|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Чет Авг 06, 2026 7:57 pm
стар кварц като детектор за елементарни частици
| Автор |
Съобщение |
|
zaphod
Ранг: Форумен бог
|
 стар кварц като детектор за елементарни частици
напоследък имам доста свободно време, та безумните идеи започнаха да напират, някои от тях вече ги реализирах, други са в прогрес. та вчера ми хрумна една такава - да ползвам кварцов резонатор, от тия дъртите по-тлъстите, като акустичен детектор на елементарни частици. надявах се че все някаква малка част от удара на елементарната частица ще се конвертира в акустична енергия, както ако удариш камбанка с чукче, и кварца, бидейки по същество точно камбанка, ще звънти 2-3 милисекунди с амплитуда достатъчна да се улови от радиоприемник. по една случайност, на масата ,ми се търкаляше пенсиониран прототипен приемник на 25 мегахерца (част от една друга безумна идея ) идеален за бърз тест - имам и стар дебел 25 мегахерцов кварц. разкарах входния кръг и закачих на негово място кварца и - хахаха - това наистина отчита импулси като му поднеса радиоактивен източник. само че импулсите са 10тина микросекунди, а не 2-3 милисекунди както очаквах, тоест началната идея за акустичен детектор е напълно погрешна, НО кварца все пак работи като детектор но по някакъв друг неясен принцип. пълната история на всички подобни глупости (накои всъщност се оказаха много полезни), съм я описал в посветена тема в другия форум, за който му е интересно. и като заговорихме за детектори - абе какво стана с оня образ тги? той се опитваше да си вади хляба с подобни глупости и разбира се беше тотал провал
|
| Вто Авг 04, 2026 7:44 am |
|
 |
|
Мъдуро
Ранг: Минаващ
|
 Re: стар кварц като детектор за елементарни частици
Баце, това наистина е много вълнуващо, ще е най-добре първо да защитиш идеята от кражби, защото в днешно време се слухти навсякъде за нови идеи, дори да не искаш да правиш пари от нея, може да я публикуваш в Гитхъб и да я защитиш с някакъв опън сорс лиценз, защото е много неприятно да откриеш нещо и някой друг да се окичи със славата. Гогъл, разни чатове и търсачки слухтят за това, така че не разпространявай принципа преди да си го защитил.
_________________ Туй трънзистора го знаeм - MOSFET, JFET ... BOBA FETT
|
| Вто Авг 04, 2026 9:07 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8384 Местоположение: София
|
Чата дава достатъчно логично обяснение на явлението
|
| Вто Авг 04, 2026 11:00 pm |
|
 |
|
zaphod
|
каква слава бе човек, ти например знаеш ли кой е изобретил синтеза на азотните торове, откритие много по-значимо от някакъв детектор на частици? силно се съмнявам, специалистите 100% го знаят, но ти макар и технически грамотен - най-вероятно не. а нормалните хора - АБСУРД. с технически чекии слава не се постига, ако искаш слава трябва да убиваш хора, природата така го е измислила, няма какво да го мислим ама защо ама как. всички техничари дето си милят че правят нещо велико са палячовци 
|
| Сря Авг 05, 2026 10:26 am |
|
 |
|
zaphod
|
то обяснение всеки може да даде, обясненията са по-евтини от трици. ако обаче го попиташ да отгатне какво ще стане преди да знае резултата тогава се дъни, аз го пробвах
|
| Сря Авг 05, 2026 10:28 am |
|
 |
|
Мъдуро
|
Баце, от чисто любопитство, можеш ли да закачиш осцилоскоп и да измериш импулсите след усилването. Ето тук има един проект, който използва ПИН фотодиоди, импулсите са с ширина около 0.4-0.6 милисекунди, не знам защо си очаквал по широки. https://physicsopenlab.org/2020/06/15/c ... -detector/
|
| Сря Авг 05, 2026 11:59 am |
|
 |
|
zaphod
|
толкова им ги прави схемата, реално и техните и моите в суров вид са много много по-къси. самото събитие е много бързо, от порядъка на пикосекунди, вече според това какъв процес го превръща в сигнал електрониката приема сурови импулси от пикосекунди до микросекунди, при сцинтилаторите например са микросекунди. аз очаквах до милисекунди, защото кварца е аксутичен елемент, толкова му е периода на затихване. обаче самия кварц изобщо не се разтрептява, събитието е локално, хванато в зона под микрометър, изобщо не разтрептява целия кварц, само прави кратък висок импулс който подозирам е под наносекунда. самия приемник при мене го удължава до 5-10 микросекунди, просто защото това ми е честотната лента - 100 килохерца. аз със тоя 25 мегахерцов приемник го ловя много неефективно, затова сега мисля да надупя на колкото може по-висока честота, нищо че кварца е 25 мегахерца, той реално играе само като кондензатор
|
| Сря Авг 05, 2026 12:13 pm |
|
 |
|
sthx
|
Кварцът е интересен кристал. Не съм навлизал в тази материя, но ми е интересно, ако се напрегне механично кристала, дали няма да се увеличи чувствителността на детектора?
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Сря Авг 05, 2026 12:45 pm |
|
 |
|
Мъдуро
|
Принципът е интересен защото частици се засичат основно с ПИН фотодиоди и вакуумни тръби, и двете са сравнително скъпи, определено по-скъпи от кварцов резонатор. Пробвал ли си с пиезо пищялка, ако стане пищялките имат по-голяма площ и могат да улавят повече частици?
|
| Сря Авг 05, 2026 12:49 pm |
|
 |
|
Pif
|
Аз като по-прост да попитам: коя точно елементарна частица искате да хванете и какво ще я правите като я хванете?
П.П. Ако допрете малка електрическа крушка до пластинките на 4.5 волта батерия - крушката светва.
|
| Сря Авг 05, 2026 1:09 pm |
|
 |
|
zaphod
|
не мога да го натегна механично, обаче го натегнах електрически и по-скоро май намаля, това всъщност ме върна на хипотезата че работи акустично, а не с директен улов на генерираните заряди. ако ловеше зарядите, напъването с напрежение щеше да усили а не да намали сигнала
|
| Сря Авг 05, 2026 3:13 pm |
|
 |
|
zaphod
|
не съм, но съм скептичен - техния капацитет е много голям, което ще смаже сигнала, а и са природно скопени към бързи сигнали
|
| Сря Авг 05, 2026 3:20 pm |
|
 |
|
Мъдуро
|
Ама ти така си мислил и за кварца а се оказа че процесът е по-бърз от очакваното. Да не се окаже така и за керамичните резонатори
|
| Сря Авг 05, 2026 3:35 pm |
|
 |
|
Мъдуро
|
Относно механичното натягане пробва ли с промяна на поляритета да "разхлабиш" кристала, т.е. да му отслабиш атомните връзки
|
| Сря Авг 05, 2026 3:44 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Интересна идея... За кои частици точно става въпрос в смисъл на практически приложения?
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Сря Авг 05, 2026 10:15 pm |
|
|