|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 1:18 am
Програматор..струва ли си ?!
| Автор |
Съобщение |
|
student122
Ранг: Минаващ
|
 Програматор..струва ли си ?!
Така... значи в университета започваме да изучаваме микропроцесорна схемотехника и даскала ни каза,че ще изучаваме контролери от вида mc9rs08ka8,а самият програматор ще е http://www.future-mag.com/0703/070306.asp .Въпроса ми е струва ли си да си го поръчвам от фарнел за занимавка вкъщи.Като гледам цената му е около 70 лева.Заслужава ли си парите според вас,или по-добре да се насоча към нещо друго?
|
| Пон Сеп 27, 2010 9:45 pm |
|
 |
|
Dimitar
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Само за 3 процесора, дето поддържа не си струва според мен. По-добре дай още малко пари и си купи USB BDM Multilink, който поддържа всички RS08, HCS08, HC(S)12 и ColdFire V1 контролери:
http://search.digikey.com/scripts/dksea ... INKBDME-ND
|
| Пон Сеп 27, 2010 10:41 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Не купувай глупости. Учи си го в училище с техните среди. За в къщи ако искаш да се занимаваш, ще ти измислим безплатни (или поне по евтини) варианти за други микроконтролери. В крайна сметка няма особенно голямо значение с кой контролер ще се занимаваш, важното е да усвоиш основата. А това можеш да направиш в училище с техния, а в къщи с каквото си искаш - PIC, AVR, ARM ако щеш....
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Сеп 27, 2010 10:52 pm |
|
 |
|
GTN
Ранг: Популярен
Регистриран на: Пет Яну 26, 2007 5:05 pm Мнения: 310 Местоположение: из България
|
Аз имам такъв и съм доволен. Но както казват колегите, много е ограничен към поддържаните процесори. Трудно се намират ( в сравнение да кажем с контролерите на Microchip). Иначе от малкият ми опит с тях мога да кажа, че имат интересни идеи заложени в тях. Ако парите не са ти проблем си го купи да се упражняваш. Ако пък не е така, си вземи един Pickit 2 за 50лв и няколко PICa и упражнявай същите неща върху тях. Иначе развойните среди и на Freescale - CodeWarrior и на Microchip - MPLAB са безплатни и вършат добра работа.
|
| Вто Сеп 28, 2010 8:21 am |
|
 |
|
student122
|
Благодаря за отговорите.Значи парите са ми проблем,т.е. не мога да дам сега 70 лева примерно и след няколко месеца още толкова за друг програматор,но в момента мога да отделя към 100 лева да кажем стига да си заслужава разбира се.Иначе имам мерак да се занимавам вкъщи.Преди месец някаде бях си купил книжките на Млад конструктор и ми се сториха доста интересни,особено първата,но реших да не си купувам програматор,докато не почна университета да видя с какво ще работим.Трудно ми е да избера честно казано дали да се занимавам с ПИК/АВР или нещо друго и ще се радвам да ми дадете насоки в избора/предимства и недостатъци на едните и другите/.Също ще е добре нещата да са достъпни /от Варна съм/.Ще очаквам вашите мнения с интерес!Благодаря предварително.
|
| Вто Сеп 28, 2010 9:08 am |
|
 |
|
Цецо
|
Ами аз бих ти препоръчал пак това което ти казах и горе - В училище учи това което ти преподават. В къщи ако имаш желание се насочи към нещо по масово - PIC/AVR/ARM. Парите не са основното в случая, помагали сме на прохождащи с туй-онуй  Но за домашна употреба масовите контролери са много по удобни защото:
1. Можеш да ги купиш и от бакалията дето се вика.
2. Има купища информация и примери за тях в нета.
3. Много повече хора тук могат да ти помогнат.
Общо взето раздадохме купища процесори и няколко програматори на разни ентусиасти във форума, ама нещо хормона май ги перна и жените им станаха по интересни от микроконтролерите. Не че има нещо лошо де, с тоя демографски срив.... Но ще измислим нещо, ако видим, че има хляб в теб
Между другото - много по важно е в къщи да имаш що годе читав поялник  :):)
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Сеп 28, 2010 10:01 am |
|
 |
|
student122
|
Поялник и други основни инструменти като клещи,пинсети,мултимер и тн. имам вкъщи,мерак също имам.ПИК микроконтролерите ми се сториха интересни както казах,но забелязвам и много мнения на хора,които са против тях.В книгата на млад конструктор гледам,че за примерите са дали да използваш развойна платка Pictest,която я няма в млад конструктор,та ако можеш да дадеш някои линкчета с програматори,които мога да си набавя от Варна ще съм ти благодарен.Както споменах разполагам с до 100 лева макс....Не е кой знае какъв бюджет,ама засега това е..И още нещо - в книгата всички примери са на асемблер,но като че ли оставам с впечатлението,че асемблерът е вече демоде и всички програмират на Ц.Има ли нещо вярно в това ? Ако е така поне да не си разпилявам силите на 100 места.А сега ще ставам,че университета ме зове. 
|
| Вто Сеп 28, 2010 10:40 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Писането на асемблер не е много рентабилно. Трудно ще си намериш работа като драскач на асемблер. Но ако ще си вадиш хляба с програмиране, добре е да знаеш *и* няколко асемблера.
