Отговори на тема  [ 29 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Питане за флашване чрез JTAG 
Автор Съобщение
Ранг: Професионалист
Аватар

Мнение Питане за флашване чрез JTAG
Здравейте, запитах в една от темите за арм по моя въпрос ще взема да повторя и тука. Та скапах една ip камера "Siemens gigaset Wlan Camera" с неуспешен опит за смяна на фърмуера, процесора в нея е TMS320DM270 на платката има място за 14 пинов конектор най-вероятно за JTAG, искам да попитам гурутата на ARM-овете какво ми е нужно като софтуер и хардуер за да запиша правилният бин-фаил на фърмуера чрез JTAG , на олимекс някои от JTAG-говете ще свърши ли работа? И дали това възможно да се направи?

Благодаря предварително!

Съб Дек 25, 2010 12:01 am
Профил YIM
Ранг: Минаващ

Мнение 
не съм Гуру, но ако мога да помогна...

Армовете на TI се съпортват от Code Composer Studio и XDS510PP JTAG Emulator

може да ползваш и клонинг на емулатора но за да качиш image (.bin) файл ще
трябва сам да си напишеш loader.

Съб Дек 25, 2010 12:29 am
Профил
Аватар

Мнение 
_oXo_ написа:
не съм Гуру, но ако мога да помогна...

Армовете на TI се съпортват от Code Composer Studio и XDS510PP JTAG Emulator

може да ползваш и клонинг на емулатора но за да качиш image (.bin) файл ще
трябва сам да си напишеш loader.

Предполагам имаш предвид да си напиша bootloader, което ми се струва невъзможно освен да изкопирам някой достъпен от нета. Без този лоадер няма как да се зареди бин файла в паметта за изпълнение, нали ? , аз защо си мислех че в бин-файла би трябвало да има и лоадер!

Пон Дек 27, 2010 1:25 am
Профил YIM
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Всички процесори от този клас си имат бутлоадер изпечен в рома. Едва ли този е изключение.

Пон Дек 27, 2010 9:25 am
Профил ICQ

Мнение 
Цецо написа:
Всички процесори от този клас си имат бутлоадер изпечен в рома. Едва ли този е изключение.

Но все пак има врътка щото да речем в моита фирма ние запущваме вградения боотлоадер и си ползваме наш .....не казвам че на колегата случая е такъв
но възможноста съществува.

Сря Дек 29, 2010 4:06 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Картинката взе да ми се изяснява , но да ви питам за още един детаил, има ли вероятност да се е скапал и бутлоадера при скапването на флашването, при включване камерата дава някакви признаци на живот защото единият светодиод мига много нервно. Направих сравнение на бина с който скапах камерата (изтеглих го от нета без да проверя МД5) и този който е от производителя (който изтеглих след като бях скапал камерата вече :evil: ) и се оказа че са доста различни та чак направо нямат нищо общо :evil: . В този ред на мисли ако бутлоадера е здрав имам ли някакъв шанс да запиша нов бин чрез него или той е само за първоначално зареждане на бина от флаша а за флашването се грижи програмата от флаша .

Сря Дек 29, 2010 8:00 pm
Профил YIM

Мнение 
forest_gump написа:
Картинката взе да ми се изяснява , но да ви питам за още един детаил, има ли вероятност да се е скапал и бутлоадера при скапването на флашването, при включване камерата дава някакви признаци на живот защото единият светодиод мига много нервно. Направих сравнение на бина с който скапах камерата (изтеглих го от нета без да проверя МД5) и този който е от производителя (който изтеглих след като бях скапал камерата вече :evil: ) и се оказа че са доста различни та чак направо нямат нищо общо :evil: . В този ред на мисли ако бутлоадера е здрав имам ли някакъв шанс да запиша нов бин чрез него или той е само за първоначално зареждане на бина от флаша а за флашването се грижи програмата от флаша .

Цецо говори за ROM loader-a , както се разбира от името - той неможе да бъде повреден с некоректна операция във flash-а.

Всъщност защо не опишеш методиката за качане на нов FW предписана от производителя на камерата ?

Сря Дек 29, 2010 9:12 pm
Профил
Аватар

Мнение 
_oXo_ написа:
forest_gump написа:

Цецо говори за ROM loader-a , както се разбира от името - той неможе да бъде повреден с некоректна операция във flash-а.

