|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 4:28 pm
Транслатор от високо ниво към ASM за контролери :)
| Автор |
Съобщение |
|
tgi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Всъщност идеята е добра, ако и да не е пряко практична.
Компилатори има достатъчно - но да напишеш нещо, което не си
писал досега е друга работа, добиваш знания и опит, които си нямал
и инак няма откъде да получиш.
Така че ако ти е интересно и можеш да отделиш време давай смело, пък като
имаш нещо покажи резултатите. Цял живот съм действал така, бил съм и богат,
и беден, и в крайна сметка и в много враждебна среда съм успявал да
намеря някого да иска да ми плати за да направя нещо, което другите
не могат.
А ако ще вампирясваш и погваш някого - в случая Никола де - свиркай да
идваме да гледаме  .
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Нед Юли 20, 2008 2:48 pm |
|
 |
|
solenoid
Ранг: Минаващ
|
Време нямам излишно. Нито имам кой да ме издържа, или да ми плаща да си пиша неща за кеф. Говорех хипотетично и ей така, лаф да става. Понякога ми се приисква, но само си говоря.
|
| Нед Юли 20, 2008 8:29 pm |
|
 |
|
Syrius-B
Регистриран на: Пон Яну 30, 2006 2:48 am Мнения: 1248 Местоположение: София
|
Минаха времената, когато ни плащаха, за да правим, каквото ни е интересно.
Сега правим каквото иска клиента, и само за колкото си плаща.
И мен понякога ме сърбят ръцете, но времето все не стига ..... 
|
| Пон Юли 21, 2008 1:00 am |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Ами всъщност на мене никога някой не ми е плащал, за да правя това, което аз съм
искал. Успявал съм да продам продукти, които съм правил и са ми били интересни,
след като съм ги имал направени, правенето си е било на мои разноски и риск.
Ако на човек наистина нещо му е интересно и иска да го направи,
намира време - никой не работи 100% от времето си, за да се прехранва.
Инак животът ще си мине в чакане на момента, в който да стане интересно... Това
е съдбата на повечето (почти всички?) хора, разбира се, и алтернативата е трудна.
Обикновено човек знае силите си и се захваща с неща, които вижда как ще докара
до край.
В случая един написан компилатор би бил бая добавка към биографията на всеки
от форума - ако човек наистина го направи, де - и вероятно би се изплатил в дългосрочен
план.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пон Юли 21, 2008 3:08 am |
|
 |
|
Syrius-B
Регистриран на: Пон Яну 30, 2006 2:48 am Мнения: 1248 Местоположение: София
|
Прав си, разбира се, но някои идеи си искат и времето и ресурсите, които не винаги можеш да намериш просто така, между другото...
Пък и с годините човек почва да се изморява 
|
| Вто Юли 22, 2008 12:50 am |
|
 |
|
Zdrav
Регистриран на: Сря Яну 26, 2005 2:01 pm Мнения: 1952 Местоположение: Варна
|
Струва ми се много хора се подведоха по заглавието на темата или по собственото си тълкуване на заглавието. А в "Безумни идеи" совите не са това което са.
Според мен на solenoid-a му трябва оптимизатор не транслатор. Но ако на някой не му харесва какво е надробил компилатора има и други начини за измъкване. Например inline assembler. На мен рядко ми се налага да пиша на асемблер и в тези редки случаи обикновенно това е част от код, който трябва да се интегрира в останалата част от С сорса. В много от случаите една добре обмислена inline функция вътре в тялото на която се ползва inline assembler върши точната работа. Разбира се всичко зависи от случая, възможностите на компилатора и възможностите на програмиста.
От колеги заклети екстремисти писачи на асемблер съм чувал, че ползват макроси. Правят си един вид собствен език от по-високо ниво. Без да им се налага да пишат собствени развойни средства. Щото то хубаво, че ще се сблъскаш с нови неща, когато седнеш да пишеш компилатор, ама най-добре е ако навреме разбереш дали възможностите ти в момента са достатъчни да бъдеш писач на компилатори или не. Например кофеиновата диета може да не ти понесе добре.
_________________ Най-опасният враг на истината и свободата е мнозинството.
|
| Вто Юли 22, 2008 10:45 am |
|
 |
|
bongo-bongo
Ранг: Почетен член
|
А бе вие ще се хванете ли да пишете или само ще ми късате нервите?
Те хората ако мислеха колкото вас нямаше да има грам GNU Software.
---------------------------
И не плачете колко е трудно, нали е за шоуто...
Пак се сетих как писах DOS за Правчо8 в 16 битовата ера. Направо хвърчеше - всички драйвъри бяха пренаписани на най-елементарно ниво. Хардуерът се използваше до дупка. Дори бях измислил и интерфейса - нещо като GUI ама без истинска графика, максимално любезен. Е, за самият интерфейс щеше да ми трябва далеч повече време ама не над 6 месеца.
