|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 1:19 am
| Автор |
Съобщение |
|
egasimus
Ранг: Ориентиран
|
 резистори (срам)
никъде не мога да намеря как се определят стойностите за pull-up и pull-down резистори
както и дали са нужни и колко големи да са current limiting резисторите в два случая - когато във веригата имаме светодиод, консумиращ 25-30mA, и когато успоредно с усилвателя на акумулатор 12 волта сме закачили и вентилаторче, което не го знам колко консумира...
|
| Сря Окт 13, 2010 1:50 pm |
|
 |
|
didofen
Ранг: Популярен
Регистриран на: Вто Юни 27, 2006 11:13 am Мнения: 381 Местоположение: Варна
|
прекалено общо и неясно ти е зададен въпроса
какъв е процесора, каква е ситуацията изобщо
|
| Сря Окт 13, 2010 1:58 pm |
|
 |
|
relsys
Ранг: Форумен бог
|
Ами как не знаеш? Според тока който искаш при даденото напрежение закона на Ом си действа. После смяташ пада на напрежение върху резистора и по тока получаваш мощността му.
|
| Сря Окт 13, 2010 2:24 pm |
|
 |
|
egasimus
|
примерно имам въпросния диод (зеленичък), който според datasheet-а дърпа 25мА на 3 волта... образно казано, той "знае ли си" колко да дърпа, т.е. има ли собствено съпротивление, което да ограничава тока, или трябва да му сложа резистор 3000/25=120 ома последователно, за да не източи и без това никаквата батерийка? аналогичен е и случаят с вентилатора, макар че е на 12 волта и консумацията му не я пише, пък не съм я мерил. в момента него съм го боднал успоредно на усилвател, консумиращ около 1 ампер (щото си мислех, че усилвателят гасне след 5-6 мин от прегряване и че радиаторът не е достатъчен - а то просто акумулаторът [12v 7.2ah sla] най-после се беше изтощил).
а за пул-ъп и даун резисторите въпросът е наистина по-общ. от какво се определят стойностите - импедансите на всичко останало по веригата?
|
| Сря Окт 13, 2010 5:27 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Светодиодът няма сам да си ограничи тока, трябва му съпротивление, както го смяташ.
Вентилаторът представлява главно активен товар, т.е. той е съпротивление, и на него
не му трябва.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Сря Окт 13, 2010 6:20 pm |
|
 |
|
sigkill
Регистриран на: Чет Ное 29, 2007 2:22 pm Мнения: 309 Местоположение: Vratsa
|
За въртилатора - захранва се не с ток а напрежение , тока е този който консумира при 12волта , като го захранваш с 12 волтово акумулаторче не ти трябва ограничаване на нищо , за по високо захранване ( да речем 18 волта) трябва да го стабилизираш с 7812 (примерно)...
Светодиода има 3 волта пад в права посока и работен ток 25ма , при 12 волта -(минус) 3 пад върху него ти остават 9 волта върху резистора , те по тях смяташ по закона на ом 9/25ма = 0.36 килоома = 360 ома - стандартен резистор ,
9 волта х 25 ма = 225 миливата - избираш резистор от 1/2 ват да не стане голема жега, ако ти свети много силно слагаш по-високоомен резистор като пак си проверяваш ква мощ ще падне на него.
За сини , бяли , изчанчено-зелени ( 505 , 525 нм ) , ултравиолети , пурпурни и подобни очевадци правото напрежение е по-височко - 3.2 - 4 волта , вадейки го от захранващото ще може да си сметнеш коректно резистора !
Забележи сметките ми са в милиампери килооми и волт - няма грешка в дименсийте и е лесно за смятане.
бтв. стандартен зелен лед и 3 волат право е малко множко - написали са ти максималната стойност на пада връз него , иначе нормалното е 2-2.4 волта - зависи от химията на лед-а ( то не е химия а металургия де ...).
edit: а и запомни простото правило за светодиодите 5 волта - 330 ома , 9-12 волта - 1 килоом - за стандартни зелени , червени и жълти ...
|
| Сря Окт 13, 2010 7:51 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Зависи от светодиода и не слушайте sigkill
Светодиодът го играе добър ценер и за съвсем стандартните пишете при 10мА: 1,9В за червен, 2,1В за зелен и 2,2В за жълт.
Сини, бели и занзибарски са около 3,2 волта.
Ама нали първо ще премерите?
|
| Сря Окт 13, 2010 10:44 pm |
|
 |
|
sigkill
Регистриран на: Чет Ное 29, 2007 2:22 pm Мнения: 309 Местоположение: Vratsa
|
bongo е абсолютно прав за правите :Р напрежения , за да няма объркване тез сметки съм ги дал примерни с данните за светодиода на egasimus.