Всъщност защо не опишеш методиката за качане на нов FW предписана от производителя на камерата ?

ЧНГ! Живи и здрави и големи късметлии на всички! И наздраве ! :drinkers:

Методиката е много проста , има WEB сървър който изпълнява CGI-BIN скриптове ъплоадваш през уеб страница бин файла чакаш малко след като се ъплоадне файла, после рестарт и готово!
На всички рутери и подобни устройства е същата процедурата. При мен бин файла е бил скапан , разбрах го когато вече бях скапал камерата, преди флашването се прави проверка само на размера на файла 4Мб, от нищо друго не се интересува освен размера окава се че можеш да му качиш всичко стига да е същият размер.

П.С. Някой иска ли да се пробва да я флашне тая пущина, няма как да се потроши повече от това, а и аз съм много бос в тия ARM-ове нямам нито среда нито JTAG какво остава и за знания по темата, ако има мераклии ще постна снимки на платката да я огледат все пак па дори и виртуално, поемам разноските по транспорта до мераклия и обратно! Вече съм я прежалил и стои в раздел донори за части, но от нея само захранващият адаптер и няколко светодиода (дето не са СМД) може да свърши някаква работа останалото без работеща система е за коша!?

Нед Яну 02, 2011 6:23 pm
Профил YIM
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

Мнение 
Не съм отварял такава камера, но този фърмуеър (4МВ) се записва в някоя флаш памет, била тя серийна или паралелна.Не е ли по-просто да се флашне на програматор вместо да се шаманства с JTAG ?
Досега съм имал само един случай на флаш памет в BGA корпус залят със смола от всички страни и само там ми е бил необходим JTAG.

Вто Яну 04, 2011 7:53 am
Профил
Аватар

Мнение 
HappyMan написа:
Не съм отварял такава камера, но този фърмуеър (4МВ) се записва в някоя флаш памет, била тя серийна или паралелна.Не е ли по-просто да се флашне на програматор вместо да се шаманства с JTAG ?
Досега съм имал само един случай на флаш памет в BGA корпус залят със смола от всички страни и само там ми е бил необходим JTAG.

Да има такава памет но незнам как ще се програмира без да се извади от платката, най-добре да направя накоя снимка и после ще мислим!

Вто Яну 04, 2011 5:12 pm
Профил YIM
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение 
Каква е тая памет все пак? Щом трябва да се сваля ще се сваля - че ще трябва и да се връща после.

Нед Яну 09, 2011 10:56 am
Профил
Аватар

Мнение 
Надеждата умира последна :-) , поствам снимка на трупа, току виж се е намерил някой парамедик-фокусник! Няма да прекалявам с фото-сесиите във форума ако има мераклии да пишат на лично, пращам всичко каквото е нужно!

Прикачени файлове:
P1030355.JPG
P1030355.JPG [ 280.76 KiB | Прегледано 2250 пъти ]
Вто Яну 11, 2011 5:40 pm
Профил YIM

Мнение 
Нормален 32 мегабитов 3.3В флаш 29LV320... нищо страшно... сваля се лесно, връща се що годе лесно... пишат го почти всички програматори... Стига да имаш правилното нещо което трябва да се запише в него проблемът ти е точно никакъв... Ако не се намери колега по-близо до тебе да го направи ще ти помогна ама ще трябва да измислиш как да ми пратиш карантията...

Вто Яну 11, 2011 6:19 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Коле звучи ми много лесно за да е възможно, говоря не за свалянето и запояването на флаша а за програмирането му, имам само бин файла който е даден от производителя ако програмирам само с него ще стане ли, и още нещо от какъв адрес да го настаня във флаша , ако беше хекс-файл лесно ами то е бин-файл а там няма адреси, едно време в бин файловете на адресите на които не се пише имаше 0xFF или 0х00-nop (no operator) ама това беше от ерата на 8051, сега чесно не знам как е?

Вто Яну 11, 2011 8:30 pm
Профил YIM

Мнение 
Сериозно ли си мислиш че програматора за този 29LV320 няма да подържа работа с bin ;)
Друг е въпроса дали ще стане с него, най-сигурно е да се прочете от работеща камера записа от този 29LV320 и да се запише в твоя.

Вто Яну 11, 2011 8:46 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 29 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща