|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 12:03 pm
вълнов двигател, термотрон...
| Автор |
Съобщение |
|
Ки4о
Ранг: Форумен бог
|
Аз само да попитам какво е това "суперпроводник"? Със явлението свръхпроводимост съм отчасти запознат.Имам усещането че разговора върви към темата кое е първичното -тока или напрежението ,и ще стане една.....
|
| Нед Сеп 10, 2006 5:04 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Ами точно това е и смисъла на "...". Не възнамерявам да споря, но не казвам, че съм съгласен.
Миро, аз съм зает човек и нямам време да разсъждавам по темата. От една страна, не ми плащат за това, а от друга - това е извън кръга на моите интереси в момента. Просто исках да внеса леко уточнение, а май провокирах излишно раздуване на темата ...
|
| Нед Сеп 10, 2006 6:44 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11265 Местоположение: Добрич
|
@Leo все пак благодаря за времето
Някой друг все пак да е в час с тая материя? Сигурен съм че грешката ми в идеята за термодвойка със "супер" или "свръх" проводници е елементарна... просто аз в момента не я виждам 
|
| Нед Сеп 10, 2006 8:32 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
За свръхпроводимостта има изписано достатъчно и би трябвало до прочетеш поне малко преди да правиш догадки (въпреки, че сме в "Безумни идеи"). Обърни внимание и на влиянието на магнитното поле.
А това:
е съвсем по други причини - нарича се електрохимична корозия е свързана с електролизата, а там трябва да намесим Чичо Майкъл (Фарадей), но това е съвсем друго явление и тема, защото между двата проводника имаш електролит.
Изобщо, с понятието "контакт", било между метали или хора трябва да се внимава. Затова физиците са толкова внимателни в това отношение.
Контакт е телефонен разговор с някое маце, ръкостискането с нея също е контакт, да не говорим за п...в контакт. Все контакт, но има принципна разлика.  Като се сетиш, че върлува С...н и ... започваш да внимаваш с контактите - поставяш непотенциална латексова бариера, която казват увеличавала отделителната работа и пречи на смесването на междинни бозони, но без да пречи на фононното взаемодействие. 
|
| Нед Сеп 10, 2006 11:10 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Абе хора какво ви става ???
Защо се заяждаме на дребно? Ествено е че аз не съм Айнщайн, нито пък съм изчел цялата научна преса....
За контактите... не мога да го обесня по-добре от Owen Willans Richardson получил нобелова награда на тая тема, затова ще си позволя да го цитирам в оригинал:
If we consider an evacuated enclosure containing a number of bodies having
different therm-ionic work functions wl, w2, etc., they will not be in
electrical equilibrium unless their surfaces are charged.
The reason for this is that those with lowerwork functions would emit electrons
at a more rapid rate than those withhigher work functions.
The condition for equilibrium to a first approxima-tion,
and one which covers the essential features of the phenomenon, is that
there should be a certain field of electric force between the different bodies.
This is such that, if the potential difference between any point just outside
the body with suffix I and any point just outside the body with suffix 2 is
VI2, then eV12 = w1 - w2. VI2 is the contact potential difference between the
bodies I and 2. There is nothing essential to the thermionic argument which
depends on the shape, size or relative position of the bodies, and the result
should be the same whether they are interconnected by other conductors or
insulated from each other.
Обърнете внимание на последното изречение - размерът и формата няма значение, нито пък какъв е контактът и дали изобщо има такъв. Фактът е факт - между два различни метала възниква потеннцилна разлика и имаме електрическо поле... остава да добавим вода и йони и няма нужда да намесваме Чичо Фарадей...
Разбирам недоумението ви като свързам това явление с термодвойките... Ами просто се опитайте да обясните защо тока тече в кръг в една обикновена термодвойка без да използвате горното и тогава ще говорим.
