Отговори на тема  [ 20 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
загасилка с дистанционно 
Автор Съобщение
Ранг: Ориентиран
Аватар

Мнение загасилка с дистанционно
http://www.elektronika.ba/617/ir-light-dimmer-v1/

тия дни ще правя това. викам да пусна темата още отсега, та, като изникнат проблемите, да имам готовност :lol:
първата стъпка е да подкарам мигащо диодче с pic-а, който поради липса на средства (и желание да се занимавам с тая платформа) ще програмирам с този "програматор" или, ако не стане, с този от тука (който изглежда малко по-"истински"). за щастие, имам сериен порт на щайгата... мнения за схемите?
някои от частите, особено смд кондензаторите, както и големия 390n/275v не намерих.. ако не сполуча и в останалите няколко магазина, които не съм посетил, ще трябва да се правят магии... представете си резисторче или жълто керамично кондерче, със сгънати крачета, лепнато на мястото на смд въшката... :lol:

иначе всякакви мнения, съвети и идеи по настоящата схема биха ми били от полза :)

Сря Окт 20, 2010 1:53 pm
Профил
Ранг: Популярен

Мнение 
220n/275 - два в паралел , тези се намират . Пик 12 си се пишат перфектно с джейдием-а ( С508/509/А съм писал стотици без ядове ) , няколко смд-та не са проблем ама е хубаво като ги заместваш с 'нормални' поне един от изводите да е запоен на нормално островче с дупка в средата ;) , иначе късат писти. Красивото изпълнение е да подлозиш дебела двойностранна лепенка или капка лепило.

Сря Окт 20, 2010 9:15 pm
Профил
Аватар

Мнение 
попрегледах пак схемата, на едно място пише, че може да бъде 390-470 нано, струва ми се, че срещнах нещо в този обхват по магазините. пък 220-ки мисля, че имам по старите платки.

по-долу съм предложил една авторска интерпретация с through hole компоненти. предвидих място и за два кондера в паралел, както и за различни габарити. човек не знае какъв кондензатор ще му подхвърли съдбата! това го знам от личен опит :lol: преди нея е ор'гиналът в два варианта. ще ми се и някой друг да ги погледне, за да съм сигурен, че не съм допуснал някоя груба грешка, щото гасилката е за любимата, а не ми се ще да опукам инсталацията у тях :) у нас как да е :lol: пък докато се кокорех в платките, като страничен ефект ми изникна най-великото име за пънк-джаз банда - група "фаза 0". айде, че ме избива на тъпизми, а не съм такъв тип форумна личност. поздрав

Прикачени файлове:
pcb1.gif
pcb1.gif [ 17.18 KiB | Прегледано 3103 пъти ]
sdfsdf.PNG
sdfsdf.PNG [ 39.46 KiB | Прегледано 3101 пъти ]
Сря Окт 20, 2010 10:02 pm
Профил
Аватар

Мнение 
реших да наредя компонентите на една монтажна платка и си намерих няколко кусура... ще има ли проблем да сглобя цялата схема на монтажна платка (едностранна), в смисъл краката на компонентите достатъчни ли ще бъдат за проводници, или е необходимо да ецна платка с широки писти? все пак за 220 волта става въпрос...

също така, до каква мощност може да работи дадената схема?

Чет Окт 21, 2010 7:09 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
BTA41-600 по дата_лист може да издържи 40А. При 220V това са почти 9kW. Друг е въпроса как ще го охлаждаш, но това е друга тема. А и винаги съм се чудил с тия тънките крака отде ша мине тоя ток, ама това е съвсем друга тема :)

Пистите не се правят дебели заради напрежението, а заради тока. Ама пък изглежда красиво когато високоволтовите са дебели. Пък че там тока дето тече е 10-ки пъти по-малък от този дето тече в значително по-тънките нисковолтови ...

Кокретно по въпроса : схемата ще има две-три ограничения за максималната консумация : 1. триака - там работата ясна. 2. ширината на пистите :) за това си има калкулатори из нета - преди време бях намерил един сайт дето въвеждаш къв ще е тока, каква е дебелината на медта на платката, ширината, дължина, околна температура и ти пресмята каква ще е температурата на пистата. 3. Клемите - ако слагаш такива.

Ама за една лампа всичко дето го писах по-горе е само да си "чеша езика".

