Отговори на тема  [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
умножаване на честотата на квадратна вълна 
Автор Съобщение
Ранг: Ориентиран
Аватар

Мнение умножаване на честотата на квадратна вълна
правя нещо като синтезаторче. взема сигнала от китарата (30-700Хц, нагоре е филтриран), "оквадратява" го с един шмит тригер, и го оформя, примерно, в синусоида или пък в sawtooth. това съм го измислил с брояч - на този принцип. само че от няколко дни търся ефективен начин да се умножи честотата на квадратната вълна 8-16 пъти, за да стане клок за брояча, и все не намирам. с xor-ове duty cycle зависи от честотата и след едно-две удвоявания се получава пълен хаос. с pll пък се адаптира бавно в ниските честоти... търся някакъв начин при 30-40Хц забавянето да не бъде повече от 20ms (в най-лошия случай). евентуално честотният обхват може да се раздели на 2 - "бас режим" (30-200Хц) и "нормален режим". пак се занимавам с глупости...

Чет Апр 07, 2011 1:01 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
ами с процесор - гледа колко време е минало от фронт до фронт и го ръга като делител у таймер.

Чет Апр 07, 2011 1:50 pm
Профил
Аватар

Мнение 
ба... че може... ама трябва да се оптимизира някакси...

Чет Апр 07, 2011 1:59 pm
Профил
Ранг: Почетен член

Мнение 
Може би ако тръгнеш в обратна посока ще ти е по-лесно. Вземи един генератор на някаква фиктирана висока честота там колкото ти е максимума и после за клок на брояча ти управлявай делител вместо умножител.

Чет Апр 07, 2011 2:48 pm
Профил
Аватар

Мнение 
няма как - клокът трябва да бъде с честотата на входния сигнал...

Чет Апр 07, 2011 3:47 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Мен ако питаш: в този честотен обхват мисията е почти невъзможна. Пробвай с микропроФесор или аналогови умножители - като погледах във викито за Analog multiplier ми се наби това: http://en.wikipedia.org/wiki/Ring_modulator не заради древната схемотехника а защото споменават "Use in music".

Иначе честотата лесно ще я вдигнеш с чакащи мултивибратори: един период все пак има два фронта и чрез постепенно скъсяване ще получиш пакети от "илички". Пак няма да минеш без PLL но предимството е, че вече работиш с високи честоти и по-малки времеконстанти.

Едит: аз удвояването за китара го бях измислил навремето абсолютно аналогово и не беше сложно но сега главата ми е като балон и не се сещам нищо. До проби така не се стигна но като всичко проектирано от него време би трябвало да стане. Като се сетя ще пиша.
Едит2: върти ми се из главата CMOS-ки, грец и аналогови компаратори... Не че днес няма да стане с друга схемотехника ама принципът е важен.

Чет Апр 07, 2011 9:17 pm
Профил
Аватар

Мнение 
ring mod-а е друго, то е мноо гадно :lol: използва се в най-вече експерименталната "шумузика" :cry: а аз нея да я разбера не съм "дорасъл", макар че и нашето е доволно изчанчено... та ring модулация принципно съм срещал в съвсем друг контекст. макар че и това ми навява някакви идеи, трябва да проверя...

за умножаване на "игличките" не се бях сещал. само че след повече от едно удвояване се "разклащат" здраво, а мен ми трябват брояч да движат все пак. макар че, ако има някаква подходяща закономерност, може и след брояча да се коригират нещата. а може би мултивибратор->pll->мултивибратор->pll... ама много става...

всичко това трябва да се опита, разбира се, най-вече на слух... ще си купя аз накрая breadboard като америкалците в тубата...

Пет Апр 08, 2011 11:06 am
Профил

Мнение 
Ами вземи си от е-бей струват 4,60$ за два боря "2X 700 PTS Points Solderless PCB Bread Board Breadboard". Иначе с процесора измерващ периода и генерираш сигнал с нужната форма с период, измерения период.

Пет Апр 08, 2011 12:16 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Съвсем общо като идея - тактов генератор с честота Х пъти по-голяма от очакваната максимална входна. Тактът от генератора - на броячи. Боят от преход през нула до следващият такъв на входният сигнал. Полученият резултат, разделен на множителят който искаме да получим се подава като коефициент на деление на програмируем делител, който ползва за клок същия тактов генератор. Резултатът (коефициентът на деление) се зарежда на всеки преход през нула на входният сигнал. Максималното закъснение на изходният сигнал ще е един полупериод на входния сигнал. Закъснението няма да е константно, а ще се мени в зависимост от честотата на сигнала.
За да стане още по-шарено, може да модулираш нивото на изходния сигнал според амплитудата на входния.

