| Автор |
Съобщение |
|
brunder
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Вто Окт 19, 2010 2:29 pm Мнения: 20 Местоположение: бургас/поморие
|
 Питане от новобранец :) моля за помощ
Здравейте,нов съм кавам се Георги от Бургас/Поморие.НЯКои може да ме познават други не.
Та сега по въпроса харесал съм си този програматор: http://feng3.cool.ne.jp/en/pg5v2.html за първи път ще си правя програматор.Смятам да направя платката и на нея да запоявам.С този програматор мисля да направя като за 1во програмиране и пробно ето това: http://modsbg.com/index.php?option=com_ ... &Itemid=69 мисля да правя платката по метода: тонер трансфер ,но тука прочетох че може с железентрихлорид или с (солнакиселина+перихлорид+вода).Та въпросами е кое от двете за ецване да ползвам? И какво ще кажете за програматора ставя ли за начинаещи лесен ли е за изработка и за програмиране и сичко.Благодаря.
Съжалявам ако имам правописни грешки!
Последна промяна brunder на Вто Окт 19, 2010 9:01 pm, променена общо 1 път
|
| Вто Окт 19, 2010 2:36 pm |
|
 |
|
michev
Ранг: Форумен бог
|
Прави програматора - тестван е и работи (няма нищо сложно или особено).
Аз лично ползвам дижелезния трихлорид, че сякаш по евтино излиза (пази дрехите, че не се пере!).
|
| Вто Окт 19, 2010 3:34 pm |
|
 |
|
marcuka68
Ранг: Ориентиран
|
Здрасти, нямам голям опит, но мисля, че е по-добре да си направиш програматорът на експериментална платка и без този цокъл. Мисля, че е по-добре да си запойш рейка на устройството, което ще правиш и с кабел да си го програмираш.
Аз не бих пускал чужд хекс файл, ако искам да се науча да пиша код. Напиши си някакъв код, който само да ти запали светодиод, за начало.
Успех 
|
| Вто Окт 19, 2010 3:36 pm |
|
 |
|
brunder
Регистриран на: Вто Окт 19, 2010 2:29 pm Мнения: 20 Местоположение: бургас/поморие
|
Така благодаря за хубавите отговори.В наи скоро време ще го направя и ще снимам.Надявам се да намеря някои от околноста за да може да ми покаже как се пргорамира и т.н.За платка няма да ми е парвя.А бихте ли ми рязаснили с солната киселина как става?
НАДЯВАМ СЕ ДА ИМА ХОПРА ОТ БУРГАС И ПОМОРИЕ КОИО ДА ПОМАГАТ
А колега micheh ако може да те наричам колега, може ли да ми кажеш компонентите че нещо не ги намерих.
|
| Вто Окт 19, 2010 7:22 pm |
|
 |
|
relsys
|
А като го сглобиш това, си направи ICD2 Clone.
|
| Вто Окт 19, 2010 8:08 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Ей за тва пиковете са толкова ненавиждани. Защо насърчавате хората да започват с най-калпавия програматор. Дори и половината от изброените пикове ако запишеш с тази комбинация JDM + IC-prog ще ти кажа браво. Една 628-ца да запишеш си е истински подвиг. А Голяма част от напоследък по масовите пикове въобще не стават - това пък аз съм го пробвал ... Ако чак толкова искаш да си правиш програматор (по-елементарен) фани се и си направи ПроПик2 (ако имаш LPT на компа). Ако нямаш никакъв дърт хардуер - PicKit2/3
edit: може и ICD2  Гадното е че с JDM + IC-prog не може да се запише 2550 (за PicKit2) ...
|
| Вто Окт 19, 2010 8:22 pm |
|
 |
|
brunder
|
CEkin a какъв програматор предлагаш(търся с писти,елементи,иподраеждането за елементите за да си направя платката)ако занеш някакъв подебен кажи.И би ли мик порепоръчал тогава с какво да започна  .
Имам един приятел тои ми препоръчва атмел(аз съм на мнение че атмел е по хубав от PIC) но това е мое мнение но проблема е че немога да намеря подобен програматор и такива работи като бягаштите светлини и подобни.Затова почвам с този програматор.И та последно да го правя ли този програматор или не ?И какво е ICD2 Clone. благодаря 
|
| Вто Окт 19, 2010 8:59 pm |
|
 |
|
michev
|
Схемата с компонентите си е точно на линк-а който си дал. Схема - http://feng3.cool.ne.jp/pgm5v2/sch528.gif
Относно солната киселина - преди доста години го опитахме този метод и стопихме една пластмасова кофа
Използвахме кислол + перхидрол 30%. Пропорции не помня, нито марка на кислола.
Калпав или не - работи и програмира 16ф628  и не на последно място - много евтино излиза човек да си го сглоби.
Пик кит 3 специално ми се вижда по добре да си го купи, от колкото да го прави, ако ще се занимава за в бъдеще с пик.
Ако само си чопли.. няма никакъв смисъл..
|
| Вто Окт 19, 2010 9:19 pm |
|
 |
|
brunder
|
Така сега последно кои програматор да правя?
michev може ли сакип
|
| Вто Окт 19, 2010 9:43 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Сори ама не ми е включен компа в офиса и не мога да ти пусна платките на ПроПик2 и PicKit2. Пропика е с малко повечко чаркове (от JDM) ама пък си е с +15 и +5 волта на него и с една ТТЛ-ка за датата. В JDM-а захранванията се правят с "магия" - щото в кома нито 15 има нито 5. PicKit2-ката иска да се флашне един 18F2550 за което ще ти трябва програматор. Варианта е да намериш някой познат да ти го флашне. А и е с доста повече чарк. Ама пък тази платка дето аз си я правих е с елементи налични в комет.
|
| Вто Окт 19, 2010 10:01 pm |
|
 |
|
brunder
|
Ами ако искаш утре може да ми пратиш на ПРОПИКА2 програматора фаиловте.И да ми пообясниш малко повече с тези термини щото разбирам на 70% тай като сам 7ми калс и товами е като хоби  .
А междодругото имаш ли скаип?
|
| Вто Окт 19, 2010 10:09 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Да, имам скаЙп. На твоята клавиатура има ли Й? А Ъ? Абе в училище граматика не се ли учи вече? Принципно в този форум не се толерира неграмотното писане ...
|
| Вто Окт 19, 2010 10:45 pm |
|
 |
|
zle
|
това е PICkit 2 Programmer/Debugger Users Guide на 81 и 82 страница е схемата
|
| Вто Окт 19, 2010 11:48 pm |
|
 |
|
relsys
|
|
| Сря Окт 20, 2010 8:28 am |
|
 |
|
brunder
|
Здравейте има Ъ има и Й ,но просто не съм свинкал да пиша на БГ на клаветурата.Сега се извинявамза лошото писане , аз принципно не търся схема а пътеки за да си наоравя платка и там да запоявам ако ми дадеш толкова сложна схема немога да не объркам  Затова питам дали да го правя този или не защото има сичко(пътеки,схема,елементи,порграмиращ софтуер,и т.н.)Ако знаете някои лесен и хубав за мене ще ми е приятно да го покажете  .
И пак междодругото може ли скаипа ти Cekins
|
| Сря Окт 20, 2010 2:17 pm |
|
|