И така някой ще каже ли нещо по същество за идеята "термодвойка от суперпроводници", или само ще си чешим пръстите по клавиатурата?
|
| Пон Сеп 11, 2006 12:34 am |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Има нещо гнило в тази "термодвойка от суперпроводници". Мисля, че ако се направи нещо такова, то от него би станало идеален термопроводник. Защото в резултат на различните температури на двата контакта между свръхпроводниците ще протече ток в затворения контур. Но всяка термодвойка е обратима : протичането на ток води до отделяне или поглъщане на топлина. И това ще компенсира температурната разлика между двата контакта на свръхпроводниците. Или нещо такова. М*мка му, 1 часа посред нощ е, не ми се мисли!
|
| Пон Сеп 11, 2006 12:53 am |
|
 |
|
miro_atc
|
абе че има нещо гнило има... ама къде?
Не че намирам сериозна причина от физическа или термодинамическа гледна точка термодвойка от суперпроводници да не бачка... Няма нарушение нито на закона за запазване на енергията, нито на втория закон на термодинамиката. А пък и в най-елементарните обяснения за термодвойките се казва че е ефективността на термодвойката се подобрява в с намаляване на електрическото съпротивление, само че при металите подобряването на електрическата проводимост води до подобряване на топлопроводимоста.
При суперпроводниците имаме относително безкрайна електрическа проводимост, но не и безкрайна топлопроводимост и съотношението на двете ми се струва че може да е повече от добро.
Все пак, ако всичко е така, защо никъде не го намирам описано? Далеч съм от мисълта че аз първият идиот който се е сетил
Btw, @bateAz предполагам правописна грешка, но все пак идеята не е да стане идеален термопроводник  Дори и като много ефективен термодвигател (термогенератор, демек нещо дето преобразува топлина в електричество) също няма файда... Но виж като heat pump може да избие рибата... ама нека не мечтаем излишно
Едит: няма ли някой с "контакти" в академичните среди? Да не си блъскаме мозъците... щото аз колкото пъти прочитам теориите за термоефектите, толкова повече се убеждавам че няма грешка нито в теориите нито в идеята за суперпроводима термодвойка...
|
| Пон Сеп 11, 2006 10:17 am |
|
 |
|
miro_atc
|
с риск да отклоня темата не накъдето трябва ето нещо интересно:
http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hb ... id.html#c2
между два суперпроводника разделени с много тънък изолационен слой и под напрежение възниква тунелен ефект и кулоновите двойки минавайки от единия към другия суперпроводник не само че не се разкъсват (както си мислех наум) ами си променят честотата на трептение. И тъй като има точни методи за измерване на честота от честотата хората правели еталон за постоянно напрежение... Досега не бях предполагал, че еталонът за постоянно напрежение е честота
И според тия гадове ЕДИН ВОЛТ Е РАВЕН НА 483,5979 GHz и това било стандарта за измерване...
Това има някаква връзка с темата, ако предположим че Ричардсън е прав и между две тела (пък било те и суперпроводници) възниква напрежение И това напрежение е функция от температурата, то наистина ще се окаже че "суперпроводимата термодвойка" не само е възможна, но има и рационално обяснение как точно се прехвърлят енергиите...
|
| Пон Сеп 11, 2006 12:07 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Ебаси и материята дето се оказаха тия суперпроводници....
Само за сведение, след продължителното проучване стигнах до извода че първоначалното ми твърдение:
"при суперпроводниците няма ефект Зеебек но има ефект на Ричардсън"
е тотално погрешно....
Първо има нещо подобно на ефект на Зеебек и брат му Пелтие... изразява се в промяна на плътността на тока вследствие на температурен градиент.
Второ, няма ефект на Ричардсън и следователно думичката "body" във формулировката му трябва да се превежда като "any body except superconducter"... защо това е така е малко трудно да го обесня с подробности без да забърквам нивата на Ферми и "агрегатното състояние" на токоносителите. Но с две думи формулата на Ричардсън описва поведението на един токоносител, а пък при суперпроводниците един токоносител не може да се разглежда изолирано от останалите...
Извинявам се на всички на които съм загубил времето с тъпите си идеи 
|
| Пон Сеп 11, 2006 6:26 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Но имам идея как да се изкарат пари от идеята за "суперпроводима теммодвойка"...
толкова математика има, че никак няма да е трудно да се пробута един "патент" и после да се намерят "инвеститори" за закупуването на "супер" проводници 
|
| Пон Сеп 11, 2006 6:46 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
Мнооого си закъснял чедо! Можеш да патентоваш всичко, което не е било патентовано до момента, независимо дали има нещо ценно или си е чиста глупост, но да намериш луд инвеститор не вярвам!
Такива опити са правени в началото на 90-те. Дори "перпетуум мобиле" на база теория на полето искаха да пробутат, но не стана.
|
| Вто Сеп 12, 2006 7:04 am |
|
 |
|
zaphod
|
аз така и не разбрах какво общо има линка в темата със термодвойките. на линка показват някакъв двигател подобен на охлюв, който трябва да бъдел голяма работа. може и да е, като го направят ще видим.
колкото до термодвойките - мисля бачкат заради различната енергия на ферми в двата метала. енергията на ферми е характерна за фермионите, както си личи по името и, а в свръх проводника електроните вече не са фермиони...
тоест, моето предположение е че със свръх проводници не може да се направи термодвойка.
искам да обърна внимание и на нещо друго - някой спомена че термодвойките и останалите топлинни машини преобразуват топлината в друг вид енергия. това е доста неточно - те преобразуват топлинна разлика в енергия, а не самата топлина. няма машина която да може да превръща топлина в енергия, и ако някой я направи това ще е много сериозно нещо. за такива машини си има име - вечен двигател от втори род. те не нарушават ЗЗЕ, затова се наричат от вотри род, но въпреки че на пръв поглед нищо не забранява съществуването им, изглежда че все пак са невъзможни. явно това е една от онези недоказуеми теореми, за които гьодел гоовори и които толкова много са смутили научната общност.
|
| Вто Сеп 12, 2006 8:11 am |
|
 |
|
miro_atc
|
ами всичко тръгна от момента в който сложих термотрон и термодвойка под един общ знаменател и започна един глупав спор имат ли общо нещо или нямат... е това с фермионите ми звучи доста сложно, но важното е че имаме консенсус в изводите - да термодвойка от суперпроводници няма да бачка или по не с тоя ефект. Което е по-важно, не оставяйте обикновени термодвойки толкова на студено че единия елемент да стане суперпроводник
мисля че всички мислим едно и също... въпросът е в термите и аз на свой ред ще направя уточнение. Има разлика между топлина и температура. Топлината е еквивалент на енергия, т.е. това е количеството енергия която едно тяло е глътнало и не може да се измери като потенциална, кинетична или някакъв друг вид. И не топлинната разлика се преобразува, а самата топлина т.е. енергия, но за да стане това обаче трябва температурна разлика и не цялата топлина може да се преобразува и т.н. и т.н.
Така че твърдението че топлината се преобразува в друг вид енергия според мен е правилно (стига някой да не си помисли че 100% топлина може да се преобразува в 100% електричество).
Правя това уточнение не за да се заяждаме, ами просто всички да използваме колкото се може по-правилни термини. Аз също на много места съм много зле от към термини, въпреки че познавам донякъде съответната материя... Жалко че от към наука държавата ни е много зле и няма кой да наложи единни термини...
|
| Вто Сеп 12, 2006 10:02 am |
|
 |
|
zaphod
|
а, уместна корекция - температурна а не топлинна разлика.
|
| Вто Сеп 12, 2006 6:58 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
нещо интересно за темата със свръхпроводимостта.... оказа се че България не е толкова назад в тая област
Най-малкото, много от големите в тая област са си пекли задниците по нашето черноморие, но което е по-важно има доста литература на български.
Една сравнително добра история на свръхпроводимостта има тук:
http://www.inrne.bas.bg/wop/ARCHIVE/wop ... 20Dimo.htm
бтв. ако текста ви изглежда неразбираем, то е само защото не сте чели подобна материя на друг език
Още нещо любопитно - съюза на физиците издава много интересно списание с много статии в различни области, включително сръхпроводимост:
http://www.inrne.bas.bg/wop/wop_2_2006/
|
| Пет Сеп 15, 2006 3:41 pm |
|
|