Теоретично може и да е голяма глупост това което съм написал, че днес ми се губи трезвата техническа мисъл... :D

Пет Апр 08, 2011 12:19 pm
Профил

Мнение 
Аз се занимавам малко с музика. За какво ти е да умножаваш 16 ПЪТИ честота примерно 700Хз ?

Пет Апр 08, 2011 6:21 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
обяснил съм в първия пост - за тази схема.

идеята на itso.t ми допада. същото като с проц, само че ужасно за опроводяване :cry: бих предпочел да го направя така, де, отколкото с контролер. това май ще е минималното закъснение, което може да се постигне. не е зле. даже ако се комбинира с "метода на игличките" може и да се постигне малко по-добра скорост.

Пет Апр 08, 2011 6:31 pm
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

Мнение 
Филтрираш си входната честота , тез шмитери ги забравяш ( ианк отделянето на фундаменталната чст. се прави по друг начин - може да погледнеш схемата на БОСС ОС-2) подаваш синусоидката на изправител с два диода и ОУ или и на двата входа на аналогов умножител и я имаш Х2 итн.... мисля че опитваш да правиш нещо като СИНТ-а на Електрохармоникс отпреди ~30 години ...
Деленето пак може да го погледнеш как се прави в схемата на ОС-2 или октавера на Пърл тоя е малко по-добър в тракинга.

Пет Апр 08, 2011 6:56 pm
Профил
Аватар

Мнение 
За хаотичността на "игличките" не се притестявай: PLL-ът ще ги пооправи, зависи от PLL-а, де. Дигаш честотата колкото можеш, после PLL и после делиш надолу.

За ринг модулатора не се зачетох, той си е древен аналогов умножител и може да се използва за удвояване на честота.

Грецът обаче също удвоява честотата и е прост и разбираем. Вместо инвертори, кондензатори и диоди може да ползваш компаратори и аналогови ключове и чак накрая да правиш сигнала правоъгълен. За съжаление не си изрових древните писанки - явно съм ги подарил на китариста.
Предимството на аналоговото умножение е че минаваш без PLL и всички проблеми около него. Щото и с mcu да го правиш пак ще е PLL.

Извинявай, нямам време/нерви да ти вникна в точната идея но най-добре е да слушаш juzisound - той е мнооого напред.

Едит: засякох се със sigkill отгоре.

Пет Апр 08, 2011 6:58 pm
Профил
Аватар

Мнение 
синтът на електрохармоникс е един от основните ми "вдъхновители" наистина, както и всички техни ефекти... препоръчвам всеки, който има време за губене, да гледа сериите effectology в ютуб, да види "леле мале, кви нещааа". oc-2 четох, че му е добър тракингът, гледах го, ама все на кофти начертани схеми, пък и толкова разбирам, и не можа да ми стане ясно кое какво е. иначе ehx синтът ми е по-понятен. ще видя и пърла. :)

а за аналоговото умножаване. пробвах да симулирам ринг мод от два трафа и четири диода - подадох 40Хц на входа и 2Хц носеща честота и стана и аз не знам кво. май симулаторът се насра. явно не се прави така... ще пробвам още.

ох, като го разработя това нещо, как ще го продавам на ората, то всички идеи по изпълнението вие ги давате :oops:

Пет Апр 08, 2011 7:42 pm
Профил

Мнение 
Според мене, основнияти проблем, за който ти може и да не предполагаш че е основен де, е ПРАВИЛНОТО формиране на правоъгълните импулси от входния сигнал.
Уж изглежда лесно - ама никак не е. Трябват си сериозни аналогови филтри - а и след това ако имаш възможност и за цифрови... още по добре.
От там - имаш ли вече що годе правилен правоъгълен сигнал - другото лесно. Дали ще мериш ширина на импулс или друго - тук варианти много и повечето все ще свършат работа. Днешните процесори имат вградени модули, които ще помогнат.
Трябва да се примириш обаче, че закъснението на изхода ще е най-малко 1 полупериод от входа. И това на теория. На практика няма да е така - щото все трябва да водиш някаква статистика какво идва от входа - иначе ще "свириш" голям процент "глупости".
Винаги има и положението - "даже и да го направиш, дали пък ще звучи", щото не ми се вярва този ефект за който говорите и който чесно си казвам, че не познавам, да ръга в изхода директно правоъгълни импулси.

Да знаеш, че задачата с която си се захванал никак не е лесна. Не е ли по-добре да повториш някоя реална съществуваща схема...
Поне ще има от къде да почнеш.

Пет Апр 08, 2011 11:03 pm
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 17 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща