пък може и да не съм приложил достатъчно сила като видях, че не поддава лесно пластмасата - предпочитам да помисля и разпитам преди да чупя техниката така с хамалски методи за ремонт.

Нед Сеп 19, 2010 11:39 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
head_up написа:
...все пак ако бе батерията - а това не ми изглежда много да е точно така - няма причина през 2 седмици да го прави, при все, че всеки ден е в употреба...

Неведоми са пътищата Батерийни :)
А поизносени/ръждясали краченца на паметта? Или на видеокартата но предполагам тя е вградена.

Нед Сеп 19, 2010 11:45 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 9 мнения ]