|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 11:05 am
Характеризиране на светодиоди
| Автор |
Съобщение |
|
Grubi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12095 Местоположение: Гьотеборг
|
 Re: Характеризиране на светодиоди
Само мин Vf @1mA при различни температури и яркост спрямо номинални условия Vtypf/2mA/25degC
Не ме интересува дължина на вълната, абсолютна яркост и т.н. Но благодаря за предложените методи и инструмвнти, ще ги имам впредвид ако стигна дотам.
|
| Нед Авг 24, 2025 4:11 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
с дължината на вълната май съм ОК, въпреки че калибрация в една точка не е достатъчно. така че измерения спектър ще е верен, само трябва да го местиш спрямо реперна точка по дължина. за сензор имам няколко масивни диода, които са относително линейни във видимата част. единия фаща и малко UV, но е доста сляп там. линеризацията се прави по ксенонова ламБа, но нямам метрологична такава. Тони ми го даде с ФЕУ, ама той е броял фотони. виж, с меренето на амплитуда (светодобива) си блъскам главата. не мога да намеря метрологична свещ (candela). древния еталон е с ториев двуокс ще ми е интересно, ако някой сподели свежи идеи.
|
| Нед Авг 24, 2025 4:35 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12095 Местоположение: Гьотеборг
|
Сега и интегрираща сфера няма да им слагам... По скоро ще снимам матрицата с телефона, и ще видим дали може да се отчетат разлики, ако диод номер 101(или 101-110 за повече статистика) е пуснат на 1.8V@2mA или някакъв номинал винаги, а другите 100 им подавам напрежения от 1V (или откъдето нищо не свети), до макс (да кажем 2.2V). Разбира се, токовете ще са различни с фиксиран резистор при различните напрежения, и резисторите ще имат разлики (мога да ги поръчам 0.1%). Иначе ще трябва да правя матрица от 100 опитни постановки с програмириуем източник на ток и /или напрежение на една шина. А нямам нито време, нито желание...засега. https://www.stanley-electric.com/pdf/en ... N007_e.pdf
|
| Нед Авг 24, 2025 11:03 pm |
|
 |
|
Pif
|
Аз се убих да търся червен 650-680 с луминофор и не намерих. И жълт издирвах пак не намерих. Накупих поне 50 вида диоди. Я дай къде да търся. Не есен ще ти дойда на гости за да си калибрирам спектрометъра, че сега го калибрирам само с лазери а 405 не знам дали е 405. За 532 съм сигурен. 650-то пак не знам колко е мръднал.
|
| Нед Авг 24, 2025 11:29 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Ами аз сфера си правих, между другото евтини сфери има в ебея. Калибрацията е по-проблемна, чат пат излизат лампи ама трябва да се дебне. p.s. те нещона не лоша цена, отделно че идва и с малка интегрираща сфера която може да се куплира с голяма. https://www.ebay.com/itm/388568454102?_ ... UMiFiN2bZg
|
| Нед Авг 24, 2025 11:40 pm |
|
 |
|
Pif
|
Оспамихме темата. На битака редовно се появяват диутериеви лампи за по 1-2-3 лева, чисто нови. Въргалят се някъде на село няколко. Само трябва да им измисля захранване. А моя спектрометър е с оптика на гретаг макбет и 128 ццд линийка на хамамацу. Чета го директно с ацп-то на един стм32ф4 без да се престаравам много много. 350-750нм. Има опитчно влакно и някаква 8мм лупа която фокусира светлината във влакното. Самоправка, единична бройка. Досвидяха ми се 250 долара за истински модул от хамамацу.
|
| Нед Авг 24, 2025 11:54 pm |
|
 |
|
Grubi
|
|
| Пон Авг 25, 2025 8:09 am |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
Уфф тези GaN транзизстори... Взеха ми акъла напоследък. За захранване и лед драйвери може да са ок, но за мотордрайв са доста неприятни(засега), докато не подбереш правилния драйвер.... по някой път гърмят като пукакнки
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Пет Авг 29, 2025 4:40 pm |
|
 |
|
Grubi
|
Ами купете си Power Integrations или бившото Cree / Wolf... незнам какво си. Техните не гърмят.