И после ме подгони службата, после гладът, после излезе Windows и всички днес си патим заради няк'ви си 6 месеца 
_________________ Тя простотията по хората ходи
|
| Вто Юли 22, 2008 10:11 pm |
|
 |
|
solenoid
|
Захванах го днеска следобяда, и му нахвърлях един прост парсер / токенайзер.
Това е кода на импровизираното С
А това го вади транслатора към асемблер. Не съм проверявал дали работи, само дали се компилира. На вид ми изглежда ОК
Ей го как изглежда засега
|
| Чет Юли 24, 2008 12:20 am |
|
 |
|
solenoid
|
Малко синтакс-хайлайтинг , вложени цикли и иф-ове. Блоковете if, for и while могат да се влагат един в друг до безкрай. Това е само началото. Фунцкции, структури, макроси, стрингове, флоат-ове и т.н. от самия ези, и после и ПИК-библиотеките, прекъсвания , ЛСД-та, ЛЕД-ове и тем подобни.
Тестовия Ц код ;
И генерирания асемблер  |  |  |  | Код: LIST P = P16F84 , R=DEC #include <P16F84.inc> PadRam EQU 0x20 x EQU PadRam + 0 wtf EQU PadRam + 1 i EQU PadRam + 2 ORG 0x00 GOTO Start Start CLRF i CLRF x CLRF wtf BANKSEL TRISB CLRF TRISB BANKSEL PORTB MOVLW b'01000110' MOVWF PORTB BANKSEL PORTB CLRF PORTB MOVLW 0 MOVWF i L_01: MOVLW 255 SUBWF i ,0 BTFSC STATUS, C GOTO L_11 L_02: MOVLW 10 SUBWF x ,0 BTFSC STATUS, C GOTO L_12 ;add code here INCF x , 1 GOTO L_02 L_12: L_21: MOVLW 1 ADDWF i ,1 GOTO L_01 L_11: BANKSEL PORTB MOVLW 1 SUBWF PORTB, 0 BTFSC STATUS, C GOTO L_03 ;add code here BANKSEL PORTB MOVLW 0xFF MOVWF PORTB L_03: CLRF i CLRF x L_04: MOVLW 255 SUBWF i ,0 BTFSC STATUS, C GOTO L_14 ;add code here INCF i , 1 GOTO L_04 L_14:
END
|  |  |  |  |
|
| Съб Юли 26, 2008 12:37 am |
|
 |
|
ji4ka
|
...Ще му вървя аз да му оправям нещата. Натряскало BANKSEL-и през 2 реда и все вдига и сваля накакви битове там... 
|
| Съб Юли 26, 2008 11:28 am |
|
 |
|
solenoid
|
Това са бели кахъри.  Виждам го тоя проблем(и още доста други) и го имам в предвид, като му дойде времето за оптимизации. Сега е важно да бачка там..Банките не би трябвало да са проблем, ако знам каква е текущата банка и я сменям само при регистри дето са другаде.
То и сега има начални наченки на оптимизации. Като видя, че се просвоява нула- направо CLRF. Като видя че се вади или прибавя 1 -incf,decf( в текущата версия)
|
| Съб Юли 26, 2008 1:16 pm |
|
 |
|
ji4ka
|
Просто ти намеквам ,че ако вървиш по утъпкана пътека, ще стигнеш докъдето са стъгнали и другите, само дето ще си закъснял.
Твоята идея от "обща" бързо си я свел до нещо като "полукомпилатор на Ц за ПИК". За тия които пишат на Ц е твърде недостатъчно, а за тия които пишат на асм хич не им върши работа. Ти всъщност на кои искаш да помогнеш?
|
| Съб Юли 26, 2008 1:42 pm |
|
 |
|
solenoid
|
Чакай сега, аз не съм благотворително дружество и не искам да помагам на никой. Просто си чеша крастата. Проекта ми е интересен и едновременно с това си е упражнение.
Иначе съм закъснял, да. Няма вече ентусиасти да вземем да спретнем един изтънчен компилатор като сръбското микроС 
|
| Съб Юли 26, 2008 2:42 pm |
|
 |
|
ji4ka
|
Жалко за тебе защото много хора са готови даже да си плащат за получената помощ.  Ако продукта ти не помага на никого значи е безполезен. Гледай поне на тебе да помогне , че да не е без хич.
|
| Съб Юли 26, 2008 2:57 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
"изтънчен компилатор като сръбското микроС"
Не че те хваля ама като прочетох тази фраза ми идва наум само думата полуидиот  :)
Всъщност излъгах.
Полу го сложих после за благозвучие 
|
| Нед Юли 27, 2008 3:28 pm |
|
|