Научи ги за обща култура, не би трябвало да ти отнеме кой знае колко време. Иначе аз познавам програмисти, при това много добри програмисти, които не знаят никакъв асемблер, но имат достатъчно добра представа кое как се прави...
|
| Вто Сеп 28, 2010 11:25 am |
|
 |
|
head_up
Регистриран на: Нед Юни 01, 2008 9:54 pm Мнения: 1503 Местоположение: Пловдив
|
ако ще е ПИК - потърси си pic kit, не знам коя версия е налична - питай из Комет, май 3 е последната, за 2 мисля ще влезеш в бюджета, ама тук има по-вещи по Хлебарките - те ще кажат какво е най-удачно.
асемблера не е демоде, ако искаш от слаб проц да изцедиш максимума. още се ползва, дори и за сериозни продукти, а да можеш да пишеш на Ц без да знаеш какво прави то на асмблер - нищо хубаво няма да излезе от теб.
ползвай на максимум базата в университета - цеди преподавателите, искай да ти дадат достъп до лабораторията - у вас не можеш си накупи всичката апаратура, която ти трябва, за да си вдигнеш нивото на знания. но пък е приятно да щракаш по клавиатуарта в 2 през ноща със свежи псувни на уста 
|
| Вто Сеп 28, 2010 11:27 am |
|
 |
|
Цецо
|
Ами реши си какъв контролер искаш. Ако се спреш на пикове, мисля че това е идеално като за начало:
http://www.microchip.com/stellent/idcpl ... e=en538340
Сега звъннах в Комет. Цената е около 85$ с ДДС. Имат един на склад, ако ти е проблем да си го поръчаш, някой от София ще го вземе и ще ти го прати по куриер. Кита си има дебъгер/програматор и платка с един PIC, на който на практика можеш да се упражняваш почти във всичко и някакви дискове с примери. Би трябвало да става за начинаещи. Все пак ако има колега дето да е ползвал тоя PicKit 3 нека каже, щото аз си бачкам с ICD2.
Ако не искаш ПИК, а AVR - там колегите да кажат какво евтино и достъпно може да се скалъпи.
Ако пък смяташ че си достатъчно смел и скочиш направо на ARM  .... Виж и това:
http://bg.farnell.com/stmicroelectronic ... +discovery
По евтино здраве му кажи
Относно C или Асемблер - залягай здраво на C-то. То е универсално. Асемблера ще го учиш в крачка за процесора с който работиш:)
|
| Вто Сеп 28, 2010 11:47 am |
|
 |
|
relsys
|
Разгледай и това:
http://www.mikroe.com/eng/products/view/297/easypic6-development-system/
За 100 и няколко долара получаваш развойна платка, програматор и дебъгер, който дебъгва сорс кода на ниво С, Бейсик, Паскал. Към момента незнам да има компилатори с които се работи по лесно. Освен това има вградени библиотеки за почти всичко, което ще ти помогне да навлезеш в материята лесно и бързо.
|
| Вто Сеп 28, 2010 12:08 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
То хубаво съветвате младежа PIC, ARM, AVR... ама той вероятно си няма представа за разликите.
|
| Вто Сеп 28, 2010 12:12 pm |
|
 |
|
relsys
|
Не му и трябва да ги знае сега. Сега трябва да вземе една произволна платформа и да поцъка. Пък и кви толкова разлики, все процесори. Сега, че всеки производител се чуди как да си направи по-изчекнат процесора от другите е вярно. Но аз не съм срещнал някакви трудности при преминаване от PIC към HITACHI, ARM че и 8051 на който пък и поддръжка в компилатора му правих. Само дето незнам защо японската мисъл е оставила DDR регистъра на Хитачито WRITE ONLY?!?
|
| Вто Сеп 28, 2010 12:27 pm |
|
 |
|
head_up
Регистриран на: Нед Юни 01, 2008 9:54 pm Мнения: 1503 Местоположение: Пловдив
|
+1, взимай и да не ти пука - на тая цена и да опукаш нещо по него хич няма да ти направи впечатление. разбери какво е то ARM (идва ти и с дебъгера все пак), в училище учи какво ти набутат, пък колкото до пик - винаги можеш да си сглобиш един програматор (без дебъгер) с частите дето са ти остнали от ремонта на хладилника  схеми за това има в нета (JDM) - няколко диода, резистри и някой и друг кондензатор +/- транзистор. и ще го разучиш ако ще на елементарна платка "направи си сам". така че ще имаш под ръка поне три архитектури като за тия 10$ получаваш нещо доста силно разпростанено и използвано. пък среди и лекарства много, за учене това не те спира 
|
| Вто Сеп 28, 2010 12:34 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
И така е.. и не е така
И влаковете са все влакове, ама за всеки влак си има пътници. По-важно е да може да се ориентираш, а не дали си се возил на возил на влака за Каспичан и където и да те пратят все на тоя влак да се качваш. По друг начин казано, ако кандидатстваш за Ц-програмист по-добре е да не си бил преди това програмист на Бейсик. Ако ще кандидатстваш за голям проект с АРМ примерно, по-добре да не споменаваш че си работил с ПИК. Разбира се това в много случаи са чисти предразсъдъци, но за съжаление това е тъжната истина...
Мен ако питате най-добре по малко от всичко, ама и това не винаги е добре щото накрая може нищо да не се получи... Но поне 2 принципни платформи - една малка тип "контролер" (PIC, AVR, MSP430, 8051 - няма значение) и друга тип "процесор" (ARM, PPC). Просто има съществени разлики при бачкането с малки и големи, тъй че е добре да си пипал по едно от двата свята
Но може би в началото най-добре е човек да се огледа за групичка, която да му погне пък и той да се научи малко на работа в екип...
|
| Вто Сеп 28, 2010 1:59 pm |
|
|