бтв-то се отнася само за зелени-жълти и по дейташитовете винаги пишат повечко за всеки случай( нема лошо). Стандартен червен (660нм) си е 1.5-1.6 волта в права ( 1.9 е при тез оранжвиевникаквите с около 630нм) ... и върши страхотна работа кат "ценер" ( дали не им викаха стабистор на тез правите ценери?) при захранване на нещо като кварцов часовник , хем и свети когато има ток  . Аз така преди много години захранвах едни мелодични чипчета производство на "ИМЕ". Имаше някога и една култова схема на регулируем стабилизатор със светодиод за опорен източник и някаква хитрост в защитата по ток ...
edit: първото синичко ледче ( имаше някога един "магазин" зад ЦУМ - над Райфайзен ) беше силициево-карбидно и си му падаха близо 5 волти ... ма не светеше гнусно като съвременните !
|
| Сря Окт 13, 2010 11:42 pm |
|
 |
|
zaphod
|
е,аз за първия си син диод дадох 2.40 преди 12 години, ама си светеше силно. обаче беше под 3 волта в права посока, всъщност мисля че напрежението на светодиод е долу горе колкото енергията на фотона за съответния цвят U=h*v/e, може би малко повече, ако част от енергията се отнася от излъчващия атом.
|
| Чет Окт 14, 2010 7:52 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
къде ги прати в квантовата механика да смятат енергии, то по скоро няма да е енергията на фотона, а нужната на електрона за да рекомбинира, което пък май после се явява и енергията на фотона ... уффф тия ЛЕД .. така е който не е учил
Тва за което говориш обаче не са пълл ъп и пълдоун резистори. Това за което говориш са токоограничаващи резистори, и макар да изглежда че вършат същата работа нямат нищо общо. Целта на пъллъп или пълдоун резистора е да установи един сигнал, най често някоя сигналан линия, от неустановено състояние в установено, примерно изхода който е ОС когато не е активен е висящ, и какво има на него един бог знае, тук зейфод ако си спомня може да изведе някоя формула на база темпертура и фаза на луната  , та като сложи в тая схема пъллъп ти знаеш че когато изхода не е в ниско ниво, той е във високо.
|
| Чет Окт 14, 2010 8:18 am |
|
 |
|
egasimus
|
благодарско, ще ми бъдат от полза тия сведения, а и не само на мен... особено сметките за диодче на 12в, че аз направо 7803 бих залепил, както нищо не знам... иначе онова зеленичкото си беше на една часовникова батерийка 3 волта. преди време нали бях правил една музикална кутийка на базата на attiny45, "пеещ" с шим и, явно щото не бях сложил на диодчето ограничаващ резистор, то дърпаше малко множко и при пик на звука гаснеше в такт с музиката
а пул резисторите знам, че не са тва, просто питам и за тях 
Последна промяна egasimus на Пет Окт 15, 2010 7:18 am, променена общо 1 път
|
| Чет Окт 14, 2010 8:55 am |
|
 |
|
relsys
|
Бе какви сметки за диодче? Толкова ли не можеш да му сложиш 1 Ком?
|
| Чет Окт 14, 2010 9:32 am |
|
 |
|
tgi
|
Червените обаче са порядъци по-стабилни върху температурата от другите (на времето
го пробвах, най-първото ми wilkinson ADC за пробите му бях сложил LED за reference,
до към 10-ина бита поне беше добре (другите не ставаха въобще, пробвах  ).
Е, това са данни от преди 20 години та ако много са променили технологиите може
вече и нищо от споменатото да не е вярно. Не съм мерил скоро  .
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Чет Окт 14, 2010 10:32 am |
|
 |
|
tgi
|
Ако трябва да знаеш скоростта на нарастване (като ще дърпа нагоре към 1), можеш
да смяташ времеконстантата, капацитетът е от порядъка на 5-10 pF на вход.
Ако просто искаш максимална скорост, сложи най-малкото съпротивление, дето
изходът може да понесе.
В общия случай най-често 2-3 кила вършат работа в днешно време, но това далеч
не е универсално правило.
|
| Чет Окт 14, 2010 10:36 am |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Вярно, че за червените е по-точно 1.8В. Навремето първите руски и на 1.6В работеха ама те толкова и светеха
Освен това имат и температурен коефициент който е близък до този на силициевия преход. Навремето ползвах икономичен генератор на ток: Светодиодът се захранва с 1-2мА от що-годе стабилизирано захранване, шунтира се с капацитет според нуждите и напрежението му се подава на база-емитер-емитерен резистор а на колектора е товарът. Резултатът гонеше по прецизност далеч по-сложни и скъпи решения, може би само полевакът го бие по цена/качество но само точно определени полеваци, при тях толерансите са доста по-големи пък тогава не бяха и евтини.
|
| Чет Окт 14, 2010 8:39 pm |
|
|