определено някой е намерил как да храни 100 човека от АЕЦ а и тези пари си се калкулират в цената на тока
както го описваш няма как и да реши някой да прави нещо да стане, затова като законите в къщи са глупави отиваш някъде където не са, но сам виждаш че и да правиш нещо навън не е лесно
аз колкото и пъти да съм опитвал да изнеса част от производството не в чужбина а в БГ в подизпълнител все е било трагедия накрая
затрупан съм със работа, търсех възможност да пусна една платка скоро в китай и гледай какво стана:
1. пускам запитвания до 20 бр чин-чан-чун мануфактуринг
2. веднага всички отговарят с цени различаващи се +-20% от отговора на 17 от тях разбирам че си нямат и идея какво искам и са само търговци като им обръщам внимание на 2-3 факта казват аааааа това е много трудно и не можем да го направим
3. от тези 3 останали едните ми вдъхват най-голямо доверие понеже са клон на голяма европейска фирма и оборудването им изглежда на снимките най-добро
4. казвам им съберете елементите от тук (китай), правете платките там (китай), монтирайте и тествайте едикакси
5. казват аааа много сложно да купуваме я по добре ти ги събери и ни ги прати, и ми дават някакви измислени х2 х3 цени - абсолютни маймуни
6. аз поръчвам от китай нещата идват тук в БГ после айде в три големи кашона и пак в китай
7. онези казват дойдоха нещата трябва да плащаме 8% мито!
8. казвам майната му плащайте, но искам първо 10 бр мостри преди производството
9. отговарят няма проблем след две седмици идват 10 мостри, всичко е ОК само 1 има някакви странни проблеми
10. казвам ОК пускайте производството, уж щеше да стане за 2-3 седмици а го бавят 4-5 седмици: нямала фабриката ток, митницата им забавила документите абе поискай от китаец обяснение защо не си е свършил работата както сте се разбрали ще получиш обяснения колкото искаш и все обективни т.е. не зависещи от него
11. както и да е след 2 месеца идва кашоните с платките
12. почваме тестове - 50% брак
13. питам ги как тези платки са минали вашите тестове? те казват ааа всичко мина, сигурно от друсането при транспорта са се повредили
14. всичко приключва с 500 платки брак и $30 000 в компоненти по тях
а сега познайте кога пак ще асемблирам платки в китай?
на всичкото отгоре кретените започнаха да ми пращат по едно писмо през месец дали не съм искал пак да им пусна поръчка
сигурно е изгодно да правиш нещо в китай ако си голяма фирма и си отвориш фабрика и си назначиш хора да ти наглеждат маймунките вътре, но така от разстояние не става, повервайте ми