Отговори на тема  [ 7 мнения ] 
Четене на V850 - възможно ли е ? 
Автор Съобщение
Ранг: Ориентиран
Аватар

Мнение Четене на V850 - възможно ли е ?
Здравейте,

Мъчи ме следната идея:
Имам у-во с upD70F3089Y - V850/SC2 (512k Flash, 24k RAM).
Та питането ми е дали има начин да се изчете интърнъл флаша на този процесор. Изобщо не ги познавам като архитектура и начини на програмиране, та ако някой ползва тези процесори ме интересува дали е възможно (и с какви технически средства) това начинание или да се откажа.
До колкото гледам се ползва сериен интерфейс за целта. Не съм в час и дали намат некаква защита от четене и ако има дли е активиран. Абе всякакво инфо ще ми е полезно.

Предварително благодаря.

Чет Окт 07, 2010 9:24 am
Профил
Ранг: Форумен бог
Ранг: Форумен бог

Мнение 
Ами ще ти препорачанм да не се занимаваш..... некаджиите продават тяхен хардуер за флашкане ... ния че ползваме по няколко милиона тяхни процесори на година -пак няма инфо -казавт -ами купете си е това и с него ръчкаите. ....
Иначе всеки процесор се чете -има си хора за това, ама знанията и уменията в тая област струват пари -ако не произвеждаш след това -няма смисъл обикновено.
Лично моито мнение от допира ми с NEC - ако може да не чувам за тва име наи добре- досега само ядове с тях ,едиственото дет им е плюс ,е че имат ниска цена ако се купува на едро и например само NEC се навиват да направят 10 000 броя с маска ...за такива броики другите големи фирми директно ме ритат.

Сря Окт 13, 2010 10:19 am
Профил
Аватар

Мнение 
Хм, ясно е че е крива работата, гледам сайта им има някакъв програматор: PG-FPL държи някой V850 чрез конфиг файлове но няма четене, има само програмиране, а схема е проста с един ФТДИ.
По принцип не ми трябва за производство а за ревърс на кода. Така че не мога да си позволя да купувам скъпи програматори :(
Намирам и разни сорсове из нета: http://elm-chan.org/works/sp78k/report_e.html но не точно за моят процесор.
Гадното е че не намирами спецификация на командите за четене писане буутване за да седна да напиша нещо.
Та за това питам някой да не е срещал нещо подобно из нета.

Сря Окт 13, 2010 1:19 pm
Профил
Ранг: Популярен

Мнение 
Е то има ли смисъл реверс на 500к флаш ? по-лесно е да го гледаш като черна кутийка и да се анализира алгоритъма и пренапише за по-човешки проц ...

Сря Окт 13, 2010 7:30 pm
Профил
Аватар

Мнение 
sigkill написа:
Е то има ли смисъл реверс на 500к флаш ? по-лесно е да го гледаш като черна кутийка и да се анализира алгоритъма и пренапише за по-човешки проц ...

За някой ситуации съм съгласен с теб, но в случая е наложителен ревърса. Така че продължавам да търся решение на въпроса, стига да не е заключен процесора де, но докато не се пробва няма как да се разбере.

Сря Окт 13, 2010 10:16 pm
Профил

Мнение 
Хвърлих едно бързо око на дейташита на тоз чип , спестили са подробностите около програмирането , четене няма но има проверка , та ако тя може да се пусне без програмиращи/изтриващи команди преди нея е възможна някаква
brute-force атака ... но не ми се вярва да са оставили такава възможност ...
Ако този или подобен се използва в нещо ширпотребско и модно може да има свободен бутлоудер или някакъв тул , щото жълтите обичат да си човъркат играчките...

Чет Окт 14, 2010 12:05 am
Профил
Аватар

Мнение 
Няма никакъв софт за него.
И аз това гледам че няма команда за четене. В софта към MINIQUBE2 пък има такава команда, знам ли и аз ми се върти в главата с функцията верифай да се пробва четене но никаква докумнетация не намирам. Странни чипове са тези доста се използват а нищо няма за тях.

Чет Окт 14, 2010 9:09 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 7 мнения ]