Чет Окт 21, 2010 7:59 pm
Профил ICQ

Мнение 
В друга тема писах че"Млад Конструктор" имат кит пик-мигалка , имат и това :
http://www.constructor.bg/mk/IR_regulator.htm
подобно на твоето , голата платка е лев и двайсе ...
дори и развоен комплект за пик18Ф имат ( не е налично в момента).

Чет Окт 21, 2010 8:32 pm
Профил
Аватар

Мнение 
ох, измъчих се с правенето на jdm-а, 1 час мъчих тонер трансфера, после ецването стана за 20 минути, разпробих, налепих чарколяка и се оказа, че нямам единия кондензатор. накрая му намерих някакъв от стари платки - то се оказа, че трябва да е тантал... :evil: утре пак ще се обикаля, майка му стара.

нормално ли е пробникът за диоди на мултицета да не "кълве" на 1n4148? пробвах 2-3 бройки, и в двете положения не се обажда. иначе пиука нормално. :(

и много искам да помоля - някой, ако има малко време да отдели, да погледне оригиналната схема на гасилката и моя layout за несъответствия, че просто не вярвам вече на очите и ръцете си... :? :|

Пет Окт 22, 2010 2:17 am
Профил
Аватар

Мнение 
Той диода да не е проводник че да пиука на него. Трябва да си е на мерене на диод и да показва някакви цифри (около 600 за 1n4148). Кондензатотара ти пък едва ли трябва да е тантал. Там откъдето гледаш сигурно човека не е имал друго или го е сложил за красота.

Пет Окт 22, 2010 7:59 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
де да го знам... взех един вече, ще го сложа. трябваше и обикновени електролити с тая стойност да взема, ама кой да се сети.
Цитат:
C2 - 22uF/16 volt Tantalum or 47uf/6.3 volts Tantalum
This is a high speed capacitor and should be a tantalum type.

може пък да е като при аудиофилите - после програмираната мигалка да мига по-топло и натурално... :lol:
ще сменя и транзисторите, да не съм им объркал краката и/или опукал някой при запояването. иначе красиво се получи, ама красотата не програмира контролери...

Пет Окт 22, 2010 1:59 pm
Профил
Аватар

Мнение 
при hardware test winpic800 ми дава device not responding, ама това щото не съм сложил още контролера ли е? т.е. компютърът разпознава ли програматора, без контролерът да е свързан?

и, като гледам, че на vpp дава 7.6v при изключен флаг и 3.5 при включен, хич не ми се ще да го свързвам...

Пет Окт 22, 2010 3:41 pm
Профил

Мнение 
ic prog-а има тестове , напреженията ги мери спрямо масата на цокъла а не на порта ! провери си хубаво схемата че е малко усукана и се случват грешки при налепването.

Пет Окт 22, 2010 4:26 pm
Профил
Аватар

Мнение 
vdd = 2.89v при изключен от компа кабел :D някой кондензатор ще да е останал зареден
иначе напреженията меря спрямо масата на платката, т.е. на цокъла. съвсем се обърках... по платката някакви напрежения да потърся освен, ама не знам къде и какво да търся...

Пет Окт 22, 2010 4:51 pm
Профил
Аватар

Мнение 
ей сега ще замеря с различни настройки на теста на ic prog какво става...

вс. изкл.:
vpp = 7.63v
vdd = -0.41v
vss = 0.00v (то аз спрямо него меря)
clk = -0.17v
dat = -2.12v

голяма промяна има само при enable mclr:
vpp = 1.40v
vdd = -0.03v
clk = 0v
dat = 0v

Пет Окт 22, 2010 4:57 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Мда, когато няма консуматор какво искаш да измериш - там тия напрежения стават квито трябва (почти) когато се закачи контролер. Да виждаш някъде 7805 по схемата че да имаш 5 волта? Или пък да имаш някъде по ком порта +15 волта? Затова преди два дена писах, че като ще е прост програматор, то поне да е пропик2. Не че и аз не съм почнал с JDM, ама аз си го купих сглобен за 6,50лв. После си сглобих пропик2 и след това вече PicKit2.

Снощи гледах PicKit3 ама още няма отделен софт за него - ше требе се минава през MPLAB за да се ползва. 2-ката си е удобна със собствения си софт ако се ползва някаква друга среда. А и откакто сложиха редактор на фюзовете съвсем.

Пет Окт 22, 2010 6:45 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
сложих контролера - vpp скача до 9.5 v, vdd 1.15 v, clk -0.20 v, dat -0.45 v. не се програмира. също кварц може би иска...

Пет Окт 22, 2010 8:08 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 20 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща