Отговори на тема  [ 13 мнения ] 
Кабели.... 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Кабели....
Питат ме за следното: какъв проводник да се избере за свързване на 50kW консуматор на 1.5 км разстояние (380V трифазно естествено).

Въпросът може би е повече практически Щото ако имам данни на конкретен кабел бих могъл да сметна загуби и т.н.
Но истината е че не съм в час... срам за мен ;-) В смисъл нормално един инженер би трябвало да знае какви са приемливите загуби и от там да си сметне параметрите дето му трябват за кабела.
За прости неща си ползвам една приблизителна формулка за меден проводник - d= 0.7*SQRT(I) - но никога не съм я прилагал в "силнотоковата" област ;-)

Вто Окт 26, 2010 11:27 am
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

Мнение 
Това съм учил по принцип, но не съм го ползвал и не го помня точно. Това което ми е в главата, е че трябва да ползваш доста дебел проводник за тия 50 kw и ще ти излезе ЗЛАТНО. Втория ти проблем е че ще пренасяш ниско напрежение (380 волта, което е по 220 на на фаза), от което ще има голям пад на напрежение на другия край. Според мен по-удачен вариант е ползване на 2 трансформатора в двата края и вдигането на напрежението на няколко киловолта. Така се намалява в пъти сечението на кабела който ти трябва (е, увеличава се търсената изолация, но цената и е несравнима). Намаляват се и загубите от пад на напрежение
ЕДИТ: Това със сигурност важи за големи разстояния, но какво е "големи" и дали 1.5 км е голямо разстояние не мога точно да кажа, но според мен е.

Вто Окт 26, 2010 12:29 pm
Профил

Мнение 
За меден кабел, ако нещо не съм сбъркал излиза от порядъка на 200 кв. мм. - това, за да имаш спад 10V при консуматора и при активен товар.

Вто Окт 26, 2010 1:09 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член

Мнение 
За 1,5 км и 50 kW мощност :
СВТ 3 х 185 + 150 мм2 - меден пад на напрежение 4,9 %
За алуминиев е над 300 мм2 .При 300 мм2 пада на напрежение е 5,24 V в края на линията .

Вто Окт 26, 2010 9:14 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Има ли значение цената ? :twisted:

Смятай че алуминиевия ще излезе доста по-евтин.

За дебелината в по-сериозните магазини би трябвало да могат да те консултират.

Вто Окт 26, 2010 10:17 pm
Профил ICQ

Мнение 
Естествено че има значение цената... като гледам горния кабел ще излезе към 150 хил. лв. без монтажа...без ДДС...

Ако се мине на средно напрежение кабелът ще е значително по-евтин, но не знам траф-а някой има ли идея като пари? Освен това с енергото сигурно ще има разни процедури дето не ги знам...

Вто Окт 26, 2010 10:33 pm
Профил

Мнение Re: Кабели....
miro_atc написа:
Питат ме за следното: какъв проводник да се избере за свързване на 50kW консуматор на 1.5 км разстояние (380V трифазно естествено).

Въпросът може би е повече практически Щото ако имам данни на конкретен кабел бих могъл да сметна загуби и т.н.
Но истината е че не съм в час... срам за мен ;-) В смисъл нормално един инженер би трябвало да знае какви са приемливите загуби и от там да си сметне параметрите дето му трябват за кабела. ...

Миро, няма от какво да се срамуваш, а най-добрия ти отговор на задачката според мене е да си намери потърпевшия читав енергетик, който да му помогне - не само с вида на кабела , но със сигурност и за куп неща ,за които ние няма да се сетим, че съществуват. Различните проблеми си искат не само различни инструменти, но и различни специалисти.

Вто Окт 26, 2010 11:00 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ами трафото ориентировъчно ще излезе 25 - 35к (максимум). Малко е - 50 kW не е кой знае колко голямо. 250KVA траф е около 10-15к на старо (работещ естествено а не на скрап). "Къщичката" е според зависи, но от 10 до към 20 (предполагам че зависи и от големината :) ). В нашия край в Шумен има една фирма (а дали не бяха и две) дето се занимава с това и доколкото съм запознат изготвят и придвижват цялата документация. Предполагам че и с монтажа на линията биха се хванали.

Вто Окт 26, 2010 11:13 pm
Профил ICQ

Мнение 
Мерси,
С траф ще е в пъти по-евтино, но явно ще трябва да се разучи нормативно как стои въпроса. Все си мисля че разпределителното дружество трябва да ти докара всичко до границите на имота, а не да трябва да си опъваш сам жицата...

Сря Окт 27, 2010 9:10 am
Профил

Мнение 
miro_atc написа:
Мерси,
С траф ще е в пъти по-евтино, но явно ще трябва да се разучи нормативно как стои въпроса. Все си мисля че разпределителното дружество трябва да ти докара всичко до границите на имота, а не да трябва да си опъваш сам жицата...

хехе :) не, не трябва винаги. последно колега от старата ми работа разправяше как копал като мангал по улиците в Пазарджик преди години, за да прекара кабел от трафопоста до една от болниците, за да може да носи мощността на отделението по образна дигностика, щото всички викали че не им влиза в задълженията, включително енергото и общината. гадовете само го вързали към трафопоста, след като проверили всичко, което колегата направил за мнооого дълги дни. колко псува всеки път като се сети за тоя случай :D :lol: :P

Сря Окт 27, 2010 10:38 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Е там вече не знам как стоят нещата. Нормативно тези, които ще изпълнят трафото от границата с електроразпределителя, оправят всичко - проекти, узаконяване, пускане в експлоатация. Ама за до там не знам как стоят нещата. И май зависи към коя мрежа ще се закачиш. Щото може да има вариант да е към мрежата на НЕК - там вече нещата стават малко по различни. И дори е по-добре да е към НЕК - може директно с тях да се сключи договор и плащаш директно на тях по цени "доставни" :)

Сря Окт 27, 2010 10:40 am
Профил ICQ

Мнение 
За НЕК знам че имат много интересни "оферти"... Един от съседните цехове (това е бивш завод, разпарчатен и заради това сега имат проблеми кой къде е вързан) та един е успял някак си да се върже "директно" и има някаква супер оферта за нощна тарифа. Човекът даже търсеше идеи как да се възползва и за какво да я ползва... Последно обмисляше да направи метанстанция щото и газопроводът е близо... Разбира се няма да е публична метан станция, само 10-20 служебни автомобила ще се зареждат през нощта. На практика половината от цената на метана е ток, а на него тока му е без пари.

А пък моя човек обмисля обратния вариант - вместо да си прекарва ток, да си го произвежда. Поне зимата, защото тия 50кВт дето казах голяма част са за климатици (около 15 трифазни колони).
Идеята не е лоша - един автомобилен двигател се намира за без пари, слага му се едно газово (природен газ ниско налягане) и върти един генератор ~20кВт. Отделно това чудо ще топли още едни 50кВт ;-)
Лошото е, че на практика няма кой да му го направи... а и то после иска поддръжка.

Сря Окт 27, 2010 11:21 am
Профил

Мнение 
Хмм да ти кажа гадна работа, много дълго разстояние, тоя 3х185 + 150 .. всъщност за него в момента не виждам, но 3х150+70 меден сме го оферирали на по 70 лв / м, ако купиш директно от доставчик сигурно си 10-15% отдолу, това е цена от преди поскъпването, така че сега може и да е повече, та за 185 сложи х1.3 на тя цена, при 1500 м .... е горе долу колкото си сметнал ... има два варианта, да пускаш СН, което го вземаш директно от мрежата на разпределителното, това е най добре за тебе, другия вариант е два трафа, но ще излезе на цената на дебелия кабел, може би и повече, все пак тия трафове макар и къщички си искат своето, като сложиш че и 20 кV кабел си е скъпичък .... дори и да не е 20 и 6 да е , пак същата работа, та с два трафа единственото предимство е по добро качество на захранването.
Според мен се бори да дърпаш СН директно от мрежата на разпределителното, това е най-ефикасния метод. Много зависи и как ще го пускаш тоя кабел, ако е по стълбове СН имаш вариант да е както кабел, предимство по евтини стълбове, така и проводници, като тия стандартните за СН. На 1.5 км това са си кажи речи 50 стълба, зависи от терена разбира се, тия стълбове не са без пари. Ако го копаеш пак си има дръвца, и копаенето не е безплатно, въпреки е с машина е сравнително евтино, ама там вече си много зависим и от къде минаваш.
Бе това си е приключение, мен ако питаш наемете консултант който да Ви даде най-оптимално решение, не електрпроектанът, тия не става 99% от случаите з анищо, консултирайте се с някой като Електрогец.

Сря Окт 27, 2010 1:57 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 13 мнения ]