|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 1:18 am
2 Въпроса свързани с PIC16
| Автор |
Съобщение |
|
lolomgwtf
Ранг: Минаващ
|
 2 Въпроса свързани с PIC16
Трябва ми разработка на следните 2 въпроса
1. Команди за управление хода на програмата-описание Значи трябва да направя пълен списък на командите за управление хода на програмата,да опиша командите за управление хода на програмата,да обяснява функциите и приложението на командите за управление хода на програмата. 2. Условен и безусловен преход
Ако може да са разработени по-подробно-никъде в интернет не мога да намеря и не знам кво трява да пиша
Става въпрос за асемблер и за PIC16
Ако може да ми дадете да видя в някъв сайт или пък да ми препоръчате няква литература/Мога да намеря една книга PIC Микроконтролери 1 и 2-ра част те ще ми свършат ли работа? За първи път уча Микроконтролери и асемблер тая година и това много ми трябва
|
| Пон Яну 09, 2012 8:17 pm |
|
 |
|
ike
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
 Re: 2 Въпроса свързани с PIC16
Пиши в този подфорум viewforum.php?f=5 и пиши колко е заплащането да ти се напише домашната работа.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Пон Яну 09, 2012 8:26 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
1. Datasheet на кой да е пик 16 (желателно е знаене на английски или китайски) 2. Datasheet на кой да е пик 16 (желателно е знаене на английски или китайски)
Ако си нямаш идея какво въобще се случва в "черните кутии" книгата няма да ти свърши работа. И ако е така всъщност нещо или си сбъркал специалността или нещо мноо са ви форсирали специалността.
|
| Пон Яну 09, 2012 10:29 pm |
|
 |
|
mitko_el
Регистриран на: Вто Яну 24, 2006 6:34 pm Мнения: 1753 Местоположение: Варна
|
Не се занимавам с PIC , тия дет са в час , дайте му сламки на човека. Goto ли беше , Call за преходи , за връщане от подпрограма - Ret ? И още някое парче ще да са  Той проца сичко с 32 команди ... Драснете му командите, пък той да си дири кво правят
_________________ За пари сичко праим,даже и работим...
|
| Вто Яну 10, 2012 9:34 am |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
http://ww1.microchip.com/downloads/en/d ... 35007b.pdfСтраница 37. mitko_el трябваше това ти да му го потърсиш това не аз, щом те е толкова грижа за хората дето ги мързи да отворят първия резултат, който излиза с Гугъл.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Вто Яну 10, 2012 11:05 am |
|
 |
|
CarBeta
|
Cekins сал му е пуснал, не сламка. Айде и от мен малко салче: Условен преход - BTFSS, BTFSC, INCFSZ, DECFSZ, прекъсванията също, но те не са команди(излизане от прекъсване - RETFIE) Безусловен преход - GOTO, CALL(връщане след CALL-> RETURN, RETLW)
|
| Вто Яну 10, 2012 12:43 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Снощи бях твърде уморен за да пиша повече. Ама :
1. Наясно ли си що е то Program Flow? 2. Наясно ли си защо трябва да има команди дето да управляват горното? 3. Наясно ли си с различните видове такива команди? 4. ... 5. ... и т.н.
Щото ако това не ти е ясно, какъв е смисъла аз да ти напиша домашното, а пък ти нищо да не научиш?
Това въобще даже няма нищо общо с ПИК-а - затова снощи питах дали си имаме хабер кво става аджеба в която и да е черна кутийка с телчета отстрани.
оффтопик : първи курс в университета бая паички изкарвах като пишех елементарните програмки (на фортран) на колегите. Жалко че не можех на целия поток да им смогна.
|
| Вто Яну 10, 2012 3:14 pm |
|
 |
|
michev
|
Намери си част 1. В нея има всичко от което се нуждаеш. Има пълно описание на всички инструкции, както и примерче към всяка.
|
| Вто Яну 10, 2012 4:40 pm |
|
 |
|
head_up
Регистриран на: Нед Юни 01, 2008 9:54 pm Мнения: 1503 Местоположение: Пловдив
|
Както каза michev намери си първата част на PIC Микроконтролери, ще ти свърши идеална работа да разбереш какво има в тази черна кутия. Разбира се, без четене няма да стане. Така че залягай над книгата. И не обръщай внимание на злобните подмятания, тука е така - който научи нещо гледа да стъпи на главата на другия. Един Господ знае защо. Обаче и никой няма да учи вместо теб и да плюе на готово сдъвкана информация, та ... чети, чети, като стигнеш до там, че да питаш смислено - все ще ти се отговори тук  Успех!