|
| Пет Авг 29, 2025 5:22 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
Волф спеед и техните гърмят. А пък и те малко са във финансова криза. Аз повече работя сега с едни китайски и едни тайвански(ЕРС)
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Пет Авг 29, 2025 5:52 pm |
|
 |
|
MYXATA
|
Проблеми на Ган(то може би е мой проблем а не техен  ), е че са много бързи, и има големи overshoot ( не знам как да го преведа на български правилно. И това чат пат ги убива., може да се намали слю рейта с промяна на резистори в гейта но тогава почват други ефекти
|
| Пет Авг 29, 2025 6:01 pm |
|
 |
|
Grubi
|
Абе не знам за проблемите, но ще се окаже че GaN ще се доста по желани от SiC.
|
| Съб Авг 30, 2025 12:18 am |
|
 |
|
d_jelev
|
Според мен "Ган"-овете са много далече още от карбида. Тепърва прохождат към по-високите напрежения, имат сериозни предизвикателства с производствените процеси и надеждността, не могат да се мерят като силови параметри с другите технологии (все още), които отдавна са минали по този път - говоря за силовите прибори. Елементарен пример - още като "млад инженер" в България ползвахме SiC диоди да борим reverse recovery на наши захранвания за батерийни стопанства, а това е било да кажем към 2009, ако не се лъжа. Още тогава си бяха вече сравнително утвърдени на пазара, Комет си ги доставяха от Фарнел и Диджикий без проблеми. Само допреди 10 години GaN технологията беше предимно по статии, списания и нисковолтови приложения, представяни на изложенията. Натиснаха, но са далеч. Не, че нямат потенциал - даже спрямо физиката им имат най-голяма електрическа якост, с най-голяма забранена зона, най-бързо развиващата се WBG технология. Но са още млада технология, имат и по-особена структура на формирането на транзистора - т.нар lateral (не знам как да си го преведа на български, трябва се види на картинка как се формират преходите), която има лимитации спрямо класическите полупроводници, и SiC. Тях можеш да си ги правиш на дебели вафли и да постигаш по-големи блокиращи напрежения с малък утечен ток, а точно тук GaN много се спъва в момента и компенсира донякъде с тренчове и разни други сложни сандвичи и с по-голяма площ на чипа, което удря и в цената, и в параметрите му (performance). Пак казвам - говоря за силови полупроводници, за светодиоди не знам как ще е. Преди 4 години сериозно бях се задълбал, че и презентации правих за WBG, ходих и до Мюнхен на двудневен ECPE курс по темата. Като ти покажат илюстративно как изглеждат сандвичите, доста неща се изясняват. Ама като гледам, съм ги позабравил, та не е зле да им прегледам пак презентациите и материалите (на ECPE).
|
| Съб Авг 30, 2025 3:01 am |
|
 |
|
Grubi
|
Ами от срещите с Power Integrations знам, че GaN им е по-евтин и вече нямат проблеми 1500V. За микровълнови приложения засега GaN е с каквото се работи. Ще се види и чуе - всяка технология си иска времето и ресурсите.
|
| Съб Авг 30, 2025 6:29 pm |
|
 |
|
Jack
Ранг: Напреднал
Регистриран на: Вто Май 07, 2019 9:16 pm Мнения: 434 Местоположение: I bin thinkin’ this bin Gurindji country. We bin here longa time before them Vestey mob.
|
Да изкарат допнатите с GaN транзистори от класическите им приложения в драйвери за високочестотни комуникационни линии, оптични и др. , и да ги вкарат в мотор контролери не е ли малко като да му смениш на тънкия пъргав балетист в балета 'Лебедово Езеро' балерината, с 300 килограмов борец по Сумо... Малко ще му е трудно с повдигането и пируетите Или е нещо свързано с устойчивостта на GaN на йонизиращи лъчения - радхард моторетки и други. ПС- резистор на гейта не е ли като да смениш и балетиста с 300 килограмов японец, да може да повдига 'лебеда' ... Така навремето се е появило сумото - Московския държавен театър преди много...много години... по време на Студената война е гостувал в Япония и водещата балетистка внезапно я е заболяла главата. ПСС - извинявам се за лиричното отклонение. 
|
| Съб Авг 30, 2025 9:35 pm |
|
|