Re: Да убием досадните реклами
Този номер със засичането на хетеродина на тунера може и да е ставал някога, но сега - едва ли. Първо, преди време програмите са били само няколко и не е било трудно да провериш няколко честоти. А сигурно и тунерите са излъчвали доста повече в антената. Обратното излъчване на съвременните тунери е доста слабо , измервал съм го. А и с кабелните , още повече със сателитните телевизии съвсем няма как да стане. Т. нар "Пийпълметрия" в БГ се прави със специални приемници, които имат изход , свързан през модем (преди) или през интернет (сигурно има и други методи за връзка) с централния сървър на агенцията , която измерва. Доколкото съм чувал, сред зрителите "циркулират" няколко хиляди такива приемника. И целият майсторлък е да се раздадат на подходящите групи хора - т.е. извадката да е представителна. Има и доста други условности, но все пак правилното измерване на рейтингите според мен е преди всичко въпрос на желание.
Измерването на честотата на хетеродина са използвали преди много време и в Англия, но не за друго, а да ловят тези, които имат телевизор , а не си плащат данъка - който хич не е бил малък тогава. Дали са хващали нещо - не ми се вярва, но сигурно е имало добър ефект, особено ако са го правили демонстративно.