|
| Вто Яну 10, 2012 5:03 pm |
|
 |
|
lolomgwtf
|
По принцип аз не съм със специалност "програмиране" или нещо подобно-моята специалност е изцяло хардуерна и не учим никви езици за програмиране, но тая година в 12-ти клас са ни сложили предмет "асемблер за микроконтролер" и там учим само най-основните работи, за да добием най-обща представа-що е МК, осн. блокове и тнт. Така тези въпроси ги има в държавният ми изпит и господина и другите госпожи казват ще си учите сами, търсете си материали от интернет и се подготвяйте сами-аз мисля, че те би тряяло да ни подготвят, но както и да е-тъй, че няям друг избор освен да погледна в нета+тва това е само 1 от 18-те въпроса-значи ще потърся книгата за PIC МК 1-ва част-мисля, че я имаме в библиотеката
по тоя предмет асемблер още не сме почнали програмирането, а учим само за тия микроконтролери-там стекове, вектори, прекъсвания и тнт и може би 2 срок ще почнем програмирането и то най-основните неща-теоретичните работи ги знам, но програмирането-никва представа-единствено сме учили от кво се състои 1 програма
|
| Вто Яну 10, 2012 6:53 pm |
|
 |
|
Cekins
|
На мен ми звучиш така : "зная нещо ама това нещо не го зная"...
Лоша работа. Мноо са ви сбъркали програмата. Познаването на микроконтролерите е свързано с познаването на програмирането. И то не на някакъв конкретен език а по принцип. Това, че повечето хора занимаващи се с микроконтролери, познават доста добре асемблера им, е свързано със специфичността и ограниченията на черната кутийка. Но почти никой не пише на асемблер. А и не е нужно. Както по-горе споменах, всички тия неща дето са конкретизирани във въпросите са принципни при всички процесори. Ако разбереш принципа, няма да ти е проблем да се справиш не с пик ами и с х86.
Ако пък никога няма да програмираш контролер - вобще не ти трябва да ги знаеш тия работи - трябва ти само какво може и какво неможе (като хардуер) - от там на сетне програмиста да се оправя. Само дето програмиста за да може да го "програмира" трябва да знае и това което ти знаеш. От там изниква въпроса : а ти за къв грездей си там?
|
| Вто Яну 10, 2012 7:21 pm |
|
 |
|
lolomgwtf
|
Аз няма да ставам програмист, просто тия неща ми трябват за държавният изпит-по принцип тряя да завърша като електронен техник-учил съм доста предмети през годините-цифрова и аналогова техника, микропроцесорна техника/конкретно intel 8086/ в 11 клас, компютърни системи, преобразователна техника и мноо други-но те не са свързани с програмиране, ние учим само теорията, не програмирането/като цяло основите на електрониката/
Никога не съм се занимавал с програмиране и тая год за първи път учим тоя асемблер/един вид основата на програмирането/ и досега сме учили само теория за PIC16 и още не сме почнали програмирането, команди, директиви и тнт-аз съм много начинаещ и просто искам да намеря информация и да си взема държавният изпит/ след това мисля да следвам с подобна специалност, която обаче включва повече програмиране и там вече ще се запозная по-добре с това трудно нещо
|
| Вто Яну 10, 2012 9:03 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Момко - нещо не се връзват нещата, които казваш, че сте учили и нещата които казваш, че знаеш. Или идиотски много ви е объркана програмата или миналата година си ходил на училище само в междучасията.
Ученето на микропроцесорна техника (че и х86) противоречи на незнанието на основни термини като "управление хода на програмата". Какво сте му учили на 8086? Какви транзистори и какви тригери има в него ли?
|
| Сря Яну 11, 2012 12:06 am |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
@lolomgwtf в кое училище учиш, ако не е тайна?
_________________ Хайде де!
|
| Сря Яну 11, 2012 12:23 am |
|
 |
|
lolomgwtf
|
Уча в ПТГ-Варна със специалност микропроцесорна техника в 11 клас учих микророцесорна техника по този учебник  преподаваше ни някъв 62 годишен дядка, който нищо не разбира и само четеше от учебника тая година учим асемблер за микроконтролер по книгата PIC Микроконтролери 1 част Изучава ме го 2 часа на седмица, а това, което се включва в материала за държавният изпит по теория е само върху тоя предмет и аз не мога да си обясня защо-тоест има само контролери, а наща специалност е за процесори-както и да е и ся тряя сам да се подготвям за изпита, както и другите от класа ето ни го и учебният план http://www.ptgvarna.com/uploads/files/i ... rocess.pdfпък и повечето въпроси от държавният изпит няма как да се намерят в нета или в някоя книга-има например система за управление на асансьор или пък сфетофарна уредба, управление на пещ с микроконтролер и разни такива, които никога не сме ги учили и даскалите викат нямало материали На 8086 сме му учили всичко, но ся ми тряят командите за ПИК16, но аз вече ги намерих в тая книга за ПИК МК 1 част
|
| Чет Яну 12, 2012 6:51 pm |
|
|