Отговори на тема  [ 7 мнения ] 
Microchip влиза с бутонките. ChipKIT ! 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Microchip влиза с бутонките. ChipKIT !
Майкрочип са в паника. Заради Arduino, вече никой не купува 16F84, от Атмел си траят и въртят милиони с Мега168.
Преди точно година TI се намесиха на този пазар, като почнаха да продават Launchpad на загуба. И сега отговора на Майкрочип.
Запознайте се с chipKIT.

Изображение
Изображение
Цената им са еднаква с цените от сайта на Arduino, за Arduino платка, въпреки че в ebay могат да се намерят по-евтини клонинги на Arduino.
Даже и за по-сигърно и имената на платките са откраднали. USB интерфейсния чип е FTDI, явно Digilent (DigiKey+Agilent=Digilent) не са искали да рискуват с MCP2200.
Линк с представянето на сайта на Майкрочип: http://www.microchip.com/pagehandler/en ... tform.html
Да не вземе някой да ме вземе насериозно. ;)

Вто Юни 07, 2011 1:42 am
Профил
Аватар

Мнение 
защо е трябвало да бъде така грубо фотошопнато това?

Вто Юни 07, 2011 7:00 am
Профил
Ранг: Почетен член

Мнение 
Знаеш ли кое е най-забавното? Наличието на FTDI при положение че PIC32 си има USB! Още едно потвърждение че USB е безумие дето всички се придържат към него просто заради инерцията

Вто Юни 07, 2011 7:29 am
Профил
Аватар

Мнение 
ike написа:
Майкрочип са в паника. Заради Arduino, вече никой не купува 16F84, от Атмел си траят и въртят милиони с Мега168.

Чак пък да са в паника, при положение че 16F84 e end of life продукт :) То и Arduino пък е един пазар, едни пари се въртят там, мани - мани :)

Иначе то е ясно, че след като телекомуникационния и автопазара го закъсаха по време на кризата, големите компании (TI, NXP, Freescale) решиха да обърнат внимание и на дребните рибки. И се опитаха да захапят дял, който си принадлежеше исконно на Micro4ip. И те ревниво се опитват да си го пазят. Пък и Микрочип с техния MIPS станаха малко като опълченците на Шипка срещу пълчищата ARM дето заливат пазарите :)

kiiid написа:
Знаеш ли кое е най-забавното? Наличието на FTDI при положение че PIC32 си има USB! Още едно потвърждение че USB е безумие дето всички се придържат към него просто заради инерцията

Нищо забавно няма, съвсем рационално си е замислено. Ако искаш проста USB функционалност си ползваш FTDI. Освен това можеш да го позлваш и за бутлоадер вероятно. Ако обаче искаш къстъм USB да пробваш - си ползваш вградения. Това е развойна платка, колкото повече опции имаш, толкова по добре. В случая това си е съвсем правилно решение.

А дали USB е безумие - ами предлагам ти от днес да спреш да го използваш за срок от 10 дни. Ако след това още мислиш, че е безумие - просто спри да го ползваш тотално. Бъди първия, който се противопоставя на инерцията.

Вто Юни 07, 2011 8:13 am
Профил ICQ

Мнение 
Цецо написа:
А дали USB е безумие - ами предлагам ти от днес да спреш да го използваш за срок от 10 дни. Ако след това още мислиш, че е безумие - просто спри да го ползваш тотално. Бъди първия, който се противопоставя на инерцията.

Ех пак философски въпроси... :D
Как да спра да го ползвам като всичко ми го набутват само в тоя формат? Това обаче не го прави по-велико. Наскоро хвърлих око на някаква книга "USB design by example" или нещо такова беше. Ами какво да ти кажа - пълно лицемерие. Авторът губи средно по около 1/3 от всяка странца да възхвалява колко велико било USB, колко просто се правело с него и т.н. плява и... знаеш ли както представляват примерите? Контролер със закачено FTDI на него така че емулира UART :D Супер, няма що...
Аз много пъти тука а и на други доста по-официални разговори съм заявявал, че за мен USB е едно страхотно недоразумение. Гугълни малко и ще видиш че не съм само аз дето мисли така.

А иначе за платката... да прав си - има логика. Но пак поради самата дивотия на USB се е наложило да правят това решение.

Вто Юни 07, 2011 10:00 am
Профил
Аватар

Мнение 
Ами спорили сме много пъти, дали USB е читаво или не. Спора е също толкова безмислен, колкото читав ли е Windows???

В край на краищата, USB имплементацията не е задължителна по закон, който не го харесва - или не го използва или се примирява. Както във всичко на тоя свят, справедливост - НЯМА.

Да и аз бих бил щастлив, ако някой навремето просто беше стандартизирал простичък COM порт с изведено захранване и по дребничък конектор. Да ама не.

Вто Юни 07, 2011 11:05 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
в случая FTDI е за да е съвместим с Ардуино средата :)))

Вто Юни 07, 2011 3:37 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 7 мнения ]